Ca urmare a întrebărilor pe care mi le-aţi adresat prin intermediul revistei, vin cu următoarele precizări, sper, cât mai lămuritoare: Tumorile benigne (necanceroase) ale intestinului gros sunt frecvente şi se traduc prin proliferări în formă de ciupercă (polipi) la nivelul colonului, mai precis pe mucoasa acestuia. De obicei, nu produc semne şi simptome şi sunt descoperiţi întâmplător, în timpul unui test screening pentru cancerul colorectal sau pentru diagnosticarea altei afecţiuni.
La nivelul colonului, pot fi întâlnite mai multe varietăţi de polipi. Astfel, polipii hiperplazici sunt formaţiunile cele mai frecvente, au dimensiuni reduse şi de obicei nu reprezintă o ameninţare la adresa sănătăţii, însă dacă depăşesc 1 cm în diametru, ar trebui îndepărtaţi şi examinaţi, cu scopul de a vă asigura că nu sunt maligni. Polipii adenomatoşi (adenoamele) sunt, de asemenea, destul de frecvenţi. Tubulari, viloşi sau tubulo-viloşi, aceşti polipi au potenţial pentru a se transforma în formaţiuni maligne, pe măsură ce îşi măresc dimensiunile şi, de aceea, ar trebui îndepărtaţi. De cele mai multe ori, îndepărtarea se face prin colonoscopie.
Polipii inflamatori se consideră ca sunt produşi în urma leziunilor sau în urma inflamaţiei invelişului intern al colonului, cum se întâmplă, de exemplu, în colita ulcerativă. Cu toate acestea, incidenţa lor este scăzută şi nu reprezintă un risc semnificativ pentru sănătate. Despre polipii juvenili şi despre polipoza adenomatoasă familială (PAP) nu este necesar să aduc lămuriri, deoarece, cu siguranţă, soţia dvs. nu se încadrează în aceste forme de polipoză colonică.
În concluzie, trebuie să înţelegeţi că polipii adenomatoşi au întotdeauna potenţial malign, deoarece majoritatea, dacă nu chiar toate cancerele colorectale se dezvoltă din adenoame. Mai mult, uneori, polipii colonici pot produce probleme de tipul sângerării şi obstrucţiei lumenului intestinal. Aşa cum aminteam, mulţi polipi sunt îndepărtaţi în momentul în care sunt detectaţi, eliminând astfel riscul ca ei să se malignizeze vreodată. De cele mai multe ori, îndepărtarea lor este o procedură relativ simplă, concomitentă cu efectuarea colonoscopiei. Dacă nu pot fi îndepărtaţi în timpul colonoscopiei, chirurgia minim invazivă poate fi necesară. Chiar şi aşa, procedura minim invazivă nu reprezintă o intervenţie care ar trebui să vă sperie, însă numai în măsura în care soţia dvs. se pretează la o astfel de procedură, din punct de vedere al stării generale de sănătate şi ţinând cont de patologiile preexistente.
Sper ca nelămuririle dvs. cu privire la abordarea terapeutică a polipilor colonici să se clarifice cu ajutorul amănuntelor descrise anterior. În caz contrar, mă puteţi contacta telefonic, ţinând cont şi de faptul că există şi metode alternative de abordare terapeutică a polipilor colonici.
Să auzim numai de bine!
Dr. IRINA SPUDERCA - medic MF, competenţă Ultrasonografie generală, mamară şi tiroidiană - Clinica MEDICALES Bucureşti, tel. 0723/51.07.37
"Sufăr de mastoză fibrochistică multiplă"
(Răspuns pentru ROXANA M., F. AS nr. 1336)
Mastoza displazică sau fibrochistică reprezintă o patologie benignă, des întâlnită la femei. Cauzele apariţiei acestei displazii sunt multiple. În primul rând, este vorba despre factorul de predispoziţie genetică, factor ce poate fi combătut printr-o dietă scăzută în estrogeni. Acest factor se datorează unei dereglări în axul hormonal. De aceea este util să fie urmărită şi tiroida, pe lângă ţesutul mamar. Rezultate foarte bune se obţin cu suplimente ce conţin crucifere, care au în compoziţie indol-carbinol şi genesteină. Acestea au rolul de a bloca excesul de estrogeni, astfel încât ţesutul mamar să nu mai fie bombardat hormonal, iar chisturile să poată să înceapă resorbţia.
