Bucătărie franțuzească

Redactia
Cremă dublă de castraveți cu verdeață

Ingrediente (pentru 4 persoane): 2 castraveți, 100 g an­șoa (marinată), 1/2 lămâie, 1 iaurt natural, 10 cl smântână groasă, 100 g brânză feta (sau telemea), 8 fire de mărar, 8 fire de men­tă, 10 cl ulei de măsline, sare, piper.
Mod de preparare: * Curățați cas­tra­veții de coajă, tăiați-i mai întâi în do­uă, pe lung, în­depărtați semințele și tă­iați mie­zul bu­cățele. Puneți-i într-o stre­curătoare, pre­sărați-i cu sare și lă­sați-i o oră să zemuiască. * Treceți re­pe­de bu­cățile de castraveți sub jetul de apă și șter­geți-le bine cu un șervet. Stoar­ceți ju­mătatea de lămâie și mi­xați apoi ju­mă­tate din castraveți cu 4 fire de mărar, piper, jumătate din can­titatea de ulei și câ­teva picături de zea­mă de lămâie și în­corporați, la ur­mă, jumătate din iaurt și din smân­tâna groasă. * Mixați pe ur­mă castraveții rămași cu 4 fire de mentă (doar frunzulițele!), câteva picături de zeamă de lă­mâie, restul de ulei, și la sfârșit încorporați restul de iaurt și de smântână. * Tăiați - separat - cubulețe file­u­rile de an­șoa (după ce ați pus 4 deoparte) și brânza feta. Turnați cre­ma de castraveți cu mărar în 8 pahare mici, presărați pes­te ea cubulețe de anșoa și peste ele turnați cre­ma de cas­traveți cu mentă. Decorați cu cubulețe de brân­ză și cu fâșii de men­tă sau cu câte un filé de anșoa în­treg și puțin mărar verde. Țineți crema la rece până înainte de-a o servi.

Vinete pané cu multe condimente

Ingrediente (pentru 6 persoane): 2 vinete, 1/2 linguriță boa­be de coriandru, 1 linguriță paprică (boia), 1/2 linguriță piper roșu Cayenne, 100 g făină, 100 g zeamil, 15 cl bere, 15 g praf de copt, 1 gălbenuș, ulei pentru pră­jit, sare grun­joasă, sare nor­mală.
Mod de preparare: * Ames­tecați bine, într-un cas­tron, făina și zeamilul cu pra­ful de copt, berea, găl­be­nu­șul, sarea și 10 cl de apă. Acoperiți vasul cu folie de plastic și dați-l cel puțin o oră la frigider. * Spălați vinetele, îndepărtați extre­mi­tățile și tăiați-le, apoi, rondele groase de 3 mm. Pudrați-le cu sare grunjoasă și lăsați-le să zemuiască 15 minute. Zvân­tați-le cu hârtie absorbantă, pre­sărați peste ele con­di­mentele și așezați-le una peste alta, două câte două. * Încingeți uleiul, dați prin aluatul preparat anterior câte 2 felii lipite și prăjiți-le - câte un minut pe fiecare parte - în uleiul încins. Lăsați-le să se scurgă pe hârtie ab­sor­ban­tă și sărați-le. Procedați la fel până ce le prăjiți pe toate și țineți-le la cald până când le serviți (în gura cuptorului în­cins). * Serviți vi­ne­tele calde cu un sos de mentă, pe care-l pre­parați ames­tecând 200 g iaurt, 50 g de mentă proas­pătă tăiată mărunt, 1 vârf de cuțit de chimen măcinat și zea­ma unei jumătăți de lămâie.

Tartă cu ceapă, roșii și sos de anșoa

Ingrediente (pentru 6 persoane): 300 g aluat de foitaj, 1 kg roșii, 1 cutie anșoa în ulei, 100 g măsline negre fără sâmburi, 6 ce­pe, 2 căței de usturoi, 1 linguriță zahăr pu­dră, 2 linguri făină, 25 cl ulei de măsline, 1 fi­ricel de oțet balsamic, 3 crenguțe de cim­bru, 2 foi de dafin, sare, piper.
Mod de preparare: * Încingeți cuptorul la 60°. Curățați cățeii de usturoi și to­cați-i mărunt. Opăriți roșiile, curățați-le de pieliță și de semințe (prin presare) și tăiați-le în sferturi. Pu­ne­ți-le pe o tavă unsă cu ulei, să­ra­ți-le, pi­pe­rați-le, pu­drați-le cu zahăr, presărați peste ele ju­mătate din usturoiul tocat, foile de dafin și cimbrul mă­run­țite, stropiți-le cu puțin ulei și dați-le două ore la cuptor, să se pătrundă bine. * Curățați ceapa, tocați-o mărunt și căliți-o 25 de minute, la foc mic, în uleiul încins.
Preparați sosul: tăiați mărunt 1 filé de anșoa și măs­li­ne­le și puneți-le într-un bol cu restul de usturoi tocat. Încor­po­rați restul de ulei și oțetul, amestecând puternic cu telul. * Măriți temperatura cuptorului la 1800. Întindeți aluatul pe o plan­șetă înfăinată și decupați 6 discuri (cu gura unui bol). Așe­zați-le pe o tavă, înțepați-le cu furculița și lăsați-le să se coa­că, în cup­torul încins, circa 10-12 minute, până ce se ru­me­nesc. * După ce ați scos tartele din cuptor, întindeți peste ele un strat de cea­pă călită, și peste ea puneți sferturile de ro­șii coapte. Decorați cu fileuri de anșoa și - eventual - cu fâșii subțiri de cașcaval, puneți tartele pe farfurii, turnați de jur împrejurul lor sosul de anșoa și serviți-le călduțe.