"Tuşă Evdochia, da' nişti varză nu pui şi matale la murat, pi lângă castraveţii ăştia? Nimeni nu ştii a-i pune aşe gustoşi, de-i mânci goi, nu alta, nu-ţi mai trăbuie friptură ori alte cele pi lângă ei... Nu ti-ntreb cari-i sicretu, că nu mi l-oi spune, da' gândesc că tari bună-ar fi şi nişti varză murată făcută de matale, să-nvălim în ea găluştili la Crăciun ori la Paşti!". Aşa îi vor fi spus Tuşii Evdochia Danileţ din Milişăuţii Sucevei, gospodinele ce cumpărau de la ea castraveţi acri, prin pieţele Moldovei. Au pus-o pe gânduri vorbele astea.
Întoarsă acasă de la târgul din Rădăuţi, se aşeză la sfat cu omul ei, Neculai, despre câte toate se-ntâmplară prin gospodărie în absenţa ei şi despre cele ce sunt de făcut. "Măi, omule!", zise Evdochia, "i-auzi ce-mi spuseră doamnili celea di pi la oraş: că ar vre să cumpere di la noi şi nişti varză murată, că li lasă gura apă numa' gândindu-se ce bune-ar fi. Ia, da' de-om pune colea-n grădină şi câţiva ari cu varză ş-apoi la toamnă om vide. Am gândit bini au ba?". Neculai nu zise nu. Gândi că munca-o fi cam tăt aceea, ba poate niţel mai simplă decât cea cu castraveţii, şi că n-ar avea nimic de pierdut de-ar încerca. S-a interesat de sămânţă, şi-a făcut singur răsadurile de varză, şi toamna, deşi sătul de lucru, se bucură de o recoltă bogată. Prin sat, oamenii cârcoteau încă de cu vară. Că aista nu-i pământ bun pentru varză, că nu s-o face, că n-are cum sta la murat aşa cantitate mare, că o fi nevoit s-o arunce, că nimeni n-a cumpăra-o în piaţă... câte şi mai câte. Oameni clevetitori şi nepricepuţi, îşi va fi zis Neculai, văzându-şi de treabă, cu încredere în spusele nevestei.
Încet, încet, varza murată de Milişăuţi a cucerit pieţele din Moldova, dusă de tot mai mulţi gospodari din sat, care văzuseră că drumul deschis de Evdochia şi Neculai Danileţ e unul bun şi prosper. C-apoi, ce altă satisfacţie să aibă omul în viaţă, dacă nu că munca nu i-i zadarnică şi că truda de peste an îi aduce bucurie în casă, asigurându-i un trai liniştit, câştigat cinstit?
Butoaiele înfundate în iaz
Şi Evdochia, şi Neculai Danileţ, au trecut de mult în lumea celor drepţi. Povestea murăturilor ajunse celebre în întreaga ţară mi-o deapănă fiul lor, Ioan, cel ce le-a moştenit nu numai secretul, ci şi dragul de a munci. Ioan Danileţ lucrează de la 16 ani. S-a dedicat în totalitate muncii în agricultură, puţin înainte de 1990, căci părinţii săi erau în vârstă şi naveta nu-i mai lăsa timp de prea multe în gospodărie. Acum are aproape 70 de ani şi lucrează pământul cu soţia, fiica şi ginerele.
"Povestea a început în perioada interbelică, prin anii '30. Tata şi cu un frate mai mare al său cultivau castraveţi, pe care-i puneau la murat, în nişte butoaie făcute de nişte meseriaşi de la Clit. Unchiu avea două iazuri pe apă şi ţineau butoaiele înfundate acolo. Butoaiele, priponite în apă cu totul, sub nişte laţuri lungi, puteau sta aşa şi doi ani, fără probleme, că temperatura era constantă în orice anotimp, izvoarele fiind aproape.
Prima dată, doar părinţii mei se ocupau cu aşa ceva. Vindeau castraveţii muraţi, mai ales în partea Moldovei, unde puteau ajunge cu trenul: la Iaşi, Galaţi, Brăila, Constanţa. Apoi, s-au dus tot mai departe, la Bucureşti, la Ploieşti, iar eu am ajuns, pot să spun, în toată ţara. Părinţii mei, umblând cu castraveţi de-atâta vreme, ştiau deja ce se cere. Dar una e când cântă o vioară, şi alta când mai e ceva lângă ea, altfel se-aude muzica. Când tata a pus, pentru prima dată, 25 ari de varză, oamenii ziceau că-i nebun, că nu e bun pământul pentru varză. Toate zonele-s bune dacă oamenii-s buni, iar acum se face şi pe pietriş, dacă-i dai ce trebuie. Problema e să vrei şi să munceşti. Că dacă nu munceşti şi nu ai dragoste pentru ceea ce faci, n-ai să realizezi niciodată nimic. Cu lucrul făcut în scârbă nu ajungi nicăieri", afirmă Ioan Danileţ.
