Cât este recomandabil să dormim?
Pentru a afla acest lucru, organizaţia americană National Sleep Foundation a reunit nu mai puţin de 18 oameni de ştiinţă, din varii domenii (de la pediatrie şi geriatrie până la neurologie ori psihologie), care au consultat sute de studii pe această temă, dând apoi un vot final, privind durata optimă de somn pentru fiecare categorie de vârstă în parte. Asfel, chiar dacă necesarul de ore de somn poate varia de la o persoană la alta, în funcţie de o multitudine de factori, s-au stabilit în linii mari următoarele valori:
* Pentru nou-născuţi (0-3 luni) - 14-17 ore de somn.
* Pentru sugari (4-11 luni) - 12-15 ore.
* Pentru copii mici (1-2 ani) - 11-14 ore.
* Pentru preşcolari (3-5 ani) - 10-13 ore.
* Pentru copii şcolari (6-13 ani) - 9-11 ore.
* Pentru adolescenţi (14-17 ani) - 8-10 ore.
* Pentru tineri (18-25 ani) - 7-9 ore.
* Pentru adulţi (26-64 ani) - 7-9 ore.
* Pentru vârstnici (peste 65 de ani) - 7-8 ore.
Dincolo de diferenţele legate de vârstă ale necesarului de somn, oamenii de ştiinţă au descoperit însă că există şi unele legate de gen. Astfel, deşi opt ore de somn pe noapte sunt considerate în medie suficiente pentru ambele sexe, se pare că bărbaţii tind să fie păsări de noapte, în vreme ce femeile sunt de regulă mai degrabă matinale. De asemenea, lipsa somnului afectează mai mult bărbaţii, în ceea ce priveşte performanţele la locul de muncă. Pe de altă parte, bărbaţii îşi revin în general mai uşor decât femeile, după orele pierdute de somn.
Ce înseamnă un somn de calitate şi ce ne oferă el
Să dormim suficient este mană cerească pentru sănătatea noastră fizică şi psihică deopotrivă. Dar dacă somnul va fi şi de calitate, atunci chiar că avem toate şansele să ne meargă ca pe roate în timpul zilei. Reacţiile noastre vor fi rapide, randamentul - maxim, mintea va funcţiona brici, iar inspiraţia se va grăbi să ne servească precum un robot. Ca să nu mai menţionăm starea de spirit care iradiază după un somn bun, şi ne întăreşte imunitatea.
Dar ce înseamnă, concret, somnul de calitate? Ei bine, este un somn în timpul căruia parcurgem, rând pe rând, câteva etape fundamentale, dintre care fiecare în parte ne face câte un serviciu important. De pildă, în timpul somnului cu unde rapide (numit faza REM - "Rapid Eye Movement"), creierul nostru se ocupă mai degrabă de procesarea emoţiilor trăite în decursul zilei, iar în timpul somnului lent creierul se concentrează pe consolidarea unor memorii factuale. Este deci lesne de înţeles de ce e necesar să parcurgem toate aceste etape, pentru ca a doua zi să ne trezim cu adevărat revigoraţi şi puşi pe treabă. Există studii care atestă că cei care fac câte o noapte albă înainte de examen, încercând să îngraşe porcul în ajun, riscă să obţină rezultate mai slabe decât cei care dorm şi care le-au permis astfel creierelor lor să fixeze cu succes informaţiile acumulate în timpul zilei precedente.
Cum pregătim dormitorul pentru un somn de calitate
"Cum îţi aşterni, aşa dormi" - spune o vorbă veche. Şi mare dreptate are! Ar recunoaşte-o până şi americanii de la National Sleep Foundation, dacă ar şti de ea. Nu de alta, dar, exact asta este recomandarea lor de bază, de la care pornesc toate celelalte, legate de felul în care dormim: asiguraţi-vă că dormitorul dvs. este pregătit aşa cum se cuvine pentru sosirea lui Moş Ene. Adică cum? Păi, de pildă, să nu fie prea cald. Sau să fie aerisit cum se cuvine. Dacă aţi aerisit un pic dormitorul de dimineaţă, nu este suficient. Până seara, aerul deja s-a îmbâcsit. Dacă vreţi să vă asiguraţi un somn bun, ţineţi geamul larg deschis măcar vreme de zece minute, înainte să vă băgaţi în pat. Teoria spune că temperatura optimă pentru un somn de calitate este de 18-20 de grade, cu mult mai puţin decât avem noi de regulă în casă, indiferent de anotimp, aşa că numai bine, vom fi cu un pas mai aproape de nivelul ideal.
