Era croitoreasă bună şi am prins de la ea câteva taine din meşteşugul cusutului, ceea ce mi-a folosit mai târziu, când am ajuns mamă de fete.
Când am cunoscut-o, Elvira trăia singură într-o casă înaltă, aşezată pe o parte a pieţii mari, acolo unde, de două ori pe săptămână, se adunau târgoveţi cu tot felul de mărfuri. Ţin minte că într-o toamnă m-a luat cu ea la târg, ca să-şi cumpere nasturi de toate felurile, ace şi aţe colorate, diftină, barşon (catifea) negru şi câteva zibzare (fermoare), bune de pus la fustele tot mai înfoiate şi cloşate care se purtau în vremea aceea şi pentru care mătuşa avea multe comenzi. M-au încântat bogăţia de mărfuri întinse pe mese, dar şi agitaţia veselă a oamenilor, care se purtau ca şi cum ar fi fost toţi prieteni între ei. Poate că unii se şi cunoşteau deja, mai ales dacă veneau de mai multă vreme la târgul din Piaţa Mare. Dinspre munte soseau cei cu lână, brânzeturi, piei argăsite, slănini afumate, presărate cu boia, cârnaţi cruzi sau uscaţi, înşiraţi pe rude de mesteacăn, şunci dolofane, ţinute mai întâi în saramură cu mirodenii, apoi la uscat în vântul rece şi aspru de la munte, pastrame de berbecuţ şi de capră şi multe altele care-ţi lăsau gura apă numai când treceai prin faţa lor. Câteva bătrâne aduceau afine, fragi, zmeură şi mure, după anotimp, cătină, bureţi galbeni şi buchete de ierburi de leac culese din pădurile de la marginea oraşului. Unele nu şedeau degeaba, aşteptându-şi cumpărătorii, împleteau ciorapi şi botoşei de lână, dantele fine de mătase colorată, ori cipcă îngustă, numai bună de mărginit o cămaşă, o pernă ori un lepedeu (cearşaf). Mai erau acolo mese întregi de dulciuri făcute dintr-un aluat colorat în roz, turte dulci în formă de casă, de coşuleţ sau de căluţ, cu câte un ciob de oglindă lipit în mijloc, bomboane de zahăr ars, faguri cu miere, alune de pădure şi nuci, cumpărate cu gândul la aşteptatele prăjituri de Crăciun sau la neaşteptatele şi nedoritele colive de pomenire a morţilor. Îmi plăceau târgurile acelea, aveau un farmec deosebit, deşi după ce dădeai două, trei ture printre mesele încărcate de mărfuri, oboseai şi ţi se părea că toate-s amestecate într-un talmeş-balmeş uriaş şi zgomotos.
După ce-şi târguia mărfurile, cu răbdare şi încăpăţânare până când obţinea preţul avantajos, tanti Elvira mă lua de mână şi treceam în pas domol pe la câteva mese unde erau cunoscuţi de-ai ei. Stătea la taclale cu toţi, schimbau veşti despre alţi oameni pe care eu nu-i ştiam, ori doar povesteau despre întâmplări trăite ori auzite de la alţii.
Muzica zilelor
"Tra, la, la..." şi "trai, lai, lai..." o auzeam cât ţinea ziua sau zilele în care-mi cosea hainele. Cânta mătuşa prin curte, prin grădină, pe unde se nimerea cu tot felul de treburi gospodăreşti, pe drumul către fântână ori în stratul semănat cu flori mari albe de regina-nopţii. Cânta fără să aibă voce deosebită, ori să fie recunoscută de către ceilalţi ca mare cântăreaţă. De multe ori cântecele ei nici măcar nu erau melodioase. Repeta doar într-un anume ritm nişte vorbe, şi ritmul era dat cu siguranţă de ceea ce lucra în momentul acela. "Nu mi s-o făcut păstăile bune de culeeees, lai, lai!", o auzeam de prin grădină, pentru ca imediat să vină şi completarea: "Tra, lai, la, dar ce mândră ceapă am, măi, măi, doruleeee...", sau "Uiuiu, ce mult o mâncat astăzi cucoşul cela! Lasă numa', că l-oi pune io de zaaaamă, măi, măi!". Cine-o auzea pentru prima oară râdea de ea. Şi eu am avut momente în care cu greu m-am abţinut să nu izbucnesc în râs, pentru că uneori îmi răspundea cântat când o întrebam câte ceva. Cred că mătuşa îşi ţinea singură de urât cu cântecele acelea inventate pe loc. De fapt, ea nu inventa nimic, îşi punea doar întâmplările zilelor pe muzică şi asta poate că o ajuta să treacă mai uşor peste singurătate. Când lucra la maşina de cusut, cântecele ei nu se mai sfârşeau, erau nişte lălăituri continue, care se ridicau în tonuri înalte sau coborau după cum urma să fie făcută cusătura. Într-un fel cânta mătuşa când cosea o mânecă şi altfel când însăila o fustă. Poate că am exagerat descriind-o, dar am vrut să v-o fac cunoscută înainte de a vă povesti ceva despre viaţa ei. Pe scurt, tanti Elvira era o femeie care trăia singură, bărbatul ei a murit cu mulţi ani în urmă, când erau tineri. N-au avut copii şi ea nu s-a mai măritat, dar nici nu s-a întors în satul părinţilor ei. A rămas în orăşelul aşezat aproape de munte, trăind din croitorie.
