Răcelile
* Simptome clasice: guturaiul şi tusea, însoţite adeseori de dureri de cap şi de gât, de o stare generală proastă, de dureri ale membrelor şi frisoane.
* Remedii:
Ardeii iuţi
Desfundă nasul mai bine decât medicamentele, pentru că lichefiază secreţiile de pe căile respiratorii. Cele mai eficiente remedii: o bucăţică de ardei iute (mestecată în gură) sau 10-20 picături de Tabasco (se găseşte în magazinele alimentare) într-un pahar cu apă.
Usturoi: "penicilina rusească"
Ruşii - în special - cred orbeşte în puterea vindecătoare a usturoiului în caz de răceală. Şi pe bună dreptate, căci efectul lui antibacterian a fost confirmat între timp şi de oamenii de ştiinţă. Iată o reţetă: curăţaţi de coajă 5 căţei de usturoi, zdrobiţi-i şi amestecaţi-i cu 5 linguriţe de zahăr. Turnaţi deasupra puţină apă şi puneţi-i pe foc până dau în clocot. Lăsaţi-i să stea 5 minute şi apoi strecuraţi zeama. Se ia câte o linguriţă de zeamă de-a lungul zilei.
Ceapa
Leac atoatevindecător, ceapa are efect antibacterian şi antiviral şi este extrem de eficientă - sub toate formele - în caz de răceală. Iată două reţete:
* Se taie o ceapă mare felii şi se pune peste noapte pe o farfurie, lângă pat. Prin inhalarea mirosului de ceapă, răceala "erupe" şi se vindecă mai repede.
* Tăiaţi mărunt 1-2 cepe şi turnaţi peste ele apă clocotită. Lăsaţi-le puţin să se infuzeze şi beţi apoi ceaiul fierbinte de ceapă, îndulcit cu puţină miere.
Cataplasme cu cartofi
Sunt foarte eficiente atunci când vă doare gâtul. Fierbeţi 2 cartofi mari până ce se înmoaie, zdrobiţi-i până ce obţineţi un piure, împachetaţi-i fierbinţi în jurul gâtului. Deasupra mai puneţi un prosop de in (uscat) şi apoi un şal de lână. Nu le scoateţi decât când cartofii s-au răcit.
Oţet de mere
Pentru desfundatul nasului este bine să încălziţi oţet de mere (o ceaşcă) şi să inhalaţi aburul. Alternativ, puteţi lua de trei ori pe zi câte o linguriţă de oţet de mere diluat cu 1/2 pahar de apă.
Băutură cu muştar
În caz de răguşeală sau voce suprasolicitată, vă recomandăm o băutură cu muştar, miere şi suc de lămâie: amestecaţi câte o lingură de muştar, de miere şi de suc de lămâie şi beţi "medicamentul" astfel obţinut seara, înainte de culcare.
Lămâie
Zeama de lămâie desfundă şi ea nasul. Trageţi pe nas o linguriţă de zeamă de lămâie proaspăt stoarsă. Lăsaţi să acţioneze puţin, după care suflaţi-vă nasul cu putere.
Propolis
Mestecaţi îndelung o bucăţică de propolis solid. Alternativ, lingeţi de pe o lingură de lemn miere amestecată cu lămâie.
Reţeta bunicii
Un leac exotic împotriva durerilor de gât: opăriţi dimineaţa şi seara câte 8-10 curmale în apă clocotită, apoi mâncaţi-le. Curmalele conţin substanţe active care dezinfectează mucoasa faringiană.
O reţetă stră-străveche
Sunteţi răcit? Mâncaţi supă fierbinte de pasăre. Şi-a găsit consacrarea de curând, când s-a descoperit că în carnea de pasăre există cisteină, un aminoacid. Aceasta este foarte asemănătoare cu acetilcisteina, prescrisă de medici pentru combaterea bronşitei şi afecţiunilor respiratorii.
Amigdalita
Miere
Înghiţiţi încet câte-o linguriţă de miere, de câteva ori de-a lungul unei zile, sau faceţi gargară cu o linguriţă de miere şi puţin oţet, diluate într-un pahar cu apă caldă.
Oţet de mere
O compresă cu oţet de mere potoleşte durerile de gât: înmuiaţi un ştergar de bucătărie într-un sfert de litru de oţet de mere, stoarceţi-l bine şi înfăşuraţi-l în jurul gâtului. Puneţi deasupra un fular de lână şi staţi aşa 30 de minute.
