Munţii Ciucaş fac parte din ramura sudică a Carpaţilor Orientali şi ies în evidenţă prin înălţimile de peste 1900 de metri şi vârfurile pietroase ascuţite ca nişte pumnale îndreptate spre cer. Semeţ şi misterios, ascuns privirilor sub perdele de ceţuri, cu poalele scăldate în ape curgătoare, brăzdat de pasuri şi culoare montane, Masivul Ciucaş nu seamănă cu munţii din jur - mai scunzi, rotunjiţi de eroziuni, cum ar fi Masivul Siriu şi Munţii Tătaru la est, Munţii Grohotişu la sud sau Vârful Tesla, la vest. Văzute din vale, spectaculoasele vârfuri ale acestui colos de piatră seamănă cu ruinele unui castel de pe tărâmuri fantastice, rupt din poveşti cu zmei şi Feţi-Frumoşi. Spre acest masiv muntos vă vom îndruma astăzi, după ce şi noi ne-am lăsat vrăjiţi de frumuseţea lui!
Cum ajungeţi
Fie că porniţi la drum prin Buzău, spre judeţul Covasna, pe la Gura Siriului şi Întorsura Buzăului, fie că ocoliţi pe la Braşov, prin Hărman, Prejmer şi Teliu (cum vă e şoseaua mai scurtă) sau o luaţi pe la Vălenii de Munte, coborâţi în Săcele şi faceţi dreapta, prin Târlungeni, odată ce ajungeţi în Întorsura Buzăului şi apoi în Brădet, la sensul giratoriu, cotiţi spre Acriş. (Satele de sub Curbura Carpaţilor sunt curate ca lacrima, gospodăriile - bine orânduite, iar despre oamenii locului am auzit numai cuvinte de laudă!) Vi se va deschide în faţă un defileu larg, care se strânge kilometru după kilometru până la poalele muntelui Ciucaş, într-o trecătoare îngustă, unde odinioară era trasată graniţa dintre Ardeal şi Ţara Românească - locul Oficiului Vamal, care a dat şi numele comunei Vama Buzăului, atestată documentar în 1700, după ce Transilvania a intrat sub dominaţia Imperiului Habsburgic.
Ce să vizitaţi
Cascada Urlătoarea
Ajuns la o răspântie de drumuri, primul obiectiv turistic ce-mi iese în cale e Cascada Urlătoarea. Las maşina în vale şi merg pe drumul ce duce spre spectaculoasa cădere de apă ("Pişătoarea" - cum o numesc localnicii). Sub stropii reci ai ploii mărunte, care parcă nici nu te udă, verdele naturii e la fel de crud ca-n luna mai. Pădurea e deasă, întunecată, cu rădăcinile înfipte în covoare nesfârşite de muşchi. După trei zile de udătură, versantul opus cascadei e un rai al ciupercilor: pitoance cât pumnul, îngrămădite una într-alta, plopenchi de 20 cm, răsărite la poalele brazilor, iar pe marginea drumului, limba-vacii creşte în voie. Apa cristalină a cascadei, izvorâtă din piatră, curge lin, pe un şist calcaros gigantic, pe care poţi să păşeşti în voie, apoi se varsă în pârâul din vale. Locul e foarte curat, frumos amenajat pentru picnic şi odihnă. (Felicitări primarului din Vama Buzăului, care a marcat "ca la carte" obiectivele turistice, de spui că eşti în Elveţia!) Susurul apei, spart de tălăngile vacilor ce pasc pe imaşul din apropiere, şi aburul subţire care coboară dinspre pădure completează tabloul idilic... Sus, cât poţi să urci cu privirea, vezi ceţurile groase ce învăluie culmile şi mângâie vârfurile ascuţite ale brazilor. Vremea mă duce cu gândul la ţările scandinave - nu degeaba Întorsura Buzăului e campioana celor mai scăzute temperaturi din ţară! Când asfaltul marilor oraşe începe să se înmoaie sub zăduf, aerul răcoros şi pur al pădurilor din zonă este o adevărată binecuvântare!
Trasee montane
Spre înălţimi!
