Înțelegem prin sindromul morții subite (SMSS) decesul brusc și inexplicabil al unui copil nou născut, aparent sănătos. Acest fenomen survine rareori înainte de două săptămâni sau după vârsta de 6 luni, maximul de incidență fiind la 2-3 luni. Cercetătorii care au studiat acest sindrom paradoxal au descoperit că mulți dintre acești copii nu erau chiar atât de sănătoși pe cât păreau, punând în evidență faptul că unii dintre ei prezentau anomalii cardiace și de sistem nervos, mai greu de depistat. Astfel, printre copiii cu risc mare se numără prematurii cu greutate mică la naștere, copiii din părinți fumători sau drogați, precum și cei cu scor Apgar mic. Deși cauza rămâne incertă, cunoaștem acum că unii copii au risc mai mare de a dezvolta acest sindrom decât alții. Mai mult, unele situații asociate cu risc mare sunt controlabile de către dvs., ca părinți.
Prin urmare, trebuie știut că în primele 6 luni, copilul trebuie pus să doarmă pe spate, nu pe burtă. La vârsta la care copilul se mișcă în pătuț, în timp ce doarme, părinții trebuie să fie preocupați cu privire la menținerea poziției de somn pe spate. În altă ordine de idei, copilul trebuie să doarmă pe o saltea de consistență mai tare. Evitați saltelele groase și pufoase așternute sub copil, deoarece pot face copilul să se se scufunde și să respire dificil.
Evitați fumatul în ambientul copilului. Această măsură este importantă în primul an de viață. Copilul nu are nevoie de un ambient mai cald decât vă trebuie dvs., deci nu înfofoliți copilul.
Nu trebuie pus nimic în pătuțul copilului. Acesta poate să tragă și să-și pună pe cap articole de genul păturilor, pernelor sau păpușilor.
Trebuie oferită bebelușului o suzetă înainte de culcare. Aceasta scade riscul de SMSS, deși motivele nu sunt cunoscute încă.
În sfârșit, monitorizarea electronică a ritmului cardiac și a respirației poate fi utilă la copiii cu risc crescut, însă această procedură reclamă o pregătire specială a celor care au grijă de copil.
În încheiere, ar trebui amintit că o ipoteză recentă susține că sindromul morții subite poate reflecta o întârziere în dezvoltarea celulelor nervoase ale creierului, celule esențiale în fiziologia normală a inimii și plămânilor.
Să auzim numai de bine!
Farm. PAUL TISMAȘ - tel. 0752/39.80.40, 0230/37.11.41, e-mail: aroma_tis@yahoo.com
"Caut un leac pentru fluidizarea sputei și ușurarea expectorației"
(Răspuns pentru TUDOR - București, F. AS nr. 1350)
Sputa se fluidifică cel mai eficient și mai ieftin cu apă plată, din care se beau 2 litri/zi, sau ceai de tei, 3 căni/zi, administrat dimineața la trezire, în jurul prânzului, și a treia cană, între orele 17-18 (nu mai târziu, deoarece fluidizarea sputei instalează efectul expectorant după orele 23 și astfel tușești toată noaptea). Dacă nici cei doi litri de apă plată, nici ceaiul de tei nu duc la efectul scontat, atunci vă recomand "Siropul expectorant" preparat de mine, în farmacia "Aroma-tis" din loc. Dorna Arini, jud. Suceava, un sirop cu următoarea compoziție: ulei volatil de pin; ulei volatil de cimbru; ulei volatil de ghimbir; ulei volatil de ienupăr; iodură de potasiu; benzoat de sodiu; glicerină; apă distilată; 250 ml = 15 lei. Se administrează 1 lingură de două ori pe zi, dimineața la circa 2 ore după micul dejun și la circa 3 ore după masa de prânz. A doua doză nu se administrează mai târziu de ora 17.
