Siropul de brad
Rețetă: mugurii proaspăt culeși se spală sub un jet de apă rece. Într-un vas emailat, se pune o parte de muguri la trei părți de apă, se acoperă cu un capac, se aduce lichidul până în punctul de fierbere și se lasă pe un foc slab, 15 minute. După răcire și strecurare, lichidul obținut se amestecă cu zahăr, în proporție 1:2, și iar se aduce până la fierbere la foc mic.
Mod de administrare: se folosește în cazuri de răceală și de astm bronșic câte o lingură luată de trei ori pe zi, cu apă sau lapte călduț. Siropul ajută la restabilirea vocii, în cazul persoanelor care-și încordează în exces corzile vocale.
Suc din muguri și lăstari tineri de conifere
Întărește vasele sanguine, rinichii și organismul în întregime. Se mai folosește și pentru vindecarea tuberculozei, astmului bronșic, pneumoniei, pentru bronșită și traheită.
Rețetă: materia primă se spală în apă rece, se usucă pe un prosop și se taie mărunt. Tocătura se așează într-un borcan de sticlă, alternativ cu straturi de zahăr. La un borcan de 5 litri, se pune 1 kg de zahăr. Borcanul se lasă 12 ore, apoi se amestecă conținutul cu o lingură de lemn. Se leagă borcanul la gură cu o pânză de in sau de bumbac și se pune la soare pentru 10 zile. Când timpul expiră, sucul se strecoară și se păstrează în sticle (nu de plastic!). Se consumă pe stomacul gol, copiii câte o lingură, iar adulții câte 2 linguri.
Polenul de pin
Strămoșii noștri ne-au lăsat o metodă de tratament care se întâlnește mai rar în literatura de specialitate, și anume: folosirea polenului de pin ca medicament. Florile care au polen se află, în mare majoritate, în partea dinspre sud a copacului. Ele seamănă cu un știulete de porumb în miniatură. Sunt câteva momente importante de care trebuie să țineți cont. Urmăriți cu atenție etapele de înflorire. La început, mugurii din vârful crengilor aruncă solzi, și când apăsați pe floare, apare un suc limpede. După aceea, florile se îngălbenesc puțin, și la apăsare, sucul ce apare este tulbure. Peste o zi-două, florile devin galbene, și nu mai curge sucul. Este momentul potrivit pentru culegere. Dacă ați întârziat, tot polenul este suflat de vânt. O găleată de flori conține aproximativ un litru de polen. Florile se usucă într-un singur strat, pe hârtie, într-un loc uscat și cald, ferit de curent. Când polenul din flori s-a scuturat pe hârtie, el se cerne prin sita fină. Ca să nu se împrăștie, sub sită se leagă o pungă de plastic. Dacă polenul este uscat bine, el se toarnă cu ajutorul pâlniei în sticle de plastic, dacă nu, se mai usucă o dată.
Rețete cu polen de pin
Energizare de primăvară
O lingură cu vârf de polen se amestecă cu un litru de miere de albine până se colorează uniform în culoarea galbenă. Se consumă câte 2 lingurițe, de trei ori pe zi, cu 30 de minute înainte de masă, sau cu o oră după masă. Ultima dată se consumă înainte de ora 19. O cură durează două luni, urmează o pauză de două săptămâni, apoi se repetă, până la îmbunătățirea situației. Efectul terapiei cu medicamente din farmacie crește de cinci ori dacă acestea sunt administrate împreună cu polenul. Mierea cu polen se ține în gură până se absoarbe aproape toată cantitatea de preparat.
Combinații cu ceaiuri de plante
Polenul se poate înghiți și împreună cu diferite ceaiuri din plante. De exemplu: în caz de tuse uscată, se combină cu ceaiuri din trifoi, semințe de in, flori de tei sau de floarea-soarelui. În caz de tuse cu spută, polenul se bea cu ceai de șovârf, podbal, mierea-ursului, ciuboțica-cucului, pir târâtor, patlagină. Pentru întărirea capilarelor, în cazuri de lipom, emfizem pulmonar, leucoză, afecțiuni renale, polenul se amestecă cu miere de albine în proporție de 1:1, și se consumă câte o lingură, de 3-4 ori pe zi, la o oră după masă.
Polen și șovârf
O lingură cu plantă se amestecă cu un pahar de apă sau de lapte, se aduce până la fierbere și se lasă pe un foc foarte mic, 2-3 minute, apoi se infuzează în termos, timp de 12 ore. Cu fiecare doză de polen, se beau 75-100 ml de infuzie. Amestecul are efect pozitiv în caz de adenom de prostată, anemie, afecțiuni ale tractului digestiv și istovire.
Polen în combinație cu alimente
* Reglarea tensiunii arteriale mărite. Dimineața, cu o oră înainte de masă, se amestecă 100 ml lapte crud cu un sfert linguriță cu polen. Se bea zilnic, timp de două luni, cu pauză de două săptămâni după fiecare cură.
* Curățarea colecistului, ficatului, rinichilor. Într-un termos se toarnă 500 ml de lapte cald, se adaugă 3-4 muguri de brad și o linguriță de rășină. Se infuzează 3-4 ore și se strecoară. Se bea câte un pahar dimineața pe nemâncate și seara, înainte de culcare.
* Pentru dureri lombare: se prepară un sirop din muguri de pin sau de brad tocați și amestecați cu zahăr. La 2 kg de muguri se adaugă un kilogram de zahăr. Amestecul se ține în frigider, într-un borcan închis bine, timp de două săptămâni. Când își schimbă culoarea, și din verde devine maro, preparatul este gata. Se consumă câte o linguriță, de trei ori pe zi, câte două-trei săptămâni.
* Dermatoze provocate de dereglări metabolice, ascită, afecțiuni ale aparatului respirator și ale colecistului, nisip la rinichi și vezică urinară, dereglări ale ciclului menstrual. 50 g de muguri de pin se infuzează în 250 ml apă clocotită vreme de două ore, se strecoară, se adaugă 50 g miere de albine și se beau câte 5-6 linguri pe zi.
* Dermatoză, dureri reumatice. Se fierb 500 g de muguri de pin sau de brad în 5 litri de apă și se toarnă în cadă.