Un alt remediu deosebit este obţinut din plante medicinale care ajută la creşterea nivelului de progesteron, prin creşterea secreţiei proprii, cu un răspuns mult mai eficient decât unguentele pe bază de progesteron.
Dieta optimă, pentru a evita inflamaţiile ce duc la oxidare, trebuie să ţină seama de următoarele recomandări:
* alimente integrale;
* mâncăruri şi salate cu: broccoli, varză, ridiche, ţelină, seminţe de muştar;
* mâncare gătită prospăt, din ingrediente naturale (fără conservanţi, aditivi etc.) care să înlocuiască alimentele semi-preparate sau prefabricate.
Evitarea excitantelor: cafea, dulciuri concentrate, alcool.
Alt aspect care trebuie luat în considerare este reglarea greutăţii. Un procent crescut de ţesut gras prezent în organism conduce la creşterea secreţiei de estrogeni. Displazia mamară este periculoasă, în mod special, prin evoluţia ei. Dacă nu este tratată corespunzător, permite acumularea de factori cu potenţial cancerigen care pot conduce la dezvoltarea de celule tumorale.
Farm. Liliana Samson - Expert Good Days Therapy, tel: 0752/269.237
"Cum se tratează osteoporoza, cu seminţe de susan negru?"
(Răspuns pentru IONUŢ - Craiova, F. AS nr 1334)
Osteoporoza este o afecţiune osoasă cronică, progresivă, caracterizată prin reducere de masă osoasă şi demineralizare, o boală în care oasele devin fragile, se rup mai uşor, uneori apărând fracturi doar la simpla ridicare de pe pat sau fotoliu. În marea majoritate a cazurilor, este asimptomatică, pacientul descoperind, uneori prea târziu, aceasta afecţiune. În rândul celor afectaţi de osteoporoză, cel mai mare procent este deţinut de femei, în special după vârsta de 50 de ani, asociat perioadei de menopauză, când se produce o scădere bruscă a hormonilor estrogeni şi o pierdere accelerată a mineralelor din oase. Şi bărbaţii suferă de osteoporoză, cu un interval de aproximativ 10 ani diferenţă, în cazul lor densitatea minerală osoasă fiind mai mare. Factorii care contribuie la apariţia osteoporozei sunt multipli: consum excesiv de cafea (mai mult de 2-3 căni/zi), tutun, alcool, aportul scăzut al nutrienţilor din hrană, lipsa mişcării, deficitul hormonal, boli endocrine, afecţiuni gastrointestinale, unele boli autoimune, medicamente asociate (corticoizi, diuretice), expunerea insuficientă la soare, lipsa unor vitamine şi minerale care să întărească structura osoasă. Diabetul şi stresul pot contribui şi ele la apariţia osteoporozei. În ultimii zece ani, numărul fracturilor osteoporotice s-a dublat, 1 din 2 femei şi 1 din 5 bărbaţi prezentând risc de fractură în osteoporoză. Tocmai de aceea, este esenţială prevenţia, dar şi tratamentul, printr-un regim alimentar echilibrat, exerciţii fizice regulate, evitarea factorilor favorizanţi, tratarea corectă a afecţiunilor asociate etc. Seminţele de susan negru de care amintiţi dvs, au un conţinut bogat în calciu şi pot fi introduse în alimentaţie, pentru caracterul preventiv al bolii, dar nu este suficient. Deficienţele în organism se pot corecta cu ajutorul suplimentelor naturale, iar acest lucru îl puteţi face cu OSTEOeffectTM, o formulă brevetată, care asigură absorbţie rapidă a mineralelor din sursă marină. OSTEOeffectTM are un rol important şi în construcţia osoasă. OSTEOeffectTM este recomandat atât în prevenţia cât şi în tratamentul osteoporozei, menţine densitatea minerală osoasă şi reduce riscul de apariţie a fracturilor, fiind un real suport, mai cu seamă pentru femeile aflate la perioada de menopauză.
Multă sănătate!