Mâncăruri cu cartofi (II)

Redactia
Tartă de cartofi cu slăninuță afumată

Ingrediente pentru 8 bucăți: * Pentru "blatul" de cartofi: 600 g cartofi nesfărâmicioși, 2 linguri ulei de măs­­line, sare, piper proaspăt mă­cinat. * Pentru umplutură: 100 g costiță afumată (bacon), 2 tulpini de praz, 1 ceapă mică, 1 lingură unt, 100 g cașcaval tare (iute), 1/2 legătură tarhon, 150 g frișcă, 250 ml lapte, 3 ouă, even­tual petale de flori pentru deco­rat (comestibile).
Mod de preparare: * Se în­cinge cuptorul la 200°. * Blatul de cartofi: Se curăță cartofii, se spală și se taie fâșii sub­țiri de 2-3 mm. Se unge o formă rotundă (diam. 24 cm) cu 1 lingură de ulei de măsline, se pun pe fundul ei car­tofii (încălecați) și se îmbracă și marginile formei cu felii de cartofi. Se stropesc cu ulei, se sărează, se piperează și se pre-coc în cuptorul încins, circa 10 minute, după ca­re se scot din cuptor. * Umplutura: Se taie baconul cubu­lețe și prazul rondele (după ce a fost curățat și spă­lat), iar ceapa, curățată, se toacă mărunt. Se-ncinge untul în­tr-o tigaie și se prăjesc, la foc mic, cubulețele de bacon. Se adaugă prazul și ceapa și se mai călesc, puțin, și ele. * Se dă cașcavalul pe răzătoarea mare, se întinde amestecul de ceapă și bacon peste aluatul pre-copt și se presară deasupra cașcavalul ras. * Se spală, se zvântă și se taie - nu prea mărunt - frunzele de tarhon. Se ames­te­că frișca, laptele, ouăle, sarea, piperul și tarhonul, și se toarnă peste umplutură. * Se reduce temperatura cup­to­rului la 180° și se coace tarta circa 40 de minute. Se ser­vește caldă sau rece, decorată eventual cu petale de flori (comestibile).

Lasagne de cartofi cu ciuperci și sos bechamel

Ingrediente pentru 4 porții: * Pentru umplutură: 35 g ciuperci uscate (mânătărci), 1 kg ciuperci proaspete amestecate (de ex. șampinioane, ciuperci brune...), 1 că­țel de usturoi, circa 3 linguri unt to­pit, 100 ml vin se­mi­dulce (sau 50 ml suc de portocale și 50 ml sos de soia), 1 legătură mărar verde, sare (du­pă gust), piper proaspăt mă­cinat. * Pentru sos: 50 g unt, 50 g făină, 150 g frișcă, 100 g par­me­zan ras (proaspăt), nucșoară rasă. * Pentru "foaie": 800 g cartofi nesfărâmicioși, 1 lingură unt moa­le.
Mod de preparare: * Um­plu­tura. Se înmoaie ciu­percile uscate - circa 15 minute - în 800 ml de apă fier­binte, se scot din apă, se storc bine între palme și se toacă mă­runt. Apa în care au fost în­muiate se strecoară prin­tr-un filtru de cafea și se pune deoparte. * Ciupercile proaspete se curăță și se taie mărunt. Se curăță usturoiul. Se-ncinge într-o tigaie 1 lingură de unt și se prăjesc în el, pe rând, ciupercile și usturoiul, amestecând mereu, pâ­nă ce se rumenesc frumos. Se sting cu 300 ml de apă (pusă deoparte) și cu vinul și se lasă să fiarbă apro­xi­mativ 3 minute. Se spală mărarul, se zvântă și se taie mă­runt, se încorporează în ciupercile fierte, care se gustă apoi de sare și piper. * Sosul. Se topește untul, se prăjește în el făina (scurt), se adaugă apa rămasă, puțin câte pu­țin, și se lasă să fiarbă, la foc mic, circa 5 minute, ames­te­când cu telul. Se stinge focul, se încorporează frișca și ju­mătate din parmezan și se condimentează sosul cu sare, piper și nucșoară. * Se-ncinge cuptorul la 180°. * Se curăță cartofii, se spală și se taie felii subțiri de 2-3 mm. Se unge fundul unei forme dreptunghiulare (20x28 cm, circa 6,5 cm înălțime) cu 2-3 linguri de sos be­cha­mel, se pun în tavă feliile de cartofi, peste ele puțină um­plu­tură și peste umplutură puțin sos bechamel. * Se continuă cu straturile în același fel, până ce se epuizează toate in­gredientele (ultimele straturi ar trebui să fie de cartofi și sos). Se presară deasupra restul de parmezan și bucățele de unt. * Se dă lasagna la cuptor și se coace 50 de minute (even­tual se acoperă cu hârtie pentru copt, ca să nu se închidă prea tare la culoare). Se scoate, apoi, din cuptor, se lasă să "respire" circa 10 minute și abia apoi se taie.