Ingrediente pentru 8 bucăți: * Pentru "blatul" de cartofi: 600 g cartofi nesfărâmicioși, 2 linguri ulei de măsline, sare, piper proaspăt măcinat. * Pentru umplutură: 100 g costiță afumată (bacon), 2 tulpini de praz, 1 ceapă mică, 1 lingură unt, 100 g cașcaval tare (iute), 1/2 legătură tarhon, 150 g frișcă, 250 ml lapte, 3 ouă, eventual petale de flori pentru decorat (comestibile).
Mod de preparare: * Se încinge cuptorul la 200°. * Blatul de cartofi: Se curăță cartofii, se spală și se taie fâșii subțiri de 2-3 mm. Se unge o formă rotundă (diam. 24 cm) cu 1 lingură de ulei de măsline, se pun pe fundul ei cartofii (încălecați) și se îmbracă și marginile formei cu felii de cartofi. Se stropesc cu ulei, se sărează, se piperează și se pre-coc în cuptorul încins, circa 10 minute, după care se scot din cuptor. * Umplutura: Se taie baconul cubulețe și prazul rondele (după ce a fost curățat și spălat), iar ceapa, curățată, se toacă mărunt. Se-ncinge untul într-o tigaie și se prăjesc, la foc mic, cubulețele de bacon. Se adaugă prazul și ceapa și se mai călesc, puțin, și ele. * Se dă cașcavalul pe răzătoarea mare, se întinde amestecul de ceapă și bacon peste aluatul pre-copt și se presară deasupra cașcavalul ras. * Se spală, se zvântă și se taie - nu prea mărunt - frunzele de tarhon. Se amestecă frișca, laptele, ouăle, sarea, piperul și tarhonul, și se toarnă peste umplutură. * Se reduce temperatura cuptorului la 180° și se coace tarta circa 40 de minute. Se servește caldă sau rece, decorată eventual cu petale de flori (comestibile).
Lasagne de cartofi cu ciuperci și sos bechamel
Ingrediente pentru 4 porții: * Pentru umplutură: 35 g ciuperci uscate (mânătărci), 1 kg ciuperci proaspete amestecate (de ex. șampinioane, ciuperci brune...), 1 cățel de usturoi, circa 3 linguri unt topit, 100 ml vin semidulce (sau 50 ml suc de portocale și 50 ml sos de soia), 1 legătură mărar verde, sare (după gust), piper proaspăt măcinat. * Pentru sos: 50 g unt, 50 g făină, 150 g frișcă, 100 g parmezan ras (proaspăt), nucșoară rasă. * Pentru "foaie": 800 g cartofi nesfărâmicioși, 1 lingură unt moale.
Mod de preparare: * Umplutura. Se înmoaie ciupercile uscate - circa 15 minute - în 800 ml de apă fierbinte, se scot din apă, se storc bine între palme și se toacă mărunt. Apa în care au fost înmuiate se strecoară printr-un filtru de cafea și se pune deoparte. * Ciupercile proaspete se curăță și se taie mărunt. Se curăță usturoiul. Se-ncinge într-o tigaie 1 lingură de unt și se prăjesc în el, pe rând, ciupercile și usturoiul, amestecând mereu, până ce se rumenesc frumos. Se sting cu 300 ml de apă (pusă deoparte) și cu vinul și se lasă să fiarbă aproximativ 3 minute. Se spală mărarul, se zvântă și se taie mărunt, se încorporează în ciupercile fierte, care se gustă apoi de sare și piper. * Sosul. Se topește untul, se prăjește în el făina (scurt), se adaugă apa rămasă, puțin câte puțin, și se lasă să fiarbă, la foc mic, circa 5 minute, amestecând cu telul. Se stinge focul, se încorporează frișca și jumătate din parmezan și se condimentează sosul cu sare, piper și nucșoară. * Se-ncinge cuptorul la 180°. * Se curăță cartofii, se spală și se taie felii subțiri de 2-3 mm. Se unge fundul unei forme dreptunghiulare (20x28 cm, circa 6,5 cm înălțime) cu 2-3 linguri de sos bechamel, se pun în tavă feliile de cartofi, peste ele puțină umplutură și peste umplutură puțin sos bechamel. * Se continuă cu straturile în același fel, până ce se epuizează toate ingredientele (ultimele straturi ar trebui să fie de cartofi și sos). Se presară deasupra restul de parmezan și bucățele de unt. * Se dă lasagna la cuptor și se coace 50 de minute (eventual se acoperă cu hârtie pentru copt, ca să nu se închidă prea tare la culoare). Se scoate, apoi, din cuptor, se lasă să "respire" circa 10 minute și abia apoi se taie.