"Mi-s bănăţan în ţoalele mele"
- Domnule Horaţiu Rada, pentru că vorbim despre apă, să începem de la... izvoare. Ştim că aveaţi investiţii şi preocupări în alte domenii de activitate economică, de unde ideea să săpaţi după apă de băut?
- Am fost şi sunt un iubitor de natură. La fel cum am fost şi sunt un om iubitor de lucruri simple. Ţin foarte mult la originile mele bănăţene. Născut şi crescut la Remetea Mare şi apoi mutat în Timişoara, îmi place să mă prezint şi să spun la lume că "mi-s bănăţan în ţoalele mele". Am început de jos, pentru că am învăţat de la părinţi că meseria este brăţară de aur. Am fost lăcătuş şi apoi student, am făcut Politehnica, iar după Revoluţie, am riscat să lucrez pe cont propriu şi am deschis o firmă de energie electrică, împreună cu cel mai loial şi cel mai bun prieten al meu, Eleodor Coptil. Şi uite că am făcut o companie care are 21 de ani de piaţă. Succesul nu ne-a schimbat, dar ne-a dat posibilitatea să evoluăm şi pe alte planuri. Ideea de a face o afacere în domeniul apelor a venit în urmă cu vreo cinci ani, când am primit o propunere să cumpărăm un pachet majoritar de acţiuni la o fabrică de îmbuteliere, care era de vânzare. A fost o decepţie totală, pentru că singura soluţie acolo era să dărâmăm tot şi să reconstruim. Am rămas însă cu o concluzie: că ne-ar plăcea ideea de a "lucra" cu apă, dar cu una care să fie specială şi să aibă poveste şi valoare, să facă diferenţa între sutele de produse de pe piaţă. Plus, totul să pornească de la zero, adică să găsim noi izvorul, să construim fabrica şi să ne ocupăm de toate cele necesare de la început. Aici şi aşa a început aventura Aur'a.
- Aţi găsit greu izvorul fermecat?
- Într-adevăr, ca să afli un izvor trebuie să îl cauţi. Mai ales un izvor "de aur". Timp de aproape doi ani, am bătut dealuri şi păduri şi peşteri necartografiate, mi-am înfrânt frica de spaţii înguste, în căutarea comorii la care visam. Iniţial, am plecat pe un drum cu multe suişuri şi coborâşuri, cu văi şi dealuri, şi ne-am oprit la Ocna de Fier. Ştiam că acolo este o apă bună, dar mi-am dat seama că de fapt este "miraculoasă", când mi-am spălat prima dată faţa cu ea. I-am simţit energia. Pur şi simplu am simţit cum îmi pătrunde în corp. M-am hotărât pe loc. Au urmat teste, analize şi monitorizări. Ne-am dat seama că este o apă deosebită şi am decis că nu o putem "trata" ca pe una obişnuită. A fost momentul când am hotărât că "apa de aur" trebuie pusă în valoare la un nivel regal, că trebuie îmbuteliată doar în sticlă (nici vorbă de plastic!) şi că ar trebui să strălucească, să dea semne că e ceva preţios şi viu. În 2013, am înfiinţat compania şi în 2016 am pornit producţia. Astăzi, şi eu, şi Eleodor Coptil, suntem mândri şi fericiţi că avem oportunitatea să oferim lumii această apă românească, numită Aur'a, care izvorăşte la Ocna de Fier, în Munţii Banatului.
Aur şi argint
- Apa Aur'a se distinge printr-un nume şi un design neobişnuite. Sunt doar elemente de marketing, menite să justifice un preţ destul de ridicat?
- Apa Aur'a nu are nevoie de artificii de marketing şi nu are nevoie de poveşti inventate. Eticheta cu foiţă de aur arată calitatea conţinutului. Cumva, ne-am dorit ca lumea să înţeleagă ce este înăuntrul sticlei. Aur'a este o combinaţie: "aur" vine de la aurul pe care îl conţine, şi "a" vine de la argintul, pe care Aur'a, de asemenea, îl conţine . Între cele două elemente, apostroful, reprezintă picătura de apă în care se regăsesc cele două elemente preţioase, aurul şi argintul. E un joc de simboluri şi de elemente. Exteriorul reprezintă interiorul.
- Există vreo poveste legată de izvorul cu aur şi argint?
- Apa provine dintr-o zonă deosebită, numită de localnici "Cracul cu aur", pentru că în vremea dacilor, erau acolo puţuri verticale de extracţie pentru metalele rare. Bazinul Moraviţa, din care se adună, practic, apa în subteran, este localizat într-o zonă cu păduri, în care nu există activitate umană şi industrială. Astfel că apa nu este în pericol să întâlnească surse de poluare. Au venit un grup de chinezi la Ocna de Fier şi au fost impresionaţi. I-am învăţat cum să testeze o apă bună, fără să o guste, doar punând-o pe faţă şi simţindu-i energia. Apoi au băut direct de la sursă. Au rămas fără cuvinte. I-am înţeles, mai ales că au făcut cunoştinţă cu ea lângă pădure, lângă munte, aproape de un cer albastru, cum în China nu vezi, ceea ce le-a oferit o trăire specială. Cam aşa s-a întâmplat cu fiecare partener care ne-a vizitat la Ocna, de-a lungul timpului. Suntem fericiţi că Aur'a este aşa de apreciată, că partenerii noştri o duc în toate colţurile lumii, ca pe o comoară, şi nu ca pe un simplu produs, din care vor să facă profit.
