Silueta și sărbătorile - Cum se păcălesc kilogramele în plus

Iulia Vlad
- La sfârșit de an, talia subțire e la mare preț. Doamnele și dom­nișoarele depun eforturi înverșunate ca la vremea sărbătorilor iernii, să afișeze o siluetă trasă ca prin inel, pe care să o păstreze, în ciuda meselor îmbelșugate la care participă. În ajutorul lor sar nutriționiștii care le sfătuiesc să păstreze moderația în toate, să apeleze la câteva ali­mente campioane în topirea grăsimii și care le vor ajuta să câștige meciul cu kilogramele -

Legume

Țelina

Prin proprietățile sale diuretice și depurative, țelina ajută la eliminarea apei și a grăsimilor din or­ga­nism, cu efecte directe asupra obezității și ce­lu­litei. Țelina scade senzația de foame și are efect puternic remineralizant, revitalizant și tonic gene­ral.
Mod de administrare. Cu o jumătate de oră înainte de micul dejun și de masa de prânz, beți câte 100-150 ml de suc de rădăcină de țelină proas­păt preparat. Cura este și mai eficientă dacă mân­cați zilnic câte o salată de frunze de țelină tăiate mărunt.

Varza

Are efect direct în reglarea greutății corporale, prin conținutul redus în calorii - 30 calorii la 100 de grame - dar bogat în vitamine, minerale, apă și fibre. Ea intensifică arderile de grăsimi prin sti­mularea tranzitului intestinal, detoxifiere și re­gla­rea metabolismului.
Mod de administrare. Mâncați zi de zi o por­ție de varză crudă, tăiată fin, sub formă de salată cu lămâie și puțin ulei, înainte de masa de prânz.
* Beți dimineața, în fiecare zi, o jumătate de pahar cu suc proaspăt de varză, înainte de micul dejun, eventual amestecat cu suc de morcov și pu­țină lămâie. Ajută mult la slăbit.

Fasolea verde

Săracă în calorii, e bogată în fibre și apă, satură repede și accelerează arderea grăsimilor.
Mod de administrare. Consumați de două ori pe zi, înaintea meselor principale, o porție de salată, preparată din fasole verde păstăi fierte, ase­zonată cu puțină lămâie sau oțet, presărată cu pă­trunjel și mărar tocate.
* Infuzia din teci de fasole verde este o armă re­dutabilă împotriva grăsimii. Puneți pe foc un litru de apă. Când clocotește, adăugați 4-5 linguri cu teci de fasole verde, uscată și mărunțită, lăsați să dea în 2-3 clocote, apoi luați vasul de pe foc, puneți capac și lăsați conținutul să stea cel puțin 6 ore. Strecurați și beți întreaga cantitate de-a lungul zilei.


Fructe

Ananasul
Este bogat în potasiu care ajută la reducerea excesului de apă din corp, iar conținutul în brome­laină facilitează descompunerea alimentelor, ușu­rea­ză digestia și împiedică depunerea de grăsimi.
Mod de administrare. După fiecare masă, consumați câteva feliuțe de ananas proaspăt (nu din conservă).
* Beți un pahar cu suc proaspăt de ananas pe zi. Ananasul se poate lua și sub formă de extract, cu bune rezultate împotriva kilogramelor în plus.

Grepfruitul

Are darul de a activa puternic metabolismul și de a mobiliza rezervele de gră­sime. Un studiu publicat în Jurnalul American de Fi­ziologie-En­do­crinologie și Metabolism a demon­strat că grepfrui­tul consumat pe ter­men lung a redus în mod semni­ficativ creșterea în greutate corporală, in­dusă de mese îmbelșugate, și a scăzut, de aseme­nea, acu­mularea de grăsime abdominală.
Mod de administrare. De două ori pe zi, cu o jumătate de oră înainte de mesele prin­ci­pale, consumați câte o jumătate de pahar cu suc de grepfruit.
(Nu consumați grep­fruit dacă urmați trata­mente cu medicamente alopate.)