Cataplasmă cu ceapă
Tăiaţi mărunt 1-2 cepe şi căliţi-le în ulei de floarea soarelui până ce s-au înmuiat bine. Înfăşuraţi ceapa fierbinte (aşa uleioasă) într-un prosop, lăsaţi-o să se răcească puţin şi aplicaţi cataplasma pe gât. Băgaţi-vă imediat în pat şi ţineţi-o până dimineaţa.
Seminţe de ridiche
Seminţele de ridiche conţin uleiuri eterice bogate în sulf şi acţionează ca un antibiotic natural. Fierbeţi o linguriţă de seminţe şi o lingură de miere într-o jumătate de ceaşcă de oţet. Adăugaţi apă până ce tăria oţetului devine suportabilă şi faceţi gargară.
Zeamă de lămâie
Când vă doare-n gât, luaţi în gură câte puţină zeamă de lămâie (de mai multe ori pe zi). Ţineţi-o câteva minute, apoi înghiţiţi-o încet.
Iute şi sărat
Vindecătorii mexicani tratează amigdalita cu ardei iute sărat, mestecat bine şi înghiţit încet. În faza acută a bolii, puteţi să sugeţi în loc de bomboane câte-un căţel de usturoi crud.
Alimente recomandate: usturoi, ceapă, ghimbir, salvie şi miere. Au efect antibacterian şi antiviral.
Inflamarea cavităţilor nazale
Ceai cu mirodenii
Preparaţi o infuzie din: 1 linguriţă de cuişoare, 1 linguriţă de anason, 1 linguriţă de lemn dulce şi 1/2 linguriţă de ghimbir (toate pisate), peste care turnaţi 1/4 l de apă fierbinte. Lăsaţi să stea 5 minute şi beţi câte o ceaşcă de câteva ori pe parcursul zilei.
Cataplasmă cu hrean şi brânză de vaci
Brânza de vaci proaspătă şi hreanul au efect curativ, antiinflamator. Întindeţi pe un ştergar de in brânză de vaci amestecată cu 1 lingură de hrean proaspăt ras (un strat gros de un deget) şi aplicaţi cataplasma 10-15 minute pe frunte sau pe zona sinusului maxilar.
Fagure de miere
Mestecaţi o bucăţică de fagure (circa 2 cm) timp de 15-20 de minute, după care o scuipaţi. Repetaţi de 6 ori pe zi, la intervale de o oră. Tratamentul se efectuează o săptămână. Apoi, luaţi zilnic câte-o linguriţă de miere după mesele principale. Lăsaţi-o să se topească în gură, înainte de-a o înghiţi.
Alimente recomandate:
- broccoli, miere, iaurt, morcovi, usturoi, dovleac, nuci, portocale, ardei gras, spanac - stimulează sistemul imunitar.
- ananas, mere, peşte gras, ghimbir, ceapă - sunt antiinflamatorii. Evitaţi laptele!
Durerile de urechi
Usturoi
Tăiaţi un căţel de usturoi în lamele fine, luaţi-le cu o bucată de tifon (ca un dop) şi introduceţi vata în urechea bolnavă. Culcaţi-vă pe pat şi acoperiţi urechea cu un şal gros de lână. Alternativ, puteţi să vă picuraţi în ureche ulei de usturoi, pe care-l preparaţi după cum urmează: zdrobiţi 3 căţei de usturoi şi amestecaţi-i cu 3 linguri de ulei de măsline. Puneţi amestecul astfel obţinut într-o sticlă şi lăsaţi-o să stea o săptămână la temperatura camerei. Pe urmă strecuraţi uleiul printr-o sită deasă.
Reţeta bunicii
Pentru alinarea durerilor de urechi, bunicile noastre foloseau zeama de praz, amestecată cu oţet sau cu lapte, pe care o picurau apoi în ureche.
Cataplasmă cu ceapă
Ceapa, bogată în uleiuri eterice, este un "leac atoatevindecător", care calmează şi durerile de urechi. Tocaţi mărunt o ceapă, puneţi-o într-o batistă şi legaţi batista ca un săculeţ. Culcaţi-vă pe-o parte şi ţineţi săculeţul cu ceapă pe urechea bolnavă.
Alimente recomandate: ardei iute, cuişoare, ghimbir, usturoi şi ceapă - toate au un efect calmant.