Cei mai mulţi iubitori de drumeţie urcă spre crestele Ciucaşului pe partea opusă a muntelui, pe la Vălenii de Munte şi Cheia, apucând apoi pe traseele care pornesc din Cheia - Muntele Roşu şi împrejurimi. Însă şi în partea dinspre Întorsura Buzăului, peisajele sunt fără egal: păduri întinse de fag şi de brad, tăiate de pârâuri spumoase, poieni largi şi păşuni alpine înţesate cu rugi de afine, din care ţâşnesc în aer stânci ascuţite. Un traseu accesibil din partea de nord a Curburii Carpaţilor, pe care şi noi l-am urmat, este cel ce porneşte din Valea Dălghiului (marcaj: bandă roşie şi cruce albastră), pe la Cantonul Forestier Ciucaş şi Poiana Dălghiului, unde se bifurcă apoi spre Mâna Dracului - Vârful Ciucaş (marcaj: cruce roşie; durată: 5 ore) şi Poiana Teslei, pe sub Vârful Dungu (marcaj: cruce albastră). Noi am mers spre vârf, pe lângă Mâna Dracului, pe Plaiul Domnesc şi Şaua Ciucaşului, de unde am putut admira un spectacol al naturii greu de imaginat! Se spune că numai cine a străbătut un munte poate să-i descrie măreţia, dar Ciucaşul te lasă pur şi simplu fără cuvinte! Platoul alpin e plin de ascuţişuri. "Gemenii Ciucaşului", "Mâna Dracului" şi puzderia de vârfuri stâncoase mai mici par arme ale unor făpturi uriaşe, rămase înfipte în munte după o luptă apocaliptică... De la înălţimea platoului, se deschid peisaje de vis spre Braşov şi Munţii Siriului. De la Şa până la Vârful Ciucaş mai e cale de-o oră şi ceva, cu tot cu popas de tras sufletul pe urcuşul abrupt. De sus, de pe vârf, poţi să-l apuci pe Dumnezeu de picior! Ceaţa de jos s-a mai risipit, lumini şi umbre se schimbă continuu. De jur-împrejur, lumea pare mică tare, mă simt ca Gulliver în ţara piticilor! Cu harta muntelui în mână, disting Turnu Goliat, Tigăile Mari, Babele la Sfat, Vârful Bratocea. Doamne, câtă frumuseţe! Inima încă îmi bubuie, respir sacadat, dar liniştea şi bucuria din suflet par pogorâte direct din Rai, care-i o palmă mai sus, nu mai mult!
Atenţie! Pe orice traseu apucaţi, echipaţi-vă corespunzător, mai ales bocanci de munte, pentru că sunt unele zone mai abrupte, cu grohotiş! Vara, veţi întâlni din loc în loc stâne păzite de câini "bărbătoşi", care nu se dau în lături să se lupte cu lupii şi cu urşii! Ocoliţi-le, în linişte, sau oferiţi-le păzitorilor blănoşi un coltuc de pâine, pentru a trece mai departe fără probleme!
Dar nu-i nevoie să urcaţi pieptiş pantele muntelui ca să-i admiraţi măreţia şi frumuseţea! Pe lângă potecile care urcă spre obiectivele montane despre care am amintit, există şi drumuri de acces auto - ca cel spre Tabla Buţii, pe Valea Buzăielului (pietruit, stricat pe alocuri, pe care se poate merge numai cu maşini de teren); după 6-7 kilometri pe drumul mare ţineţi-o tot spre dreapta şi mergeţi prin inima pădurii, pe cursul pârâului Şipot (faceţi iar la dreapta, la prima bifurcaţie!), până aproape de creste, după ce treceţi prin vadul pârâului, unde apa nu depăşeşte butucul roţilor. "Aproape" e un termen relativ, mai ales pentru oamenii locului - nu vă luaţi după ei! Drumul "de-o oră" al ciobanilor obişnuiţi cu muntele poate însemna dublu sau triplu pentru orăşeni. Am păţit-o şi noi! Şi, fie că porniţi pe potecile de munte în drumeţie, cu bicicleta ori la cules de fructe de pădure, nu plecaţi neînsoţiţi! Ar fi bine să aveţi la îndemână un fluier şi un spray cu piper, pentru că Ciucaşul se laudă cu o faună bogată, din care nu lipsesc urşii bruni carpatini! Ciobanii spun că-s "cumsecade", că s-ar speria de om şi de gălăgie, dar nu se ştie niciodată!
Alte obiective turistice
Dacă sunteţi mai comozi din fire sau aţi venit doar pentru aer curat, pescuit, hrană naturală, linişte şi recreere, găsiţi şi alte obiective de vizitat în zonă: vestigiile istorice ale Vămii Buzăului (ruinele Capelei catolice şi a pichetului de grăniceri), Tabăra de sculptură în aer liber, Rezervaţia Naturală "Valea Zimbrilor", Cascada Urlătoarea etc. Toate sunt marcate! Fiţi atenţi la plăcuţele indicatoare de pe şosea! Turiştii care vin cu maşina pot vizita şi obiectivele aflate în împrejurimi, la distanţe scurte, de până la 50 km: Lacul Vulturilor, Barajul Siriu, mânăstirile Valea Mare şi Adormirea Maicii Domnului.
Dacă la plecare doriţi să luaţi ceva bunătăţi "de-ale gurii", aveţi de unde! Toţi vămăşenii au oi sau vaci, fac o brânză de burduf cum n-aţi mai gustat! Dacă îi întrebaţi ce mai ţin prin beci, poate că vă omenesc şi c-o ţuică tare, care vă va face să suportaţi mai uşor răcoarea muntelui!
