Nu este întotdeauna necesar să se trateze presiunea intraoculară uşor crescută, mai ales dacă nu sunt găsite semne evidente de afectare a nervului optic. În schimb, dacă presiunea intraoculară este constant crescută şi nervul optic prezintă semne de leziuni urmate de pierderea câmpului vizual, tratamentul este necesar.
În glaucomul cronic (cazul mamei dvs.), tratamentul începe, de obicei, cu medicamente puse în picăturile de ochi, care ajută la diminuarea presiunii intraoculare. Pentru o bună perioadă de timp, cele mai populare picături în tratarea glaucomului au fost cele care conţineau epinefrină sau pilocarpină (le folosiţi în prezent) şi aveau drept scop drenarea lichidului umoral. Dar, pentru că aceste medicamente dădeau efecte adverse apreciabile, în prezent, alte tipuri de picături sunt promovate şi prescrise pentru încetinirea evoluţiei glaucomului. În acest context, lista care urmează include atât picături de ochi, cât şi medicamente administrate pe cale orală.
* Beta-blocante - aceste medicamente, sub formă de picături, sunt foarte eficiente şi, în general, sigure. Cel mai frecvent folosite sunt timolul (Betimol, Timoptic), betaxolul (Betoptic) şi levobunolul (Betagan).
* Alte medicamente sub formă de picături pentru ochi includ agenţii alfa-andrenergici, cum ar fi apraclonidina (lopidine) şi brimodina (alphagan), inhibitorii anhidrozei carbonice, cum ar fi dorzolamida (trusopt), analogii de prostaglandine (xalatan) şi prostamidele cu bimatoprost (lumigan). Aceste medicamente scad presiunea intraoculară fie prin intensificarea drenajului fluidului umoral, fie prin reducerea producţiei acestuia.
Medicamentele cu administrare orală, cum este acetazolamida, pot scădea presiunea intraoculară prin diminuarea formării normale de lichid în ochi.
Folosirea pe termen lung a acestor medicamente este, de obicei, evitată, pe motiv că pot produce efecte adverse cu caracter general.
Dacă tratamentul medicamentos nu are succes în scăderea presiunii intraoculare, există şi opţiunea unor variante chirurgicale, cum ar fi deschiderea canalelor de drenaj blocate, aflate în camera anterioară a ochiului, cu ajutorul laserului. Pentru situaţiile mai severe, o operaţie cunoscută ca procedură de filtrare ar putea fi recomandată. În această procedură este creat, pe cale chirurgicală, un canal de drenaj între interiorul ochiului şi conjunctivă, pentru a micşora presiunea intraoculară.
Deşi nu pot controla singure evoluţia glaucomului, remediile naturiste pot contribui, în asociere cu tratamentele convenţionale, la stoparea deteriorării retinei şi a nervului optic, la scăderea presiunii intraoculare şi la refacerea parţială a câmpului vizual. Se pot utiliza remedii precum Vision, Resveratrol, Ginkgo biloba, vitamina C, produse oftalmice pe bază de miere, lăptişor de matcă şi propolis, extract de mlădiţe de vâsc şi, în special, uleiul de cânepă, care este capabil să scadă presiunea intraoculară la jumătate. Totodată, un efect favorabil în controlul glaucomului se datorează Manitolului prezent, cu precădere, în fructele de cătină.
Să auzim numai de bine!
Farm. Liliana Samson - Expert Good Days Therapy, tel: 0752/269.237
"Nu mai suport chimioterapia"
(Răspuns pentru SIMONA - Drăgăşani, F. AS nr. 1319)
Tratamentul cu citostatice recomandat în lupta contra afecţiunilor tumorale lezează din păcate şi celulele sănătoase, pe lângă acţiunea exercitată asupra celulelor care se divid, se înmulţesc haotic, acestea provocând, de fapt, apariţia unor dezechilibre şi, implicit, a cancerului. Fiecare pacient reacţionează în mod diferit, în funcţie de tratament, de gradul de extindere a tumorii, de afecţiunile asociate, astfel că, deşi efectele secundare ale chimioterapiei sunt nelipsite, unii pacienţi pot tolera tratamentul câteva luni, alţii au nevoie de o pauză sau de schimbarea tratamentului într-un timp foarte scurt de la iniţierea terapiei. Orice modificare în schema de tratament este făcută de medicul specialist, în urma unor analize şi investigaţii. Printre cele mai comune efecte secundare ale terapiei cu citostatice se numără: stare de oboseală permanentă, epuizare, căderea părului, fragilitatea unghiilor, tulburări gastro-intestinale, senzaţii de greaţă, vărsături, afectarea imunităţii, afte bucale şi, nu în ultimul rând, modificarea valorilor normale pentru anumiţi parametri în analiza sângelui. Recomandările în cazul unui astfel de diagnostic privesc în principal un regim de viaţă echilibrat: odihnă cât mai multă, program de somn regulat, timp petrecut în natură, în aer curat, alimentaţie sănătoasă, bazată mai ales pe vegetale, legume, fructe, cât mai puţin preparate termic şi provenite din culturi ecologice, fără a fi tratate cu pesticide, insecticide. Pentru susţinerea sistemului celular, vă recomand tratamentul cu Inocell, un supliment natural din extracte vegetale, îmbogăţit cu seleniu organic şi vitamina C, o formulă brevetată cu peste 20 de ani de studii şi cercetări în SUA. Inocell este un foarte bun antioxidant, protejând celulele de acţiunea radicalilor liberi, dar, cel mai important, protejează celulele sănătoase de acţiunea citostaticelor. În plus, normalizează rata de diviziune celulară, astfel că în urma tratamentului s-au observat: un număr mai mic de celule tumorale; reducerea dimensiunii tumorilor; previne apariţia metastazelor şi reduce efectele secundare ale tratamentelor de sinteză. Rezultatele analizelor au arătat normalizarea markerilor tumorali şi a valorilor hemoleucogramei.
