Sora dvs., fiind diagnosticată şi cu osteoporoză severă, va trebui să evite factorii nutriţionali care creează pierderi excesive de calciu în urină şi care sunt: zahărul, cafeina, alcoolul, sarea, alimentele procesate.
Calciul provenit din fructe verzi şi din legume verzi creşte densitatea minerală a oaselor, reducând riscul de osteoporoză. Dieta să fie echilibrată cu cantitatea corectă de alte vitamine şi minerale care ajută calciul să fie absorbit şi utilizat pentru hrana oaselor. Între acestea sunt: magneziul, care se găseşte în spanac, curmale, polen, sfeclă roşie. Potasiul - se găseşte în banane, mazăre, polen, praz. Surse de vitamina D sunt: soarele de la 8 la 10, produse lactate fortificate, ciuperci, suplimente. Salvia, rozmarinul şi cimbrul pot inhiba distrugerea masei osoase, care duce la osteoporoză. Densitatea osoasă depinde şi de exerciţiile fizice. Când organismul e supus periodic exerciţiilor cum e mersul, se depozitează mineralele în oasele picioarelor, în şolduri şi în coloana vertebrală. Lipsa exerciţiilor regulate accelerează pierderea masei osoase. Şi argila, seminţele de ţelină, fructele de soc contribuie la întărirea oaselor. (Se poate face comandă de argilă la telefon 0788/23.38.73.)
Pentru ateromatoza de la nivelul carotidelor, doctorul Joel Fuhrman recomandă o alimentaţie aproape lipsită de grăsimi saturate, de grăsimi trans (colesterol) timp de şase săptămâni. Ateroamele din interiorul vaselor sanguine scad ca dimensiune proporţional cu scăderea în greutate, cu restricţia calorică şi reducerea grăsimilor, spune un clinician care vede câte 5000 de pacienţi pe an. Un rol important îl are ceaiul din fructe şi flori de păducel. Creşte elasticitatea arterelor, având efect dizolvant asupra plăcilor de aterom.
Şi Tanakanul sub formă de pastile măreşte circulaţia sângelui şi a oxigenului în creier. În plus, e necesar să se consume zilnic câte 40 g nuci crude şi câte o lingură de seminţe de in râşnite. Să se folosească numai ulei de măsline extravirgin, ulei de rapiţă presat la rece. Pe lângă dieta de origine vegetală se poate introduce un aport de proteine de origine animală de 10%. Doctorul Cedra de la Universitatea din Florida recomandă pectina din grepfruit, care are însuşirea de a dizolva placa de aterom şi de a îndepărta depunerile din artere. Cred că acest medicament se găseşte la unele farmacii din Iaşi şi Bucureşti. Poate şi la magazinele naturiste.
Să se aibă în vedere şi uleiul de somon Omega 3, care are o concentraţie mare de acizi graşi DHA, importantă pentru funcţionarea normală a creierului şi pentru reducerea procesului inflamator din creier.
Doctorul Jean Valnet recomandă cura cu 30 de lămâi. Acestea se iau în 10 zile 1 2 3 4 5 5 4 3 2 1. Recomandă şi argila.
Ameţeala poate fi datorată lipsei de irigare a creierului cu sânge, din cauza arterelor înfundate. La recomandarea medicului se pot lua Tanakan, Coenzima Q10, lecitină, usturoi şi alte medicamente. Să se evite stresul. Să se aibă în vedere somnul şi exerciţiul fizic. Cei care nu pot merge, să facă exerciţii cu braţele, cu greutăţi uşoare.
Niciun tratament prezentat în acest răspuns nu se poate substitui consultaţiei medicale. Deci, cereţi sfatul doctorului care are cunoştinţe solide şi vă va oferi informaţii utile în privinţa celor menţionate mai sus.
Vă doresc multă sănătate!
EMILIA S. - Bicaz
"Tata are picioarele umflate şi din ele curge un lichid"
(Răspuns pentru TINCUŢA, F. AS nr. 1316)
Stimată doamnă, încercaţi să-i faceţi tatălui dumneavoastră, seara, înainte de culcare, o baie la picioare cu apă călduţă, în care s-a pus un ceai mai concentrat din flori de fân. Baia nu trebuie să dureze mai mult de 20 minute. Apa nu trebuie să depăşească jumătatea pulpelor. Această baie se face de 2-3 ori pe săptămână.
Vă doresc numai bine,
DUMITRU NEGULESCU - Buzău
"Sinuzita cronică se poate vindeca naturist?"
(Răspuns pentru Mihai - Piatra Neamţ, F. AS nr. 1316)
Vă propun să aplicaţi şi un alt remediu - alternativ cu celălalt - numai câteva zile, şi care este tot aşa, extrem de eficient. Reţeta: puneţi câţiva cartofi mărişori, bine spălaţi, la fiert. Se scot pe o farfurie şi se despică, apoi, cu un prosop peste cap, se stă deasupra aburilor fierbinţi care se degajă din cartofi. Bine ar fi să faceţi tratamentul seara, înainte de culcare. În câteva zile vă găsiţi alinarea, liniştea şi veţi uita de necaz. Dacă este necesar mai repetaţi după 2-3 zile procedura.