Săcoteiul cu lemne
Aşa cum v-am mai spus, tanti Elvira mi-a făcut fuste şi bluze până când am plecat la facultate. Mergeam la ea de câteva ori pe an şi stăteam câteva zile, de fiecare dată până când îmi termina hainele de cusut. O ajutam şi eu şi-i ascultam poveştile cântate, distrându-mă fără să bage de seamă că mă amuză felul în care se purta. Uneori, seara, îmi spunea tot felul de istorii şi întâmplări trecute, în care din când în când apăreau ca personaje şi părinţii mei sau alţi oameni pe care-i ştiam. N-a fost greu să înţeleg că, de fapt, ea-mi povestea viaţa ei, încercând cumva, mereu, să justifice faptul că a rămas singură.
De fiecare dată îşi începea poveştile cu ziua în care, după moartea bărbatului ei, s-a dus la piaţă şi l-a cunoscut pe Gheorghe, un muntean falnic, venit la piaţă cu lână, brânză şi pastramă. A fost destul, mi-a mărturisit uşor ruşinată, ascunzându-şi stinghereala în neputinţa de a băga aţă în ac, a fost destul să-i prindă Gheorghe pentru o secundă privirea în ochii lui întunecaţi şi a simţit că se topeşte, că totul în jurul ei devine o miere aurie în care i s-au înecat mişcările şi vorbele devenite dintr-odată moi şi fără putere. "Ca un aluaaaat de turteeeee, tra, la, laaaaa, aşa eraaam...", şi-a încheiat croitoreasa spovedania, nici tristă, nici veselă, cu un ton mai degrabă neutru, ca şi cum ar fi povestit despre altcineva. Aşa am aflat, printre cântece lălăite şi mărturisiri înjumătăţite că, fiind om hotărât, care ştie ce face, Gheorghe nu s-a lăsat intimidat de măruntele ezitări ale croitoresei. Scurt pe doi, în seara aceleiaşi zile în care s-au cunoscut a apărut la poarta ei, purtând în spinare un săcotei de lemne de foc, numai bun de alungat frigul serii de toamnă.
Călătoria
Cât a ţinut toamna aceea, până când s-a apropiat Crăciunul şi câţiva ani după aceea, în alte toamne aurii, Gheorghe se prezenta la poarta croitoresei cu săcoteiul de lemne în spinare şi cu de-ale gurii în traistă. Locuia la ea cât ţineau târgurile şi... îi ţinea de urât în serile lungi de toamnă.
Gheorghe i-a spus de la început că e însurat şi că are nevastă şi prunci, acasă, în vârf de munte. Cu alte cuvinte, a fost cinstit în "târgul" pe care l-a făcut cu croitoreasa. Neguţător fiind, a calculat cu siguranţă foarte bine, "fără rest", şi a socotit avantajele şi dezavantajele acestei legături tomnatece, conjuncturale. Nu s-a gândit nicio clipă că Elvira ar putea nutri sentimente mai firave şi delicate faţă de el şi că nu s-ar limita doar la un "aranjament" convenabil pentru o perioadă.
Când a simţit că e îndrăgostită bine de el, fără să-l anunţe, într-o zi în care el era la târg, în piaţă, ea s-a dus într-o călătorie până în satul lui. A întrebat de oameni unde-i este gospodăria, a stat de vorbă şi cu nevasta lui, fără să-i spună cine este. Cum şi ce-au vorbit, cât au stat de poveşti, despre ce anume s-au socotit şi întrebat una pe alta eu nu ştiu şi nici n-am cum să mai aflu vreodată. Pot bănui doar ce s-a întâmplat, înainte ca Elvira croitoreasa să pornească pe drumul de întoarcere către casă.
Ea nu l-a mai primit pe Gheorghe "de mas", în gazdă, pentru că a priceput că nevestei lui nici prin cap nu-i trecea gândul că Gheorghe ar putea călca pe de lături. Femeie simplă şi cinstită, nevasta lui nu putea merge cu gândul până la a-l vedea pe Gheorghe minţind. Îl iubea prea tare ca să nu-i dea credit. Era naivă şi prea tânără ca să înţeleagă multe de-ale lumii urâte. Elvirei i s-a făcut milă de ea.
Când a priceput că ea nu-l va putea adora niciodată pe bărbatul acela cu ochi întunecaţi aşa cum făcea nevasta lui, oricât s-a simţit de apărată şi îmbujorată în braţele lui, a înţeles că legătura lor nu este din partea lui decât o "neguţătorie" trecătoare şi, gândindu-se şi la pruncii care-l aşteptau nerăbdători acasă, i-a închis poarta în nas. Cu siguranţă, mi-a mai spus tot ea, Gheorghiţă a găsit "un alt hogeaaaac, lai, lai, la...", unde să-şi ducă săcoteiul plin cu lemne, pentru că "lumea e mare... tra, la, la, iar dragostea e şi mai mare... trai, lai, lai!..."