Portocale și lămâi

Iulia Vlad
- În copilăria unora dintre noi, ai fi dat un imperiu pentru o portocală. Acum putrezesc în galantarele marilor magazine. Nu le disprețuiți! Cu condiția să fie sănătoase și proaspete, vă ajută, la fel ca lămâile, să străbateți iarna, vitaminizați și imunizați -

Lămâia

Galbenă precum aurul și aromată ca grădinile Semiramidei, de cum o privești și-o mi­roși, știi că lămâia este de nelipsit din strategia de sănătate pe timp de iarnă. Ca să-și împlinească menirea, ale­geți-le cu grijă, după culoare (galben intens) și doar pe cele cu coajă subțire și fină. Pot fi păstrate o săp­tămână la tem­pe­ratura camerei, sau timp de până la 10 zile în fri­gider. Nu le băgați în pungi de plastic, de­oarece expunerea la ume­zeală dez­voltă mucegai. Lă­mâile dau mai mult suc dacă sunt scufun­date în apă fierbinte timp de 5 minute. Spă­lați-le foarte bine înainte de a le în­tre­buința.

Durere în gât și răceală
Beți ceai de tei sau de salvie, la care adăugați sucul de la o ju­mătate de lămâie și o linguriță miere. O altă opțiune este să stoar­ceți o jumătate de lămâie și să consumați sucul îm­preună cu o lingură cu miere. În câteva minute vă veți simți mult mai bine.

Dureri de cap
Beți o cafea concentrată, la care adăugați o lin­gură cu suc de lămâie. Puneți pe frunte felii de lă­mâie proaspăt tăiate, pe care le fixați cu ajutorul unei eșarfe.

Refacerea ficatului afectat de hepatită
Consumați de două ori pe zi, pe stomacul gol, câte o jumătate de lămâie decojită, tăiată felii, îm­preună cu o linguriță cu miere.

Dischinezie biliară, nisip și calculi mici la vezica biliară
Luați dimineața, pe stomacul gol, cu o jumătate de oră înainte de micul dejun, două linguri cu suc de lă­mâie proaspăt stors, în amestec cu o linguriță ulei de măsline. Are efect foarte bun de creștere a producției biliare, de reducere a spas­melor, și determină eliminarea nisi­pului și a calculilor.

Ateroscleroză, hipercolesterolemie, hipertensiune arterială, boli reumatice, gută
Beți zilnic două pahare cu suc de lămâie amestecat în cantitate egală cu apă.
Tonic cardiac - De virtuțile lămâii beneficiază din plin și apa­ratul circulator, ea fiind și un tonic cardiac redutabil, ce menține elasti­citatea vaselor de sânge, împiedică depunerile de grăsimi și scade nive­lul colesterolului. De asemenea, aju­tă să țineți sub control tensiunea ar­te­rială. Lămâia ușurează și bolile reumatice, guta. Are efect antiinflamator, iar pute­rea sa diuretică servește la creșterea cantității de urină și eliminarea toxinelor și bacteriilor.

Deficit de calciu
Se storc două lămâi, la care se adaugă coaja bine spălată a două ouă, uscată și pisată. Se lasă la macerat 7 zile, apoi se amestecă cu două linguri cu miere. Din acest preparat se iau 3 lingurițe pe zi.

Combaterea obezității
Spălați bine o lămâie, tăiați-o în felii subțiri, apoi turnați peste ea o cană cu ceai de mușețel concentrat, fierbinte. Acoperiți și lăsați prepa­ratul la infuzat, de seara până di­mineața. Strecurați și beți lichidul obținut pe nemâncate, cu jumătate de oră înainte de micul dejun.


Portocala

Sora mai mare și mai dulce a lămâii, înzes­trată cu o culoare și o aromă seducătoare, porto­cala este fructul cel mai râvnit din lume, dar și cel mai supus cosmetizărilor de tot felul. Cu con­diția să fie "adevărate", ele sunt o sursă bo­gată de minerale, vitamine și alte substanțe nu­tri­tive.
Când cumpărați portocale, alegeți-le întotdea­una pe cele care par grele pentru mărimea lor, și au coajă lucioasă. Evitați-le pe cele fie spon­gi­oase, fie mai ușoare în greutate. În general, por­tocalele mai mici, cu coajă subțire au un conținut mai mare de suc decât cele mai mari, cu coajă mai groasă. Portocalele coapte nu trebuie neapărat să fie de culoare portocalie stră­lucitoare. Uneori, culoarea portocalie in­ten­să se datorează injectării unei vopsele artificiale (Citrus Red 2). Portocalele pot fi păstrate la temperatura camerei într-un loc ferit de lumină, timp de până la o săptămână, dar păstrarea lor în compar­timentul fructe/legume din frigider poate prelungi termenul de valabilitate până la 10 zile. Nu le puneți într-o pungă de plas­tic, pentru că fac mucegai. Spălați foarte bine portocalele înainte de a le întrebuința.

Prevenirea bolilor de inimă și a cancerului
Beți în fiecare zi două pahare cu suc de portocale proaspăt stors.
Cercetările au arătat că mai multe substanțe prezente în portocale pot pre­veni diverse tipuri de cancer, cum ar fi cancerul pulmonar, cancerul de sân, can­cerul de piele etc.

Digestie grea, remediu în dispepsie, balonare, constipație
* Consumați zi de zi două-trei portocale.
* Un ajutor digestiv stăvechi este coaja de portocală, care ame­liorează tulburările de tranzit in­testinal. Spălați foarte bine por­tocalele a căror coajă o folosiți. Dați-o pe răzătoare, puneți-o pe foc cu trei căni cu apă, și lăsați să fiarbă 10 minute. Se infuzează 15 minute, în vas acoperit. Se stre­coară și se adaugă o linguriță cu miere. Se bea întreaga cantitate pe parcursul unei zile.

Astm, bronșită, răceală
Un cocktail binefăcător în răceală și gripă se prepară din sucul proaspăt stors a două portocale și o jumătate de lămâie, la care adăugați și ames­tecați o linguriță cu miere sau gem de zmeură și un praf de scorțișoară. Consumați cocktailul la fiecare trei ore, proaspăt preparat.

Vise plăcute
Dacă adormiți greu sau vă treziți prea de­vreme, o modalitate de a face față acestei si­tuații este să beți ceai de portocale. Pentru aceasta trebuie să tăiați o jumătate portocală cu tot cu coajă (bine spălată) în felii subțiri, pe care le opăriți cu 500 ml de apă care fierbe. Lăsați să fiarbă în continuare la foc mic, 5 minute, apoi să se infuzeze 15 minute. Strecurați, adăugați o lin­guriță cu miere și beți cu o oră înainte de culcare.

Leac împotriva sughițului
Când un atac de sughiț durează prea mult, stoarceți o portocală și luați două linguri cu suc fără să respirați. Așteptați câteva minute și, dacă nu a funcționat, luați încă două linguri. Sughițul va dispărea.

Împotriva mahmurelii
Pregătiți un suc din două portocale și adăugați puțină apă minerală carbogazoasă. Beți-l la micul dejun. În curând veți ob­serva că mintea vi se limpezește.