Lămâia
Galbenă precum aurul și aromată ca grădinile Semiramidei, de cum o privești și-o miroși, știi că lămâia este de nelipsit din strategia de sănătate pe timp de iarnă. Ca să-și împlinească menirea, alegeți-le cu grijă, după culoare (galben intens) și doar pe cele cu coajă subțire și fină. Pot fi păstrate o săptămână la temperatura camerei, sau timp de până la 10 zile în frigider. Nu le băgați în pungi de plastic, deoarece expunerea la umezeală dezvoltă mucegai. Lămâile dau mai mult suc dacă sunt scufundate în apă fierbinte timp de 5 minute. Spălați-le foarte bine înainte de a le întrebuința.
Durere în gât și răceală
Beți ceai de tei sau de salvie, la care adăugați sucul de la o jumătate de lămâie și o linguriță miere. O altă opțiune este să stoarceți o jumătate de lămâie și să consumați sucul împreună cu o lingură cu miere. În câteva minute vă veți simți mult mai bine.
Dureri de cap
Beți o cafea concentrată, la care adăugați o lingură cu suc de lămâie. Puneți pe frunte felii de lămâie proaspăt tăiate, pe care le fixați cu ajutorul unei eșarfe.
Refacerea ficatului afectat de hepatită
Consumați de două ori pe zi, pe stomacul gol, câte o jumătate de lămâie decojită, tăiată felii, împreună cu o linguriță cu miere.
Dischinezie biliară, nisip și calculi mici la vezica biliară
Luați dimineața, pe stomacul gol, cu o jumătate de oră înainte de micul dejun, două linguri cu suc de lămâie proaspăt stors, în amestec cu o linguriță ulei de măsline. Are efect foarte bun de creștere a producției biliare, de reducere a spasmelor, și determină eliminarea nisipului și a calculilor.
Ateroscleroză, hipercolesterolemie, hipertensiune arterială, boli reumatice, gută
Beți zilnic două pahare cu suc de lămâie amestecat în cantitate egală cu apă.
Tonic cardiac - De virtuțile lămâii beneficiază din plin și aparatul circulator, ea fiind și un tonic cardiac redutabil, ce menține elasticitatea vaselor de sânge, împiedică depunerile de grăsimi și scade nivelul colesterolului. De asemenea, ajută să țineți sub control tensiunea arterială. Lămâia ușurează și bolile reumatice, guta. Are efect antiinflamator, iar puterea sa diuretică servește la creșterea cantității de urină și eliminarea toxinelor și bacteriilor.
Deficit de calciu
Se storc două lămâi, la care se adaugă coaja bine spălată a două ouă, uscată și pisată. Se lasă la macerat 7 zile, apoi se amestecă cu două linguri cu miere. Din acest preparat se iau 3 lingurițe pe zi.
Combaterea obezității
Spălați bine o lămâie, tăiați-o în felii subțiri, apoi turnați peste ea o cană cu ceai de mușețel concentrat, fierbinte. Acoperiți și lăsați preparatul la infuzat, de seara până dimineața. Strecurați și beți lichidul obținut pe nemâncate, cu jumătate de oră înainte de micul dejun.
Portocala
Sora mai mare și mai dulce a lămâii, înzestrată cu o culoare și o aromă seducătoare, portocala este fructul cel mai râvnit din lume, dar și cel mai supus cosmetizărilor de tot felul. Cu condiția să fie "adevărate", ele sunt o sursă bogată de minerale, vitamine și alte substanțe nutritive.
Când cumpărați portocale, alegeți-le întotdeauna pe cele care par grele pentru mărimea lor, și au coajă lucioasă. Evitați-le pe cele fie spongioase, fie mai ușoare în greutate. În general, portocalele mai mici, cu coajă subțire au un conținut mai mare de suc decât cele mai mari, cu coajă mai groasă. Portocalele coapte nu trebuie neapărat să fie de culoare portocalie strălucitoare. Uneori, culoarea portocalie intensă se datorează injectării unei vopsele artificiale (Citrus Red 2). Portocalele pot fi păstrate la temperatura camerei într-un loc ferit de lumină, timp de până la o săptămână, dar păstrarea lor în compartimentul fructe/legume din frigider poate prelungi termenul de valabilitate până la 10 zile. Nu le puneți într-o pungă de plastic, pentru că fac mucegai. Spălați foarte bine portocalele înainte de a le întrebuința.
Prevenirea bolilor de inimă și a cancerului
Beți în fiecare zi două pahare cu suc de portocale proaspăt stors.
Cercetările au arătat că mai multe substanțe prezente în portocale pot preveni diverse tipuri de cancer, cum ar fi cancerul pulmonar, cancerul de sân, cancerul de piele etc.
Digestie grea, remediu în dispepsie, balonare, constipație
* Consumați zi de zi două-trei portocale.
* Un ajutor digestiv stăvechi este coaja de portocală, care ameliorează tulburările de tranzit intestinal. Spălați foarte bine portocalele a căror coajă o folosiți. Dați-o pe răzătoare, puneți-o pe foc cu trei căni cu apă, și lăsați să fiarbă 10 minute. Se infuzează 15 minute, în vas acoperit. Se strecoară și se adaugă o linguriță cu miere. Se bea întreaga cantitate pe parcursul unei zile.
Astm, bronșită, răceală
Un cocktail binefăcător în răceală și gripă se prepară din sucul proaspăt stors a două portocale și o jumătate de lămâie, la care adăugați și amestecați o linguriță cu miere sau gem de zmeură și un praf de scorțișoară. Consumați cocktailul la fiecare trei ore, proaspăt preparat.
Vise plăcute
Dacă adormiți greu sau vă treziți prea devreme, o modalitate de a face față acestei situații este să beți ceai de portocale. Pentru aceasta trebuie să tăiați o jumătate portocală cu tot cu coajă (bine spălată) în felii subțiri, pe care le opăriți cu 500 ml de apă care fierbe. Lăsați să fiarbă în continuare la foc mic, 5 minute, apoi să se infuzeze 15 minute. Strecurați, adăugați o linguriță cu miere și beți cu o oră înainte de culcare.
Leac împotriva sughițului
Când un atac de sughiț durează prea mult, stoarceți o portocală și luați două linguri cu suc fără să respirați. Așteptați câteva minute și, dacă nu a funcționat, luați încă două linguri. Sughițul va dispărea.
Împotriva mahmurelii
Pregătiți un suc din două portocale și adăugați puțină apă minerală carbogazoasă. Beți-l la micul dejun. În curând veți observa că mintea vi se limpezește.