- Printr-un calcul pervers şi cinic pe care şi-l permit datorită slăbiciunii extreme a opoziţiei: infractorii - politicieni şi cei de drept comun - au nevoie ca legile penale favorabile lor să fie în vigoare doar câteva ore pentru ca să scape de pedeapsă, căci toate anchetele şi procesele în curs vor fi obligate să ţină seama de legea mai favorabilă acuzatului. Astfel, chiar dacă parlamentul, pretextând grija faţă de siguranţa cetăţeanului, va reveni ulterior asupra unora dintre prevederile scandaloase din lege, nu numai politicienii corupţi, ci şi hoţii, criminalii şi violatorii aflaţi în anchetă sau în proces vor continua să beneficieze de ele. Doar anchetele demarate după o ipotetică schimbare a legislaţiei vor putea, eventual, să-i descurajeze pe rău-făcători. Cu alte cuvinte, răul pe care cele trei partide se pregătesc să-l facă cetăţenilor acestei ţări va produce efecte mult după ce modificările adoptate luni seara vor fi fost, eventual, corectate. Mai mult, dacă, după epuizarea tuturor căilor de atac la CCR (instituţie care s-a dovedit favorabilă majorităţii parlamentare), codurile penale vor fi promulgate în final, atunci România va deveni un rai al infractorilor din toată lumea, pentru că infractorii de pretutindeni vor veni la noi, simţindu-se apăraţi de legile adoptate de PSD-ALDE-UDMR. Mult mai grav pentru societatea românească este însă că aceste trei partide malefice consideră punerea în pericol a siguranţei cetăţeanului un preţ acceptabil pentru a-i scăpa de rigorile legii pe politicienii corupţi. De altfel, despre corupţie nici nu vom mai putea vorbi, căci PSD, ALDE şi UDMR vor să abroge legea 78/2000 în baza căreia îşi desfăşoară anchetele DNA. Asistăm la un derapaj moral de proporţii monstruoase al parlamentarilor majorităţii, derapaj de natură să submineze democraţia şi statul de drept. Cei care s-au lăsat căraţi la mitingul PSD din 9 iunie nu înţeleg încă impactul acestui demers politic imoral, iar cei care înţeleg nu reuşesc încă să se mobilizeze. Speranţa este însă doar în aceştia din urmă şi în preşedintele Iohannis. Vremea minunilor salvatoare a trecut.
- Invalidarea alegerii candidatului democrat Andrei Năstase, ca primar al Chişinăului, nu a provocat reacţii notabile din partea politicienilor puterii de la Bucureşti. Cum se explică această indiferenţă?
- Nu este vorba de indiferenţă, ci de complicitate a PSD şi ALDE cu adversarii lui Andrei Năstase: oligarhul Vladimir Plahotniuc şi preşedintele anti-român Igor Dodon. Am scris de mai multe ori în Formula AS despre această complicitate, care datează de pe vremea lui Victor Ponta. Cert este că Vladimir Plahotniuc, posibil fost colaborator al SIE, s-a bucurat de un regim preferenţial în România, deşi a cerut cetăţenia românească sub un nume fals. Dosarul său penal a fost trimis la Chişinău, deşi fapta penală fusese comisă pe teritoriul României. Şi psd-iştii lui Dragnea sunt solidari cu tandemul Plahotniuc-Dodon. Aflat în vizită la Chişinău, fostul premier Mihai Tudose a apărat legea electorală impusă de Igor Dodon, în pofida criticilor Uniunii Europene. De altfel, însuşi Andrei Năstase a pus în evidenţă frăţia penalilor cu nostalgii totalitare pe ambele maluri ale Prutului, reclamînd atacurile abjecte la care a fost supus de către publicaţii online susţinute financiar şi de puterea de la Bucureşti. Ascultându-l pe domnul Năstase înţelegem însă de ce nu este agreat de Liviu Dragnea: are un discurs coerent, convingător, care demonstrează un angajament solid faţă de valorile democraţiei, tenacitate şi curaj. Cu alte cuvinte, este un om politic cum ne-am dori să avem şi noi, în România din dreapta Prutului - dar încă nu l-am găsit. Nu este deci de mirare că primul om politic care a reacţionat la invalidarea alegerilor de la Chişinău a fost Dan Barna, liderul USR, singurul partid liber, deocamdată cel puţin, de tarele clasei politice româneşti. Este limpede că Plahotniuc şi Dodon forţează invalidarea alegerilor cu ajutorul unor magistraţi aserviţi, pentru că, dacă acest verdict nu este anulat de Curtea de Apel, nu se vor organiza alte alegeri, iar Chişinăul va fi condus de un interimar supus lor până la alegerile la termen de anul viitor. Fiţi deci foarte atenţi la ce se întâmplă acum la Chişinău! Dragnea şi Tăriceanu ar putea recurge la metode similare pentru a rămâne la putere cu orice preţ. Primii paşi spre aservirea politică a justiţiei au fost deja făcuţi la Bucureşti.