Remedii naturale împotriva infecțiilor

Iulia Vlad


[sapou]- Când medicamentele nu-și fac efectul, apelați la natură.
Antibioticele, dublate de remedii din plante, își intensifică forța -[/sapou]Propolisul

Este o substanță colectată de al­bine pentru apă­rarea stupului împo­tri­va microbilor și a muce­ga­iului. Are puternice proprietăți antibiotice, antivi­rale și an­ti­fungice. Tinctura de propolis este cea mai eficientă formă de administrare. Se folosește atât intern, cât și extern, în infecții res­pi­ratorii, di­ges­tive, ge­ni­to-urinare, în pa­razi­to­ze. Mo­dul de folo­sire e in­clus în prospect. Pro­polisul es­te, de ase­me­nea, un sti­­mu­lent pu­ter­nic al imu­ni­tății.

Usturoiul

Usturoiul combate infecțiile și parazitozele di­gestive, infec­țiile respiratorii, urinare, infec­țiile pielii, ale scalpului, cavității bucale, infecțiile osteo-articulare. De asemenea, este un întăritor puternic al imunității organismului. Pentru a beneficia din plin de calitățile sale, cel mai bine este să îl consu­mați crud - mestecați între 1-3 căței de usturoi pe zi. Puteți adăuga usturoi și la mâncăruri, dar numai după ce le-ați luat de pe foc și s-au răcit. Se găsește și sub formă de tinctură sau capsule, care nu păstrează miro­sul pătrun­zător, dar nu sunt la fel de eficiente ca usturoiul proaspăt. Se poate con­suma ca suc de usturoi, în amestec cu alte sucuri de legume.

Oregano

Plantă aromatică mediteraneană, ore­gano este un antiinfecțios redutabil. Sub­stanța activă cea mai valoroasă pe care o conține este carvacrolul, cu puternice pro­prietăți antibacteriene. Este eficient împotriva celor mai multe bacterii care cauzează infecții urinare, digestive, ale sistemului respirator sau ale pielii și care nu cedează la antibiotice (E.coli, Aureus etc.). Are și proprietăți antivirale și anti­fungice. Se folosește cu mare precauție, sub formă de ulei esențial, amestecat cu apă sau în miere. Modul de utilizare e în­scris pe ambalaj. Ore­gano neutralizează mușcătura de păianjen, albine sau șarpe veninos.
Atunci când este utilizat diluat, ca ulei aro­matic, uleiul esențial de oregano poate ajuta, prin pulverizare, la reducerea agen­ților patogeni din locuință.

Mierea

Este vorba, bineînțeles, de mierea adevărată, naturală, ne­prelucrată chimic sau termic. În topul eficienței se află mierea de mană (sau de pădure), urmată de cea polifloră, apoi de mierea de floarea-soarelui.
O miere specială, ajunsă și în România, este mie­rea de Ma­nuka. Produsă în Noua Zeelandă și Australia, este consi­derată unul dintre cele mai puternice antibiotice, antivirale, antifun­gice, antiinflamatoare și antioxidante naturale. Acest tip de miere are și calitatea de a stimula imunitatea. De asemenea, în numeroase spitale din lume, mierea de Manuka este utilizată sub formă de comprese, pentru a trata rănile. Compresa se schimbă de trei ori pe zi.

Scorțișoara

Puternic antibacterian, antiviral și antifungic, scorțișoara se folosește sub formă de ulei esen­­țial, tinctură sau pulbere, obținută prin măcinare. Com­bate infecțiile apa­ratului respirator, ale tractului digestiv (în special stomac), infecțiile micotice ale unghiilor și ale pielii.

