Zodia Fecioarei a fost dintotdeauna legată sub o formă sau alta de sănătate. Fecioara reprezintă tânărul adult, în deplinătatea forţelor sale fizice şi mentale. E, deci, de înţeles, de ce doreşte să le păstreze şi de ce nu neglijează nicio tulburare a corpului său, de care se ocupă fără întârziere, cu minuţiozitate. Aceeaşi atitudine explică şi de ce Fecioara are uneori tendinţe către ipohondrie (dă importanţă şi celor mai neînsemnate simptome), dar şi de ce atâtea Fecioare excelează în medicină. Putem spune că Fecioara însăşi este cel mai adesea un model al sănătăţii. În primul rând, pentru că acordă atenţie cu precădere prevenirii bolilor. În al doilea rând, pentru că nu trage cu tunul în vrăbii, respectiv nu recurge imediat la tratamente drastice, ci o ia treptat cu medicaţia. În plus, majoritatea Fecioarelor aplică în viaţa lor ceea ce predică altora, cu rezultatul că arată bine, fiind mereu îngrijite. Acest aspect nu a scăpat astrologiei cabalistice, care le descrie, după cum urmează:
Aspect general: Fecioara va fi înzestrată cu un corp frumos, va avea o ţinută dreaptă şi părul lins; va fi instruită şi inteligentă.
- Primul decan (primele zece zile ale lunii): O voce puternică şi plăcută, un chip armonios la vedere şi un suflet bun. Există riscul de impotenţă; va fi scriitor sau expert în matematică.
- Al doilea decan (următoarele zece zile): Va avea ochi mici şi nas bine proporţionat. Va avea farmec, nativul va fi bine crescut, cu inimă largă, candid şi dornic de a primi complimente.
- Al treilea decan (ultimele zece zile): Va dispune de frumuseţe fizică, dar şi de o educaţie bună, va fi cu adevărat inteligent, smerit şi înţelept.
- Controlează: Stomacul, intestinele şi diafragma.
- Boli: Cele de stomac plus stări de melancolie, probleme legate de intestine şi diafragmă.
Fecioara în astrologia modernă
După cum am văzut, buna stare fizică spre care aspiră orice nativ din Fecioară care se respectă este motivul pentru care această zodie mutabilă, feminină, de Pământ, este atât de preocupată de ce înseamnă sănătatea (pe toate planurile) şi menţinerea ei. Din acest motiv, o găsim adesea activă în medicina de nutriţie, în diferite discipline care presupun prescrierea unor diete complexe, în homeopatie, fitness, wellness. Găsim, de asemenea, un număr semnificativ de Fecioare printre instructorii de sport, dar nu în acele ramuri care presupun forţă brută, ci acolo unde este nevoie de gândire rapidă, reflexe bine puse la punct, flexibilitate şi adaptabilitate. Chi qung, aikido, tenis, gimnastică sportivă sau artistică, toate ramurile sportive care duc la dezvoltarea armonioasă a întregului corp şi care consolidează sănătatea sunt, de asemenea, domenii în care Fecioara poate să se facă remarcată. Pentru că o bună stare de sănătate depinde în mare măsură de o dantură sănătoasă, o vom găsi şi printre dentişti sau ortodonţi. Îşi face adesea un nume în profesii legate de igienă şi medicina muncii, deoarece Fecioara este asociată, în medicina modernă, şi cu situaţia la locul de muncă. Iată cum preocupările Fecioarei în privinţa sănătăţii se regăsesc într-o largă paletă de profesii legate, în primul rând, de menţinerea sănătăţii şi de profilaxie, dar şi în medicina alopată.
Pentru că zodia este guvernată de Mercur, planeta tinereţii şi a copiilor, un număr semnificativ de medici pediatri îşi găsesc împlinirea în aceast domeniu, în care, îngrijindu-se de sănătatea celor mici, îşi pun, în acelaşi timp, baza sănătăţii lor ca adulţi.
Tipul de vitalitate şi morfologia
În înfăţişarea multora dintre nativii unor zodii se regăsesc unele trăsături ale animalului-simbol pentru zodia respectivă, cum e cazul Leilor, de exemplu, care au părul ca o coamă, capul proiectat înainte al Berbecului ş.a.m.d. Fecioara este reprezentată în cercul zodiacului sub formă de om, aşa încât tipologia este destul de variată. Trăsătura comună o constituie senzaţia de îngrijire, de curăţenie, de parcă tocmai a ieşit de sub duş (ceea ce e probabil adevărat). Temperamentul său nervos, care o face să aibă o permanentă nevoie de mişcare, face ca majoritatea nativilor zodiei să fie supli, cu o siluetă fină şi armonioasă. Trăsăturile feţei sunt la rândul lor desenate cu precizie, iar chipul are o osatură bine proporţionată, care permite menţinerea, mult timp, a unui aspect tineresc - un exemplu ilustrativ în acest sens sunt Salma Hayek şi Cameron Diaz, printre actriţe, iar dintre actorii care se ţin bine nu pot să lipsească Richard Gere şi Keanu Reeves.
