"Mi-s bănățan în țoalele mele"
- Domnule Horațiu Rada, pentru că vorbim despre apă, să începem de la... izvoare. Știm că aveați investiții și preocupări în alte domenii de activitate economică, de unde ideea să săpați după apă de băut?
- Am fost și sunt un iubitor de natură. La fel cum am fost și sunt un om iubitor de lucruri simple. Țin foarte mult la originile mele bănățene. Născut și crescut la Remetea Mare și apoi mutat în Timișoara, îmi place să mă prezint și să spun la lume că "mi-s bănățan în țoalele mele". Am început de jos, pentru că am învățat de la părinți că meseria este brățară de aur. Am fost lăcătuș și apoi student, am făcut Politehnica, iar după Revoluție, am riscat să lucrez pe cont propriu și am deschis o firmă de energie electrică, împreună cu cel mai loial și cel mai bun prieten al meu, Eleodor Coptil. Și uite că am făcut o companie care are 21 de ani de piață. Succesul nu ne-a schimbat, dar ne-a dat posibilitatea să evoluăm și pe alte planuri. Ideea de a face o afacere în domeniul apelor a venit în urmă cu vreo cinci ani, când am primit o propunere să cumpărăm un pachet majoritar de acțiuni la o fabrică de îmbuteliere, care era de vânzare. A fost o decepție totală, pentru că singura soluție acolo era să dărâmăm tot și să reconstruim. Am rămas însă cu o concluzie: că ne-ar plăcea ideea de a "lucra" cu apă, dar cu una care să fie specială și să aibă poveste și valoare, să facă diferența între sutele de produse de pe piață. Plus, totul să pornească de la zero, adică să găsim noi izvorul, să construim fabrica și să ne ocupăm de toate cele necesare de la început. Aici și așa a început aventura Aur'a.
- Ați găsit greu izvorul fermecat?
- Într-adevăr, ca să afli un izvor trebuie să îl cauți. Mai ales un izvor "de aur". Timp de aproape doi ani, am bătut dealuri și păduri și peșteri necartografiate, mi-am înfrânt frica de spații înguste, în căutarea comorii la care visam. Inițial, am plecat pe un drum cu multe suișuri și coborâșuri, cu văi și dealuri, și ne-am oprit la Ocna de Fier. Știam că acolo este o apă bună, dar mi-am dat seama că de fapt este "miraculoasă", când mi-am spălat prima dată fața cu ea. I-am simțit energia. Pur și simplu am simțit cum îmi pătrunde în corp. M-am hotărât pe loc. Au urmat teste, analize și monitorizări. Ne-am dat seama că este o apă deosebită și am decis că nu o putem "trata" ca pe una obișnuită. A fost momentul când am hotărât că "apa de aur" trebuie pusă în valoare la un nivel regal, că trebuie îmbuteliată doar în sticlă (nici vorbă de plastic!) și că ar trebui să strălucească, să dea semne că e ceva prețios și viu. În 2013, am înființat compania și în 2016 am pornit producția. Astăzi, și eu, și Eleodor Coptil, suntem mândri și fericiți că avem oportunitatea să oferim lumii această apă românească, numită Aur'a, care izvorăște la Ocna de Fier, în Munții Banatului.
Aur și argint
- Apa Aur'a se distinge printr-un nume și un design neobișnuite. Sunt doar elemente de marketing, menite să justifice un preț destul de ridicat?
- Apa Aur'a nu are nevoie de artificii de marketing și nu are nevoie de povești inventate. Eticheta cu foiță de aur arată calitatea conținutului. Cumva, ne-am dorit ca lumea să înțeleagă ce este înăuntrul sticlei. Aur'a este o combinație: "aur" vine de la aurul pe care îl conține, și "a" vine de la argintul, pe care Aur'a, de asemenea, îl conține . Între cele două elemente, apostroful, reprezintă picătura de apă în care se regăsesc cele două elemente prețioase, aurul și argintul. E un joc de simboluri și de elemente. Exteriorul reprezintă interiorul.
- Există vreo poveste legată de izvorul cu aur și argint?
- Apa provine dintr-o zonă deosebită, numită de localnici "Cracul cu aur", pentru că în vremea dacilor, erau acolo puțuri verticale de extracție pentru metalele rare. Bazinul Moravița, din care se adună, practic, apa în subteran, este localizat într-o zonă cu păduri, în care nu există activitate umană și industrială. Astfel că apa nu este în pericol să întâlnească surse de poluare. Au venit un grup de chinezi la Ocna de Fier și au fost impresionați. I-am învățat cum să testeze o apă bună, fără să o guste, doar punând-o pe față și simțindu-i energia. Apoi au băut direct de la sursă. Au rămas fără cuvinte. I-am înțeles, mai ales că au făcut cunoștință cu ea lângă pădure, lângă munte, aproape de un cer albastru, cum în China nu vezi, ceea ce le-a oferit o trăire specială. Cam așa s-a întâmplat cu fiecare partener care ne-a vizitat la Ocna, de-a lungul timpului. Suntem fericiți că Aur'a este așa de apreciată, că partenerii noștri o duc în toate colțurile lumii, ca pe o comoară, și nu ca pe un simplu produs, din care vor să facă profit.
