Budincă de macaroane cu şuncă
Ingrediente: 400 g macaroane scurte (spiralate), sare, 1 ceapă, 1 lingură de untdelemn, o cutie mică de mazăre, piper, suc de lămâie, 250 g şunculiţă fiartă (Kaiserfleisch sau costiţă afumată), 6 ouă, 2 gălbenuşuri, 400 g smântână, 300 ml lapte, 100 g caşcaval ras, nucşoară rasă, 2 linguri de fulgi de unt (tăiat mărunt).
Mod de preparare: Se fierb macaroanele în apă cu sare, se strecoară, se lasă să se scurgă în sită. * Se porneşte cuptorul. * Se curăţă ceapa şi se toacă mărunt, apoi se căleşte în untdelemn. Se adaugă mazărea, se lasă şi ea puţin la călit, se sărează, se piperează, se adaugă 2 linguriţe de suc de lămâie. Se taie şunca în felii cam de 1,5 cm lăţime. * Se amestecă ouăle cu gălbenuşurile, smântana şi laptele. Se introduce jumătate din caşcavalul ras, se sărează, se piperează, se adaugă un vârf de cuţit de nucşoară rasă. * Se unge o formă rezistentă la foc cu unt. Se amestecă macaroanele fierte cu mazărea şi şunca, şi se pun în vas. Deasupra se toarnă laptele amestecat cu ouă. Restul de caşcaval se presară deasupra, împreună cu fulgii de unt. * Se bagă în cuptor la treapta a doua şi se lasă cam 50 de minute, până când budinca se aureşte deasupra.
Budincă de porumb cu pulpe de pui
Ingrediente: 4 copane de pui, sare, paprika dulce, chimen măcinat, 250 g macaroane mărunte, 400 g ciuperci mărunte, 3 fire de ceapă verde, unt pentru uns forma, 2 linguri de untdelemn, piper măcinat, 1 cutie de boabe de porumb (conservă), 200 g smântână.
Mod de preparare: * Se curăţă copanele de piele şi se taie în bucăţi mai mici. Se clătesc şi se zvântă într-un şervet. Se sărează, se piperează, se tăvălesc prin paprika amestecată cu o linguriţă de chimen pisat sau măcinat. * Separat, se fierb macaroanele (cât mai mărunte) în apă cu sare (nu foarte moi), se strecoară şi se lasă să se scurgă în sită. Se curăţă ciupercile şi se taie în patru. Se spală ceapa verde şi se taie în ineluşe. * Se unge cu unt o formă rezistentă la foc. Se prăjesc copanele în ulei fierbinte, pe ambele părţi. În uleiul rămas, se călesc ciupercile şi ceapa verde, cam 3 minute, amestecând. Se pune sare şi piper. Se amestecă cu macaroanele şi se pun în forma unsă cu unt. Deasupra se aşază copanele de pui. * Se scot boabele de porumb din conservă, se amestecă cu smântână şi puţină sare, şi se pasează cu mixerul sau se dau prin maşină (în cazul acesta, smântana se adaugă la final). Sosul obţinut se întinde peste copanele de pui. Se coace la cuptor, la treapta a treia, vreme de 45 de minute.
Plăcinte
Ştrudel cu praz
Ingrediente: * Pentru aluat: 200 g făină, 2 linguri untdelemn, sare, 1 gălbenuş de ou, făină pentru frământat aluatul. * Umplutura: 1 fir de praz, 100 g telemea, 1 gălbenuş de ou, 100 g brânză de vaci, sare, piper măcinat, 1/2 linguriţă paprika dulce, 1/2 legătură de cimbru, 1 gălbenuş pentru uns, 2 linguri de lapte.
Mod de preparare: * Aluatul: Se amestecă făina, untdelemnul, sarea, gălbenuşul de ou şi cca 100 ml de apă într-un castron. Se bat cu mixerul sau se frământă cu mâna, până ce aluatul se desprinde de marginea vasului. Se mută aluatul pe planşeta de prăjituri dată cu un praf de făină, şi se mai frământă puternic de 2-3 ori. Se înveleşte în celofan şi se bagă la frigider pentru o oră. * Umplutura: Se curăţă prazul, se taie în ineluşe subţiri şi se fierbe 30 de secunde în apă sărată. Se strecoară şi se lasă să se scurgă în sită. Telemeaua se taie în cubuleţe. Gălbenuşul se amestecă bine cu brânza de vaci, sare, piper şi paprika, se adaugă şi florile mărunţite de cimbru, apoi se încorporează prazul scurs şi bucăţelele de telemea. Se întinde aluatul pe planşetă într-un dreptunghi de 40/30 cm, apoi se taie în opt dreptunghiuri mai mici. Fiecare dreptunghi se întinde încă o dată cu sucitorul, pentru a mai subţia aluatul, iar la mijloc se pun două linguriţe de praz. Se împăturesc în două, pe partea mai lungă, apoi se rulează. Se aşază într-o tavă aşternută cu pergament. Se amestecă gălbenuşul de ou cu laptele şi se ung ştrudelele pe deasupra. Se coc în cuptor, cu aragazul la treapta a treia, 30 de minute (până se auresc). Sunt delicioase!