Băi cu sulf pentru articulaţii
Cei ce au modificări degenerative la articulaţii sau coloană şi, pe lângă aceasta, ar dori să-şi îmbunătăţească aspectul pielii pline de impurităţi îşi pot pregăti foarte uşor o baie cu sulf în cada de acasă.
Reţetă
Procuraţi-vă de la un magazin naturist o sare de baie cu săruri de sulf şi puneţi în apa din cadă exact cantitatea indicată pe ambalaj. Respectaţi cu stricteţe şi durata recomandată pentru îmbăiere. Este necesar să procedaţi astfel căci, atâta vreme cât sunteţi prudenţi, utilizarea sulfului în curele de băi la domiciliu nu creează probleme. Însă băile cu o durată prea mare sunt nesănătoase pentru pacienţi. Temperatura optimă a apei este una cuprinsă între 36 şi 39° C.
Băi cu hidrogen sulfurat
Şi mai eficiente în combaterea afecţiunilor reumatice sunt băile cu hidrogen sulfurat, al căror efect terapeutic se datorează în parte şi inhalării vaporilor cu sulf, dar ele nu se pot face decât în staţiunile balneare.
Băi cu muştar
Contra gripei şi a reumatismului, pentru inimă şi aparatul respirator, se prescriau frecvent altădată băi cu muştar. Fiind extrem de iritante pentru piele, aceste băi n-au voie să dureze mai mult de zece minute.
Reţeta
200 grame de făină de muştar se pun într-o cantitate nu prea mare de apă călduţă şi se amestecă, până se obţine o pastă subţire. Ea va fi lăsată să stea 30 de minute în repaus şi numai după aceea va fi introdusă în cadă, unde apa nu trebuie să depăşească 37° C. După baie, faceţi un duş şi frecaţi-vă pe tot corpul, pentru a vă curăţa bine pielea.
Baie cu borax pentru piele sensibilă
Boraxul, o sare a acidului boric, se prezintă sub forma unei pulberi cristaline, de culoare albă. Vi-l puteţi procura de la farmacie. El este deosebit de prietenos cu pielea şi transformă apa dură, calcaroasă, într-una moale, cu o concentraţie redusă de săruri minerale. Persoanele cu pielea foarte sensibilă ar trebui să utilizeze borax atunci când se îmbăiază. Puneţi boraxul în cadă, încă din momentul când lăsaţi apa să curgă. Indicaţiile precise cu privire la cantităţi figurează pe ambalaj.
Băi cu nămol terapeutic, pentru boli femeieşti
Deja în secolul XVI, Paracelsus cunoştea virtuţile tămăduitoare ale nămolului. Practica medicală modernă utilizează curent aşa-numitele peloide, substanţe cu efect terapeutic, ce au luat naştere pe cale naturală, prin îndelungate procese geologice.
Băile cu asemenea nămoluri au o acţiune benefică îndeosebi la femei. Cercetătorii au descoperit că nămolul terapeutic conţine hormoni vegetali, asemănători cu hormonii sexuali ai femeii. Aceasta explică influenţa deosebit de favorabilă pe care substanţele respective o au asupra bolilor sistemului reproducător feminin. Însă băile cu nămol terapeutic au o aplicabilitate mult mai extinsă: ele sunt utile şi în afecţiunile de natură reumatică ale muşchilor, nervilor şi articulaţiilor, în nevralgii, probleme ale articulaţiei şoldului, inflamaţii şi suferinţe ce limitează mobilitatea aparatului locomotor, ca şi în afecţiunile cutanate cronice.
Reţetă
Nămolul terapeutic poate fi achiziţionat din magazinele naturiste, pentru a-l întrebuinţa la o serie de băi efectuate la domiciliu. Ca şi în cazul procedurilor prezentate anterior, este important să se respecte dozarea recomandată. O baie cu nămol este de mare folos şi pentru persoanele sănătoase, fiindcă două dintre componentele lui, acidul humic şi acidul salicilic, stimulează metabolismul şi eliminarea din organism a produşilor metabolici reziduali.
Argila din cada de baie
Un remediu excepţional pentru constipaţie, probleme dermatologice, nervozitate, stări de epuizare, afecţiuni metabolice, obezitate, boli ale sistemului reproducător feminin, tulburări ale irigaţiei sangvine, discopatii, reumatism, afecţiuni ale aparatului respirator şi tulburări de somn îl constituie băile cu argilă pură, lipsită de microorganisme patogene. O găsiţi în farmacii şi în magazinele naturiste, sub formă de pulbere.
