Sfaturi ușoare pentru picioare grele

Andrei Cheran
- Un necaz pe care îl considerăm trecător - picioare obosite și um­flate - poate ascunde o stare gravă de sănătate, legată de proasta circu­lație a sângelui. E bine să știți ce provoacă aceste tulburări venoase și, mai ales, cum să reacționați -

Problemele venoase sunt ereditare
DA.
Riscul este mai mare în caz de antece­dente de varice în familie. Dar femeile nu sunt sin­gurele vizate. Și în cazul unui bărbat care are astfel de probleme, aproape întotdeauna, măcar unul din­tre părinți suferă de această boală.

Bând mai puține lichide, picioarele se umflă mai puțin
NU.
Această teorie este cât se poate de falsă. A bea mai puține lichide nu va schimba situația cu nimic, pentru că imobilitatea este cea vinovată de apariția edemelor. Nu este vorba despre o cantitate de apă băută, ci de lipsa mișcării.

Anticoncepționalele favorizează senzația de picioare grele
DA.
Estrogenii favorizează vasodilatația și apariția edemelor. Cât despre progestative, ele diminuează tonusul venelor și pot, astfel, să agra­veze simptomele picioarelor grele. În cazul când prezentați aceste simptome, nu ezitați să vorbiți cu ginecologul, pentru a vă schimba anticoncep­țio­nalele.

Picioarele grele anunță, în mod cert, apariția varicelor
NU.
Se poate foarte bine să suferiți de sindro­mul picioarelor grele fără nici un alt semn al bolii. Pentru că totul se petrece la nivelul capi­larelor san­guine, ale căror pereți devin fini și po­roși, atunci când sunt fragilizați. Dacă adoptați o igienă mai bună de viață, varicele nu mai sunt o fatalitate.

Sarcina este o perioadă de risc
DA.
Este adevărat. În timpul ultimelor luni de sarcină, circulația prin vene devine mai puțin efi­cace, din cauza impregnării hormonale și a copilu­lui care apasă pe vena cavă inferioară, situată în abdomen. Evitați statul prelungit în picioare și purtați ciorapi compresivi.

Femeile slabe sunt protejate
NU.
A fi slab nu previne problemele de cir­culație. În schimb, obezitatea le agravează, jenând întoarcerea sângelui prin vene. În acest caz, pier­derea câtorva kilograme este benefică.

De vină este ficatul
NU.
Opinia conform căreia ficatul foarte încărcat folosește o mare parte din masa sanguină pentru a se epura este falsă. Circulația proastă vine în primul rând de la o slăbiciune a pereților vascu­lari.

Constipația agravează problemele
DA.
Din păcate, este adevărat. Ea creează o congestie a bazinului inferior, jenând urcarea sân­gelui prin vene spre inimă. Redobândirea picioa­relor ușoare se bazează pe o alimentație mai bogată în fructe și legume.

Este bine să porți tocuri
DA.
Cu condiția să nu de­pășească mai mult de 4 cen­timetri, iar tocurile să fie bine fixate (se exclud sandalele instabile, fără baretă în spate).

Cu cât gambele sunt mai musculoase, cu atât circulația este mai bună
DA.
Mușchii gambelor stimulează urcarea sângelui către inimă atunci când se contractă. Așadar, cu cât această musculatură este mai dez­voltată și tonică, cu atât pomparea sângelui este mai eficace.

Anumite sporturi trebuie evitate
NU.
Mersul pe jos, urcatul pe scări, înotul, bicicleta, alergarea... sunt sporturile cele mai bune pentru sistemul circulator. Oricare dintre ele e mai bun decât sedentarismul.

Ciorapii compresivi sunt recomandați în avion
DA.
Avionul favorizează dilatația venoasă. Au­­toritățile sanitare recomandă ciorapii compre­sivi clasa 2 (15 la 20 mm Hg), pentru călătoriile care durează mai mult de patru ore.

Mersul prin apă este excelent
DA.
Mai ales dacă se merge prin apă până la jumătatea gleznei, ba chiar mai sus. Presiunea apei solicită picioarele până la ni­velul coapselor, ceea ce stimulează cir­culația din bazin.

Strugurii sunt buni pentru circulația sângelui
DA. Din cauza conținutului în flavo­noide, care ameliorează circulația sanguină (la fel ca și vinul roșu), coacăzele negre, afinele, extractul de scoarță de pin, sulfină, chiparosul și ginkgo biloba, strugurii sunt grozavi. Pot fi mâncați proaspeți (de pre­ferință bio) sau sub formă de suplimente ali­mentare.

O zi ideală pentru picioare

Dimineața
* Sub duș, după ce vă spălați cu apă caldă, sfâr­șiți cu un jet de apă rece, urcând de la glezne spre coapse.
* În loc de pantaloni strâmți, alegeți haine și șo­sete comode, care să nu îngreuneze circulația sân­gelui în picioare și să nu vă lase urme.
* Femeile pot să poarte tocuri de 2-3 centimetri, care accentuează efectul de pompă, atunci când pă­șesc.

La prânz
* Consumați proteine (pește, carne, ouă), esen­țiale în funcționarea sistemului circulator.
* Amestecați salata cu ulei de măsline, de sâm­buri de struguri, de pepene sau de nuci, bogate în vitamina E, cunoscută pentru că încetinește îm­bă­trânirea pereților vasculari.
* Profitați de vară, pentru a vă face plinul de fructe și legume bogate în antioxidanți, ce prote­jează pereții vaselor: citrice, fructe de culoare roșie, avocado.
* După masă, mergeți pe jos cel puțin 15 minute.

La muncă
* Urcați în mod sistematic scările pe jos, pentru a activa "pompele" gambelor.
* Evitați, pe cât posibil, să stați mult în picioare.
* Când stați jos, nu puneți picior peste picior.
* Ridicați-vă de pe scaun la fiecare jumătate de oră și faceți câțiva pași.

După-amiaza
* Masați-vă ușor picioarele, de fie­care dată de jos în sus, cu o cremă sau un gel cu mentol, pentru o senzație de ră­corire imediată.
* Stând jos, rulați o minge de tenis cu piciorul, pentru a activa cir­culația sanguină.
* Respirați amplu de câteva ori la rând pentru că, în timpul inspi­rației, presiunea pe torace scade, iar sângele este as­pirat către inimă.

Seara
* Când vă întoarceți acasă, ridicați-vă picioarele pe un perete și efectuați o serie de rotații sau extensii cu labele picioarelor, pentru a facilita drenarea.
* Aplicați un jet de apă rece, urcând de la glezne spre coapse, sau, și mai bine, alternați apa rece cu cea caldă de două sau trei ori la rând, terminând de fiecare dată cu cea rece.
* Masați-vă, de la glezne spre coap­se, cu un amestec de uleiuri esen­țiale cu pro­prietăți anti-infla­ma­torii, care sporesc circulația: 2 ml ulei de cedru, 2 ml ulei de paciuli, 2 ml ulei de chiparos și 25 de ml de ulei vegetal (măs­line).