O atenţie mare trebuie să-i acordăm şi patului în sine. Dacă aşternuturile sunt de pildă mototolite, confecţionate din materiale sintetice ori prea îndelung folosite, Moş Ene va avea tot atâtea motive să ne ocolească.
De asemenea, este de dorit ca pijamalele să fie realizate din materiale naturale, care permit pielii să respire în voie, precum bumbacul, inul sau mătasea, şi să fie cât mai comode, fără să ne strângă sau să ne jeneze niciun pic.
Care lumină e bună pentru dormit şi care nu
Ce e bine să mâncăm şi să bem înainte de culcare
Sincer... nimic. Chinezii îşi iau de pildă cina pe la ora 17.00 şi dorm duşi. În plus, cei mai mulţi sunt slabi şi în formă, nu ca o mare parte dintre occidentalii tot mai rotofei şi mai greoi din zilele noastre.
Lăsând gluma la o parte, sigur că trebuie să avem şi noi parte de o cină. Aceasta însă e recomandabil să fie luată cu măcar trei ore înainte să mergem la culcare şi să fie cât mai frugală. De asemenea, ideal e să mâncaţi lucruri uşor de digerat, dar care să nici nu vă baloneze: un pic de pui, peşte sau legume la grătar, o salată, o supă, roşii cu brânză (şi fără pâine, dacă se poate).
În ceea ce priveşte băuturile, cele care conţin alcool sunt contraindicate. Chiar dacă iniţial ne pot da o stare plăcută, de somnolenţă, ele sfârşesc în cele mai multe cazuri prin a ne agita, eventual taman în miez de noapte. Se pare că Moş Ene ne preferă austeri. Şi tot aşa ne vrea şi când vine vorba de cafea, care nu este pe placul său, mai ales dacă o bem după ora 15.00. Din nefericire, nici alte băuturi nu prea sunt recomandate înainte să ne băgăm în pat. Nu de alta, dar riscăm să ne trezim în mod repetat, pentru a merge la toaletă.
Pentru cei care nu se confruntă cu asemenea probleme, există însă nenumărate ceaiuri uşor sedative sau calmante bune pentru somn, precum cele de tei, sunătoare, muşeţel sau valeriană. O altă băutură despre care se spune că ne oferă un somn liniştit este laptele, mai ales dacă este uşor încălzit, măcar cât să ajungă la temperatura camerei. Mierea reprezintă un alt aliment compatibil cu un somn dulce. O puteţi combina cu ceaiul ori cu laptele sau o puteţi consuma ca atare, pe post de desert, după cină.
Consumaţi-vă energia
Leneveala nu e bună pentru somn. Dacă aţi stat toată ziua pe-un scaun, în pat sau pe canapea, citind, butonând la telecomandă sau pe telefonul mobil, somnul v-ar putea ocoli. În favoarea cuiva care a fost ceva mai activ în timpul zilei. Şi şi-a făcut măcar norma aceea de 30 de minute de mişcare, recomandată în zilele noastre de toţi specialiştii. Sportul nu ne ajută doar să ne consumăm energia. El are totodată meritul de a ne mai reduce din nivelul de stres. De aceea, este recomandabil să încercaţi zilnic să vă plimbaţi măcar un pic, să jucaţi un badminton cu copiii sau să daţi câteva ture cu bicicleta. Dacă nu aveţi cum să faceţi mişcare în aer liber - deşi aerul curat face adevărate minuni pentru un somn odihnitor - puteţi apela, de pildă, la săritul cu coarda prin casă ori la câteva exerciţii clasice de gimnastică. Aici se impune însă o mică atenţionare. Mişcarea este bună pentru somn, dar cu o condiţie: să nu o faceţi chiar înainte de culcare, caz în care riscaţi să intraţi într-o stare de agitaţie din care doar cu greu mai puteţi ieşi. Cu o excepţie. Dragostea fizică este nemaipomenită pentru somn. Ea ne scapă de tensiuni şi ne relaxează, inducându-ne într-un mod cât se poate de natural şi de plăcut starea ideală pentru un somn de calitate.
Păstraţi neschimbate orele de somn
Din câte se pare, Moş Ene iubeşte rutina. Dacă dorim să-l atragem de partea noastră, e indicat să ne culcăm şi să ne trezim mereu la aceleaşi ore, cu sfinţenie, chiar şi atunci când suntem în weekend sau în vacanţă.
