Iată câteva modalități eficiente pentru a scăpa de grăsimea de pe burtă, susținute de studii științifice:
Cât mai multe fibre alimentare
Un studiu realizat pe 1100 de adulți a constatat că, pentru fiecare creștere de 10 grame a aportului de fibre, cantitatea de grăsime pe burtă a scăzut cu 3,7% pe o perioadă de 5 ani. Fibrele scad asimilarea grăsimilor din alimentele consumate și reduc și senzația de foame, pentru că ocupă un volum mare, dar cu minimum de calorii.
Alimentele cele mai bogate în fibre sunt produsele din cereale integrale (fulgii de cereale), fructele, legumele, fasolea, mazărea, lintea, nucile, alunele și semințele.
Pentru a crește cantitatea de fibre din mesele zilnice, introduceți alimentele bogate în fibre treptat, pe o perioadă de câteva săptămâni, pentru a permite sistemului digestiv să se adapteze la schimbare și, de asemenea, nu uitați să beți mai multă apă.
Feriți-vă de grăsimile trans
Un studiu realizat vreme de 6 ani a demonstrat că persoanele care au consumat o dietă bogată în grăsimi trans s-au ales cu 33% mai multă grăsime abdominală. Pentru a ajuta la reducerea grăsimii abdominale și pentru a vă proteja sănătatea, citiți cu atenție etichetele ingredientelor conținute în alimente și rămâneți departe de produsele care conțin grăsimi trans. Acestea sunt enumerate ca grăsimi parțial hidrogenate.
Alimentele care conțin grăsimi trans: margarina, smântâna și frișca vegetală, snaks-uri (chips-uri, napolitane, bomboane, popcorn), produse de patiserie, făinoase, pizza, prăjituri, fursecuri, biscuiți, creme și prăjituri instant, cartofi prăjiți, gogoși.
Ocoliți zahărul lichid
Băuturile "zaharoase" par a fi chiar mai periculoase decât alimentele cu conținut ridicat de zahăr. Corpurile noastre nu "simt" caloriile din lichide. Un studiu de 10 săptămâni a constatat o creștere semnificativă a grăsimii abdominale la persoanele care au consumat băuturi îndulcite cu zahăr. Pentru că și băuturile considerate inofensive pot fi înșelătoare, citiți cu atenție etichetele și calculați porțiile. Chiar și sucurile de fructe preparate acasă, foarte sănătoase de altfel, trebuie consumate în cantități foarte mici, pentru că zaharoza și fructoza pe care le conțin au un aport caloric foarte ridicat.
Și alcoolul e periculos
Alcoolul poate avea beneficii pentru sănătate în cantități mici, dar devine dăunător dacă este consumat în exces, inclusiv pentru că favorizează acumularea de grăsime abdominală (burțile băutorilor de bere) dar și în jurul taliei. Nu trebuie să renunțați definitiv la alcool, ci să limitați cantitatea pe care o beți zilnic.
O dietă bogată în proteine
Alimentele bogate în proteine sunt ideale pentru reducerea kilogramelor de pe abdomen. Proteina este un nutrient extrem de important pentru controlul greutății. Includeți o sursă de proteină la fiecare masă, cum ar fi carne slabă, pește, ouă, lactate cu conținut scăzut de grăsime, zer sau fasole albă.
Mers pe jos, alergare, înot...
Exercițiile fizice aerobe, cum ar fi mersul pe jos, alergarea, înotul, gimnastica, sunt o modalitate eficientă de îmbunătățire a sănătății și de ardere a caloriilor. Totuși, observați că nu este vorba despre exerciții abdominale, care sunt eficiente pentru construirea mușchilor specifici, dar au efect redus asupra țesutului adipos existent acolo.
Apelați la "arzători" ai grăsimii abdominale:
Oțetul de mere
Consumul de oțet de mere are beneficii impresionante pentru sănătate, inclusiv reducerea greutății corporale și scăderea nivelului zahărului din sânge. Oțetul de mere conține acid acetic, care s-a dovedit a reduce depozitarea grăsimilor abdominale. Într-un studiu de 12 săptămâni, pe bărbați obezi, s-a observat că aceia dintre ei care au luat o lingură (15 ml) de oțet de mere pe zi, au pierdut 1,4 cm din talie, fără să țină regim sau să ia alte măsuri pentru a slăbi.
O rețetă sigură, care poate duce la scăderea grăsimilor abdominale: într-un pahar cu apă se pun 2 linguri cu oțet de mere. Se bea de 2 ori pe zi, cu 30 de minute înaintea meselor principale. O cură durează 4 săptămâni, se face o pauză de 10 zile, după care se reia. Oțetul de mere trebuie să fie natural, provenit din surse de încredere.
Ceaiul verde
Este băutură tradițională și totodată "medicament" în cultura asiatică, de mai bine de 4000 de ani. Cine bea o ceașcă de ceai verde obține o cantitate mare de substanțe binefăcătoare, cu efecte puternice. S-a observat că, inclus în dieta de zi cu zi, el ajută la o scădere semnificativă în greutate. Un studiu realizat în 1999 a confirmat că persoanele care au consumat cu regularitate ceai verde au slăbit, fără a schimba ceva în dieta lor. Efectul asupra greutății se datorează unor substanțe bioactive cu efect puternic asupra metabolismului și a depozitelor de grăsime, care se găsesc în ceaiul verde.
O ceașcă de ceai verde se prepară astfel: se pune apă pe foc, când dă în clocot, se trage deoparte, se lasă 3-4 minute, apoi se toarnă în ceașcă peste o linguriță de frunze de ceai verde. Se lasă la infuzat 3 minute, apoi se strecoară. Se consumă întotdeauna proaspăt preparat. Se beau 3 cești pe zi.