Hreanul

Încă din timpuri străvechi, înainte de a fi folosit la mâncăruri, hreanul a fost uti­lizat drept me­di­ca­ment. Sini­grina, un ulei vo­latil pe ca­re-l conține, acțio­nează ca un ve­ri­tabil an­ti­­bac­terian, antivi­ral și anti­in­fla­ma­tor. Studiile au arătat că hrea­nul este efi­­cient în tra­tarea infecțiilor trac­tului respirator, gastro-intestinale, pre­cum și în infecții urinare. Hreanul se poa­te folosi ca atare, adăugat la mân­că­ruri, sau sub formă de extract și tinctură.

Echinacea

Inițial a fost folosită ca leac de tri­burile de indieni din America. Calitățile ei deosebite au fă­cut-o să se răspândească treptat în în­treaga lume. Astăzi, echina­cea este uti­lizată ca remediu gene­ral împo­triva "atacurilor" bacterie­ne, vi­rale sau fun­gice, specializarea ei fiind tra­tarea infecțiilor trac­tului res­pi­rator, dar și a infecțiilor pielii. Echinacea este de ase­menea cunoscută drept un în­tăritor redutabil al imunității. Se uti­lizează sub formă de extract, tinctură sau ceai.

Cuișoarele

Condiment, dar și medi­ca­ment cunoscut în în­treaga lume de mii de ani, cuișoa­rele sunt deosebit de utile în cazul infecțiilor bucale, res­piratorii, în infecții ale pielii. Cu un con­ținut mare de ule­iuri volatile, între care predo­mină euge­nolul, cuișoarele au efect anti­bac­terian, anti­viral, antifungic - în special împotriva Candida. Se folo­sesc sub forma uleiului esen­țial, a ceaiului, sau fierte în vin și țuică.

Tea tree

Arbore de ceai din fami­lia Malaleuca, origi­nar din Aus­tra­lia - frunzele lui au proprietăți anti­­bacteriene, antivirale și an­ti­fungice ex­cep­țio­nale. Datorită cererii crescute a produselor pe bază de tea tree, este cultivat în prezent în plan­tații în în­treaga lume. Cea mai eficientă formă sub care se găsește este uleiul esențial, care se fo­losește ex­tern, cu efecte de excepție în acnee și alte infecții ale pielii și unghiilor, infecții fun­gice (Candida în special), infecții virale - Zona Zoster, varicelă, her­pes. Este benefic și pentru îngrijirea rănilor, tăietu­rilor, erupțiilor cutanate și înțepăturilor de insecte.

Eucaliptul

Ideal pentru tratarea oricărei afec­țiuni respi­ratorii, de la o răceală banală și până la sinuzită, ri­nită, amigdalită, bronșită și pneumonie, uleiul esen­țial de eucalipt tra­tează eficient și infecțiile bacteriene, virale și fungice ale pielii, ale aparatului urinar sau digestiv. De ase­menea, uleiul pulverizat în cameră dezin­fectează și purifică aerul.

Salvia

Cunoscuta plantă me­di­te­ra­neană cu frunze ver­zui-ar­gintii, ce aromati­zea­ză o mul­țime de pre­parate culinare, este și una dintre cele mai fo­losite ierburi de leac. Printre multe alte vir­tuți vinde­că­toa­re, salvia tratea­ză cu succes infecțiile intes­tinale, respiratorii, in­fec­ții ale pielii. Se recomandă sub formă de pulbere - capsule, ceai, ulei esențial sau tinctură.

Dafinul

Cunoscut încă de pe vremea Imperiului Roman, când era împletit în coroane așezate pe fruntea învin­gătorilor, frun­zele aromate ale arborelui de dafin au fost utilizate drept condiment, dar și ca leac pentru o mulțime de boli. Datorită uleiurilor eterice conținute, dafinul (de la care se folosesc doar frunzele) este un pu­ternic antibacterian, antiviral și antifun­gic, indicat în afte, gingivite, infecții respiratorii, digestive, boli reuma­tice, micoze (Candida în special), infecții ale pielii. Se folosește sub formă de infuzie, tinctură, ulei esențial, decoct sau ma­ce­rat. Folosit în exces, da­finul poate deveni toxic.