Leacuri de la A la Z
Cine dintre noi n-a suferit de arsuri de stomac? Reclamaţiile sunt destul de frecvente din partea amatorilor de mâncăruri bune şi a celor mai puţin rezistenţi în această privinţă.
Refluxul acid sau durerile nu sunt neapărat alarmante. Dar să nu glumim cu tubul digestiv. Toată această "dezordine" trebuie să înceteze în 48 de ore. Dacă nu, şi dacă apar şi crampe serioase între mese, vomă violentă sau roşiatică, tăierea respiraţiei sau dureri în partea dreaptă superioară a abdomenului, trebuie consultat medicul. După care urmează tratamentul până la revenirea poftei de mâncare şi la dispariţia arsurilor.
Remedii ANTI-ACIDE
Aceste medicamente combat aciditatea excesivă, dăunătoare stomacului. Unele acţionează blocând receptorii histaminici responsabili de secreţia acidă clorhidrică. Cele cu concentraţie mare se obţin doar cu reţetă de la medic, dar aceleaşi substanţe în cantităţi mici sunt libere la vânzare şi calmează arsurile de stomac (se mestecă un comprimat în momentul crizei). Altele, datorită pH-ului bazic al aluminiului sau magneziului pe care-l conţin, neutralizează aciditatea excesivă (de ex. Maalox) şi se vând fără reţetă.
Atenţie: Utilizarea tuturor acestor medicamente trebuie limitată la două săptămâni, limita odată depăşită cere după sine consultul medical.
Ştiaţi că? Alka-Seltzer, remediul clasic folosit de generaţii, nu mai este recomandat în cazul arsurilor de stomac? Pentru că deşi conţine bicarbonat, el are în compoziţie şi aspirină, periculoasă pentru mucoasa inflamată. În prezent, acest medicament este prescris în cazul durerilor de cap însoţite de probleme stomacale.
De evitat: Aspirina.
Aspirina şi toate medicamentele, precum anti-inflamatoarele nesteroidiene (printre care ibuprofenul) pot irita şi pot provoca sângerări ale mucoasei gastrice, inclusiv perforaţii.
Bicarbonat
Acest remediu de pe vremea bunicii este campionul neutralizării. Este suficient să dizolvaţi o linguriţă de bicarbonat într-un pahar cu apă şi să-l beţi dintr-o înghiţitură! Puterea lui "tampon" debarasează zona de aciditatea excesivă. În viaţa cotidiană, un vârf de cuţit de bicarbonat adăugat în timpul fierberii face mai digeste legumele uscate şi alimentele acide (roşiile) pentru persoanele sensibile.
Consult medical
O senzaţie de arsură în partea superioară a tubului digestiv poate ascunde o afecţiune în general benignă, din fericire! Poate fi vorba de o gastrită, deci o inflamare a mucoasei, sau de o poziţie anormală a stomacului, rezultând o hernie hiatală. Chiar şi o tuse persistentă - deşi tratată cu sirop - poate indica un reflux gastro-esofagian, adică aciditate care urcă spre esofag. Toate acestea sunt benigne şi pot să dispară total după tratament. Cu condiţia să consultaţi medicul.
Homeopatie
Dacă tulburările nu sunt prea frecvente, câteva granule pot fi de folos.
Înaintea unei mese copioase: Nux vomica 15CH - o doză - cu o jumătate de oră înainte de a mânca.
În caz de balonare: Carbo vegetabilis 5CH, 2 granule înainte de masa de prânz şi de cină.
Îmbrăcăminte adecvată
Cei care au făcut experienţa ştiu... Gastrita, această inflamare a mucoasei stomacului, este foarte dureroasă uneori. Este inutil, deci, să agravaţi senzaţia prin strânsoare. În timpul crizei, scoateţi, aşadar, cordoanele şi curelele, sutienele şi alte haine care vă strâng.
Lapte
Este unul dintre puţinele alimente ce pot fi "înghiţite" atunci când ne doare stomacul. Deşi uşor acid, laptele poate calma arsurile, aducând totodată un aport important de energie şi vitamine. La fel ca bananele, de altfel.
Lemn-dulce
Datorită efectelor sale antiulcerative, această rădăcină calmează arsurile gastrice. Se prepară un ceai, lăsând-o să se infuzeze mai multe minute, pentru a obţine o doză eficientă de substanţe active. Nu este recomandată în caz de hipertensiune.
De reţinut: utilizarea regulată nu trebuie să depăşească 4 săptămâni.
Pansament
Gastric, fireşte! Anumite produse, printre care şi argila, "capitonează" stomacul, ferind astfel mucoasa de agresivitatea sucului gastric şi a anumitor alimente.
Pernă
Ridicarea capului până la un unghi de 30° faţă de saltea este suficientă, adeseori, pentru calmarea durerilor.
Explicaţia? Bustul se află în poziţia optimă pentru îndreptarea scurgerii secreţiilor digestive în jos şi nu în sus. Eficientă în caz de reflux gastro-esofagian, care face să urce conţinutul acid al stomacului înspre esofag.
Relaxare
În vacanţă, evitaţi stresul. Nu solicitaţi prea mult muşchii abdominali în această perioadă de fragilitate gastrică. Stresul, care perturbă irigarea sanguină a stomacului, poate duce la formarea unui ulcer. Şi când nu-l puteţi evita, este mai bine să aşteptaţi un moment ceva mai calm pentru a vă aşeza la masă.
Sfaturi alimentare
Odată stabilită originea tulburării digestive, medicul va alege regimul care vi se potriveşte. Dar până atunci, ar fi indicat să ţineţi seama de următoarele recomandări şi, fireşte, să suprimaţi tutunul, care nu face decât să agraveze boala.
Alimente recomandate: peşte, smântână, cereale integrale în cantităţi mici, apă, ceai de muşeţel, lapte, banane, paste, piure de cartofi.
Alimente de evitat: carne şi mezeluri, mâncăruri condimentate, grăsimi prăjite, produse de patiserie, alcool, cafea, ceai, băuturi gazoase, prea reci sau prea calde, fructe şi legume acide.