Ca să poţi urma un regim de slăbit trebuie să ştii mai întâi care este greutatea adevărată la care trebuie să ajungi. Ce visăm nu se potriveşte întotdeauna cu realitatea. Din fericire, există o metodă ştiinţifică prin care toţi cei ce vor să slăbească pot afla greutatea normală la care trebuie să ajungă în funcţie de înălţime şi vârstă.
Un concept depăşit
Formula mai veche, "înălţimea în centimetri minus 100 = greutatea normală", nu mai este valabilă. Motivul? În felul acesta, persoanele mici de statură sunt catalogate repede drept prea grase, iar cele înalte, prea slabe. Între timp, savanţii nutriţionişti vorbesc despre o greutate optimă, înţelegând prin aceasta o zonă care începe la 10% sub greutatea normală şi se termină la 10% peste ea. Pentru o femeie de 1,70 m, de pildă, aceasta înseamnă că poate să cântărească 70 kg plus/minus 10%, adică între 63-77 kg.
Indexul Body-Mass
Mai sigur decât greutatea normală este Indexul Body-Mass (BMI), un concept actual stabilit de specialişti. Se calculează astfel: greutatea corpului în kg se împarte la înălţimea corpului la pătrat.
De exemplu: o femeie de 1,70 m care cântăreşte 65 de kg are următorul BMI
Calculul: 65 împărţit la 2,89 (1,7 x 1,7 = 2,89) = 22,49. Cifra obţinută se caută în diagrama pe care vă puteţi citi BMI-ul (greutatea ideală).
Dacă BMI-ul exemplului dat se situează sub 18, persoana respectivă are sub-greutate, adică mai poate pune câteva kilograme în plus. Valorile între 20-25 înseamnă greutatea normală. Deci, în cazul dat, 22,49 este bine. Persoana respectivă poate rămâne aşa cum este. La valori peste 26, ar fi bine să vă gândiţi la slăbit.