Legume
Ţelina
Prin proprietăţile sale diuretice şi depurative, ţelina ajută la eliminarea apei şi a grăsimilor din organism, cu efecte directe asupra obezităţii şi celulitei. Ţelina scade senzaţia de foame şi are efect puternic remineralizant, revitalizant şi tonic general.
Mod de administrare. Cu o jumătate de oră înainte de micul dejun şi de masa de prânz, beţi câte 100-150 ml de suc de rădăcină de ţelină proaspăt preparat. Cura este şi mai eficientă dacă mâncaţi zilnic câte o salată de frunze de ţelină tăiate mărunt.
Varza
Are efect direct în reglarea greutăţii corporale, prin conţinutul redus în calorii - 30 calorii la 100 de grame - dar bogat în vitamine, minerale, apă şi fibre. Ea intensifică arderile de grăsimi prin stimularea tranzitului intestinal, detoxifiere şi reglarea metabolismului.
Mod de administrare. Mâncaţi zi de zi o porţie de varză crudă, tăiată fin, sub formă de salată cu lămâie şi puţin ulei, înainte de masa de prânz.
* Beţi dimineaţa, în fiecare zi, o jumătate de pahar cu suc proaspăt de varză, înainte de micul dejun, eventual amestecat cu suc de morcov şi puţină lămâie. Ajută mult la slăbit.
Fasolea verde
Săracă în calorii, e bogată în fibre şi apă, satură repede şi accelerează arderea grăsimilor.
Mod de administrare. Consumaţi de două ori pe zi, înaintea meselor principale, o porţie de salată, preparată din fasole verde păstăi fierte, asezonată cu puţină lămâie sau oţet, presărată cu pătrunjel şi mărar tocate.
* Infuzia din teci de fasole verde este o armă redutabilă împotriva grăsimii. Puneţi pe foc un litru de apă. Când clocoteşte, adăugaţi 4-5 linguri cu teci de fasole verde, uscată şi mărunţită, lăsaţi să dea în 2-3 clocote, apoi luaţi vasul de pe foc, puneţi capac şi lăsaţi conţinutul să stea cel puţin 6 ore. Strecuraţi şi beţi întreaga cantitate de-a lungul zilei.
Fructe
Ananasul
Este bogat în potasiu care ajută la reducerea excesului de apă din corp, iar conţinutul în bromelaină facilitează descompunerea alimentelor, uşurează digestia şi împiedică depunerea de grăsimi.
Mod de administrare. După fiecare masă, consumaţi câteva feliuţe de ananas proaspăt (nu din conservă).
* Beţi un pahar cu suc proaspăt de ananas pe zi. Ananasul se poate lua şi sub formă de extract, cu bune rezultate împotriva kilogramelor în plus.
Grepfruitul
Are darul de a activa puternic metabolismul şi de a mobiliza rezervele de grăsime. Un studiu publicat în Jurnalul American de Fiziologie-Endocrinologie şi Metabolism a demonstrat că grepfruitul consumat pe termen lung a redus în mod semnificativ creşterea în greutate corporală, indusă de mese îmbelşugate, şi a scăzut, de asemenea, acumularea de grăsime abdominală.
Mod de administrare. De două ori pe zi, cu o jumătate de oră înainte de mesele principale, consumaţi câte o jumătate de pahar cu suc de grepfruit.
(Nu consumaţi grepfruit dacă urmaţi tratamente cu medicamente alopate.)
Este un remediu imbatabil în ceea ce priveşte slăbitul, cu efecte clare, ce şi-a câştigat aprecierea în rândul doritorilor de siluetă. Acidul citric care se găseşte în cantitate mare în lămâi stimulează digestia şi accelerează metabolismul, iar nivelul de zahăr din sânge rămâne constant.
Mod de administrare. Consumaţi zi de zi apă cu lămâie: începeţi ziua cu sucul unei lămâi proaspăt stoarse, amestecat cu două pahare cu apă la temperatura camerei. Folosiţi doar recipiente de sticlă sau de porţelan. Pentru că poate fi uşor corozivă pentru smalţul dinţilor, apa cu lămâie poate fi băută cu ajutorul unui pai.
