Ridichea de lună
Roșioare, crocante și proaspete, ridichile roșii "de lună" sunt nelipsite din salatele de primăvară, cărora le dau aspect atractiv și gust apetisant. Ele sunt și un medicament natural de excepție.
Un aliat pentru sănătatea ficatului și a vezicii biliare
Unul dintre cele mai importante daruri ale ridichilor este calitatea lor de a optimiza funcționarea ficatului și a vezicii biliare. Sunt binefăcătoare în cazul insuficienței hepatice, steatozei hepatice, dischineziei biliare. De asemenea, ridichile ne ajută să evităm formarea microlitiazei la vezica biliară (dar și la aparatul urinar), să dizolvăm și să eliminăm pietrele deja existente.
Rețete:
* Consumați o dată sau de două ori pe zi, înainte de mese, câte o porție de salată din ridichi tăiate mărunt, asezonate cu lămâie și ulei de măsline.
* Beți de două ori pe zi, pe stomacul gol, cu o jumătate de oră înainte de mese, câte 50 de grame suc de ridichi proaspete. Poate fi îmbunătățit la gust prin adăugarea de suc de morcovi.
Remediu pentru boli respiratorii
Datorită proprietăților antiseptice, emoliente, decongestionante și expectorante, ridichile roșii sunt de mare ajutor în bronșită, astm, răceală, rinită, sinuzită.
Rețete:
* Luați de 4 ori pe zi, câte 2 linguri cu suc de ridichi, proaspăt stors.
* Consumați de două ori pe zi 2-3 ridichi date pe răzătoare, în amestec cu măr sau morcov ras.
* Peste 100 grame de ridichi tăiate feliuțe, turnați un litru de apă fierbinte și lăsați să stea timp de o oră. Beți din lichidul rezultat de mai multe ori pe zi, până când simptomele dispar. Puteți adăuga puțină miere și scorțișoară, pentru a spori efectul și pentru a îmbunătăți aroma.
Leurda
Dacă vă plimbați prin pădure și vă ajunge la nas miros de usturoi, undeva, în apropiere, crește leurdă. Plantă cu frunze lungi și flori asemănătoare cu ghioceii, imediat ce este mâncată, se transformă în medicament.
Ajutor în boli respiratorii, imunitate crescută și vitalitate
Excelentă pentru întărirea imunității și ameliorarea infecțiilor respiratorii, ea înlătură totodată oboseala, astenia de primăvară și sporește apetitul. Leurda este un "paznic" de încredere împotriva bolilor, verificat încă din vremuri străvechi. În Roma antică planta a fost folosită pentru a preveni ciuma, holera și alte infecții.
Rețete:
* Consumați de două ori pe zi, înainte de masă, câte o salată preparată dintr-o mână de leurdă tăiată mărunt, în amestec cu mărar, pătrunjel și câteva foi de salată verde. Se adaugă suc de lămâie sau oțet de mere, sare și puțin ulei de măsline.
* Peste o lingură cu frunze de leurdă mărunțită se toarnă o cană cu apă clocotită. Se lasă 20 de minute acoperit, apoi se strecoară. Se beau 3 căni pe zi.
* Luați câte o lingură cu sirop de leurdă, de 4 ori pe zi, sau 30 de picături de tinctură de leurdă de 3 ori pe zi, diluate în jumătate de pahar de apă. Ambele preparate se găsesc în farmacii.
Protector pentru sistemul cardiovascular
Efectele binefăcătoare ale leurdei se extind și asupra aparatului cardiovascular. Ea previne și ameliorează ateroscleroza coronariană, hipertensiunea arterială, colesterolul crescut. De asemenea, este binefăcătoare în tulburările sistemului venos superficial (varice, tromboflebită).
Rețete:
* Consumați salată de leurdă de două ori pe zi.
* Presărați frunze crude sau uscate de leurdă în tocănițe, ciorbe, supe și alte mâncăruri.
* Luați câte 30 de picături de tinctură de leurdă, de 3 ori pe zi, diluate în jumătate de pahar cu apă.
