PĂRĂLUŢELE - miracol într-o floare pitică
Plantă mică şi delicată face rânduri-rânduri de flori pe aproape tot parcursul anului, indiferent de râvna cu care e cosită. Înainte vreme, oamenii mâncau primele trei părăluţe răsărite primăvara, crezând că astfel vor putea preveni durerile de dinţi.
* Cum acţionează în cosmetică?
Floricelele asemănătoare cu margaretele conţin substanţe active care limpezesc, calmează şi fortifică pielea. Mai ales saponine antibacteriene şi flavonoide captatoare de radicali, în concentraţie mare.
* Unde le găsim?
Practic, pe toate spaţiile cu iarbă, între ianuarie şi noiembrie.
* Reţetă
Mască detoxifiantă
Puneţi o lingură cu flori uscate sau proaspete de părăluţe într-o cană, turnaţi peste ele 50 ml de apă clocotită şi strecuraţi după 30 de minute. Amestecaţi lichidul cu o lingură cu argilă verde şi o linguriţă cu miere curată, întindeţi masca pe pielea curăţată şi clătiţi-vă faţa după 15 minute. Scoate toate impurităţile din obraz.
TRIFOIUL - "talismanul" pielii mature
Încă de pe vremea celţilor, cel ce găsea un trifoi cu patru foi se considera un om fericit, pentru că se spunea că planta l-ar înzestra cu puteri magice şi că l-ar ocroti de spiritele rele. Pentru ştiinţa modernă, trifoiul cu patru foi continuă să rămână un mister: nimeni nu poate explica de ce o plantă dintr-o mie are patru foi. Ceea ce se ştie, însă, cu siguranţă, este că trifoiul face parte din marea familie a leguminoaselor şi că este, deci, rudă apropiată cu fasolea şi mazărea.
* Cum acţionează în cosmetică?
O adevărată şansă pentru pielea vătămată o reprezintă izoflavonele din trifoi, nişte hormoni vegetali ce se aseamănă cu estrogenul şi care stimulează formarea colagenului în celulele epidermei, întăresc şi întind pielea.
* Unde le găsim?
Pe pajiştile nu prea umede, la liziera pădurii şi pe marginea drumului - mai ales pe solurile lutoase şi argiloase.
* Reţetă
Ulei de trifoi contra ridurilor
Umpleţi un borcan cu flori de trifoi, turnaţi peste ele ulei din sâmburi de struguri (cât să le acopere), puneţi-l într-un loc cald şi întunecos şi scuturaţi-l în fiecare zi. După 6 săptămâni, strecuraţi preparatul şi turnaţi-l într-o sticlă de culoare închisă. Masaţi-vă dimineaţa şi seara, faţa, gâtul şi decolteul, cu uleiul de trifoi. Previne formarea ridurilor. Uleiul ar trebui preparat în ziua în care s-a cules trifoiul, înainte ca substanţele active sensibile să se "volatilizeze".
URZICA - prietena părului sănătos
În legendele vechilor germani, urzica era simbolul lui Donar, zeul tunetelor, şi pentru a-şi apăra casele, oamenii aruncau, la apropierea furtunilor, buchete de urzici pe acoperişuri.
* Cum acţionează în cosmetică?
Perişorii fini de pe frunze conţin acid formic şi acid silicic, care ajută la o irigare sanguină, o hrănire şi o oxigenare mai bună a pielii. Calităţi benefice şi pentru pielea capului.
* Unde o găsim?
Peste tot acolo unde natura e lăsată în propria-i seamă, de pildă, în păduri şi pe marginile drumurilor.
* Reţetă
Tinctură pentru păr
Puneţi într-un borcan cu capac 4 linguri cu frunze de urzică împreună cu 200 ml de vodcă şi lăsaţi-le să se macereze vreme de patru săptămâni. După care filtraţi tinctura într-o sticlă şi tamponaţi-vă cu ea, în fiecare zi, pielea capului.
NĂSTUREII - decolorează petele de bătrâneţe
Înainte vreme, năstureii erau consideraţi o garanţie a calităţii, pentru că acolo unde creşteau, apa era curată şi putea fi băută fără nicio teamă. Planta conţine urme minuscule de arsen, astfel că cei cu stomac sensibil ar trebui s-o consume cu băgare de seamă.
* Cum acţionează în cosmetică?
Combinaţia de substanţe amare, antibiotice naturale şi uleiuri de muştar activează curăţirea celulelor şi decolorează petele de bătrâneţe.
* Unde îi găsim?
Năstureii se simt bine la penumbra umedă, mai ales în apropierea surselor de apă - pârâuri şi iazuri.
* Reţetă
Pastă împotriva petelor de pe piele
Se mărunţeşte - într-un mojar - un pumn de frunze de năsturei, până ce încep să zemuiască. Se amestecă, apoi, cu o lingură cu miere, se aplică pasta pe pete, se lasă o oră, după care se spală pielea cu apă călduţă.
PĂTLAGINA - regenerează părul
Atât cea ascuţită, cât şi cea rotundă, erau cunoscute încă din Evul Mediu drept "plasturele verde" - pentru rezolvarea rapidă a unor probleme urgente (tăieturi, zgârieturi, răni).
* Cum acţionează în cosmetică?
Substanţele calmante pe care le conţine pătlagina - aucubină, acid salicilic, taninuri şi saponine - liniştesc inflamaţiile şi stimulează regenerarea. Şi în cazul părului gras sau mat se recomandă clătitul cu pătlagină.
* Unde o găsim?
Pe marginea drumurilor, pe pajiştile cu pământ moale, pe ogoare sau pe spaţiile verzi din parcuri.
* Reţetă
Apă pentru regenerarea părului
Puneţi 2 linguri cu frunze uscate de pătlagină într-o jumătate de litru de oţet de fructe. Lăsaţi să se macereze 4 săptămâni, filtraţi oţetul şi diluaţi-l cu o cantitate de apă de 4 ori mai mare. După ce vă spălaţi pe cap, turnaţi apa cu oţetul pe păr şi masaţi uşor pielea capului. Nu vă mai clătiţi!
TĂTĂNEASA - calmează inflamaţiile
Planta este cunoscută din timpuri străvechi. Medicul grec Dioscoride o recomandă în cazul fracturilor, pentru calitatea extractelor ei de a "lega" oasele şi de a stimula regenerarea celulelor.
* Cum acţionează în cosmetică?
Mai cu seamă substanţele active din rădăcini şi frunze - alantoina, taninurile şi mucilagiile, accelerează reînnoirea zonelor vătămate şi calmează inflamaţiile.
* Unde o găsim?
Tătăneasa este foarte răspândită şi creşte mai ales pe malul apelor, pe pajiştile umede şi în grădini. Şi rămâne acolo unde-a prins rădăcini.
* Reţetă
Calmant pentru arsuri solare
Puneţi 2 linguriţe cu frunze proaspete într-o ceaşcă, opăriţi-le cu apă clocotită şi lăsaţi-le să se infuzeze 10 minute. Lichidul răcoreşte pielea şi o regenerează, fiind ideal în cazul pielii arse de soare. Înmuiaţi o batistă în el şi ţineţi-o 15 minute pe zona afectată.