Pensiuni
Dacă aveţi nevoie de recomandări de cazare, v-o spun din start: cortul nu e o opţiune, din cauza vremii schimbătoare şi a precipitaţiilor abundente. În schimb, vă puteţi caza într-una din numeroasele pensiuni din zonă, foarte bune, atât din punct de vedere al condiţiilor de cazare, cât şi al bucatelor din meniu, care pot satisface şi cel mai rafinat gurmand. Un lucru m-a uimit: toţi proprietarii de pensiuni mai "cu ştaif" sunt foşti turişti care s-au îndrăgostit iremediabil de farmecul locului. Aveţi mai jos trei opţiuni din care puteţi să alegeţi, cu menţiunea că n-am intrat pe porţile tuturor pensiunilor, ci doar în cele spre care m-au purtat paşii pe drumurile mele!
Casa Brădet
Noi am poposit la pensiunea "Casa Brădet", din satul cu acelaşi nume, pentru că eram mai mulţi colegi de redacţie şi am vrut să stăm împreună. Clădită pe vârful unui plai, la marginea satului, oferă o privelişte minunată, linişte, aer cu parfum de fân şi condiţii de top. Îşi merită pe deplin cele 4 margarete, iar nota de pe Booking.com (9,2) reflectă mulţumirea clienţilor. Pensiunea dispune de patru apartamente şi 12 camere; preţurile pornesc de la 168 lei camera dublă, în sezon, şi 150 lei în extrasezon. Apartamentele se pot închiria cu 250-300 lei pe noapte. Restaurantul (nota 10 bucătarului, din partea noastră!) are un bogat meniu "à la carte", iar 40% dintre produsele folosite la prepararea bucatelor sunt procurate din gospodăriile ţărăneşti: ouă, lapte, caşcaval, brânză, slănină, dulceţuri etc. Pensiunea "Brădet" le oferă turiştilor multe facilităţi: zonă de relaxare exterioară, cu trei foişoare şi loc de joacă pentru copii, foc de tabără, închiriere de biciclete mountainbike, echitaţie, tir cu arcul, ghid specializat pentru trasee montane, pescuit în iazurile de la Dealu Mare, plimbări cu sania iarna, chiar şi plimbări cu avioane uşoare, de pe aerodromul Prejmer, pentru a admira din aer frumuseţea Masivului Ciucaş.
Gazda noastră, Mirela Buţurcă, brăileancă de loc, e fermecată de Ţara Buzaielor. "Este o zonă foarte frumoasă şi prea puţin cunoscută, de care turiştii rămân îndrăgostiţi şi tot revin, cum am păţit şi eu când am călcat prima dată aici. Am construit pensiunea acum 10 ani şi nu-mi regret nicio clipă alegerea - acum am un stil de viaţă sănătos, îmi place mult ce fac şi afacerea merge bine, în ciuda faptului că suntem la "polul frigului" şi iarna durează şase luni din an! Tot mai mulţi turişti caută acum locuri liniştite, ferite de aglomeraţia şi zgomotul oraşelor. Multe familii vin la noi de ani de zile, ne-am împrietenit deja! Turismul ecumenic s-a dezvoltat şi el în ultima vreme şi numeroşi clienţi sosesc la hramurile mânăstirilor din zonă. An de an, suntem gazdele participanţilor la cele două concursuri de off-road şi la Raliul Teliului, care este la a şasea ediţie. Zona se dezvoltă, pentru că Masivul Ciucaş are un potenţial turistic fantastic! Ar fi şi păcat ca lumea să nu se bucure de frumuseţea şi curăţenia acestor meleaguri binecuvântate de Dumnezeu!"
(Pentru informaţii suplimentare sunaţi la tel. 0744.787.672, 0746.509.496 sau intraţi pe http://casa-bradet.ro/
Vama 54
Dacă o luaţi la dreapta pe prima şosea de după Vama Buzăului, ajungeţi pe Valea Dălghiului. Drumul e cam stricat, aşa că-i bine să mergeţi uşor. Într-o astfel de zonă, râul Dălghiu - umflat de ploile torenţiale - a erodat malul şi şoseaua s-a surpat, spre nemulţumirea turiştilor! Odată ajunşi în defileu, pe partea stângă, sub poalele împădurite ale Ciucaşului, veţi zări pensiunea Vama 54, care aparţine unor investitori din... Constanţa! (Doar v-am spus că cine trece pe-aici nu mai vrea să plece!)
