Budincă de macaroane cu șuncă
Ingrediente: 400 g macaroane scurte (spiralate), sare, 1 ceapă, 1 lingură de untdelemn, o cutie mică de mazăre, piper, suc de lămâie, 250 g șunculiță fiartă (Kaiserfleisch sau costiță afumată), 6 ouă, 2 gălbenușuri, 400 g smântână, 300 ml lapte, 100 g cașcaval ras, nucșoară rasă, 2 linguri de fulgi de unt (tăiat mărunt).
Mod de preparare: Se fierb macaroanele în apă cu sare, se strecoară, se lasă să se scurgă în sită. * Se pornește cuptorul. * Se curăță ceapa și se toacă mărunt, apoi se călește în untdelemn. Se adaugă mazărea, se lasă și ea puțin la călit, se sărează, se piperează, se adaugă 2 lingurițe de suc de lămâie. Se taie șunca în felii cam de 1,5 cm lățime. * Se amestecă ouăle cu gălbenușurile, smântana și laptele. Se introduce jumătate din cașcavalul ras, se sărează, se piperează, se adaugă un vârf de cuțit de nucșoară rasă. * Se unge o formă rezistentă la foc cu unt. Se amestecă macaroanele fierte cu mazărea și șunca, și se pun în vas. Deasupra se toarnă laptele amestecat cu ouă. Restul de cașcaval se presară deasupra, împreună cu fulgii de unt. * Se bagă în cuptor la treapta a doua și se lasă cam 50 de minute, până când budinca se aurește deasupra.
Budincă de porumb cu pulpe de pui
Ingrediente: 4 copane de pui, sare, paprika dulce, chimen măcinat, 250 g macaroane mărunte, 400 g ciuperci mărunte, 3 fire de ceapă verde, unt pentru uns forma, 2 linguri de untdelemn, piper măcinat, 1 cutie de boabe de porumb (conservă), 200 g smântână.
Mod de preparare: * Se curăță copanele de piele și se taie în bucăți mai mici. Se clătesc și se zvântă într-un șervet. Se sărează, se piperează, se tăvălesc prin paprika amestecată cu o linguriță de chimen pisat sau măcinat. * Separat, se fierb macaroanele (cât mai mărunte) în apă cu sare (nu foarte moi), se strecoară și se lasă să se scurgă în sită. Se curăță ciupercile și se taie în patru. Se spală ceapa verde și se taie în inelușe. * Se unge cu unt o formă rezistentă la foc. Se prăjesc copanele în ulei fierbinte, pe ambele părți. În uleiul rămas, se călesc ciupercile și ceapa verde, cam 3 minute, amestecând. Se pune sare și piper. Se amestecă cu macaroanele și se pun în forma unsă cu unt. Deasupra se așază copanele de pui. * Se scot boabele de porumb din conservă, se amestecă cu smântână și puțină sare, și se pasează cu mixerul sau se dau prin mașină (în cazul acesta, smântana se adaugă la final). Sosul obținut se întinde peste copanele de pui. Se coace la cuptor, la treapta a treia, vreme de 45 de minute.
Plăcinte
Ștrudel cu praz
Ingrediente: * Pentru aluat: 200 g făină, 2 linguri untdelemn, sare, 1 gălbenuș de ou, făină pentru frământat aluatul. * Umplutura: 1 fir de praz, 100 g telemea, 1 gălbenuș de ou, 100 g brânză de vaci, sare, piper măcinat, 1/2 linguriță paprika dulce, 1/2 legătură de cimbru, 1 gălbenuș pentru uns, 2 linguri de lapte.
Mod de preparare: * Aluatul: Se amestecă făina, untdelemnul, sarea, gălbenușul de ou și cca 100 ml de apă într-un castron. Se bat cu mixerul sau se frământă cu mâna, până ce aluatul se desprinde de marginea vasului. Se mută aluatul pe planșeta de prăjituri dată cu un praf de făină, și se mai frământă puternic de 2-3 ori. Se învelește în celofan și se bagă la frigider pentru o oră. * Umplutura: Se curăță prazul, se taie în inelușe subțiri și se fierbe 30 de secunde în apă sărată. Se strecoară și se lasă să se scurgă în sită. Telemeaua se taie în cubulețe. Gălbenușul se amestecă bine cu brânza de vaci, sare, piper și paprika, se adaugă și florile mărunțite de cimbru, apoi se încorporează prazul scurs și bucățelele de telemea. Se întinde aluatul pe planșetă într-un dreptunghi de 40/30 cm, apoi se taie în opt dreptunghiuri mai mici. Fiecare dreptunghi se întinde încă o dată cu sucitorul, pentru a mai subția aluatul, iar la mijloc se pun două lingurițe de praz. Se împăturesc în două, pe partea mai lungă, apoi se rulează. Se așază într-o tavă așternută cu pergament. Se amestecă gălbenușul de ou cu laptele și se ung ștrudelele pe deasupra. Se coc în cuptor, cu aragazul la treapta a treia, 30 de minute (până se auresc). Sunt delicioase!