Dacă s-a întâmplat, totuşi, să vă culcaţi, să spunem, cu o oră mai târziu decât de obicei, compensaţi culcându-vă în seara următoare cu o oră mai devreme.
Ce e de făcut când ne trezim în miez de noapte
Se întâmplă, uneori, să adormim ca nişte prunci, de îndată ce am pus capul pe pernă, dar să ne trezim apoi în toiul nopţii şi să nu mai reuşim cu niciun chip să adormim, uneori ore la rând. Există mai multe metode, între care puteţi alege pentru a recădea în braţele lui Moş Ene, în funcţie de propriile particularităţi:
* Concentraţi-vă atenţia pe respiraţie. Monitorizaţi-o. Fiţi atenţi cum intră aerul pe nări, cum ajunge în plămâni, umflându-vă pieptul, cum iese treptat, urmând acelaşi traseu, în acelaşi ritm. Vă puteţi mulţumi cu atât, sau puteţi alege să vă controlaţi respiraţia, numărând până la patru la fiecare inspiraţie. Reţineţi aerul tot patru timpi, expiraţi numărând până la patru şi reţineţi din nou expiraţia patru timpi.
* Gândiţi-vă la un lucru neutru, dar care vă place. Trandafirii înfloriţi din curte. Florile de pe balcon. Rochia pe care aţi cumpărat-o. Câinele ciobănesc al vecinului. Glicina care vă acoperă casa... Priviţi-le cu ochii minţii. Analizaţi-le până în cel mai mărunt detaliu. Până să terminaţi, cu siguranţă vă va lua somnul...
* Specialiştii germani spun că cinci respiraţii ample, pornite din abdomen şi care umplu apoi, plămânii, aduc somnul imediat.
* Folosiţi-vă de darurile nopţii. Dacă tot nu puteţi dormi, deschideţi cu încredere geamul. Priviţi la ce e în jur, în măsura în care puteţi distinge ceva. Ascultaţi zgomotele nopţii. Trageţi adânc aer în piept. Rezonaţi cu noaptea, cu natura şi cu aerul ei specifice şi chiar şi cu răcoarea care o însoţeşte ca o trenă. În scurt timp vă va cuprinde o stare de pace şi Moş Ene vă va lua de mână şi vă duce înapoi în pat.
Ce să nu facem ca să putem dormi
* Nu aprindeţi televizorul sau alte gadgeturi. Nu doar lumina albastră pe care o degajă vă va alunga somnul. Ele au darul de a ne agita profund, chiar dacă nu ne dăm seama pe moment, bombardându-ne cu fel de fel de informaţii de care, să fim sinceri, n-avem nevoie la 3 dimineaţa.
* Nu aprindeţi lumina, dacă mergeţi, de pildă, la baie. Alungă somnul. N-are nimic dacă orbecăiţi puţin. Lăsaţi ochii să se adapteze cu întunericul şi băgaţi-vă apoi cuminţi la loc în pat.
* Nu vă aprindeţi o ţigară. Nicotina agită şi ea.
* Nu vă apucaţi să beţi ceva - nici măcar lapte. Pentru că riscaţi să vă treziţi iar, pentru a merge la baie.
Răsfăţaţi-vă înainte de a merge la culcare
Este dificil să dormim bine, dacă intrăm în pat cu tot cu bagajul de nervi şi de griji adunat pe parcursul zilei. De aceea, este ideal să avem o perioadă tampon, în care să dăm uitării toate problemele zilei. Cum putem face asta? Înainte de toate, bucurându-ne de iubirea celor dragi, în sânul cărora am revenit după o zi grea de muncă. Nimic nu relaxează mai profund decât drăgălăşenia copilului sau tandreţea partenerului de viaţă. Ori mângâiatul drăgăstosului nostru animal de companie. Există însă mii de alte metode de a alunga stresul, ca de pildă plimbatul prin natură şi îngrijirea florilor, un masaj de relaxare sau o baie înmiresmată (sau măcar una fierbinte, la picioare), o carte bună, care să ne transpună în complet alte dimensiuni. Un alt răsfăţ - gratis şi cum nu se poate mai uşor de procurat în lunile de vară - este statul la soare. Mai ales că, după ora 17.00, razele sale nu ne mai pun în pericol, ci doar ne mângâie în mod plăcut spiritul, ajutându-ne să ne relaxăm şi să ne mai despovărăm de griji.