Răspuns pentru VIRGIL - Iași, F. AS nr. 1342 - "Cum îi pot ușura suferința soției mele, bolnavă de Alzheimer?"

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: mirceapeia@yahoo.com

Nu există încă un tratament care să vindece maladia Alzheimer. Medicația și îngrijirea familială sunt singurele terapii care pot înce­tini evoluția și atenua simpto­ma­tologia complexă, în cazul acestei boli degenerative debilitante.
Medicamentele folosite în mod obișnuit nu pot, din păcate, stopa evoluția bolii, dar pot ameliora simp­tomele. Toate medicamentele aprobate pentru tratarea deficitelor cognitive ale formelor ușoare sau moderate de boală aparțin familiei de medicamente numite inhi­bitori de colinesterază. Aceste medicanente, care acționează prin creșterea concentrației de ace­til­colină la nivel cerebral, sunt Ariceptul, Re­minylul, Exelonul și Cognexul, acesta din urmă fiind și primul medicament aprobat pen­tru trata­mentul maladiei Alz­hei­mer. Oca­zional, poate fi nece­sară adminis­trarea de sedative ușoare, antide­presive sau anti­psihotice, pentru îm­bu­nă­tățirea problemelor de com­por­tament ce însoțesc această maladie (som­nolență, agitație, de­presie etc.).
Fără a intra în amănunte, tre­buie precizat că, în viitor, se aș­teaptă rezultate promițătoare, prin aplicarea unor strategii te­rapeutice care includ tratamentul antiami­loid, medicația antiin­fla­matorie, antioxidanții și com­pușii neuro­trofici. Din fericire, unele prin­cipii farmacodina­mice, care apar­țin clasei de me­dicamente amin­tite anterior, se regăsesc în anu­mite remedii na­tu­riste, ceea ce face ca bolnavii de maladia Alz­heimer să bene­ficieze de un ajutor real în gestio­narea proble­melor caracteristice bolii.
Astfel, un tratament complementar al maladiei Alzheimer trebuie să includă Ginsengul siberian sau indian, Ginkgo biloba, complexul vitaminic B, vitamina E, Zincul și Magneziul, în asociere cu L-carnitina, Lecitina, Colina (lăptișor de matcă, polen), enzime digestive pentru o mai bună asimi­lare a nutrienților indispensabili (acizi grași, ami­noacizi, oligoelemente etc.) Totodată, sunt de mare ajutor uleiurile esențiale de bergamotă, levănțică, busuioc, ylang-ylang și gemoderivatele obținute din muguri de Arin negru, mlădițe de Sequoia și muguri de Mesteacăn. Sigur, aceste remedii tre­buie individualizate în conformitate cu necesită­țile obi­ec­tive ale bolnavului și ținând cont de pato­logiile asociate. Pentru alte lămuriri contactați-mă telefo­nic! Să auzim numai de bine!


VASILE STANCIU - fitoterapeut, București, tel. 0724/37.32.48, 0755/77.08.50

"Știe cineva un tratament eficient pentru psoriazis?"
(Răspuns pentru MIHAI-CRISTIAN S., F. AS nr. 1340)