Apa vieții
- Despre apa pură se spune că are putere vindecătoare. Ați constatat și acest efect?
- Apa alcalină are uimitoarea capacitate de a neutraliza și lichefia deșeurile acide din organism, fiind sursă de sănătate și stare de bine. De asemenea, are calități antioxidante, care protejează celulele împotriva efectelor dăunătoare ale radicalilor liberi. Energizează, hidratează, reglează, cu beneficii extraordinare pentru consumator. O apă care conține coloizi de aur și argint are proprietăți regenerante și anti-îmbătrânire și stimulează forța vitală a organismului. De altfel, la Ocna, speranța de viață este foarte ridicată, peste 90 de ani, acest lucru fiind pus și pe seama consumului de apă bună. Mergând mai departe, lipsa nitriților și nitraților precum și absența materiilor organice elimină semnele de întrebare despre siguranța consumului, pentru că ceva ce nu există nu poate crea probleme. Citeam undeva că apa trebuie privită ca "matca preferată a universului". Mi-au plăcut mult aceste vorbe. Apa este omniprezentă în viața noastră. Apa ne purifică, apa ne hidratează, în apă suntem botezați, apa ne dă viață, apa ne dă sănătate. Cert este că fără apă nu putem trăi. Iar cât trăim, ar fi ideal să bem o apă bună și potrivită pentru noi, pentru corpul nostru, pentru sănătatea noastră.
"Punctaj maxim de la specialiști"
- Declarațiile referitoare la calitatea apei vă sunt confirmate de certificări internaționale. Mai are vreun brand românesc de apă asemenea confirmări?
- Prima certificare a fost obținută în 2016, la Bruxelles, la "Institutul Internațional pentru Gust și Calitate": trei stele de aur și distincția "Superior Taste Award". Aur'a este prima apă din România care a obținut trei stele. Apoi a primit aceeași distincție în 2017 și în 2018. Anul acesta, după trei ani consecutivi cu câte trei stele, am primit Cristal Taste Award, primul premiu de acest fel, câștigat de un produs românesc. Ca principiu, trebuie înțeles că selecția produselor participante la competiție este făcută de un juriu de specialiști, reprezentanți ai celor mai importante asociații și organizații gastronomice și de somelieri din Europa, iar analiza produsului se face în orb, adică se punctează conținutul, după miros, după gust, după aspect. Un premiu foarte important am obținut în Franța, la a 2-a ediție a Concursului Internațional de Ape Gourmet AVPA - PARIS 2018, unde Aur'a a fost declarată Apă Gourmet, din peste 300 de ape participante.
- Sunt românii dispuși să plătească mai mult pentru o calitate sigură a apei?
- Românii sunt dispuși să plătească pentru sănătate, în primul rând, și tendința aceasta este în creștere. Primele cu care am început să lucrăm pe partea de distribuție au fost magazinele naturiste. Managerii au înțeles potențialul apei, au înțeles gândirea noastră legată de îmbutelierea doar în sticlă, au înțeles produsul. La fel și foarte mulți consumatori. Prețul este unul corect. Ca să păstrăm calitatea, îmbuteliem în sticlă, iar sticla este scumpă. Gândiți-vă că România nu mai produce sticlă de ani de zile și noi o cumpărăm din Slovacia, la preț european. Capacele le importăm din Germania și din Italia. Prețul înseamnă calitate și siguranță. Din fericire, există oameni care înțeleg asta. Din ce în ce mai mulți. În București, primele magazine în care a ajuns apa Aur'a sunt magazinele "Naturalia". Am fost și suntem extrem de bucuroși că domnul dr. Pavel Chirilă ne-a primit în "casa" dumnealui. Avem apa și în câteva supermarketuri: Auchan, Cora, Mega Image și Selgros, ca să existe o zonă largă, teritorial acoperită, plus în câteva locații de top, de exemplu restaurantul Maize din București. Îmi doresc foarte mult ca Aur'a să fie apreciată acasă la ea. Apoi îmi doresc să fiu sănătos și să reușesc, alături de Eleodor Coptil, să vorbesc, cândva, cu mândrie, despre compania Aur'a, un succes de suflet și bucurie.