Am vorbit cu Irina Drăguţ, coproprietar al pensiunii. "Am deschis pensiunea acum patru ani şi deja avem mare succes la public. Ne vizitează foarte mulţi turişti români şi străini, atraşi de frumuseţea zonei şi de confortul pe care îl oferim. Fratele meu a venit cu ideea acestei cabane, după o drumeţie spre Vârful Ciucaş. El a cumpărat terenul, apoi ne-a convins, pe mine şi pe tatăl nostru, să ne investim toate economiile în această afacere şi iată rezultatul! Am vrut să facem un loc cochet, de recreere, într-o zonă foarte sălbatică, şi cred că am reuşit. Când am ajuns prima dată pe Valea Dălghiului, m-am cam speriat. Era absolut pustiu, stăteam în faţa gropii uriaşe săpate pentru fundaţie şi mă gândeam: cum să trăiesc izolată, în frig, printre lighioane şi zăpezi? Dar în scurt timp m-am obişnuit şi cu locul, şi cu oamenii, iar dacă mă întrebi acum, n-aş mai pleca de-aici niciodată! Poate nu mă crezi, dar mi-am făcut şi buletin de Târlungeni! (Râde)
În sezon, avem un grad de ocupare de peste 90%, în weekend-uri e plin, iar în sezoanele de tranziţie ne axăm mai mult pe evenimente corporate (conferinţe, team-building, petreceri de firmă). Mulţi dintre partenerii noştri au făcut din timp rezervări pentru anul viitor, deci afacerea noastră de familie merge foarte bine, nu ne putem plânge!"
Vama 54 este un hotel boutique, de trei stele, cu un apartament şi 14 camere duble, în care pot fi găzduiţi 33 de turişti. Are un bar bine "garnisit" şi un restaurant "à la carte", iar majoritatea materiilor prime folosite în bucătărie (carne de porc, oaie, vită, ouă, lactate, brânzeturi, pâine, păstrăv) provin din gospodăriile locale ecologice. La capitolul facilităţi, dispune de saună, piscină cu apă încălzită, jacuzzi în aer liber şi biciclete trek. Turiştii se pot plimba cu trăsurile trase de cai, pot face drumeţii pe Ciucaş, pe traseele marcate care trec chiar prin dreptul hotelului, sau pot face rafting pe râul Buzău. Ţinând cont de poziţia izolată a cabanei, în preţul cazării sunt incluse două mese şi accesul la facilităţi. Întregul pachet costă 500 lei pe noapte, pentru doi adulţi.
(Pentru informaţii suplimentare sunaţi la tel. 0368.822.301, 0742.434.499 sau intraţi pe http://vama54.ro)
Pastel Chalet
Amplasată chiar lângă Vama 54, pensiunea "Pastel Chalet", de trei stele, este organizată sub forma unui complex format din mai multe corpuri. Unul destinat zonei de recepţie, restaurant şi bar, celelalte trei pentru cazare, fiecare având 5 camere duble şi un living de relaxare la parter. Realizate cu mult bun gust, amenajate elegant, cu mobilier înnobilat cu picturi manuale inspirate din portul popular românesc, camerele sunt adevărate opere de artă.
Patroana pensiunii, Enisa Burtan, este ocupată cu activităţile copiilor cazaţi şi ne dă în grabă detalii despre facilităţile pe care le oferă oaspeţilor săi: "Pastel Chalet a fost inaugurat în noiembrie 2015. De la bun început, ne-am gândit să facem un loc aparte, pentru familiile cu copii. Fiind o zonă foarte liniştită, copiii pot să alerge în voie şi să se bucure de libertate în condiţii de siguranţă. Oferim numai pachete integrate - cazare, mese şi activităţi. În fiecare zi, oaspeţii noştri au câte un program aparte. După micul dejun, fie plecăm într-o excursie în natură, fie la unul dintre numeroasele obiective turistice din zonă. Organizăm şi drumeţii montane cu ghid, plimbări cu trăsura, vizite la stânele din apropiere, ne plimbăm cu bicicletele, ne bucurăm de mişcare, în aerul curat al muntelui. După-amiaza, copiii au diverse ateliere de creaţie (modelează, pictează, învaţă să facă biscuiţi de casă etc.) sau se joacă împreună, sub supraveghere, să-i ţinem puţin ocupaţi, în timp ce părinţii lor se răsfaţă cu un masaj, sau se relaxează,
pur şi simplu, pe şezlonguri, citind o carte sub soarele blând, ca să se elibereze de stresul cotidian. Preţurile pachetelor variază în funcţie de tipul de cameră şi de perioadă. În medie, un sejur de două nopţi pentru două persoane, în care sunt incluse toate mesele, activităţile şi atelierele de creaţie pentru cei mici, costă între 1200 şi 1400 lei".
(Pentru informaţii suplimentare, sunaţi la tel. 0724.210.737, 0722.841.558 sau intraţi pe http://pastelchalet.ro)
Foto: 123RF (1)