* Adăugaţi suc de lămâie proaspăt la salate, supe, ciorbe, mâncăruri gătite. Aceasta ajută la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge şi astfel evitaţi stocarea grăsimilor.
Condimente
Ardeiul iute
Capsaicina, substanţa din ardeiul iute, care "arde" la gust, ajută la combaterea obezităţii. Ea stimulează metabolismul cu până la 5% şi creşte arderea grăsimilor cu până la 16%.
Mod de administrare. Adăugaţi ardei iute la ciorbe şi mâncăruri sau luaţi ardei iute sub formă de extract sau tinctură.
Piperul
Piperul negru conţine o substanţă numită piperină, care de asemenea ajută la arderea grăsimilor într-un ritm mai rapid. Piperul "arde" mai multe calorii decât o plimbare pe jos timp de 30 de minute, spun cercetătorii de la Universitatea din Oklahoma.
Mod de administrare. Adăugaţi piper măcinat la mâncăruri, din belşug. Piperul este foarte eficient şi sub formă de ceai, extract sau tinctură.
Muştarul
Din aceeaşi familie cu varza şi broccoli, muştarul este un ajutor de nădejde în lupta cu kilogramele. Doar o linguriţă cu seminţe de muştar pe zi vă ajută să ardeţi cu până la 40 de calorii mai mult pe oră.
Mod de administrare. Adăugaţi una-două linguriţe cu seminţe de muştar măcinate în sosuri, mâncăruri, în fiecare zi.
Scorţişoara
Reglează semnificativ nivelul zahărului din sânge şi înteţeşte arderea grăsimilor, ceea ce o face un aliat important în lupta împotriva kilogramelor în plus.
Mod de administrare. Turnaţi o cană cu apă clocotită peste o linguriţă cu pulbere de scorţişoară, acoperiţi şi lăsaţi la infuzat 20 de minute. Filtraţi şi adăugaţi o linguriţă cu miere, amestecând bine. Beţi de două ori pe zi, cu o jumătate de oră înainte de mesele principale.
Cicoarea
Cercetări recente au demonstrat că principiile active din planta întreagă, dar mai ales din rădăcină, sunt foarte eficiente în combaterea îngrăşării, a ţinerii senzaţiei de foame sub control şi mai ales a poftei de dulciuri.
Mod de administrare. Se bea înainte de fiecare masă o cană cu infuzie de cicoare. Se adaugă două linguri cu flori de cicoare şi rădăcină de cicoare mărunţite, la 250 ml de apă, se fierb un minut, apoi se lasă să se răcească în vas acoperit. Are aceleaşi efecte binefăcătoare şi sub formă de pulbere, extract sau tinctură.
Mătasea porumbului
Pe lângă faptul că este un produs diuretic confirmat, este şi un mijloc de slăbire eficace şi inofensiv.
Mod de administrare. Se bea de două ori pe zi câte o cană cu ceai de mătase de porumb, preparat astfel: se opăreşte o linguriţă cu vârf de plantă cu o cană cu apă clocotită. Se pune capac şi se lasă la infuzat 15 minute. Este foarte eficientă şi sub formă de pulbere, extract sau tinctură.
Ghimbirul
Are proprietăţi termogenice şi ajută la arderea grăsimilor, stimularea metabolismului, precum şi la scăderea apetitului.
Mod de administrare. Se consumă înainte de fiecare masă o linguriţă cu ghimbir proaspăt ras (rădăcina de ghimbir se spală bine şi se dă pe răzătoarea mică) sau o jumătate de linguriţă cu ghimbir uscat, cu puţină apă.
* Ghimbirul este eficient şi sub formă de ceai, care se prepară astfel: se taie o bucată de ghimbir proaspăt în feliuţe subţiri. Se pune la fiert o jumătate de litru de apă, şi când fierbe, se adaugă ghimbirul. Se lasă pe foc 3-4 minute, apoi se pune la infuzat cu capac, pentru 30 de minute. Se beau 2-3 căni pe zi, între mese. Se foloseşte şi sub formă de pulbere, extract sau tinctură.