Ingrediente (pentru 4 persoane): 2 castraveți, 100 g anșoa (marinată), 1/2 lămâie, 1 iaurt natural, 10 cl smântână groasă, 100 g brânză feta (sau telemea), 8 fire de mărar, 8 fire de mentă, 10 cl ulei de măsline, sare, piper.
Mod de preparare: * Curățați castraveții de coajă, tăiați-i mai întâi în două, pe lung, îndepărtați semințele și tăiați miezul bucățele. Puneți-i într-o strecurătoare, presărați-i cu sare și lăsați-i o oră să zemuiască. * Treceți repede bucățile de castraveți sub jetul de apă și ștergeți-le bine cu un șervet. Stoarceți jumătatea de lămâie și mixați apoi jumătate din castraveți cu 4 fire de mărar, piper, jumătate din cantitatea de ulei și câteva picături de zeamă de lămâie și încorporați, la urmă, jumătate din iaurt și din smântâna groasă. * Mixați pe urmă castraveții rămași cu 4 fire de mentă (doar frunzulițele!), câteva picături de zeamă de lămâie, restul de ulei, și la sfârșit încorporați restul de iaurt și de smântână. * Tăiați - separat - cubulețe fileurile de anșoa (după ce ați pus 4 deoparte) și brânza feta. Turnați crema de castraveți cu mărar în 8 pahare mici, presărați peste ea cubulețe de anșoa și peste ele turnați crema de castraveți cu mentă. Decorați cu cubulețe de brânză și cu fâșii de mentă sau cu câte un filé de anșoa întreg și puțin mărar verde. Țineți crema la rece până înainte de-a o servi.
Vinete pané cu multe condimente
Ingrediente (pentru 6 persoane): 2 vinete, 1/2 linguriță boabe de coriandru, 1 linguriță paprică (boia), 1/2 linguriță piper roșu Cayenne, 100 g făină, 100 g zeamil, 15 cl bere, 15 g praf de copt, 1 gălbenuș, ulei pentru prăjit, sare grunjoasă, sare normală.
Mod de preparare: * Amestecați bine, într-un castron, făina și zeamilul cu praful de copt, berea, gălbenușul, sarea și 10 cl de apă. Acoperiți vasul cu folie de plastic și dați-l cel puțin o oră la frigider. * Spălați vinetele, îndepărtați extremitățile și tăiați-le, apoi, rondele groase de 3 mm. Pudrați-le cu sare grunjoasă și lăsați-le să zemuiască 15 minute. Zvântați-le cu hârtie absorbantă, presărați peste ele condimentele și așezați-le una peste alta, două câte două. * Încingeți uleiul, dați prin aluatul preparat anterior câte 2 felii lipite și prăjiți-le - câte un minut pe fiecare parte - în uleiul încins. Lăsați-le să se scurgă pe hârtie absorbantă și sărați-le. Procedați la fel până ce le prăjiți pe toate și țineți-le la cald până când le serviți (în gura cuptorului încins). * Serviți vinetele calde cu un sos de mentă, pe care-l preparați amestecând 200 g iaurt, 50 g de mentă proaspătă tăiată mărunt, 1 vârf de cuțit de chimen măcinat și zeama unei jumătăți de lămâie.
Tartă cu ceapă, roșii și sos de anșoa
Ingrediente (pentru 6 persoane): 300 g aluat de foitaj, 1 kg roșii, 1 cutie anșoa în ulei, 100 g măsline negre fără sâmburi, 6 cepe, 2 căței de usturoi, 1 linguriță zahăr pudră, 2 linguri făină, 25 cl ulei de măsline, 1 firicel de oțet balsamic, 3 crenguțe de cimbru, 2 foi de dafin, sare, piper.
Mod de preparare: * Încingeți cuptorul la 60°. Curățați cățeii de usturoi și tocați-i mărunt. Opăriți roșiile, curățați-le de pieliță și de semințe (prin presare) și tăiați-le în sferturi. Puneți-le pe o tavă unsă cu ulei, sărați-le, piperați-le, pudrați-le cu zahăr, presărați peste ele jumătate din usturoiul tocat, foile de dafin și cimbrul mărunțite, stropiți-le cu puțin ulei și dați-le două ore la cuptor, să se pătrundă bine. * Curățați ceapa, tocați-o mărunt și căliți-o 25 de minute, la foc mic, în uleiul încins.
Preparați sosul: tăiați mărunt 1 filé de anșoa și măslinele și puneți-le într-un bol cu restul de usturoi tocat. Încorporați restul de ulei și oțetul, amestecând puternic cu telul. * Măriți temperatura cuptorului la 1800. Întindeți aluatul pe o planșetă înfăinată și decupați 6 discuri (cu gura unui bol). Așezați-le pe o tavă, înțepați-le cu furculița și lăsați-le să se coacă, în cuptorul încins, circa 10-12 minute, până ce se rumenesc. * După ce ați scos tartele din cuptor, întindeți peste ele un strat de ceapă călită, și peste ea puneți sferturile de roșii coapte. Decorați cu fileuri de anșoa și - eventual - cu fâșii subțiri de cașcaval, puneți tartele pe farfurii, turnați de jur împrejurul lor sosul de anșoa și serviți-le călduțe.