CAISELE
Caisul este originar din China, şi primele urme de cultivare a sa datează de peste 3000 de ani, caisele fiind ingrediente de bază întâlnite frecvent în reţetele din vechile tratate de medicină chineză. Când le cumpăraţi, alegeţi caise moi la atingere, portocalii sau cu nuanţă roz, şi care cedează puţin atunci când le apăsaţi. Evitaţi-le pe cele foarte moi, care pot fi trecute, şi pe cele verzui sau galben pal, care indică faptul că nu sunt coapte. Păstraţi caisele la temperatura camerei sau în frigider, în pungi de hârtie. Cele uscate pot fi depozitate în borcane de sticlă bine închise. Alegeţi caise uscate bio, netratate cu chimicale.
Tratamente
Pentru prevenirea şi tratarea bolilor cardiovasculare, stimularea imunităţii
* Spălaţi 3 caise, îndepărtaţi-le sâmburii şi tăiaţi-le pulpa. Puneţi bucăţile într-un blender, împreună cu o ceaşcă de iaurt cu conţinut scăzut de grăsime şi amestecaţi până se lichefiază. Consumaţi în fiecare dimineaţă câte un pahar.
* Faceţi o cură de caise de cel puţin două săptămâni, în care consumaţi de la o jumătate până la un kilogram de caise proaspete pe zi, repartizate în 2-3 porţii.
Pentru prevenirea unor tipuri de cancer (gât, stomac, plămâni, vezică), pentru a stimula activitatea ficatului şi a stomacului
* Mâncaţi zi de zi cel puţin 500 g caise crude. În afara sezonului, consumaţi zilnic compot de caise sau câte 100 g caise uscate.
Împotriva constipaţiei
* Spălaţi 3 caise proaspete, îndepărtaţi-le sâmburii şi tăiaţi-le în două. Puneţi jumătăţile de caise într-un pahar şi peste ele turnaţi apă cât să le acopere. Lăsaţi-le cel puţin 8 ore la macerat, iar seara, cu o oră înainte de a merge la culcare, mâncaţi fructele.
* Consumaţi zi de zi, între mese, câte 2-3 caise uscate.
Împotriva anemiei
* Puneţi în blender pulpa a două caise şi două pere, adăugaţi puţină apă şi amestecaţi câteva secunde. Beţi în fiecare zi câte un pahar cu suc, timp de 10 zile.
* Mâncaţi zi de zi câte 2 linguriţe cu gem de caise.
Pentru a îmbunătăţi memoria
* Consumaţi în fiecare zi 3 caise proaspete sau uscate, 3 prune proaspete sau uscate şi 3 migdale.
Pentru ameliorarea depresiei, asteniei, insomniei, în convalescenţă, pentru copii şi bătrâni
* Faceţi o cură de caise de cel puţin 2 săptămâni, în care mâncaţi de la o jumătate până la un kilogram de fructe proaspete pe zi, repartizate în 2-3 porţii.
* Consumaţi în fiecare zi un pahar cu suc proaspăt de caise.
Pentru a ameliora ulcerul varicos, cicatricele, acneea, ridurile
* Spălaţi 3 caise bine coapte, îndepărtaţi-le sâmburii şi zdrobiţi-le pulpa. Amestecaţi cu o lingură de lemn până când piureul devine omogen. Cu ajutorul unei spatule de lemn aplicaţi un strat subţire de pastă de caise pe zona afectată. Lăsaţi să acţioneze o jumătate de oră, apoi îndepărtaţi cu apă călduţă.
PIERSICILE
În Orientul antic, piersica era considerată fructul nemuririi şi al tinereţii veşnice, datorită calităţilor ei excepţionale.
Achiziţionaţi piersici bine coapte, când sunt galbene spre roşiatic şi nu există pe pieliţa lor zone verzui. Mirosul lor trebuie să fie proaspăt, puternic aromat.
Păstraţi piersicile la temperatura camerei sau în frigider, în pungi de hârtie.
Tratamente
Pentru a reduce sau a vindeca digestia dificilă, gastrita, litiaza biliară şi urinară, guta, reumatismul
* Consumaţi câte două porţii de compot de piersici pe zi, în cure de cel puţin 3 săptămâni.
* Beţi 2-3 pahare de suc proaspăt de piersici pe zi.
* Mâncaţi dimineaţa, în locul micului dejun, câte 2-3 piersici, săptămânal, în cure de 3-4 zile.
Împotriva constipaţiei
* Amestecaţi o felie de pepene galben cu pulpa a două piersici, tăiate în bucăţi, şi o cană cu lapte. Puneţi-le în blender şi mixaţi până obţineţi un amestec omogen. Se consumă seara, cu 2 ore înainte de culcare.
* Consumaţi dimineaţa, în locul micului dejun, câte 2-3 piersici, săptămânal, în cure de 3-4 zile.
Pentru prevenirea sau ameliorarea bolilor Alzheimer şi Parkinson sau pentru cei cu sistemul imunitar slăbit
* Beţi 2-3 pahare cu suc proaspăt de piersici pe zi, în cure de 3 săptămâni.
* Mâncaţi zilnic o jumătate de kilogram de piersici.
Pentru a reduce febra
* Beţi câte un pahar cu suc proaspăt de piersici la două ore.
Împotriva obezităţii
* În fiecare săptămână, două sau trei zile, mâncaţi doar piersici, în cantitate de un kilogram - un kilogram şi jumătate. În afară de piersici, este obligatoriu să beţi minimum 2 litri de apă şi aveţi voie una sau două felii de pâine graham pe zi.
Flori şi frunze de piersic
Florile şi frunzele piersicului au, de asemenea, proprietăţi vindecătoare. Colectarea florilor se face înainte să se deschidă, când au o culoare roşiatică, sau se culeg florile căzute, după începerea înfloririi, iar a frunzelor la sfârşitul primăverii sau începutul verii. Ambele pot fi folosite proaspete sau uscate.
Pentru a vindeca tusea, bronşita, constipaţia
* Două linguri cu frunze de piersic mărunţite se opăresc cu o cană cu lapte clocotit sau apă clocotită. Se lasă la infuzat 30 de minute, apoi se strecoară. Se beau 2-3 căni pe zi.
* Se toarnă o cană cu lapte clocotit sau apă clocotită peste o lingură de flori de piersic. Se lasă la infuzat 15 minute, apoi se strecoară. Se beau 2-3 căni pe zi.
* Se toarnă o cană cu apă clocotită peste 50 g flori de piersic. Se lasă să stea 6 ore, apoi se strecoară. Ceaiul obţinut se pune pe foc mic şi se adaugă 200 g zahăr, amestecând. Când zahărul s-a topit, se trage vasul de pe foc şi din siropul format se iau 3-4 linguri pe zi. Copiii pot lua 2-3 linguriţe.
Herpes, ulceraţii, inflamaţii ale pielii
* Se pune o mână de frunze de piersic mărunţite să fiarbă la foc mic, în două căni cu apă, timp de 5 minute. Se lasă vasele acoperite timp de o oră, apoi ceaiul se strecoară. Se aplică pe zonele afectate comprese timp de 15 minute.