SALATA VERDE
Este un furnizor excelent de vitamine A, K, B9, C şi de minerale, în special fier, potasiu şi magneziu, şi intră în multe leacuri populare, unele vechi, de pe timpul grecilor şi romanilor.
Recomandări
Cumpăraţi numai salata crocantă, de un verde viu, fără frunze ofilite. Se recomandă să nu o păsraţi în frigider. Utilizaţi-o imediat după cumpărare. Spălaţi frunzele de salată foarte bine, în apă rece, şi scurgeţi-le înainte de a le folosi. Rupeţi salata cu mâinile, pentru că dacă o tăiaţi cu un cuţit, salata se va decolora în jurul marginilor.
Remedii cu salată verde
Ajutor în afecţiuni digestive
Salata verde stimulează puternic funcţionarea ficatului, vezicii biliare şi a intestinelor, calmează inflamaţiile acestora. Ea este binefăcătoare în cazul hepatitei cronice şi al dischineziei biliare.
* Consumaţi zi de zi o porţie de salată verde, înainte de una dintre mesele principale. Se consumă asezonată cu suc de lămâie (sau oţet de mere bio) şi puţin ulei de măsline.
* Beţi în fiecare zi un pahar cu suc proaspăt de salată. Gustul poate fi îmbunătăţit adăugând suc de ţelină sau de morcovi.
Împotriva constipaţiei
Salata verde este şi un laxativ foarte eficient. Pentru aceasta, consumaţi o porţie de salată verde la masa de seară (pregătită ca mai sus).
Remediu pentru arsuri la stomac
Puneţi o jumătate de salată verde mărunţită într-un pahar cu apă (250 ml), apoi vârâţi-o 30 de secunde în blender, pentru a obţine un fel de piure, pe care îl consumaţi o dată pe zi, cu o oră înainte de masă.
Imunitate crescută şi pază împotriva cancerului de stomac
Consumaţi zi de zi o porţie de salată verde sau un pahar cu suc proaspăt obţinut din salată verde.
Ajutor pentru piele, păr şi oase
Substanţele favorabile pielii şi părului prezente în salată includ, printre altele, vitamina C, sulful şi siliciul. Salata verde favorizează vindecarea rănilor, a bolilor de piele, închiderea plăgilor şi a operaţiilor chirurgicale şi ajută la prevenirea căderii părului. De asemenea, osteoporoza este prevenită şi structura osoasă îmbunătăţită, graţie conţinutului ridicat de vitamina K şi iod al salatei verzi.
Includeţi la o masă pe zi salată verde proaspătă sau beţi unul-două pahare cu suc de salată pe zi.
Remediu pentru piele uscată, cuperoză, arsuri minore ale pielii
Aplicaţi frunze de salată tocate mărunt, sub formă de cataplasmă, pe zona afectată. Lăsaţi-le să-şi facă efectul 20 de minute, o dată pe zi.
Leac pentru insomnie şi anxietate
* Beţi de trei ori pe zi câte o cană cu ceai de salată. În cazul insomniei, beţi seara, cu două ore înainte de culcare, ceai de salată. Se prepară din trei frunze de salată verde mărunţite, peste care se toarnă o cană cu apă clocotită. Se lasă să stea 10 minute, se strecoară, apoi se bea.
* Mâncaţi câteva frunze de salată, cu două ore înainte de culcare.
Remediu pentru tuse, răceală, bronşită
* Fierbeţi 100 grame frunze de salată verde într-un litru de apă la foc mic, timp de 5 minute. Se lasă vasul acoperit 10 minute, apoi decoctul se strecoară. Se beau 3 căni pe zi, îndulcite cu o linguriţă cu miere.
* Beţi de trei ori pe zi, câte o jumătate de pahar cu suc proaspăt de salată.
Împotriva obezităţii
Salata are 95% apă, multe fibre şi aproape zero calorii la suta de grame. De aceea este considerată o legumă "de linia întâi", atunci când vorbim de slăbit. Ea accelerează procesele de eliminare şi intensifică metabolismul.
* Consumaţi câte o porţie de salată verde de 2 ori pe zi, înainte de mesele principale.
* Puneţi într-un blender o salată verde medie mărunţită, şi 3 kiwi decojiţi şi tăiaţi bucăţi. Adăugaţi apă şi amestecaţi câteva momente. Consumaţi în fiecare zi acest preparat, timp de o lună.
SPANACUL
Este o sursă bogată de fibre, betacaroten, vitaminele A, E, B, C, K, acid folic, magneziu, mangan, fier, potasiu şi multe altele. Provine din Asia, din Persia veche, unde era numit "regele legumelor". Maurii l-au introdus mai târziu în Spania şi de acolo s-a răspândit în restul Europei şi în întreaga lume.
Recomandări
Când cumpăraţi spanac, alegeţi-l pe cel cu frunze de un verde închis, mici, cu tulpini subţiri şi miros pregnant. Înainte de a-l folosi, spălaţi frunzele de spanac cu grijă, repetând clătirea de două sau trei ori. Chiar şi o urmă de nisip sau pământ poate ruina cel mai bun fel de mâncare.
Remedii cu spanac
Cardiopatie, hipertensiune, palpitaţii
Se bea un pahar cu suc de spanac pe zi.
Leac pentru constipaţie, gastrită, ulcer gastric
* Consumaţi în fiecare zi una-două porţii de spanac fiert, asezonat cu suc de lămâie, ulei de măsline şi condimente.
* Beţi 100 ml de suc de spanac amestecat cu o cantitate egală de apă şi o linguriţă cu miere, înainte de micul dejun.
* Luaţi o mână de frunze de spanac proaspăt şi un pahar cu apă. Puneţi în blender spanacul şi apa şi bateţi-le câteva secunde până când se transformă în suc. Beţi sucul de două ori pe zi, înainte de mesele principale.
Anemie, demineralizare
Se bea înaintea meselor principale câte un pahar cu 100 ml suc de spanac, combinat cu 100 ml suc de urzici.
Combate cancerul
Se beau 500 ml suc de spanac pe stomacul gol.
Boli oculare şi neurologice
* Consumaţi zi de zi o porţie de salată de spanac: 100 grame frunze şi tulpini fragede de spanac se toacă mărunt pe un tocător de lemn. Se adaugă un praf de sare, suc proaspăt de lămâie şi puţin ulei de măsline.
* Consumaţi în fiecare zi o porţie de spanac fiert, asezonat cu suc de lămâie, ulei de măsline, un praf de sare şi condimente.
Diabet zaharat, astm bronşic
Se beau dimineaţa, pe stomacul gol, 500 ml suc de spanac. Cura se ţine o lună.
Anemie
Se beau înaintea meselor principale 100 ml suc de spanac + 100 ml suc de urzică.
Pancreatită, insuficienţă pancreatică
Se bea o dată pe zi un amestec din 100 ml suc proaspăt de spanac şi 1 linguriţă cu polen, pe stomacul gol.
Depresii fizice şi nervoase
Se pune la macerat, vreme de 5 ore, 1 pahar cu suc de spanac + 2 linguriţe cu cimbru. Se bea pe stomacul gol.