Apa vieţii
- Despre apa pură se spune că are putere vindecătoare. Aţi constatat şi acest efect?
- Apa alcalină are uimitoarea capacitate de a neutraliza şi lichefia deşeurile acide din organism, fiind sursă de sănătate şi stare de bine. De asemenea, are calităţi antioxidante, care protejează celulele împotriva efectelor dăunătoare ale radicalilor liberi. Energizează, hidratează, reglează, cu beneficii extraordinare pentru consumator. O apă care conţine coloizi de aur şi argint are proprietăţi regenerante şi anti-îmbătrânire şi stimulează forţa vitală a organismului. De altfel, la Ocna, speranţa de viaţă este foarte ridicată, peste 90 de ani, acest lucru fiind pus şi pe seama consumului de apă bună. Mergând mai departe, lipsa nitriţilor şi nitraţilor precum şi absenţa materiilor organice elimină semnele de întrebare despre siguranţa consumului, pentru că ceva ce nu există nu poate crea probleme. Citeam undeva că apa trebuie privită ca "matca preferată a universului". Mi-au plăcut mult aceste vorbe. Apa este omniprezentă în viaţa noastră. Apa ne purifică, apa ne hidratează, în apă suntem botezaţi, apa ne dă viaţă, apa ne dă sănătate. Cert este că fără apă nu putem trăi. Iar cât trăim, ar fi ideal să bem o apă bună şi potrivită pentru noi, pentru corpul nostru, pentru sănătatea noastră.
"Punctaj maxim de la specialişti"
- Declaraţiile referitoare la calitatea apei vă sunt confirmate de certificări internaţionale. Mai are vreun brand românesc de apă asemenea confirmări?
- Prima certificare a fost obţinută în 2016, la Bruxelles, la "Institutul Internaţional pentru Gust şi Calitate": trei stele de aur şi distincţia "Superior Taste Award". Aur'a este prima apă din România care a obţinut trei stele. Apoi a primit aceeaşi distincţie în 2017 şi în 2018. Anul acesta, după trei ani consecutivi cu câte trei stele, am primit Cristal Taste Award, primul premiu de acest fel, câştigat de un produs românesc. Ca principiu, trebuie înţeles că selecţia produselor participante la competiţie este făcută de un juriu de specialişti, reprezentanţi ai celor mai importante asociaţii şi organizaţii gastronomice şi de somelieri din Europa, iar analiza produsului se face în orb, adică se punctează conţinutul, după miros, după gust, după aspect. Un premiu foarte important am obţinut în Franţa, la a 2-a ediţie a Concursului Internaţional de Ape Gourmet AVPA - PARIS 2018, unde Aur'a a fost declarată Apă Gourmet, din peste 300 de ape participante.
- Sunt românii dispuşi să plătească mai mult pentru o calitate sigură a apei?
- Românii sunt dispuşi să plătească pentru sănătate, în primul rând, şi tendinţa aceasta este în creştere. Primele cu care am început să lucrăm pe partea de distribuţie au fost magazinele naturiste. Managerii au înţeles potenţialul apei, au înţeles gândirea noastră legată de îmbutelierea doar în sticlă, au înţeles produsul. La fel şi foarte mulţi consumatori. Preţul este unul corect. Ca să păstrăm calitatea, îmbuteliem în sticlă, iar sticla este scumpă. Gândiţi-vă că România nu mai produce sticlă de ani de zile şi noi o cumpărăm din Slovacia, la preţ european. Capacele le importăm din Germania şi din Italia. Preţul înseamnă calitate şi siguranţă. Din fericire, există oameni care înţeleg asta. Din ce în ce mai mulţi. În Bucureşti, primele magazine în care a ajuns apa Aur'a sunt magazinele "Naturalia". Am fost şi suntem extrem de bucuroşi că domnul dr. Pavel Chirilă ne-a primit în "casa" dumnealui. Avem apa şi în câteva supermarketuri: Auchan, Cora, Mega Image şi Selgros, ca să existe o zonă largă, teritorial acoperită, plus în câteva locaţii de top, de exemplu restaurantul Maize din Bucureşti. Îmi doresc foarte mult ca Aur'a să fie apreciată acasă la ea. Apoi îmi doresc să fiu sănătos şi să reuşesc, alături de Eleodor Coptil, să vorbesc, cândva, cu mândrie, despre compania Aur'a, un succes de suflet şi bucurie.