Răcelile
* Simptome clasice: guturaiul și tusea, însoțite adeseori de dureri de cap și de gât, de o stare generală proastă, de dureri ale membrelor și frisoane.
* Remedii:
Ardeii iuți
Desfundă nasul mai bine decât medicamentele, pentru că lichefiază secrețiile de pe căile respiratorii. Cele mai eficiente remedii: o bucățică de ardei iute (mestecată în gură) sau 10-20 picături de Tabasco (se găsește în magazinele alimentare) într-un pahar cu apă.
Usturoi: "penicilina rusească"
Rușii - în special - cred orbește în puterea vindecătoare a usturoiului în caz de răceală. Și pe bună dreptate, căci efectul lui antibacterian a fost confirmat între timp și de oamenii de știință. Iată o rețetă: curățați de coajă 5 căței de usturoi, zdrobiți-i și amestecați-i cu 5 lingurițe de zahăr. Turnați deasupra puțină apă și puneți-i pe foc până dau în clocot. Lăsați-i să stea 5 minute și apoi strecurați zeama. Se ia câte o linguriță de zeamă de-a lungul zilei.
Ceapa
Leac atoatevindecător, ceapa are efect antibacterian și antiviral și este extrem de eficientă - sub toate formele - în caz de răceală. Iată două rețete:
* Se taie o ceapă mare felii și se pune peste noapte pe o farfurie, lângă pat. Prin inhalarea mirosului de ceapă, răceala "erupe" și se vindecă mai repede.
* Tăiați mărunt 1-2 cepe și turnați peste ele apă clocotită. Lăsați-le puțin să se infuzeze și beți apoi ceaiul fierbinte de ceapă, îndulcit cu puțină miere.
Cataplasme cu cartofi
Sunt foarte eficiente atunci când vă doare gâtul. Fierbeți 2 cartofi mari până ce se înmoaie, zdrobiți-i până ce obțineți un piure, împachetați-i fierbinți în jurul gâtului. Deasupra mai puneți un prosop de in (uscat) și apoi un șal de lână. Nu le scoateți decât când cartofii s-au răcit.
Oțet de mere
Pentru desfundatul nasului este bine să încălziți oțet de mere (o ceașcă) și să inhalați aburul. Alternativ, puteți lua de trei ori pe zi câte o linguriță de oțet de mere diluat cu 1/2 pahar de apă.
Băutură cu muștar
În caz de răgușeală sau voce suprasolicitată, vă recomandăm o băutură cu muștar, miere și suc de lămâie: amestecați câte o lingură de muștar, de miere și de suc de lămâie și beți "medicamentul" astfel obținut seara, înainte de culcare.
Lămâie
Zeama de lămâie desfundă și ea nasul. Trageți pe nas o linguriță de zeamă de lămâie proaspăt stoarsă. Lăsați să acționeze puțin, după care suflați-vă nasul cu putere.
Propolis
Mestecați îndelung o bucățică de propolis solid. Alternativ, lingeți de pe o lingură de lemn miere amestecată cu lămâie.
Rețeta bunicii
Un leac exotic împotriva durerilor de gât: opăriți dimineața și seara câte 8-10 curmale în apă clocotită, apoi mâncați-le. Curmalele conțin substanțe active care dezinfectează mucoasa faringiană.
O rețetă stră-străveche
Sunteți răcit? Mâncați supă fierbinte de pasăre. Și-a găsit consacrarea de curând, când s-a descoperit că în carnea de pasăre există cisteină, un aminoacid. Aceasta este foarte asemănătoare cu acetilcisteina, prescrisă de medici pentru combaterea bronșitei și afecțiunilor respiratorii.
Amigdalita
Miere
Înghițiți încet câte-o linguriță de miere, de câteva ori de-a lungul unei zile, sau faceți gargară cu o linguriță de miere și puțin oțet, diluate într-un pahar cu apă caldă.
Oțet de mere
O compresă cu oțet de mere potolește durerile de gât: înmuiați un ștergar de bucătărie într-un sfert de litru de oțet de mere, stoarceți-l bine și înfășurați-l în jurul gâtului. Puneți deasupra un fular de lână și stați așa 30 de minute.