Afecțiune frecventă, cutanată, capricioasă, ce evoluează în pusee cu remisiuni și recidive, uneori pe durata întregii vieți, psoriazisul are o etiopa­togenie încă discutabilă, cercetările și investigațiile din ultima vreme făcând progrese însemnate.
În cazul acestei dermatoze eritemato-scua­moase, predominantă la sexul masculin, se iau în calcul unele tulburări metabolice de origine gene­tică sau infecțioasă, imunologice, psihoafective, ereditatea, clima, factori glandulari (reacția timu­sului), tulburări ale metabolismului, lipidelor și protidelor, reacții de natură alergică, factori nervoși emoționali puternici, stres moderat pe perioadă lungă de timp, tulburări neuro-vegetative etc.
Erupția (apariția bolii) începe cu mici elemente roșiatice (pete) lucitoare, acoperite de scuame fine de culoare albă, sidefie, în jur având un "halou acro­mic" de 1-2 mm, cu senzație pruriginoasă discretă.
Dacă vom înlătura pelicula decolabilă-scua­moa­să, vom observa o hemoragie mică puncti­formă pe suprafața leziunii, ca niște picături de rouă. Acesta este semnul hemoragiei punctiforme și se numește psoriazis gutat.
În funcție de localizările, dimensiunile și for­me­le placardelor sau petelor, psoriazisul are mai multe denumiri: gutat, numular, pustulos, artro­pa­tic, cir­cinat, comun (vulgar), de scutec, cu scuame groase, inelar, orbicular, figurat, ostraceu, papulos. S-a observat afinitatea leziunilor pentru pielea ca­pului, coate și genunchi, dosul articulațiilor inter­falan­giene, fese etc. Diagnosticul corect se face prin biopsie cutanată din stratul dermic superficial al leziunilor.
Tratamentul sistemic este de durată, mecanis­mul de regenerare a epidermei fiind dereglat de o epidermopoieză supraabundentă - accelerată (3-7 zile, în loc de 27-30 zile), cât este normal.
Tratament - rezultate foarte bune, cu remisiuni pe durată de timp lungă, s-au obținut prin asocierea băilor cu: urzică, mărul-lu­pului, pelin și tătăneasă, de 2 ori pe săptămână, 3 luni de zile, vit. A, F, D, E și B12, ungerea zonelor afectate cu unguente "Elocom Plus" (Australia), Psorifix și, obli­gatoriu, regim alimentar.
Curele termale helio­ma­rine la Eforie (Techirghiol) au efect ex­traordinar. În­cercați și tratamen­tul cu Pso­rilax, un produs revo­luționar, cu com­poziție specială, ce elimină senzația de mân­cărime și reface celulele epiteliale cu ușor efect anal­gezic.
Contactați com­pania ROM­­­­VAC, tel. 0799/31.33.32 și ur­mați o terapie cu Imunoglo­bu­line. Pentru a regla sinteza exce­sivă de proteine și de cheratină, încercați crema cu uree 20% și ulei de argan virgin, Transvital. Tra­tamentul tre­buie urmat până dis­pare ultima le­ziune. Regimul va fi lacto-ve­geta­rian, sărac în grăsimi - 6 luni.
Multă sănătate!


Farm. Liliana Samson - Expert Good Days Therapy, tel: 0752/269.237

"Răcesc foarte repede și mă vindec doar cu antibiotice"
(Răspuns pentru OANA - București, F. AS nr. 1343)


Sezonul rece și intrarea în colectivitate, mai ales în cazul copiilor, sunt inevitabil asociate cu apariția afecțiunilor în sfera ORL. Întâlnim forme mai ușoare sau cu debut fulminant de viroze, sinu­zite, guturai, răceală, gripă, laringite, traheite etc. Lăsate netratate sau tratate necorespunzător, aces­tea pot duce la complicații destul de grave, infecții, scăderea imunității, agravarea unor afecțiuni deja existente etc. Tocmai de aceea este indicat să mergem la medic pentru a avea un diagnostic și un tratament bine stabilite, să respectăm indicațiile lui și ale farmacistului în administrarea corectă, precum și durata tratamentului. În tratarea unei "răceli" se fac multe greșeli. Să reținem câteva aspecte importante: o răceală NU se tratează cu antibiotice; febra este un răspuns al organismului în urma unui agre­sor, la fel și rinoreea (curge nasul); o tuse seacă (uscată, măgărească) NU se tratează cu expectorante; gripa, spre deosebire de răceală, este asociată cu dureri de corp, dureri musculare, epuizare, febră; este esențial să consumăm ceaiuri calde, supe, legume și fructe proaspete, care să susțină orga­nismul prin aport de vitamine. Produsele pe bază de paracetamol, în concentrații mari și pe perioade lungi de timp, pot afecta funcția hepatică, deci NU se asociază mai multe produse care conțin para­cetamol. Ca de fiecare dată, putem apela cu încredere la remediile naturale sub diferite forme: ceaiuri, capsule, tincturi, siropuri, cele mai indi­cate plante în aceste perioade fiind mușețelul, cimbrul, menta, pătlagina, salvia, mugurii de pin sau brad, uleiurile volatile mentolate pentru in­halații etc. Igiena bucală și nazală este esențială, iar în acest sens, putem folosi spray-uri cu apă de mare, sau amestecăm acasă: 1 linguriță de sare grunjoasă într-un pahar cu apă caldă și folosim această soluție pentru gargara și curățarea nasului. Pentru a evita apariția recidivelor provocate în general de o imunitate scăzută și pentru a grăbi procesul de vindecare, vă recomand administrarea VirusBlock Forte. O formulă de succes canadiană, destinată susținerii sistemului imunitar, pe bază de ginseng, aloe, astragalus, vitamina C și zinc, VirusBlock Forte are efect rapid încă de la pri­mele semne de răceală, crescând capacitatea natu­rală de apărare a organismului și având în același timp un efect tonic general.
Multă sănătate!