Multă sănătate!
Dr. LUCICA SIMA - Cabinetul de Terapii Complementare al Companiei ROMVAC - Voluntari, Şoseaua Centurii nr. 7, tel. 0799/31.33.32, 021/350.31.09
"Sufăr de cistită interstiţială"
Răspuns pentru ANGELA, F. AS nr. 1327)
Cistita interstiţială este o boală cronică caracterizată printr-o inflamaţie declanşată în ţesuturile peretelui vezicii urinare. Este, de asemenea, cunoscută sub numele de sindromul vezicii urinare dureroase. Cauzează durere şi presiune incomodă în vezică. Deşi nu există niciun tratament pentru această boală, terapia pe bază de imunoglobulină Y poate fi de ajutor în ameliorarea simptomelor asociate cu această afecţiune şi îmbunătăţirea calităţii vieţii pacientului.
Echipa de cercetători din cadrul Companiei ROMVAC a realizat sub numele brandului IMUNOINSTANT produse biologice mono şi polivalente, care se administrează la pacientul uman atât ca mijloace de prevenţie, cât şi ca mijloace de combatere a infecţiilor cauzate de diferiţi germeni microbieni, în special bacterii rezistente la antibiotice.
Principala componentă biologică ce stă la baza întregii game de produse IMUNOINSTANT este Imunoglobulina Y - anticorp specific, extras din gălbenuşul ouălor hiperimune, provenite de la găina ouătoare (Gallus domesticus).
În cadrul unui complex program de cercetare iniţiat încă din anul 2012, s-au efectuat studii pentru determinarea procedurilor de obţinere a Imunoglobulinei Y în condiţii de laborator, dar şi de producţie. După elaborarea tehnologiei optime de obţinere a Imunoglobulinei Y specifice, colectivul de cercetători ai companiei ROMVAC a demonstrat eficacitatea acesteia în combaterea unui număr însemnat de agenţi patogeni, în mod deosebit a celor rezistenţi la antibiotice.
Imunoglobulina Y deţine calitatea excepţională de a înlocui în mod eficient terapia cu antibiotic, acolo unde cea din urmă eşuează, fiind astfel o mare speranţă a viitorului în prevenirea şi combaterea unei palete largi de afecţiuni.
Produsele din gama Imunoinstant se caracterizează prin activitate antimicrobiană, antiinflamatoare şi imunomodulatoare, fiind de mare ajutor în prevenirea şi combaterea infecţiilor cu germeni patogeni. Proteinele imunologic active conţinute asigură imunizarea pasivă a organismului, fiind astfel un sprijin important pentru funcţia imunitară.
Aceste produse pot fi utilizate de persoane de toate vârstele, în general cu un sistem imunitar slăbit (diabet, boli cronice etc.). Sunt 100% naturale şi nu prezintă efecte adverse, singura lor contraindicaţie fiind alergia la ou. Terapia cu imunoglobulină aviară se administrează pacienţilor de toate vârstele care suferă de infecţii bacteriene, fungice şi, mai nou, virale, cu diferite localizări: cutanate, urinare, prostatice, respiratorii, fistule secundare unor intervenţii chirurgicale suprainfectate ş.a. Protocoalele terapeutice constau în administrare orală de produse pe bază de IgY.
Protocolul de administrare este stabilit de medicul terapeut din cadrul Cabinetului de terapii alternative ROMVAC, în urma diagnosticului primit de la medicul de specialitate. Perioada şi modul de administrare a produselor sunt modulate în funcţie de pacient, afecţiunea diagnosticată şi vechimea acesteia.