* Beți zilnic câte 3 căni cu infuzie de leurdă: peste o lingură cu frunze de leurdă mărunțită se toarnă o cană cu apă clocotită. Se lasă 5 minute acoperit, apoi se strecoară.
Urzica
Iarna nu apucă să-și adune ultimele zăpezi și să plece de unde-a venit, că urzicuța cea pișcăcioasă și verde precum smaraldul cucerește locurile virane și marginile de păduri. Modestă și mărunțică, este un adevărat explozibil pentru energia de primăvară.
Stimulent digestiv
Urzica face ca pancreasul, vezica biliară și stomacul să funcționeze corect și să reglementeze întreg sistemul digestiv. De asemenea, mărește secrețiile necesare în descompunerea alimentelor care conțin lipide sau proteine. Urzica funcționează și ca un excelent laxativ, deoarece conține mucilagii care favorizează peristaltismul intestinal.
Rețete:
* Consumați în fiecare zi o porție de urzici fierte, condimentate cu usturoi și piper.
* Infuzie de urzică: se toarnă o cană cu apă clocotită peste o lingură cu frunze de urzică mărunțite. Se lasă la infuzat 5 minute, apoi se strecoară. Se beau 3 căni pe zi.
* Adăugați urzici tinere în salate, supe, ciorbe, mâncăruri cu carne, piure, pilaf, chiftele.
Remediu pentru diaree
* Faceți un decoct din 3 linguri cu rădăcină de urzică uscată și mărunțită, care se fierbe timp de zece minute într-un litru de apă. Beți trei-patru căni pe zi, până la stabilizare.
Dușmanul aterosclerozei
Această boală a sistemului circulator este cauzată de întărirea arterelor în urma depunerii plăcilor de aterom - grupuri lipidice (colesterol) care aderă la peretele interior. Ca urmare, pot apărea: infarct miocardic, accident vascular cerebral, embolie, anevrism etc. Pentru a evita aceste neplăceri, pe lângă o dietă cu consum redus de sare și de grăsimi, este necesar să consumăm urzici. Cantitatea mare de clorofilă pe care o conțin activează circulația sângelui și scade nivelul colesterolului.
Rețete:
* Preparați suc din urzici proaspete. Un sfert de pahar cu suc pe zi este doza optimă.
* Adăugați urzici crude (vârfuri) - la salate și alte mâncăruri.
* Luați pulbere de urzici uscate, câte o linguriță, de 4 ori pe zi, pe stomacul gol, cu puțină apă.
* Luați câte 30 de picături de tinctură de urzică, de 3 ori pe zi, diluate în jumătate de pahar cu apă.
Împotriva carenței de vitamine și minerale
Când concentrația de fier în sânge scade, apare anemia. Fierul poate fi recuperat prin consumul frecvent de urzici. Clorofila conținută în această plantă stimulează formarea de globule roșii. Producția insuficientă de globule roșii este una dintre cauzele apariției anemiei.
Rețetă:
* Pentru a trata sau a reduce anemia, puteți consuma în fiecare zi o porție de urzici fierte, inclusiv apa în care au fiert. Tratamentul durează între trei și șase săptămâni și este necesar să se țină în paralel și o dietă pentru a depăși anemia.
Oprește sângerările
Urzica este hemostatică. Aceasta înseamnă că are capacitatea de a opri sângerarea, acționând ca vasoconstrictor. Este utilă în tratarea hemofiliei, o boală ereditară care se caracterizează prin producerea de hemoragii foarte abundente, interne sau externe. Și, de asemenea, este de ajutor în caz de menstruație dureroasă și abundentă, hemoptizie (expulzarea de sânge prin căile respiratorii, din cauza sângerărilor în plămâni) și în cazul sângerărilor în tulburări de menopauză.
Rețete:
* Beți un sfert - o jumătate pahar suc de urzici proaspăt pe zi.
* Luați câte o linguriță cu pulbere de urzici uscate, de 4 ori pe zi, pe stomacul gol, cu puțină apă. Dacă sângerarea este nazală, se poate folosi o metodă mai simplă: înmuiați un tampon de vată în sucul de urzici și introduceți-l în nas.