Sănătate "verde" - SALATA și SPANACUL

Iulia Vlad
- Destul de modeste în neamul cel mare al legumelor, salata și spanacul câștigă în grad primăvara, datorită energiei verzi pe care o conțin. Puterea lor de regenerare a organismului este uriașă. Ar fi păcat să nu profitați -

SALATA VERDE

Este un furnizor excelent de vitamine A, K, B9, C și de minerale, în special fier, potasiu și magne­ziu, și intră în multe leacuri populare, unele vechi, de pe timpul grecilor și romanilor.
Recomandări
Cumpărați numai salata crocantă, de un verde viu, fără frunze ofilite. Se recomandă să nu o păs­rați în frigider. Utilizați-o imediat după cumpărare. Spălați frunzele de salată foarte bine, în apă rece, și scurgeți-le înainte de a le folosi. Rupeți salata cu mâinile, pentru că dacă o tăiați cu un cuțit, salata se va decolora în jurul marginilor.

Remedii cu salată verde

Ajutor în afecțiuni digestive
Salata verde stimulează puternic funcționarea ficatului, vezicii biliare și a intestinelor, calmează inflamațiile aces­tora. Ea este binefăcătoare în cazul hepa­titei cronice și al dischineziei biliare.
* Consumați zi de zi o porție de salată verde, înainte de una dintre mesele principale. Se consumă asezonată cu suc de lămâie (sau oțet de mere bio) și puțin ulei de măsline.
* Beți în fiecare zi un pahar cu suc proaspăt de salată. Gustul poate fi îmbu­nătățit adăugând suc de țelină sau de mor­covi.

Împotriva constipației
Salata verde este și un laxativ foarte eficient. Pentru aceasta, consumați o por­ție de salată verde la masa de seară (pre­gătită ca mai sus).

Remediu pentru arsuri la stomac
Puneți o jumătate de salată verde mărunțită în­tr-un pahar cu apă (250 ml), apoi vârâți-o 30 de secunde în blender, pentru a obține un fel de piure, pe care îl consumați o dată pe zi, cu o oră înainte de masă.

Imunitate crescută și pază împotriva cancerului de stomac
Consumați zi de zi o porție de salată verde sau un pahar cu suc proaspăt obținut din salată verde.

Ajutor pentru piele, păr și oase
Substanțele favorabile pie­lii și părului prezente în sa­lată includ, printre altele, vita­mi­na C, sulful și si­li­ciul. Sa­la­ta verde favo­rizea­ză vin­de­carea ră­nilor, a bo­li­lor de piele, în­chide­rea plă­gilor și a ope­rațiilor chirurgi­cale și ajută la pre­venirea căde­rii pă­rului. De ase­menea, osteo­poroza este pre­­ve­nită și struc­tura osoa­­să îm­bu­nătățită, grație conținu­tu­lui ri­dicat de vi­ta­mina K și iod al salatei verzi.
Includeți la o masă pe zi salată verde proaspătă sau beți unul-două pahare cu suc de salată pe zi.

Remediu pentru piele uscată, cuperoză, arsuri minore ale pielii
Aplicați frunze de salată tocate mărunt, sub formă de cataplasmă, pe zona afectată. Lăsați-le să-și facă efectul 20 de minute, o dată pe zi.

Leac pentru insomnie și anxietate
* Beți de trei ori pe zi câte o cană cu ceai de salată. În cazul insomniei, beți seara, cu două ore înainte de culcare, ceai de salată. Se prepară din trei frunze de salată verde mărunțite, peste care se toarnă o cană cu apă clocotită. Se lasă să stea 10 minute, se strecoară, apoi se bea.
* Mâncați câteva frunze de salată, cu două ore înainte de culcare.

Remediu pentru tuse, răceală, bronșită
* Fierbeți 100 grame frunze de salată verde în­tr-un litru de apă la foc mic, timp de 5 minute. Se lasă vasul acoperit 10 minute, apoi decoctul se strecoară. Se beau 3 căni pe zi, îndulcite cu o lin­guriță cu miere.
* Beți de trei ori pe zi, câte o jumătate de pahar cu suc proaspăt de salată.

Împotriva obezității
Salata are 95% apă, multe fibre și aproape zero calorii la suta de grame. De aceea este considerată o legumă "de linia întâi", atunci când vorbim de slăbit. Ea accelerează procesele de eliminare și intensifică metabolismul.
* Consumați câte o porție de salată verde de 2 ori pe zi, înainte de mesele principale.
* Puneți într-un blender o salată verde medie mărunțită, și 3 kiwi decojiți și tăiați bucăți. Adău­gați apă și amestecați câteva momente. Consumați în fiecare zi acest preparat, timp de o lună.


SPANACUL

Este o sursă bogată de fibre, betacaroten, vita­minele A, E, B, C, K, acid folic, magneziu, man­gan, fier, potasiu și multe altele. Provine din Asia, din Persia veche, unde era numit "regele legu­melor". Maurii l-au introdus mai târziu în Spania și de acolo s-a răspândit în restul Europei și în întreaga lume.
Recomandări
Când cumpărați spanac, alegeți-l pe cel cu frunze de un verde închis, mici, cu tulpini subțiri și miros pregnant. Înainte de a-l folosi, spălați frun­zele de spanac cu grijă, repetând clătirea de două sau trei ori. Chiar și o urmă de nisip sau pământ poate ruina cel mai bun fel de mâncare.

Remedii cu spanac

Cardiopatie, hipertensiune, palpitații
Se bea un pahar cu suc de spanac pe zi.

Leac pentru constipație, gastrită, ulcer gastric
* Consumați în fiecare zi una-două porții de spanac fiert, asezonat cu suc de lămâie, ulei de măsline și condimente.
* Beți 100 ml de suc de spanac amestecat cu o cantitate egală de apă și o linguriță cu miere, înainte de micul dejun.
* Luați o mână de frunze de spanac proaspăt și un pahar cu apă. Puneți în blen­der spanacul și apa și ba­teți-le câteva secunde până când se transformă în suc. Beți sucul de două ori pe zi, îna­inte de me­sele principale.

Anemie, demineralizare
Se bea înaintea meselor prin­cipale câte un pahar cu 100 ml suc de spanac, combinat cu 100 ml suc de urzici.

Combate cancerul
Se beau 500 ml suc de spa­nac pe stomacul gol.

Boli oculare și neurologice
* Consumați zi de zi o porție de salată de spa­nac: 100 grame frunze și tulpini fragede de spa­nac se toacă mărunt pe un tocător de lemn. Se adaugă un praf de sare, suc proaspăt de lămâie și puțin ulei de măsline.
* Consumați în fiecare zi o porție de spanac fiert, asezonat cu suc de lămâie, ulei de măsline, un praf de sare și condimente.

Diabet zaharat, astm bronșic
Se beau dimineața, pe stomacul gol, 500 ml suc de spanac. Cura se ține o lună.

Anemie
Se beau înaintea meselor principale 100 ml suc de spanac + 100 ml suc de urzică.

Pancreatită, insuficiență pancreatică
Se bea o dată pe zi un amestec din 100 ml suc proaspăt de spanac și 1 linguriță cu polen, pe sto­macul gol.

Depresii fizice și nervoase
Se pune la macerat, vreme de 5 ore, 1 pahar cu suc de spanac + 2 lingurițe cu cimbru. Se bea pe stomacul gol.