Trăsăturile majorităţii Fecioarelor sunt plăcute, însă nu neapărat spectaculoase, poate şi pentru că tenul lor este în general palid, aşa încât ele cuceresc mai degrabă la a doua vedere. Ceea ce impresionează de la început este privirea lucidă, inteligentă. Mai putem depista o Fecioară tipică şi după ticurile nervoase, de exemplu, dă tot timpul din picior sau bate darabana cu degetele pe masă. Îşi foloseşte mult mâinile, atunci când explică ceva.
Există o particularitate în privinţa mersului Fecioarei. Deşi are un pas elastic, aşezat, dacă ne uităm cu atenţie, putem să observăm fie că un picior "coseşte", fie calcă mai mult către interior etc. Aceste mici imperfecţiuni ale mersului, de cele mai multe ori aproape insesizabile, sunt pecetea lăsată de Vulcan/Hefaistos, talentatul meşter făurar, rămas şchiop când mama lui, Hera, l-a aruncat din Olimp (un arhetip mitologic asociat îndeaproape cu zodia).
N-am putea spune că Fecioara are un chip foarte mobil, căci expresia sa este una controlată. Cum se face atunci că găsim atâtea Fecioare printre actori? Secretul este combinaţia între privirea inteligentă, mimica discretă şi gestul precis măsurat. Mesajul îi este clar celui care o priveşte. Aceeaşi claritate se desprinde şi din voce, intonaţia este clară, vocea este proiectată cât să se facă auzită, dar nu să ofenseze auzul.
Predispoziţii legate de sănătate
La fel ca verii lor buni, Gemenii, guvernaţi de aceeaşi planetă Mercur a sprintenelii şi a vitezei, şi Fecioarele funcţionează mai degrabă pe bază de energie nervoasă decât fizică. Diferenţa este totuşi în favoarea Fecioarei, deoarece ea este un semn de pământ. Şi, ca toate semnele de pământ, este bine ancorată în lumea fizică, deci şi în corp. Continuând paralela cu Geamănul, Fecioara învaţă de mică să îşi înţeleagă şi să îşi controleze corpul. Îi simte şi îi înţelege oscilaţiile, deci, le poate gestiona mai eficient decât Geamănul, care trăind mai mult în capul lui, uită adesea de corporalitate.
Pentru multe zodii, iubirea trece prin stomac. Pentru cei definiţi de energia Fecioarei, sănătatea trece prin intestin. Este mai limpede efectul unei alimentaţii sănătoase asupra sa decât asupra altcuiva. Cei cu aceste accente pe zodia Fecioarei au nevoie şi de o anumită disciplină în privinţa meselor. Cu toate că sunt firi sociabile şi preferă să ia masa cu prietenii în oraş, de dragul menţinerii unei digestii bune, ar fi mai bine să mănânce într-un loc liniştit, fără grabă şi sub nicio formă în picioare. În felul acesta, vor evita atât tulburările digestive ciudate, greu de diagnosticat, de care suferă adesea, cât şi problemele legate de tranzitul intestinal, care duc la stări de constipaţie. În rarele cazuri în care apar tendinţe de îngrăşare, nu este vorba despre un metabolism lent sau excese alimentare, ci despre încetinirea peristaltismului (mişcările de contracţie pe care le fac intestinele pentru a propulsa bolul alimentar). Sensibilitatea digestivă a celor amprentaţi de Fecioară poate fi atât de mare încât, dacă, să spunem, zece oameni consumă acelaşi aliment care a intrat în cea mai uşoară stare de alterare, nouă nu au nimic, dar Fecioarele pot face o toxiinfecţie alimentară severă.