Pentru consiliere și comenzi apelați la tel. mobil: 0752/39.80.40 sau tel. fix: 0230/37.11.41, e-mail: aroma_tis@yahoo.com
"Am dureri cauzate de candidoza bucală"
(Răspuns pentru MATILDA H., F. AS nr. 1350)
Pentru Candidoză bucală este indicat să clătiți gura după fiecare masă cu o soluție de bicarbonat de sodiu (o linguriță la 200 ml apă caldă sau ceai de mușețel cald). Între mesele principale (cam la 2 ore după fiecare masă) se administrează 1/2 linguriță de Propolis glicolic, ce se plimbă prin toată gura până se umple cu salivă, după care se înghite, nu se scuipă!
Cu stimă!
Pentru consiliere utilizați tel.mobil: 0752/84.50.50 sau fix: 0230/37.11.41
Farm. Liliana Samson - Expert Good Days Therapy, tel: 0752/269.237
"Am cruste maronii pe cap și mă lupt cu hemoroizii externi"
(Răspuns pentru TUDORIȚA C. - Călărași, F. AS nr. 1356)
Hemoroizii, interni sau externi, pot reprezenta un real disconfort, indiferent de vârstă. Aceștia sunt de fapt inflamații ale venelor hemoroidale din zona anală, care prezintă diferite simptomatologii, în funcție de gradul în care se manifestă. Cel mai frecvent, pacientul se confruntă cu probleme atunci când este nevoit să se așeze pe scaun sau când stă foarte mult timp în picioare, când poate să apară senzația de usturime, înțepături, durere, mâncărime, sângerare, constipație etc. Pe lângă un tratament adecvat, trebuie acordată o atenție sporită atât igienei corporale, cât și celei alimentare. De evitat sunt alimentele iuți, piperate și alcoolul, recomandat fiind consumul de fibre prin legume, fructe, cereale/pâine integrale, aport crescut de lichide. Dacă petreceți mult timp pe scaun la birou, sau stați foarte mult timp în picioare, este bine să alternați aceste perioade. Vă recomand Extract Purificat de Rășină Mumie cu Castan, un remediu natural pentru susținerea circulației venoase periferice, inclusiv la nivelul zonei anorectale: reduce disconfortul, reglează tranzitul intestinal, este tonic venos. Crustele de pe scalp pot fi eliminate, dacă veți clăti părul după fiecare spălare cu Loțiune Malavit, pentru uz extern, o formulă naturală, patentată, ce conține 27 de ingrediente cu acțiune antiseptică, antibacteriană, antivirală și antifungică. În cazul dvs, diluați 10 picături Loțiune Malavit în 2 litri de apă și clătiți după spălare.
Multă sănătate!
Ing. chimist MIRCEA BOCAN
"Care ulei e cel mai bun pentru mine?"
În revista "Formula AS" nr. 1359 s-a publicat un articol intitulat "Care ulei e cel mai bun pentru mine?", în care s-a menționat - în mod obiectiv - că dieta mediteraneană recomandă pentru prăjirea alimentelor uleiul de măsline, iar rușii pe cel de floarea-soarelui. Alegerea corectă este clară, ținând cont de faptul că prăjirea alimentelor se face între 170 și 190°C. Uleiul de floarea-soarelui se descompune la 130°C (este termoinstabil) în produși secundari din clasa acroleinelor, care sunt cancerigeni! Cel de măsline se descompune la 230°C și este termostabil, deci prăjirea alimentelor cu acest ulei nu prezintă niciun risc. Uleiul de palmier se descompune la 270°C, dar este mai gras. Așadar, ideal este cel de măsline. În schimb, uleiul de floarea-soarelui presat la rece are un conținut ridicat de vitamine, între care excelează vitamina E, și este ideal pentru salate. Și un sfat util pentru toți cititorii: nu folosiți vase de aluminiu cu teflon la prăjire! Compușii din teflon care se eliberează la temperaturi înalte sunt extrem de nocivi pentru organism!