[sapou]- Când medicamentele nu-şi fac efectul, apelaţi la natură.
Antibioticele, dublate de remedii din plante, îşi intensifică forţa -[/sapou]Propolisul
Este o substanţă colectată de albine pentru apărarea stupului împotriva microbilor şi a mucegaiului. Are puternice proprietăţi antibiotice, antivirale şi antifungice. Tinctura de propolis este cea mai eficientă formă de administrare. Se foloseşte atât intern, cât şi extern, în infecţii respiratorii, digestive, genito-urinare, în parazitoze. Modul de folosire e inclus în prospect. Propolisul este, de asemenea, un stimulent puternic al imunităţii.
Usturoiul
Usturoiul combate infecţiile şi parazitozele digestive, infecţiile respiratorii, urinare, infecţiile pielii, ale scalpului, cavităţii bucale, infecţiile osteo-articulare. De asemenea, este un întăritor puternic al imunităţii organismului. Pentru a beneficia din plin de calităţile sale, cel mai bine este să îl consumaţi crud - mestecaţi între 1-3 căţei de usturoi pe zi. Puteţi adăuga usturoi şi la mâncăruri, dar numai după ce le-aţi luat de pe foc şi s-au răcit. Se găseşte şi sub formă de tinctură sau capsule, care nu păstrează mirosul pătrunzător, dar nu sunt la fel de eficiente ca usturoiul proaspăt. Se poate consuma ca suc de usturoi, în amestec cu alte sucuri de legume.
Oregano
Plantă aromatică mediteraneană, oregano este un antiinfecţios redutabil. Substanţa activă cea mai valoroasă pe care o conţine este carvacrolul, cu puternice proprietăţi antibacteriene. Este eficient împotriva celor mai multe bacterii care cauzează infecţii urinare, digestive, ale sistemului respirator sau ale pielii şi care nu cedează la antibiotice (E.coli, Aureus etc.). Are şi proprietăţi antivirale şi antifungice. Se foloseşte cu mare precauţie, sub formă de ulei esenţial, amestecat cu apă sau în miere. Modul de utilizare e înscris pe ambalaj. Oregano neutralizează muşcătura de păianjen, albine sau şarpe veninos.
Atunci când este utilizat diluat, ca ulei aromatic, uleiul esenţial de oregano poate ajuta, prin pulverizare, la reducerea agenţilor patogeni din locuinţă.
Mierea
Este vorba, bineînţeles, de mierea adevărată, naturală, neprelucrată chimic sau termic. În topul eficienţei se află mierea de mană (sau de pădure), urmată de cea polifloră, apoi de mierea de floarea-soarelui.
O miere specială, ajunsă şi în România, este mierea de Manuka. Produsă în Noua Zeelandă şi Australia, este considerată unul dintre cele mai puternice antibiotice, antivirale, antifungice, antiinflamatoare şi antioxidante naturale. Acest tip de miere are şi calitatea de a stimula imunitatea. De asemenea, în numeroase spitale din lume, mierea de Manuka este utilizată sub formă de comprese, pentru a trata rănile. Compresa se schimbă de trei ori pe zi.
Scorţişoara
Hreanul
Încă din timpuri străvechi, înainte de a fi folosit la mâncăruri, hreanul a fost utilizat drept medicament. Sinigrina, un ulei volatil pe care-l conţine, acţionează ca un veritabil antibacterian, antiviral şi antiinflamator. Studiile au arătat că hreanul este eficient în tratarea infecţiilor tractului respirator, gastro-intestinale, precum şi în infecţii urinare. Hreanul se poate folosi ca atare, adăugat la mâncăruri, sau sub formă de extract şi tinctură.
Echinacea
Iniţial a fost folosită ca leac de triburile de indieni din America. Calităţile ei deosebite au făcut-o să se răspândească treptat în întreaga lume. Astăzi, echinacea este utilizată ca remediu general împotriva "atacurilor" bacteriene, virale sau fungice, specializarea ei fiind tratarea infecţiilor tractului respirator, dar şi a infecţiilor pielii. Echinacea este de asemenea cunoscută drept un întăritor redutabil al imunităţii. Se utilizează sub formă de extract, tinctură sau ceai.
Cuişoarele
Condiment, dar şi medicament cunoscut în întreaga lume de mii de ani, cuişoarele sunt deosebit de utile în cazul infecţiilor bucale, respiratorii, în infecţii ale pielii. Cu un conţinut mare de uleiuri volatile, între care predomină eugenolul, cuişoarele au efect antibacterian, antiviral, antifungic - în special împotriva Candida. Se folosesc sub forma uleiului esenţial, a ceaiului, sau fierte în vin şi ţuică.
Tea tree
Arbore de ceai din familia Malaleuca, originar din Australia - frunzele lui au proprietăţi antibacteriene, antivirale şi antifungice excepţionale. Datorită cererii crescute a produselor pe bază de tea tree, este cultivat în prezent în plantaţii în întreaga lume. Cea mai eficientă formă sub care se găseşte este uleiul esenţial, care se foloseşte extern, cu efecte de excepţie în acnee şi alte infecţii ale pielii şi unghiilor, infecţii fungice (Candida în special), infecţii virale - Zona Zoster, varicelă, herpes. Este benefic şi pentru îngrijirea rănilor, tăieturilor, erupţiilor cutanate şi înţepăturilor de insecte.
Eucaliptul
Ideal pentru tratarea oricărei afecţiuni respiratorii, de la o răceală banală şi până la sinuzită, rinită, amigdalită, bronşită şi pneumonie, uleiul esenţial de eucalipt tratează eficient şi infecţiile bacteriene, virale şi fungice ale pielii, ale aparatului urinar sau digestiv. De asemenea, uleiul pulverizat în cameră dezinfectează şi purifică aerul.
Salvia
Cunoscuta plantă mediteraneană cu frunze verzui-argintii, ce aromatizează o mulţime de preparate culinare, este şi una dintre cele mai folosite ierburi de leac. Printre multe alte virtuţi vindecătoare, salvia tratează cu succes infecţiile intestinale, respiratorii, infecţii ale pielii. Se recomandă sub formă de pulbere - capsule, ceai, ulei esenţial sau tinctură.
Dafinul
Cunoscut încă de pe vremea Imperiului Roman, când era împletit în coroane aşezate pe fruntea învingătorilor, frunzele aromate ale arborelui de dafin au fost utilizate drept condiment, dar şi ca leac pentru o mulţime de boli. Datorită uleiurilor eterice conţinute, dafinul (de la care se folosesc doar frunzele) este un puternic antibacterian, antiviral şi antifungic, indicat în afte, gingivite, infecţii respiratorii, digestive, boli reumatice, micoze (Candida în special), infecţii ale pielii. Se foloseşte sub formă de infuzie, tinctură, ulei esenţial, decoct sau macerat. Folosit în exces, dafinul poate deveni toxic.