Vă previn că efectul este maxim şi surprinzător de puternic, numai dacă aplicaţi procedeul cu suficientă încredere. Reînnoiesc mulţumirile şi preţuirea specială pentru minunata revistă AS.
Niculae Bica - tel. 0753/52.22.37
"De trei ani mă chinuie dermatita seboreică"
(Răspuns pentru ALINA, F. AS nr. 1317)
Pentru a preveni dermatita seboreică de care suferiţi, treceţi la un regim alimentar fără carne de porc, mezeluri şi oţet alimentar. Pentru spălarea capului folosiţi numai şampon neutru (de copii) iar părul se va clăti cu ceai concentrat de pelin.
Să auzim numai de bine!
DUMITRU SCOICĂ - D.T. Severin
"Ştie cineva un leac să-mi vindec picioarele bolnave?"
(Răspuns pentru MARIANA I. - Slatina, F. AS nr. 1319)
Durerea de picioare poate fi provocată de boli cum ar fi: artrita, diabetul zaharat, o boală a tiroidei sau o circulaţie deficitară. Pentru un tratament reconfortant, pentru a ameliora durerile, faceţi băi alternative astfel: luaţi un lighean şi-l umpleţi cu apă rece şi altul cu apă caldă cât puteţi suporta. Staţi pe un scaun şi ţineţi picioarele timp de 5 minute în ligheanul cu apă rece, apoi treceţi la ligheanul cu apă caldă.
Acest procedeu ajută la dilatarea şi contracţia vaselor de sânge, stimulând circulaţia.
* Faceţi băi cu apă caldă în care adăugaţi câteva picături de ulei de mentă, de eucalipt şi de rozmarin. Baia să dureze timp de zece minute. Dacă n-aveţi la îndemână aceste uleiuri, pregătiţi o cană cu ceai de mentă foarte concentrat pe care-l adăugaţi în apă.
* Faceţi frecţii cu unguente ca: Diclofenac, Voltaren etc. Puneţi comprese cu oţet de mere sau cu bitter suedez. Înainte ungeţi locul cu alifie de gălbenele, aplicaţi frunze de varză crudă pe care puneţi bitter suedez, aplicaţi compresa pe locul dureros şi legaţi cu o bucată de pânză.
* Beţi infuzie din: urzică, salvie, coada-calului, în amestec sau separat în care adăugaţi şi câte o lingură de bitter suedez. Ceaiurile se beau neîndulcite sau îndulcite cu miere polifloră.
* Feriţi-vă de frig şi umezeală. Purtaţi încălţăminte corespunzătoare. Vă doresc toate cele bune!
MIRCEA ZAMFIR - Drăgăşani
"Caut leac pentru tuse"
(Răspuns pentru ANA - Bucureşti, F. AS nr. 1323)
Doamnă Ana, întrucât şi eu am trecut prin aceleaşi clipe de căutare şi de bătut la uşile doctorilor cu problema de sănătate cu care soţul dvs. se confruntă, încerc să vă ajut. Niciodată nu am avut un diagnostic exact, dar tusea care nu mă lăsa să dorm în tot timpul anului mă punea pe gânduri, atât pe mine, cât şi pe doctorii pe care îi vizitam şi care încercau să-mi găsească baiul. Tratamentul cu antibiotice pe care l-am făcut de-a lungul a doi ani de zile nu numai că nu m-a ajutat cu nimic, dar mi-a adus şi o candida şi, în acelaşi timp, o constipaţie de care am crezut că nu voi mai scăpa niciodată. Mergând în vizită la un doctor de plămâni (aş putea să spun una dintre personalităţile în domeniu din Austria), mi-a recomandat să încerc nişte produse naturale. Mare mi-a fost surpriza când am intrat în posesia remediilor, erau tocmai din România, din ţara mea. Am început cura cu aceste remedii ale doamnei dr. Himovith şi în numai câteva luni m-am pus pe picioare.
Ulterior, am întâlnit şi alte persoane cu probleme ale plămânului, la acelaşi medic, şi care trecuseră peste diferite forme de boli. Nu am să uit niciodată povestea unui ţăran de lângă Cluj, pe care doctorul curant îl trimisese acasă, din cauza unei tumori gigant la plămân, pentru care nu putea să facă nimic.
Moşul, care nu era cu mult mai mare decât mine, dar aşa obişnuiam să-i zic, avea o fată farmacistă care a decis să-şi ducă tatăl în Austria la un control, iar aici şi-a găsit leacul, produsele d-nei dr. Himovith, pe care a început prima dată să le ia din Austria şi apoi din România, iar povestea noastră s-a petrecut acum 7 ani şi iată-ne, atât eu, cât şi moşul, suntem în viaţă şi cu o poftă nebună de viaţă. Iar dacă în România mai citesc câte un ziar este numai "Formula AS", despre care am auzit tot în Austria. Aşa că doamna Ana, nu vă mai pierdeţi timpul şi luaţi-i soţului dumneavoastră aceste produse, care cu siguranţă îl vor ajuta, atât pe el, cât şi pe dumneavoastră. Eu vă doresc noroc şi să dea Dumnezeu să vă întoarceţi cât mai repede la o viaţă normală. Relaţiile necesare despre aceste produse, de la acest număr de telefon: 0748/11.24.20.
Cu stimă,
DECEBAL