Bolile cele mai frecvente
La Fecioară, nervii se duc la stomac. Se produce, pur şi simplu, o contracţie, pe bază nervoasă, în zona capului stomacului, iar aceasta poate să îi taie pofta de mâncare, să îi producă dureri abdominale sau gastrite. O problemă tipică e legată de aciditatea stomacală, care poate genera anumite tipuri de fermentaţie, ce duc la spasme dureroase acute. Intestinul subţire, pe care-l guvernează Fecioara, este deosebit de sensibil. Şi circulaţia limfatică în abdomen este legată de această zodie, de aceea îi priesc atât de mult câteva minute de plimbare, cu pas măsurat, mai ales după o masă consistentă. Un alt beneficiu al acestei plimbări (plimbare, nu altă formă de mişcare) este că mersul pe jos ajută ca organele noastre interne să se aşeze acolo unde le este locul. Unul dintre organele interne guvernat (în parte) de Fecioară este pancreasul, care se pare că are nevoie de minimum 150 de paşi pentru a se poziţiona corect în corp şi pentru a fi stimulat în mod corespunzător, în urma unei mese principale. Dacă nu este respectat un regim alimentar adecvat, pot să apară afecţiuni de nutriţie, ca de pildă diabetul insipid, pancreatita, în cazuri mai rare apendicita şi peritonita. Din fericire, Fecioara nu are nici cea mai mică problemă să respecte vreun regim dacă ştie că îi face bine.
Mercur
Planeta guvernatoare a Fecioarei îi conferă o mare mobilitate şi îi permite o excelentă coordonare a reflexelor, mai ales a reflexelor fine. Sub influenţa sa, organele de simţ sunt ascuţite, în special simţul vederii. Pentru că Mercur este asociat cu aparatul respirator superior, Fecioarele ar trebui să ia cuvenitele măsuri de precauţie pentru a evita laringite, traheite sau bronşite. Tot sub influenţa lui Mercur se găseşte în mare parte sistemul nervos periferic. Atunci când Mercur nu este bine aspectat în astrograma unei Fecioare, pot apărea probleme legate de tensiunea necesară pentru ca persoana respectivă să se poziţioneze corect faţă de un stimul exterior. Asta înseamnă că tensiunea psihologică poate da peste cap acordul fin existent în structura nervoasă performantă, dar delicată, a mercurianului.
Remediile homeopatice asociate cu Mercur sunt Argentum nitric, Mercurius solubilitis, Ignatia, Cuprum, Solanum nigrum, Magneziu phos., Kali bromatum, Cina Iodum, Cyclamen.
Metalul în afinitate cu Mercur este, desigur, Mercurul, la fel de ambivalent ca şi planeta, fiind un fel de 2 în 1, un metal lichid şi volatil.
Sănătatea mentală
Este normal ca Fecioara să aibă o fire agitată, fiind guvernată de Mercur cel fără de astâmpăr. Mintea nu poate să i se odihnească, străduindu-se în permanenţă să rezolve diverse probleme. Vorbeşte mult, se agită, insistă. În acest scop îşi foloseşte cu precădere capacitatea de analiză, încercând să disece subiectele, adesea în cele mai mici amănunte. Pentru ca simţul analitic să nu ajungă la cote prea înalte, Fecioara are nevoie să facă un pas înapoi, care să o ajute să vadă şi pădurea, nu numai copacii.
Un calmant natural şi cât se poate de sănătos este sportul, de preferinţă acele ramuri sportive care necesită agilitate, dexteritate şi abilitate. O altă formă de relaxare binevenită pentru Fecioară este jocul. Îi plac jocurile de societate care îi dezvoltă şi spiritul de echipă, deci o fac să se simtă mai puţin singură cu problemele ei. Îi plac de asemenea jocurile care presupun dezvoltarea unor tactici inteligente.
La un anumit tip de Fecioară apare însă nevoia de a se refugia de tirania minţii raţionale şi de a se arunca în jocurile de noroc. Acestea acţionează ca o supapă pentru senzaţia de neajutorare pe care o trăieşte Fecioara când îşi dă seama că e imposibil să ordoneze întreaga viaţă în tipare inteligibile. În măsura în care Fecioara ajunge să adopte o atitudine puţin mai jucăuşă faţă de probleme, se poate bucura de ascuţimea minţii sale, fără a mai ajunge în fundătura marcată de anxietate şi de depresie.
Capacitatea care ajută Fecioarele să păstreze un tonus mental bun până la adânci bătrâneţi este luciditatea. Ce ar trebui controlat este spiritul critic, care poate ajunge, cu vârsta, să devină greu de suportat pentru cei din jur, devenind cicăleală. Odată cu spiritul critic bine temperat şi cu discernământul fin al lucidităţii, Fecioara ajunsă la vârsta senectuţii poate fi un ghid valoros pentru copii, nepoţi şi nu numai.