Reţetă
Conform instrucţiunilor de utilizare, pulberea se pune într-un vas cu apă şi se amestecă, până se transformă într-o pastă subţire. Se lasă deoparte pentru jumătate de oră, după care se toarnă în apa din cadă.
După o baie cu argilă, trebuie să vă întindeţi în pat şi să vă odihniţi cel puţin o oră. Regula este valabilă şi pentru băile cu toate tipurile de nămol. O cură se compune, de regulă, din zece sau douăsprezece băi cu argilă ori cu nămol.
Băi cu nămol vulcanic
La inflamaţii şi tulburări de metabolism este cât se poate de potrivit fango, nămolul vulcanic bogat în săruri organice, oligoelemente şi vitamine. Cel original provine din Italia, mai precis din regiunea situată între Padova şi Vicenza, o zonă cu izvoare termale şi sol vulcanic.
Reţetă
Pe ambalaje este inscripţionată dozarea nămolului vulcanic, care diferă de la o afecţiune la alta. Respectaţi întocmai aceste indicaţii.
Ajutor de la Marea Moartă
Sărurile provenite din această mare sunt apreciate pentru valoarea lor terapeutică deosebită, datorată conţinutului ridicat de potasiu şi magneziu. Indispoziţiile, oboseala, stările depresive, dar mai ales bolile de piele se pot combate cu săruri de baie de la Marea Moartă. Au atras atenţia în ultimii ani mai ales succesele obţinute în tratamentul psoriazisului.
Băile cu drojdie întăresc inima
Aceste băi sunt indicate pentru cei ce au probleme cu inima şi, în primul rând, pentru persoanele cu insuficienţă cardiacă.
Reţetă
Umpleţi cada cu apă fierbinte, la 39-40° C. Separat, dizolvaţi în cinci litri de apă cinci pacheţele de drojdie şi turnaţi această cantitate în cadă. Apoi aşteptaţi cam 40 de minute, până când temperatura apei scade la 35-36° C şi se observă o fermentare. Acum vă puteţi îmbăia 20 de minute. În clipa când simţiţi că baia v-a devenit neplăcută, ieşiţi imediat din cadă şi odihniţi-vă.
Relaxare cu miere de albine
Mierea adăugată la apa din cadă înfrumuseţează pielea, calmează nervii de la nivelul epidermei, combate insomnia, reumatismul, amigdalita şi faringita. De aceea, ea reprezintă adaosul ideal pentru o baie terapeutică. Căci mierea nu este numai un aliment, ci şi un leac folosit din vechime de medicina populară. Se spune că însăşi faimoasa regină a Egiptului, Cleopatra, cunoştea efectele binefăcătoare ale laptelui şi ale mierii.
Reţetă
Iată cum vă pregătiţi o baie cu miere de albine: încălziţi o ceaşcă de miere în bain-marie, până când devine foarte fluidă, iar apoi combinaţi-o cu lapte cald. Turnaţi totul în apa de baie şi amestecaţi energic. După preferinţă, puteţi pune şi câteva picături dintr-un ulei eteric, de exemplu portocală sau lămâie. Îmbăiaţi-vă timp de 20 până la 30 de minute, la 39-39,5° C, după care vă întindeţi în pat.
Baia săptămânală cu lapte bătut
Laptele bătut conţine multe proteine şi grăsimi, hrăneşte pielea şi, totodată, are un efect dezinflamator. De asemenea, amestecat în apa de baie, el ajută contra nervozităţii şi insomniei, a tulburărilor metabolice şi afecţiunilor sistemului reproducător feminin. O dată pe săptămână ar trebui să faceţi o baie cu lapte bătut - recomandată în special femeilor, ca mijloc de întreţinere a frumuseţii.
Reţetă
Procuraţi-vă trei litri de lapte bătut proaspăt şi turnaţi-l în cada umplută cu apă, nu mai caldă de 35° C. Îmbăiaţi-vă 10 până la 15 minute, apoi ştergeţi-vă superficial cu un prosop, iar după aceea odihniţi-vă jumătate de oră în pat.
Băi cu zer pentru alergici
Din magazinele naturiste se poate cumpăra pudră de zer. Dizolvaţi-o în apă conform indicaţiilor de pe ambalaj, agitaţi bine şi vărsaţi amestecul în cadă. Zerul este un produs rezultat din prelucrarea laptelui şi se pretează excelent la utilizarea în scopuri medicale şi cosmetice. Băile cu zer ajută contra alergiilor cutanate şi a arsurilor solare.
