Iată câteva modalităţi eficiente pentru a scăpa de grăsimea de pe burtă, susţinute de studii ştiinţifice:
Cât mai multe fibre alimentare
Un studiu realizat pe 1100 de adulţi a constatat că, pentru fiecare creştere de 10 grame a aportului de fibre, cantitatea de grăsime pe burtă a scăzut cu 3,7% pe o perioadă de 5 ani. Fibrele scad asimilarea grăsimilor din alimentele consumate şi reduc şi senzaţia de foame, pentru că ocupă un volum mare, dar cu minimum de calorii.
Alimentele cele mai bogate în fibre sunt produsele din cereale integrale (fulgii de cereale), fructele, legumele, fasolea, mazărea, lintea, nucile, alunele şi seminţele.
Pentru a creşte cantitatea de fibre din mesele zilnice, introduceţi alimentele bogate în fibre treptat, pe o perioadă de câteva săptămâni, pentru a permite sistemului digestiv să se adapteze la schimbare şi, de asemenea, nu uitaţi să beţi mai multă apă.
Feriţi-vă de grăsimile trans
Un studiu realizat vreme de 6 ani a demonstrat că persoanele care au consumat o dietă bogată în grăsimi trans s-au ales cu 33% mai multă grăsime abdominală. Pentru a ajuta la reducerea grăsimii abdominale şi pentru a vă proteja sănătatea, citiţi cu atenţie etichetele ingredientelor conţinute în alimente şi rămâneţi departe de produsele care conţin grăsimi trans. Acestea sunt enumerate ca grăsimi parţial hidrogenate.
Alimentele care conţin grăsimi trans: margarina, smântâna şi frişca vegetală, snaks-uri (chips-uri, napolitane, bomboane, popcorn), produse de patiserie, făinoase, pizza, prăjituri, fursecuri, biscuiţi, creme şi prăjituri instant, cartofi prăjiţi, gogoşi.
Ocoliţi zahărul lichid
Băuturile "zaharoase" par a fi chiar mai periculoase decât alimentele cu conţinut ridicat de zahăr. Corpurile noastre nu "simt" caloriile din lichide. Un studiu de 10 săptămâni a constatat o creştere semnificativă a grăsimii abdominale la persoanele care au consumat băuturi îndulcite cu zahăr. Pentru că şi băuturile considerate inofensive pot fi înşelătoare, citiţi cu atenţie etichetele şi calculaţi porţiile. Chiar şi sucurile de fructe preparate acasă, foarte sănătoase de altfel, trebuie consumate în cantităţi foarte mici, pentru că zaharoza şi fructoza pe care le conţin au un aport caloric foarte ridicat.
Şi alcoolul e periculos
O dietă bogată în proteine
Alimentele bogate în proteine sunt ideale pentru reducerea kilogramelor de pe abdomen. Proteina este un nutrient extrem de important pentru controlul greutăţii. Includeţi o sursă de proteină la fiecare masă, cum ar fi carne slabă, peşte, ouă, lactate cu conţinut scăzut de grăsime, zer sau fasole albă.
Mers pe jos, alergare, înot...
Exerciţiile fizice aerobe, cum ar fi mersul pe jos, alergarea, înotul, gimnastica, sunt o modalitate eficientă de îmbunătăţire a sănătăţii şi de ardere a caloriilor. Totuşi, observaţi că nu este vorba despre exerciţii abdominale, care sunt eficiente pentru construirea muşchilor specifici, dar au efect redus asupra ţesutului adipos existent acolo.
Apelaţi la "arzători" ai grăsimii abdominale:
Oţetul de mere
Consumul de oţet de mere are beneficii impresionante pentru sănătate, inclusiv reducerea greutăţii corporale şi scăderea nivelului zahărului din sânge. Oţetul de mere conţine acid acetic, care s-a dovedit a reduce depozitarea grăsimilor abdominale. Într-un studiu de 12 săptămâni, pe bărbaţi obezi, s-a observat că aceia dintre ei care au luat o lingură (15 ml) de oţet de mere pe zi, au pierdut 1,4 cm din talie, fără să ţină regim sau să ia alte măsuri pentru a slăbi.
O reţetă sigură, care poate duce la scăderea grăsimilor abdominale: într-un pahar cu apă se pun 2 linguri cu oţet de mere. Se bea de 2 ori pe zi, cu 30 de minute înaintea meselor principale. O cură durează 4 săptămâni, se face o pauză de 10 zile, după care se reia. Oţetul de mere trebuie să fie natural, provenit din surse de încredere.
Ceaiul verde
Este băutură tradiţională şi totodată "medicament" în cultura asiatică, de mai bine de 4000 de ani. Cine bea o ceaşcă de ceai verde obţine o cantitate mare de substanţe binefăcătoare, cu efecte puternice. S-a observat că, inclus în dieta de zi cu zi, el ajută la o scădere semnificativă în greutate. Un studiu realizat în 1999 a confirmat că persoanele care au consumat cu regularitate ceai verde au slăbit, fără a schimba ceva în dieta lor. Efectul asupra greutăţii se datorează unor substanţe bioactive cu efect puternic asupra metabolismului şi a depozitelor de grăsime, care se găsesc în ceaiul verde.
O ceaşcă de ceai verde se prepară astfel: se pune apă pe foc, când dă în clocot, se trage deoparte, se lasă 3-4 minute, apoi se toarnă în ceaşcă peste o linguriţă de frunze de ceai verde. Se lasă la infuzat 3 minute, apoi se strecoară. Se consumă întotdeauna proaspăt preparat. Se beau 3 ceşti pe zi.