Ingrediente (pentru 2 porții): 500 g ardei gras, 2 cepe, 2 căței de usturoi, 200 g brânză telemea (mai uscată), 1-2 linguri smântână, 1 crenguță de cimbru proaspăt sau uscat, 1 lingură de untdelemn fin, 1 l de apă fiartă cu concentrat de carne de vacă (Maggi sau Knorr), 3 lingurițe de boia dulce, puțin piper măcinat, sare.
Mod de preparare: * Se spală ardeii, se curăță de semințe și nervuri și se taie în lamele. Se curăță ceapa și usturoiul și se toacă mărunt. * Se încinge uleiul într-o oală, se călește ceapa, apoi usturoiul și cimbrul (cui îi place, poate să pună în loc de cimbru tarhon) la foc potrivit, amestecând întruna. Se adaugă ardeii și se călesc și ei, amestecând în continuare. * Se toarnă în oală concentratul de supă, gata fiert, și se lasă să dea un clocot. Se adaugă boiaua, piperul și sarea și se lasă să fiarbă la foc potrivit circa 10 minute, până ce se înmoaie ardeii. * Între timp, se taie brânza cubulețe. Când supa e gata, se servește în farfurii fierbinți, se presară deasupra cubulețele de brânză și se adaugă (după pofta inimii) smântână. Timp de preparare: 30 de minute.
Roșii cu cartofi la tigaie
Ingrediente (pentru 2 porții): 50 g slăninuță afumată, 1/2 kg de cartofi curățați și tăiați pentru prăjit (cartofi pai), 100 g telemea sau cașcaval, 6 ouă, 2 roșii, sare, piper, 1/2 legătură de pătrunjel.
Mod de preparare: * Se prăjește slăninuța într-o tigaie (fără untdelemn) până ce devine crocantă, apoi se scoate. Se pun la prăjit cartofii în untura lăsată, peste care - la nevoie - se mai adaugă puțin untdelemn. * Se amestecă ouăle cu brânza rasă, se gustă de sare și de piper. * Se spală roșiile, se opăresc și se curăță de pieliță, apoi se taie în bucățele mai mici. * Se toarnă masa de ouă cu brânză peste cartofi și se pune să se prăjească. Deasupra se așază roșiile și bucățelele de slăninuță prăjită. Se lasă pe foc mijlociu, vreme de 8-10 minute, acoperite cu un capac. La masă, se presară deasupra pătrunjel tocat. Timp de preparare: 30 de minute.
Pui cu iaurt
Ingrediente (pentru 4 porții): 1 cățel de usturoi, 250 g iaurt, 1 lingură de bulion, 2 linguri de untdelemn, sare, piper, un vârf de cuțit de paprika dulce, 1 legătură de mentă, 2 copane de pui. Pentru sos: 250 g iaurt, 1 lingură de suc de lămâie, 1/2 legătură de mentă.
Mod de preparare: Se zdrobește cățelul de usturoi și se amestecă cu iaurtul, bulionul, untdelemnul, condimentele și jumătate din legătura de mentă tocată. Se toarnă peste copanele crude și se lasă să se marineze o oră. * Se scot bucățile de pui din marinată și se prăjesc în cratița cu ulei, sare și puțină apă, până ce se rumenesc. Pentru sos: se amestecă iaurtul cu sucul de lămâie, sarea, piperul și restul de mentă tocată. Se servește alături de pui. Timp de preparare: 35 de minute (fără timpul de marinat).
Tort de prune
Ingrediente (pentru 12 bucăți): 1 kg de prune bistrițene (care se desfac de pe sâmbure), 7 linguri de zahăr, o bucățică de scorțișoară, o cuișoară, 30 g praf de copt, 2 blaturi de tort din comerț, 500 ml frișcă, 4 foi de gelatină, 100 g migdale.
Mod de preparare: * Se spală prunele, se taie în două, li se scot sâmburii. 12 jumătăți se pun deoparte. Restul se fierb cu 5 linguri de zahăr, scorțișoara și cuișoara într-un sfert de litru de apă, vreme de 5 minute, apoi se strecoară. Lichidul se amestecă cu praful de copt, se lasă să se răcească, apoi se întinde pe unul din blaturi. * Fructele se așază deasupra, într-un strat uniform. Se ia jumătate din frișcă (gata bătută, dulce) și se amestecă cu gelatina înmuiată și dizolvată. Se întinde peste stratul de prune. * Se așază al doilea blat. Se decorează deasupra cu cele 12 jumătăți de prune, frișca și câteva migdale pisate (nu este obligatoriu). Se bagă la rece o oră.