Baia cu oţet energizează
Dacă aveţi o nervozitate permanentă, suferinţe reumatice cronice şi vreţi să vă căliţi, ar trebui să faceţi din când în când câte o baie cu oţet. Este însă important să folosiţi doar oţet natural de mere sau de fructe, fiindcă numai acest oţet are acţiune terapeutică.
Reţetă
Adăugaţi jumătate de litru de oţet de fructe sau de mere în apa de baie şi amestecaţi bine. Există şi o reţetă specială, care vă asigură o îngrijire deosebită a pielii, făcând-o fină şi catifelată: tăiaţi în bucăţele trei lămâi bio, acoperiţi-le cu jumătate de litru de oţet de mere şi lăsaţi-le deoparte, pentru două ore, după care lichidul se strecoară şi se toarnă în apa din cadă.
Bucuraţi-vă de o baie cu portocale
Uleiurile eterice conţinute în portocale uşurează respiraţia, stimulează simţurile, împrospătează şi conferă o nouă vitalitate. Se pare că acest minunat energizant a fost descoperit de chinezi. La curtea unui împărat chinez exista obiceiul de a se folosi portocale, pentru a spori efectul băilor.
Reţetă
Stoarceţi cinci portocale şi strângeţi sucul într-un vas. Cojile tăiaţi-le mărunt şi lăsaţi-le să stea două ore în puţină apă cu oţet. Apoi strecuraţi lichidul printr-un tifon, amestecaţi-l cu sucul de portocale şi turnaţi totul în apa din cadă. Baia nu trebuie să dureze mai mult de 15 minute, căci altfel riscaţi să vi se usuce pielea prea tare.
Ce-aţi zice de o baie cu făină şi tărâţe?
Dacă sunteţi adepţi ai alimentelor integrale şi mâncaţi cereale regulat şi cu plăcere, ar trebui să vă hotărâţi să le utilizaţi şi la baie. Ele dedurizează apa şi hrănesc optim pielea. Totodată, activează eficient circulaţia şi susţin funcţionarea normală a inimii.
Reţetă
Amestecaţi într-un borcan trei linguri de făină integrală de ovăz, o lingură de tărâţe de ovăz, una de tărâţe de grâu şi două de făină integrală de grâu, precum şi o lingură de migdale rase. Le puteţi şi parfuma puţin, dacă doriţi. De fiecare dată când vă umpleţi cada pentru o baie, presăraţi în ea o lingură cu vârf din amestecul de cereale, chiar în momentul când aţi deschis robinetul şi lăsaţi apa să curgă.
Sănătate şi frumuseţe cu o baie cu lapte
Laptele este o sursă bogată de vitamina A, de care pielea are neapărată nevoie pentru a-şi păstra elasticitatea şi a evita apariţia ridurilor. Tocmai din acest motiv, femeile din Antichitate se îmbăiau în lapte. Este un obicei folositor, care n-ar trebui dat uitării. Însă laptele pus în apa de baie acţionează benefic şi în alte direcţii: linişteşte nervii şi ajută la relaxare, stopează evoluţia unei răceli pregătită să se instaleze şi elimină contracturile musculare.
Reţetă
Amestecaţi 125 grame de tărâţe de grâu în trei litri de lapte cald şi lăsaţi-le să fiarbă împreună 15 minute. Strecuraţi apoi laptele printr-un tifon şi turnaţi-l în cadă. Apa n-ar trebui să aibă o temperatură mai ridicată de 36 sau 37° C. După baie, este necesar un repaus de 30 de minute la pat.
Baie cu făină
Făina integrală - în special cea de grâu şi foarte fin măcinată - este un minunat adaos pentru baie, care curăţă şi catifelează pielea. Un produs cosmetic ieftin şi la îndemână, care ar merita să fie mai bine cunoscut de femeile preocupate de frumuseţea lor.
Reţetă
Puneţi 250 grame de făină integrală de grâu într-un ciorap vechi de nailon, legaţi-l şi aşezaţi-l în cadă, sub robinetul de apă caldă, pe care tocmai l-aţi deschis. Mai târziu, când veţi sta în cadă, presaţi cu putere ciorapul, pentru ca toate componentele valoroase ale făinii să iasă în apă, iar apoi să pătrundă în organismul dvs. prin porii deschişi.
Băi cu sare
Este un fapt demonstrat şi de mult cunoscut de medici: sarea dizolvată în apa de baie ajută contra irigaţiei sangvine deficitare, a slăbirii ţesuturilor, a stărilor de oboseală şi lipsă de energie, a bolilor reumatice, tulburărilor de metabolism şi afecţiunilor ginecologice. În principiu, înainte de a face băi cu sare la dvs. acasă, ar fi bine să vă consultaţi cu medicul de familie. El vă poate trimite şi într-o staţiune balneară, pentru o cură de băi în apă sărată. Dar este mult mai comod să vă îmbăiaţi la domiciliu, în cada dvs. personală.
