Siropul de brad
Reţetă: mugurii proaspăt culeşi se spală sub un jet de apă rece. Într-un vas emailat, se pune o parte de muguri la trei părţi de apă, se acoperă cu un capac, se aduce lichidul până în punctul de fierbere şi se lasă pe un foc slab, 15 minute. După răcire şi strecurare, lichidul obţinut se amestecă cu zahăr, în proporţie 1:2, şi iar se aduce până la fierbere la foc mic.
Mod de administrare: se foloseşte în cazuri de răceală şi de astm bronşic câte o lingură luată de trei ori pe zi, cu apă sau lapte călduţ. Siropul ajută la restabilirea vocii, în cazul persoanelor care-şi încordează în exces corzile vocale.
Suc din muguri şi lăstari tineri de conifere
Întăreşte vasele sanguine, rinichii şi organismul în întregime. Se mai foloseşte şi pentru vindecarea tuberculozei, astmului bronşic, pneumoniei, pentru bronşită şi traheită.
Reţetă: materia primă se spală în apă rece, se usucă pe un prosop şi se taie mărunt. Tocătura se aşează într-un borcan de sticlă, alternativ cu straturi de zahăr. La un borcan de 5 litri, se pune 1 kg de zahăr. Borcanul se lasă 12 ore, apoi se amestecă conţinutul cu o lingură de lemn. Se leagă borcanul la gură cu o pânză de in sau de bumbac şi se pune la soare pentru 10 zile. Când timpul expiră, sucul se strecoară şi se păstrează în sticle (nu de plastic!). Se consumă pe stomacul gol, copiii câte o lingură, iar adulţii câte 2 linguri.
Polenul de pin
Strămoşii noştri ne-au lăsat o metodă de tratament care se întâlneşte mai rar în literatura de specialitate, şi anume: folosirea polenului de pin ca medicament. Florile care au polen se află, în mare majoritate, în partea dinspre sud a copacului. Ele seamănă cu un ştiulete de porumb în miniatură. Sunt câteva momente importante de care trebuie să ţineţi cont. Urmăriţi cu atenţie etapele de înflorire. La început, mugurii din vârful crengilor aruncă solzi, şi când apăsaţi pe floare, apare un suc limpede. După aceea, florile se îngălbenesc puţin, şi la apăsare, sucul ce apare este tulbure. Peste o zi-două, florile devin galbene, şi nu mai curge sucul. Este momentul potrivit pentru culegere. Dacă aţi întârziat, tot polenul este suflat de vânt. O găleată de flori conţine aproximativ un litru de polen. Florile se usucă într-un singur strat, pe hârtie, într-un loc uscat şi cald, ferit de curent. Când polenul din flori s-a scuturat pe hârtie, el se cerne prin sita fină. Ca să nu se împrăştie, sub sită se leagă o pungă de plastic. Dacă polenul este uscat bine, el se toarnă cu ajutorul pâlniei în sticle de plastic, dacă nu, se mai usucă o dată.
Energizare de primăvară
O lingură cu vârf de polen se amestecă cu un litru de miere de albine până se colorează uniform în culoarea galbenă. Se consumă câte 2 linguriţe, de trei ori pe zi, cu 30 de minute înainte de masă, sau cu o oră după masă. Ultima dată se consumă înainte de ora 19. O cură durează două luni, urmează o pauză de două săptămâni, apoi se repetă, până la îmbunătăţirea situaţiei. Efectul terapiei cu medicamente din farmacie creşte de cinci ori dacă acestea sunt administrate împreună cu polenul. Mierea cu polen se ţine în gură până se absoarbe aproape toată cantitatea de preparat.
Combinaţii cu ceaiuri de plante
Polenul se poate înghiţi şi împreună cu diferite ceaiuri din plante. De exemplu: în caz de tuse uscată, se combină cu ceaiuri din trifoi, seminţe de in, flori de tei sau de floarea-soarelui. În caz de tuse cu spută, polenul se bea cu ceai de şovârf, podbal, mierea-ursului, ciuboţica-cucului, pir târâtor, patlagină. Pentru întărirea capilarelor, în cazuri de lipom, emfizem pulmonar, leucoză, afecţiuni renale, polenul se amestecă cu miere de albine în proporţie de 1:1, şi se consumă câte o lingură, de 3-4 ori pe zi, la o oră după masă.
Polen şi şovârf
O lingură cu plantă se amestecă cu un pahar de apă sau de lapte, se aduce până la fierbere şi se lasă pe un foc foarte mic, 2-3 minute, apoi se infuzează în termos, timp de 12 ore. Cu fiecare doză de polen, se beau 75-100 ml de infuzie. Amestecul are efect pozitiv în caz de adenom de prostată, anemie, afecţiuni ale tractului digestiv şi istovire.
Polen în combinaţie cu alimente
* Reglarea tensiunii arteriale mărite. Dimineaţa, cu o oră înainte de masă, se amestecă 100 ml lapte crud cu un sfert linguriţă cu polen. Se bea zilnic, timp de două luni, cu pauză de două săptămâni după fiecare cură.
* Curăţarea colecistului, ficatului, rinichilor. Într-un termos se toarnă 500 ml de lapte cald, se adaugă 3-4 muguri de brad şi o linguriţă de răşină. Se infuzează 3-4 ore şi se strecoară. Se bea câte un pahar dimineaţa pe nemâncate şi seara, înainte de culcare.
* Pentru dureri lombare: se prepară un sirop din muguri de pin sau de brad tocaţi şi amestecaţi cu zahăr. La 2 kg de muguri se adaugă un kilogram de zahăr. Amestecul se ţine în frigider, într-un borcan închis bine, timp de două săptămâni. Când îşi schimbă culoarea, şi din verde devine maro, preparatul este gata. Se consumă câte o linguriţă, de trei ori pe zi, câte două-trei săptămâni.
* Dermatoze provocate de dereglări metabolice, ascită, afecţiuni ale aparatului respirator şi ale colecistului, nisip la rinichi şi vezică urinară, dereglări ale ciclului menstrual. 50 g de muguri de pin se infuzează în 250 ml apă clocotită vreme de două ore, se strecoară, se adaugă 50 g miere de albine şi se beau câte 5-6 linguri pe zi.
* Dermatoză, dureri reumatice. Se fierb 500 g de muguri de pin sau de brad în 5 litri de apă şi se toarnă în cadă.