Încercaţi să stabiliţi o relaţie nouă cu mâncarea. Lăsaţi principiile alimentaţiei sănătoase să devină obişnuinţă, de exemplu, să beţi ceaiul întotdeauna fără zahăr, să mâncaţi muesli în fiecare zi, fructe, un fel cu peşte o dată pe săptămână, chifle doar sâmbăta, la serviciu felii de pâine neagră fără unt. Cu trucurile din articolul "Slăbiţi fără chinuri!", şi cu câteva reguli, veţi reuşi uşor să daţi jos kilogramele în plus şi să integraţi în viaţa dvs. o alimentaţie sănătoasă.
Regula 1: Nu mâncaţi niciodată în picioare, nici o gustare la bufet şi nici la vreo tejghea. Organismul nu percepe drept masă nimic din ce mâncaţi în picioare. Foamea se reinstalează imediat după aceea şi mâncaţi prea mult. Când mâncaţi, trebuie şi şedeţi comod.
Regula 2: Nu înfulecaţi! Mestecaţi şi muşcaţi temeinic fiecare îmbucătură. Veţi simţi nevoia de mai puţin, dacă mestecaţi intens fiecare îmbucătură. Cu timpul, nu veţi mai mânca aşa de mult. Porţiile vor deveni tot mai mici şi, totuşi, vă veţi sătura. Mestecaţi o felie de pâine cu şuncă atât cât vă trebuia înainte pentru 4 felii. Ceea ce înseamnă că trebuie să mestecaţi fiecare îmbucătură de 50-60 de ori. În felul acesta, veţi putea slăbi până la 8 kg pe parcursul unui an, fără să vă supuneţi organismul la cazne.
Regula 3: Nu vorbiţi mult la masă, pentru că vă încărcaţi stomacul cu aer. Consecinţa: nevoia de a râgâi şi chiar balonări. Concentraţi-vă mai bine asupra mâncării din farfurie şi asupra mestecatului şi veţi vedea că nu vi se va mai face foame prea curând.
Regula 4: Nu mâncaţi prea fierbinte. Este valabil mai ales pentru supe, sosuri şi legume. Mâncarea fierbinte vă afectează mucoasa bucală, astfel că sistemul imunitar va fi mai slab la nivelul gurii şi al faringelui. Iar bacteriile şi virusurile vor putea pătrunde mai uşor.
Regula 5: Nu puneţi prea multă sare în mâncăruri. Omul are nevoie de 3 g de sare pe zi, dar noi consumăm, adeseori, până la 17 g. Sarea în cantitate mare leagă apa din ţesuturi şi dereglează echilibrul lichidelor din organism.
Regula 6: Nu fixaţi ultima masă prea târziu, seara, pentru că poate deveni o povară pentru ficat, stomac şi intestin, şi stimulează producţia de colesterol. În plus, dormiţi rău, îmbătrâniţi mai devreme şi, cu timpul, valorile colesterolului vor fi mai ridicate sau prea ridicate.
Regula 7: Concentraţi-vă pe deplin asupra mâncării. Savuraţi-o şi mâncaţi porţii mici. Este o premisă foarte bună pentru o digestie fără probleme şi pentru semnale de saturaţie care să funcţioneze perfect.
Regula 8: Evitaţi în timpul meselor muzica ritmată şi filmele de acţiune. În timpul unui film poliţist, de pildă, se mănâncă de două ori mai mult decât de obicei.
Regula 9: Nu mâncaţi din obişnuinţă. Unii merg să mănânce la cantină doar pentru că s-au obişnuit cu compania colegilor. Mâncaţi doar atunci când vă e foame şi, atenţie: nu confundaţi foamea cu pofta de mâncare.
Regula 10: Beţi suficient! Cele mai sănătoase sunt apa minerală (1,5 - 2 l pe zi) şi ceaiul de plante. Dar şi pepenele, castraveţii, strugurii şi roşiile coapte conţin lichide în cantitate mare.
În China, se bea ceai verde diluat, călduţ şi neîndulcit. În lumea arabă, preferinţele se îndreaptă spre ceaiul de mentă. Cei cărora nu le place ceaiul pot bea apă minerală plată. Pentru toţi cei ce uită să bea: ţineţi la îndemână, dimineaţa, 2-3 sticle cu apă minerală, pe care trebuie să le goliţi până seara!