Problemele venoase sunt ereditare
DA. Riscul este mai mare în caz de antecedente de varice în familie. Dar femeile nu sunt singurele vizate. Şi în cazul unui bărbat care are astfel de probleme, aproape întotdeauna, măcar unul dintre părinţi suferă de această boală.
Bând mai puţine lichide, picioarele se umflă mai puţin
NU. Această teorie este cât se poate de falsă. A bea mai puţine lichide nu va schimba situaţia cu nimic, pentru că imobilitatea este cea vinovată de apariţia edemelor. Nu este vorba despre o cantitate de apă băută, ci de lipsa mişcării.
Anticoncepţionalele favorizează senzaţia de picioare grele
DA. Estrogenii favorizează vasodilataţia şi apariţia edemelor. Cât despre progestative, ele diminuează tonusul venelor şi pot, astfel, să agraveze simptomele picioarelor grele. În cazul când prezentaţi aceste simptome, nu ezitaţi să vorbiţi cu ginecologul, pentru a vă schimba anticoncepţionalele.
Picioarele grele anunţă, în mod cert, apariţia varicelor
NU. Se poate foarte bine să suferiţi de sindromul picioarelor grele fără nici un alt semn al bolii. Pentru că totul se petrece la nivelul capilarelor sanguine, ale căror pereţi devin fini şi poroşi, atunci când sunt fragilizaţi. Dacă adoptaţi o igienă mai bună de viaţă, varicele nu mai sunt o fatalitate.
Sarcina este o perioadă de risc
DA. Este adevărat. În timpul ultimelor luni de sarcină, circulaţia prin vene devine mai puţin eficace, din cauza impregnării hormonale şi a copilului care apasă pe vena cavă inferioară, situată în abdomen. Evitaţi statul prelungit în picioare şi purtaţi ciorapi compresivi.
Femeile slabe sunt protejate
De vină este ficatul
NU. Opinia conform căreia ficatul foarte încărcat foloseşte o mare parte din masa sanguină pentru a se epura este falsă. Circulaţia proastă vine în primul rând de la o slăbiciune a pereţilor vasculari.
Constipaţia agravează problemele
DA. Din păcate, este adevărat. Ea creează o congestie a bazinului inferior, jenând urcarea sângelui prin vene spre inimă. Redobândirea picioarelor uşoare se bazează pe o alimentaţie mai bogată în fructe şi legume.
Este bine să porţi tocuri
DA. Cu condiţia să nu depăşească mai mult de 4 centimetri, iar tocurile să fie bine fixate (se exclud sandalele instabile, fără baretă în spate).
Cu cât gambele sunt mai musculoase, cu atât circulaţia este mai bună
DA. Muşchii gambelor stimulează urcarea sângelui către inimă atunci când se contractă. Aşadar, cu cât această musculatură este mai dezvoltată şi tonică, cu atât pomparea sângelui este mai eficace.
NU. Mersul pe jos, urcatul pe scări, înotul, bicicleta, alergarea... sunt sporturile cele mai bune pentru sistemul circulator. Oricare dintre ele e mai bun decât sedentarismul.
Ciorapii compresivi sunt recomandaţi în avion
DA. Avionul favorizează dilataţia venoasă. Autorităţile sanitare recomandă ciorapii compresivi clasa 2 (15 la 20 mm Hg), pentru călătoriile care durează mai mult de patru ore.
Mersul prin apă este excelent
DA. Mai ales dacă se merge prin apă până la jumătatea gleznei, ba chiar mai sus. Presiunea apei solicită picioarele până la nivelul coapselor, ceea ce stimulează circulaţia din bazin.
Strugurii sunt buni pentru circulaţia sângelui
DA. Din cauza conţinutului în flavonoide, care ameliorează circulaţia sanguină (la fel ca şi vinul roşu), coacăzele negre, afinele, extractul de scoarţă de pin, sulfină, chiparosul şi ginkgo biloba, strugurii sunt grozavi. Pot fi mâncaţi proaspeţi (de preferinţă bio) sau sub formă de suplimente alimentare.
O zi ideală pentru picioare
Dimineaţa
* Sub duş, după ce vă spălaţi cu apă caldă, sfârşiţi cu un jet de apă rece, urcând de la glezne spre coapse.
* În loc de pantaloni strâmţi, alegeţi haine şi şosete comode, care să nu îngreuneze circulaţia sângelui în picioare şi să nu vă lase urme.
* Femeile pot să poarte tocuri de 2-3 centimetri, care accentuează efectul de pompă, atunci când păşesc.
La prânz
* Consumaţi proteine (peşte, carne, ouă), esenţiale în funcţionarea sistemului circulator.
* Amestecaţi salata cu ulei de măsline, de sâmburi de struguri, de pepene sau de nuci, bogate în vitamina E, cunoscută pentru că încetineşte îmbătrânirea pereţilor vasculari.
* Profitaţi de vară, pentru a vă face plinul de fructe şi legume bogate în antioxidanţi, ce protejează pereţii vaselor: citrice, fructe de culoare roşie, avocado.
* După masă, mergeţi pe jos cel puţin 15 minute.
La muncă
* Urcaţi în mod sistematic scările pe jos, pentru a activa "pompele" gambelor.
* Evitaţi, pe cât posibil, să staţi mult în picioare.
* Când staţi jos, nu puneţi picior peste picior.
* Ridicaţi-vă de pe scaun la fiecare jumătate de oră şi faceţi câţiva paşi.
După-amiaza
* Masaţi-vă uşor picioarele, de fiecare dată de jos în sus, cu o cremă sau un gel cu mentol, pentru o senzaţie de răcorire imediată.
* Stând jos, rulaţi o minge de tenis cu piciorul, pentru a activa circulaţia sanguină.
* Respiraţi amplu de câteva ori la rând pentru că, în timpul inspiraţiei, presiunea pe torace scade, iar sângele este aspirat către inimă.
Seara
* Când vă întoarceţi acasă, ridicaţi-vă picioarele pe un perete şi efectuaţi o serie de rotaţii sau extensii cu labele picioarelor, pentru a facilita drenarea.
* Aplicaţi un jet de apă rece, urcând de la glezne spre coapse, sau, şi mai bine, alternaţi apa rece cu cea caldă de două sau trei ori la rând, terminând de fiecare dată cu cea rece.
* Masaţi-vă, de la glezne spre coapse, cu un amestec de uleiuri esenţiale cu proprietăţi anti-inflamatorii, care sporesc circulaţia: 2 ml ulei de cedru, 2 ml ulei de paciuli, 2 ml ulei de chiparos şi 25 de ml de ulei vegetal (măsline).