Remediile din fitoterapie
Scânteiuţa (Anagallis arvensis) e planta care, prin efectul ei puternic depurativ, poate combate tendinţa de constipaţie la Fecioare. În plus, ceaiul sau tinctura de scânteiuţă stimulează secreţia gastrică. Un alt efect pozitiv este cel pe care planta îl exercită în cazul afecţiunilor căilor respiratorii superioare.
Lemnul-dulce (Glycyrrhiza glabra) este de asemenea un remediu indicat pentru o sumedenie de afecţiuni care vizează gâtul, faringele şi bronhiile. Are efect şi asupra unor afecţiuni pulmonare, în măsura în care acestea din urmă nu sunt cronicizate. Lemnul-dulce mai are şi capacitatea de a calma mucozităţile iritate sau chiar ulcerate, cum se întâmplă, de exemplu, în cazul amigdalitelor pultacee.
Socul-negru (Sambucus nigra) cumulează calităţile unui tonic general cu cele ale unui bun detoxifiant. Ceaiul de soc are un efect diuretic. Infuzia poate fi folosită sub forma unor băi de şezut, pentru tratarea hemoroizilor. Ceaiul din fructe de soc negru are proprietăţi antigripale şi antivirale.
Floarea de colţ (Leontopodium alpinum) este ocrotită de lege, însă nu e vorba de specia sălbatică, cea care creşte printre stânci, la mare înălţime. Planta din care se obţin diverse extracte sau tincturi este o plantă de cultură, cu proprietăţi apropiate celei sălbatice. Efectele sale de combatere a tulburărilor stomacale sunt atât de puternice, încât, în unele zone ale Alpilor, floarea de colţ se mai numeşte şi "floricica durerilor de burtă". Cercetări fitoterapeutice mai recente evidenţiază faptul că planta are de asemenea un considerabil efect antireumatic şi antiarteriosclerotic.
Regimul alimentar
Fecioara înţelege nevoia unui regim alimentar echilibrat şi sănătos mai bine decât orice altă zodie. Ea practică o adevărată "igienă alimentară". Este în stare să respecte cu religiozitate preceptele care ţin de stilul corect de a se alimenta. Toate acestea sună foarte plictisitor, ca şi când Fecioara ar mesteca toată ziua crudităţi şi ar mânca doar fulgi de ovăz cu lapte de soia, la micul dejun. În realitate, în spatele austerităţii inteligente cu care mofturoasa Fecioara mânuieşte produsele alimentare se ascunde un mic gurmand. De fapt, termenul tehnic s-ar numi în franceză "gourmet". Care este diferenţa? Gurmandul manâncă de plăcere şi nu prea ştie când să se oprească, pe când gourmet-ul porneşte de la principiul "puţin şi bun". Există destule Fecioare printre chef-ii bucătari, care nu se sperie de o bucăţică de unt sau un mousse au chocolat. Avantajul lor este că se mărginesc să guste. Asta explică de ce atât de puţine Fecioare se îngraşă. Pot să mănânce cartofi cu nemiluita fără să ia în greutate, cereale şi orice produse bogate în amidon. Fecioarele au în general o uşoară hiperaciditate gastrică, pe care amidonul o stinge. Guliile, ţelina, morcovii sunt, de asemenea, în afinitate cu organismul Fecioarei. Nucile de tot felul şi seminţele îi fac bine, în timp ce ronţăitul îi calmează nervii. Disciplina alimentară de fond, presărată cu momente de păcătoşenie culinară asumată, explică de ce Fecioara rămâne în formă multă vreme, după ce alte semne zodiacale au început să se ofilească.
Pietre preţioase şi semipreţioase
Însuşirile anumitor cristale sau pietre preţioase pot fi în armonie cu una sau alta dintre zodii. Pe parcursul istoriei, în anumite epoci, ele au fost înlocuite cu altele. În ceea ce le priveşte pe Fecioare, la egipteni şi greci, piatra considerată specifică lor a fost sardonixul. Acesta a fost înlocuit de bizantini cu perla, dar evreii nu au fost de acord şi au propus crisolitul, pe care, surpriză, l-au păstrat şi cei mai de seamă astrologi medievali. În astrologia modernă există două tendinţe majore: prima atribuie jadul verde Fecioarei, în timp ce a doua facţiune a preferat să se întoarcă la sardonix. Dar orice piatră cu sclipliri gri-argintii sau de un verde delicat (culorile Fecioarei), precum onixul verde, poate fi aleasă de Fecioară, care simte o afinitate faţă de ea.