Bacteriile bune, o farmacie uriașă. Cum ne orientăm?

Alina Olteanu
Studiile recente subliniază iar și iar bene­ficiile bacteriilor bune din intestin, care nu au doar darul de a ne îmbunătăți di­gestia, ci ne pot crește imunitatea, menține silueta și chiar stimula memoria - și asta, ca să ne rezu­măm la doar câteva exemple. De unde putem face însă rost, cu un minimum de bătaie de cap și de costuri, de asemenea bacterii benefice pentru orga­nism? Este preferabil să apelăm în acest scop la anumite alimente, ori e mai eficient și mai simplu să ne mulțumim cu produsele probiotice existente în farmacii? Și, nu în ultimul rând, ce tipuri de bacterii ne sunt de folos pentru remedierea unor probleme specifice de sănătate?

"Al doilea creier"

Până de curând, se credea că intestinul gros are doar rolul a resorbi apa și sarea și de a elimina toxi­nele și reziduurile nedigerate. Între timp, el a ajuns să fie privit într-o complet altă lumi­nă. Oamenii de știință știu acum că circa 70% dintre celulele sis­temu­lui imunitar se află în in­testine, la fel ca peste 80% din se­rotonina din corp (hormon respon­sabil de starea de spirit, memorie, apetit, digestie și calitatea som­nului). Noi­le desco­periri au făcut ca flora intestinală (microbiomul), care con­ține nu mai puțin de 30-100 de trilioane de microor­ga­nis­me diferite, de la bacterii, la ciu­perci și viruși, să fie considerată un organ separat, care a fost pore­clit, deloc întâmplător, "al doilea creier".

Bacterii bune, bacterii rele

Dacă fragilul ecosistem al bacteriilor suferă dez­echi­libre, riscăm să ne trezim cu diferite afec­țiuni - eczeme, diabet zaharat, anxietate, psoriazis, Alzheimer, boala Crohn, obezitate etc. Dimpo­trivă, dacă ne îngrijim de echilibrarea microbio­mului, avem toate șansele să ne bucurăm de o sănă­tate demnă de invidiat, dar și de o stare bună de spirit. Marea provocare cu care se confruntă în prezent cercetătorii este aceea de a afla care bac­terii anu­me influențează în bine sau în rău diferi­tele aspecte ce țin de sănătatea organismulului.

Putem influența flora intestinală?

Răspunsul este afirmativ. Printre fac­torii care pot perturba starea bacteriilor la nivel intestinal, scăzându-ne implicit imunitatea, se nu­mără ali­mentele procesate, stresul și medicamen­te precum antibioticele, anticoncepționalele, as­pirina, ibu­profenul. Din fericire, există însă și reversul meda­liei - și anume, posibilitatea de a reechilibra lucru­rile, cu ajutorul medicamentelor și produselor pro­biotice ori, pur și simplu, prin inter­mediul unei alimentații corespunzătoare. Dar aces­tea sunt lucruri pe care deja le știm cu toții. Ce nu știm însă cu exactitate este în ce măsură își fac real­mente simțit efectul pozitiv, respectivele pro­du­­se sau alimente, în ce fel acționează fiecare și care este modul optim de a le folosi. În Marea Britanie, de pildă, oamenii cheltuie anual peste 700 de mili­oane de lire sterline pe produse probiotice, care conțin culturi vii de bacterii, asemănătoare celor care tră­iesc în colon. Dar în ciuda sumelor uriașe alocate acestor tipuri de produse, au rămas unele semne de întrebare cu privire la eficiența lor. Pot supraviețui culturile vii conținute, de pildă, în iaur­turile pro­biotice, acidului gastric din stomac, care are, între altele, tocmai rolul de a ucide bac­teriile pericu­loase din mâncare? Iar dacă reușesc totuși să ajun­gă cu bine în intestinul nostru, pot ele concura cu bacteriile deja existente acolo, astfel încât să poată prolifera? Și, în sfârșit, dacă au reușit să facă toate aceste lucruri, asta chiar va avea efecte pozi­tive asupra sănătății noastre?

Campionul probioticelor: CHEFIRUL

Deși companiile probio­tice au vorbit ani la rând despre beneficiile aduse sănătății de produsele lor, multe dintre ele au trebuit să-și schimbe politicile publicitare de pe cuprinsul UE, după ce Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor (EFSA) a decis că încă nu sunt prezente toate dovezile care să le susțină afirmațiile.
Un mic experiment, realizat în cadrul unei emi­siuni BBC pe teme medicale, a încercat să deter­mine care sunt, totuși, urmările consu­mu­lui de probiotice pe termen scurt. Voluntarii care au par­ticipat la studiu au fost împărțiți în trei grupuri. Vreme de patru săptă­mâni, unul dintre ele a urmat o dietă prebiotică (adică cu alimente sau substanțe care stimulează dez­voltarea bacteriilor deja exis­tente în intestinul nostru), în vreme ce celelalte două au consumat băuturi probiotice și, respectiv, chefir.
Spre surpriza medicilor, grupul care a consumat zilnic băutura fer­mentată numită chefir a obținut cele mai spectaculoase rezultate. Volun­tarii au be­neficiat de o creș­tere a numărului întregii familii de bacterii numite lactobacili, des­pre care se con­sideră că ar fi bune pentru starea generală de sănă­tate și că ar ajuta totodată în anu­mite afecțiuni spe­cifice, precum diareea sau into­leranța la lactoză. Merită notat că, potrivit unui alt studiu, chefirul are, de asemenea, efecte bune în combaterea constipa­ției.