Lămâia

Este un remediu im­batabil în ceea ce privește slăbitul, cu efecte clare, ce și-a câștigat aprecierea în rândul doritorilor de siluetă. Acidul citric care se găsește în cantitate mare în lămâi stimulează digestia și accelerează me­tabolismul, iar nivelul de zahăr din sânge rămâne constant.
Mod de administrare. Consumați zi de zi apă cu lămâie: începeți ziua cu sucul unei lămâi proaspăt stoarse, ames­tecat cu două pahare cu apă la tem­pe­ratura camerei. Folosiți doar reci­piente de sticlă sau de porțelan. Pen­tru că poate fi ușor corozivă pen­tru smalțul dinților, apa cu lă­mâie poate fi băută cu ajutorul unui pai.
* Adăugați suc de lămâie proas­păt la salate, supe, ciorbe, mâncă­ruri gă­tite. Aceasta ajută la stabili­zarea nive­lului de zahăr din sânge și astfel evi­tați stocarea grăsimilor.


Condimente

Ardeiul iute

Capsaicina, substanța din ar­deiul iute, care "arde" la gust, aju­tă la com­baterea obezității. Ea stimu­lează me­­tabolismul cu până la 5% și crește arderea gră­similor cu până la 16%.
Mod de administrare. Adăugați ardei iute la ciorbe și mâncăruri sau luați ardei iute sub formă de extract sau tinctură.

Piperul

Piperul negru conține o substanță numită pipe­rină, care de asemenea ajută la arderea grăsimilor într-un ritm mai rapid. Piperul "arde" mai multe ca­lorii decât o plimbare pe jos timp de 30 de mi­nute, spun cercetătorii de la Universitatea din Okla­homa.
Mod de administrare. Adăugați piper măci­nat la mâncăruri, din belșug. Piperul este foarte eficient și sub formă de ceai, extract sau tinctură.

Muștarul

Din aceeași familie cu varza și broccoli, muștarul este un ajutor de nădejde în lupta cu kilogramele. Doar o linguriță cu semințe de muștar pe zi vă ajută să ardeți cu până la 40 de calorii mai mult pe oră.
Mod de administrare. Adăugați una-două lingurițe cu semințe de muștar măcinate în sosuri, mâncăruri, în fiecare zi.

Scorțișoara

Reglează semnificativ ni­velul zahărului din sân­ge și întețește arderea grăsimilor, ceea ce o face un aliat important în lupta împotriva kilogramelor în plus.
Mod de administrare. Turnați o cană cu apă clocotită peste o linguriță cu pulbere de scorțișoară, acoperiți și lăsați la infuzat 20 de minute. Filtrați și adăugați o linguriță cu miere, amestecând bine. Beți de două ori pe zi, cu o jumă­tate de oră înainte de mesele principale.

Cicoarea

Cercetări recen­te au de­mon­strat că principiile active din plan­ta întreagă, dar mai ales din rădăcină, sunt foarte eficiente în combaterea îngră­șării, a ținerii senzației de foame sub control și mai ales a poftei de dulciuri.
Mod de administrare. Se bea înainte de fiecare masă o cană cu infuzie de cicoare. Se adaugă două linguri cu flori de cicoare și rădăcină de cicoare mărunțite, la 250 ml de apă, se fierb un minut, apoi se lasă să se ră­cească în vas acoperit. Are ace­leași efecte binefăcătoare și sub formă de pulbere, extract sau tinctură.

Mătasea porumbului

Pe lângă faptul că este un produs diuretic con­fir­­mat, este și un mijloc de slăbire eficace și ino­fensiv.
Mod de administrare. Se bea de două ori pe zi câte o cană cu ceai de mătase de porumb, pre­parat astfel: se opărește o linguriță cu vârf de plantă cu o cană cu apă clocotită. Se pune capac și se lasă la infuzat 15 minute. Este foarte eficientă și sub for­mă de pulbere, extract sau tinctură.

Ghimbirul

Are proprietăți termogenice și ajută la arderea grăsimilor, stimularea metabolismului, precum și la scăderea apetitului.
Mod de administrare. Se consumă înainte de fiecare masă o linguriță cu ghimbir proaspăt ras (rădăcina de ghimbir se spală bine și se dă pe răză­toarea mică) sau o jumătate de linguriță cu ghimbir uscat, cu puțină apă.
* Ghimbirul este eficient și sub formă de ceai, care se prepară astfel: se taie o bucată de ghimbir proaspăt în feliuțe subțiri. Se pune la fiert o jumă­tate de litru de apă, și când fierbe, se adaugă ghim­birul. Se lasă pe foc 3-4 minute, apoi se pune la infuzat cu capac, pentru 30 de minute. Se beau 2-3 căni pe zi, între mese. Se folosește și sub formă de pulbere, extract sau tinctură.