Despăgubiri de război murate
Înainte de al Doilea Război Mondial, mulţi dintre marii comercianţi din ţară cumpărau, la propriu, vagoane întregi de castraveţi muraţi de la Milişăuţi. "Cântăreau vagonul întâi gol, apoi plin, şi socoteau la preţ, jumătate castraveţi, jumătate ambalajul şi apa. După o vreme, trimiteau banii şi butoaiele goale. Când toate astea au dispărut, părinţii mei şi ceilalţi au început să umble singuri prin ţară, să-şi vândă marfa".
După 1945, ţăranii din Milişăuţi au fost nevoiţi să dea ruşilor câteva vagoane cu murături, drept despăgubiri de război. Numai familia Danileţ avea producţie de aproximativ 100 de butoaie de murături anual. Asta, cam până la colectivizare, în 1962. "Aveam vreo 11 ani. Îmi amintesc lumea adunată în curtea primăriei şi pe gospodarii satului, scoşi şi lăudaţi în faţa oamenilor, pentru înscrierea în colectiv. «De bună voie», spuneau activiştii, dar ei, săracii, luaseră la pumni şi la picioare, în clădirea primăriei, de nu mai ştiau de ei", îşi aminteşte, cu năduf, Ioan Danileţ.
În timp, tradiţia murăturilor din zonă s-a extins şi în satele învecinate, Iaslovăţ, Bădeuţi, Grăniceşti. Acum se cultivă mai mult varză. Castraveţii s-au împuţinat, căci sunt o cultură pretenţioasă, e multă mană, din cauza poluării, e mai mult de muncă. "Sunt ani în care merge bine, alţii în care nu scoţi nici cheltuielile, dar mergi înainte. Trebuie să ştii cum să roteşti culturile, cum să le pui... Nu cultivăm doar varză şi castraveţi. Avem şi ceapă, cartofi, morcovi, porumb, pe care le vindem la piaţa de en-gros. Dacă ai câştig, trebuie să ai şi pagubă, altfel nu se poate", spune Danileţ.
Secretul desecretizat
Şi, totuşi, care e secretul murăturilor de Milişăuţi? Oare chiar să existe? Unii afirmă că trebuie înţepaţi castraveţii cu acul, ca să-i pătrundă mai bine aromele condimentelor ce sunt adăugate în apă, alţii că sarea de Cacica, din apropiere, e cea care le dă acel gust inconfundabil. Ioan Danileţ îmi spune că, şi de-ar fi vreun secret, nu e unul pe care el să-l ştie păstra. A dat cu bucurie reţeta oricui l-a întrebat, fără a considera că, astfel, pierde ceva. "Noi nu lucrăm cu saramură de la Cacica. Punem apă de izvor rece, sare brută, neiodată, căci iodul nu e bun deloc la murături, şi condimente, mai ales cimbru şi busuioc, şi hrean, care ţine castraveţii tari. Dacă pui ce trebuie în butoi, n-ai cum să greşeşti. La varză punem doar apă şi sare, cimbru şi mărar. Dacă ai astea, restul nu-ţi mai trebuie. Cine vrea, mai pune sfeclă roşie, să dea o culoare roşiatică, sau boabe de porumb, care dau o culoare gălbuie. Lucrăm cu butoaie de brad sau plastic, dar murăturile sunt mai bune în butoaie de brad. Bradul absoarbe apa, se umflă, se închide ermetic. E bun şi stejarul, dar taninul pe care-l conţine, în contact cu aerul, înnegreşte castraveţii, iar la vânzare nu le place oamenilor", spune Ioan Danileţ.
Vorbeşte hotărât şi fără inutile figuri de stil. Ştie că aici, în Milişăuţi, sunt produse cele mai bune murături din ţară şi cele mai sănătoase. Iar succesul de care se bucură în rândul clienţilor îi confirmă strădania. "Pe vremuri, era mai simplu, căci în pieţe găseai doar butoaie cu murături şi, poate, o băbuţă-două, vânzând câte ceva de prin grădină. Acum, în pieţe nu prea mai ai acces, decât dacă moare cineva, că tarabagiii sunt veşnici. Ar trebui să stai tot timpul acolo, dar atunci nu mai eşti producător, ci comerciant. Iar dacă vreţi să ştiţi adevăratul secret al murăturilor de Milişăuţi, am să vi-l spun pe cel transmis de părinţii mei: când mergi la piaţă, să nu furi la cântar, să nu minţi şi să nu înşeli. Niciun ban pe lumea asta nu poate cumpăra liniştea de care n-ai mai avea parte, dacă minţi, furi sau înşeli", conchide Ioan Danileţ.