Cataplasmă cu ceapă
Tăiați mărunt 1-2 cepe și căliți-le în ulei de floarea soarelui până ce s-au înmuiat bine. Înfășurați ceapa fierbinte (așa uleioasă) într-un prosop, lăsați-o să se răcească puțin și aplicați cataplasma pe gât. Băgați-vă imediat în pat și țineți-o până dimineața.
Semințe de ridiche
Semințele de ridiche conțin uleiuri eterice bogate în sulf și acționează ca un antibiotic natural. Fierbeți o linguriță de semințe și o lingură de miere într-o jumătate de ceașcă de oțet. Adăugați apă până ce tăria oțetului devine suportabilă și faceți gargară.
Zeamă de lămâie
Când vă doare-n gât, luați în gură câte puțină zeamă de lămâie (de mai multe ori pe zi). Țineți-o câteva minute, apoi înghițiți-o încet.
Iute și sărat
Vindecătorii mexicani tratează amigdalita cu ardei iute sărat, mestecat bine și înghițit încet. În faza acută a bolii, puteți să sugeți în loc de bomboane câte-un cățel de usturoi crud.
Alimente recomandate: usturoi, ceapă, ghimbir, salvie și miere. Au efect antibacterian și antiviral.
Inflamarea cavităților nazale
Ceai cu mirodenii
Preparați o infuzie din: 1 linguriță de cuișoare, 1 linguriță de anason, 1 linguriță de lemn dulce și 1/2 linguriță de ghimbir (toate pisate), peste care turnați 1/4 l de apă fierbinte. Lăsați să stea 5 minute și beți câte o ceașcă de câteva ori pe parcursul zilei.
Cataplasmă cu hrean și brânză de vaci
Brânza de vaci proaspătă și hreanul au efect curativ, antiinflamator. Întindeți pe un ștergar de in brânză de vaci amestecată cu 1 lingură de hrean proaspăt ras (un strat gros de un deget) și aplicați cataplasma 10-15 minute pe frunte sau pe zona sinusului maxilar.
Fagure de miere
Mestecați o bucățică de fagure (circa 2 cm) timp de 15-20 de minute, după care o scuipați. Repetați de 6 ori pe zi, la intervale de o oră. Tratamentul se efectuează o săptămână. Apoi, luați zilnic câte-o linguriță de miere după mesele principale. Lăsați-o să se topească în gură, înainte de-a o înghiți.
Alimente recomandate:
- broccoli, miere, iaurt, morcovi, usturoi, dovleac, nuci, portocale, ardei gras, spanac - stimulează sistemul imunitar.
- ananas, mere, pește gras, ghimbir, ceapă - sunt antiinflamatorii. Evitați laptele!
Durerile de urechi
Usturoi
Tăiați un cățel de usturoi în lamele fine, luați-le cu o bucată de tifon (ca un dop) și introduceți vata în urechea bolnavă. Culcați-vă pe pat și acoperiți urechea cu un șal gros de lână. Alternativ, puteți să vă picurați în ureche ulei de usturoi, pe care-l preparați după cum urmează: zdrobiți 3 căței de usturoi și amestecați-i cu 3 linguri de ulei de măsline. Puneți amestecul astfel obținut într-o sticlă și lăsați-o să stea o săptămână la temperatura camerei. Pe urmă strecurați uleiul printr-o sită deasă.
Rețeta bunicii
Pentru alinarea durerilor de urechi, bunicile noastre foloseau zeama de praz, amestecată cu oțet sau cu lapte, pe care o picurau apoi în ureche.
Cataplasmă cu ceapă
Ceapa, bogată în uleiuri eterice, este un "leac atoatevindecător", care calmează și durerile de urechi. Tocați mărunt o ceapă, puneți-o într-o batistă și legați batista ca un săculeț. Culcați-vă pe-o parte și țineți săculețul cu ceapă pe urechea bolnavă.
Alimente recomandate: ardei iute, cuișoare, ghimbir, usturoi și ceapă - toate au un efect calmant.