Reţetă
Orice sare aţi întrebuinţa, va trebui să dizolvaţi aproximativ un kilogram - dacă medicul nu v-a prescris altfel - într-o găleată cu apă caldă, amestecând în ea, până când vedeţi că sarea a dispărut cu totul. Ca să se poată dizolva în întregime, este necesar ca volumul apei să fie de opt sau chiar de zece ori mai mare decât al sării. La sfârşit, turnaţi soluţia salină în apa de baie.
Îmbăierea n-are voie să dureze mai mult de 15 minute. Iar după ce pielea dvs. a stat un sfert de oră în contact cu sarea, va trebui s-o clătiţi bine sub duş. Apoi, corpul are nevoie de repaus. Culcaţi-vă pe pat, ca să vă odihniţi cel puţin jumătate de oră.
Băi cu săruri speciale
Băi cu soluţii saline deosebite, aşa cum se oferă în staţiunile balneare de un anumit nivel, vă puteţi pregăti şi acasă - cu condiţia să discutaţi în prealabil cu medicul. De exemplu, aţi putea să vă procuraţi de la un magazin naturist o sare de Himalaya cristalizată în bulgări. Potrivit instrucţiunilor, punga de 1 kilogram este suficientă pentru 100 litri de apă, aceasta fiind concentraţia din apa mării. Dizolvaţi într-o găleată cu apă caldă cantitatea ce corespunde căzii dvs. şi apoi turnaţi-o înăuntru. Pentru obţinerea unui efect optim, îmbăiaţi-vă 20 de minute (niciodată mai mult) la temperatura de 35-36° C.
După baie, apare în mod firesc o stare de slăbiciune şi oboseală. Fricţionaţi-vă corpul cu un prosop sau o perie şi rămâneţi în repaos la pat, până când transpiraţia încetează. Apoi fricţionaţi-vă încă o dată şi îmbrăcaţi-vă călduros.
Douăsprezece băi
O cură contra tulburărilor irigaţiei sangvine sau a oboselii cronice se compune din 12 băi, făcute la intervalele decise de dvs., care nu trebuie totuşi să depăşească trei zile. O nouă cură de 12 băi este permisă abia după o perioadă de 3-6 luni.
Aduceţi marea la dvs. în cadă
Foarte prielnică sănătăţii este şi sarea extrasă din alte mări, comercializată sub denumirea simplă de sare marină pentru baie. Ea acţionează eficient împotriva nervozităţii, a tulburărilor de circulaţie şi de irigaţie sangvină, a afecţiunilor cutanate şi ginecologice.
Reţetă
Cumpăraţi o cutie de sare marină pentru baie şi folosiţi-o, având grijă să respectaţi dozarea indicată. Pentru o cadă de dimensiuni obişnuite, trebuie dizolvate, în general, 1-2 kg de sare marină.
Şi sarea de bucătărie este un medicament
Pentru o baie terapeutică nu e obligatoriu ca sarea să fie adusă de la mare distanţă. Şi sarea obişnuită de bucătărie posedă proprietăţi medicinale dovedite. Numeroşi medici o recomandă ca substanţă activă pentru băi contra oboselii cronice, a nervozităţii, a tulburărilor de circulaţie, bolilor ginecologice, celulitei, afecţiunilor cutanate şi pentru îngrijirea pielii, în general. Şi la acest tip de băi este nevoie de acordul medicului, deoarece sunt foarte obositoare şi nu lipsite de riscuri pentru pacienţii cu insuficienţă cardiacă.
Reţetă
Dizolvaţi un kilogram şi jumătate de sare de bucătărie într-o găleată cu apă caldă şi turnaţi soluţia în cadă. După baie, trebuie să vă băgaţi imediat în pat, ca să transpiraţi.
Iată cum vă puteţi prepara acasă o sare de baie parfumată. Puneţi 500 g sare de bucătărie într-un castron. Combinaţi 20 ml de alcool 70% cu două linguriţe de ulei aromat, la alegerea dvs. Apoi adăugaţi lichidul puţin câte puţin în castronul cu sare, amestecând mereu. Acum, sarea dvs. de baie este gata. Păstraţi-o într-un borcan de sticlă cu capac şi folosiţi câte 100 ml la fiecare baie.
(Foto: 123RF - 5)