Ovăzul face minuni pentru inimă și intestinul subțire, scade colesterolul și reduce glicemia


Alte experimente au reliefat beneficiile ovăzu­lui. Un bol de ovăz consumat zilnic, vreme de patru săptă­mâni la rând, sporește numă­rul mai multor tipuri diferite de bacterii din intestin, care produc substanțe bune pentru inimă și pentru intestinul sub­țire. Ovăzul conține, de ase­me­nea, o fibră nu­mită beta glucan, care reduce coleste­rolul și re­glea­ză glicemia. Pen­tru a nu vă plictisi mân­când ovăz la fiecare mic de­jun, îl puteți combina cu lap­te, banane și miere, ori cu cacao sau scorțișoară. El este de asemenea gustos în combinație cu iaurt sau chefir, semințe și fructe uscate. Pe piață există și ovăz mărunțit, care poate fi la rândul său presărat în alte preparate.

Bacteriile din iaurtul simplu contribuie la sănătatea pielii, dar au efect și asupra emoțiilor

Un studiu realizat de cercetătorii niponi, în frun­­­te cu dr. Hiromi Kimoto-Nira, a urmărit efec­tele pe care le are asupra pielii bacteria Lacto­coccus lactis, aflată în compoziția laptelui fermen­tat și a iaurtului simplu. După un experiment ce a durat patru săptămâni, s-a concluzionat că pro­bioticele conținute în aceste produse contribuie la hidratarea pielii și la o mai bună protecție a aces­teia, prin creșterea secreției de sebum. Potrivit unui alt studiu, consumul regulat de iaurt are efecte și asu­pra emoțiilor, conducând la diminuarea activi­tății în zonele creierului care controlează emoțiile și durerea, precum și la intensificarea activității în zonele legate de luarea deciziilor.

Când și cum să apelăm la probioticele disponibile în farmacii

Deși ideal este să ne asigurăm într-o cât mai mare măsură aportul necesar de probiotice, mân­când, pur și simplu, sănătos și echi­librat, există și cazuri când alimen­tația nu este suficientă. Supli­mentele cu probiotice sunt recomandate, de pildă, când luăm antibiotice, pentru a evita distrugerea de către acestea a bacteriilor bune din intestin, ori atunci când ne confruntăm cu di­fe­rite probleme specifice de sănătate, cum ar fi cele digestive ori imuni­tare. Cum formele farmaceutice ale probio­ticelor combină mai multe tipuri de substanțe, nu toate pastilele au același efect, motiv pentru care este bine să ne adresăm medicului, pentru reco­mandări precise și co­recte.

Pentru ce alimente fermentate să optăm și de unde le putem obține?

Am văzut că alimentele fermentate, precum che­firul, pot avea efecte spectaculoase în stimu­larea dezvoltării bacteriilor bune. Benefice sunt și alte alimente fermentate, de la iaurt, la varza și castraveții noștri murați, și până la anumite brân­zeturi, precum brânza fermentată de vaci, măsli­nele în saramură, pasta miso ori ceaiul japonez kombucha. Însă ne sunt de folos aceste produse chiar și atunci când le cumpărăm de la magazin? În urma procesului de pasteurizare, menit să facă alimen­tele mai sigure, dar și să le conserve mai mul­tă vre­me, pot să dispară tocmai bacteriile atât de im­­portante pentru buna funcționare a organis­mului.
În concluzie, dacă dorim ca alimentele fer­mentate să ne ajute la stimularea bacteriilor bune din intestin, este recomandabil - fie să le facem în casă -, fie să ne asigurăm că acestea au fost produse în mod tra­dițional, fără a trece printr-un proces de pasteurizare. De pildă, în cazul che­firului, acesta poate purta legal această denumire numai dacă în laptele pasteu­rizat la o anumită temperatură și umi­ditate s-a adăugat un cheag viu, nu și dacă a fost realizat cu ajutorul unor bacterii uscate - lucru pe care îl putem verifica ușor, citind eticheta. Cine nu are însă timp să-și facă singur mură­turile și nu are nici încredere în calitatea celor dis­ponibile în ma­gazine, are posibilitatea să-și gă­sească un furnizor de nădejde, într-unul dintre țăranii cumsecade care vând prin piețele noastre.