Mai întâi a fost mirosul. Parfumat şi îmbietor, se insinua prin frunzişul des al grădinii adormite în amiaza de august. Lavandă şi anason, lămâiţă şi scorţişoară, miere şi lapte, arome deopotrivă dulcege şi iuţişoare, astringente şi revigorante pluteau împletite parcă în bule de aer cald. Am pornit în căutarea sursei, amuşinând curioasă aerul din grădina Ceainăriei. Credeam că a sosit vreo doamnă cu trenă de parfum ori poate vreun ceai a fost răsfiert... În curând, însă, m-am dumirit. Ochii mei bufniţeşti au poposit pe o stivă frumos aranjată de săpunuri de casă. Dreptunghiuri uşor asimetrice ambalate artizanal în cartonaşe colorate, strânse cu sforicele de cânepă şi bătute-n sigiliu de ceară roşu-burgundy cu aspect boieresc. Ceva mai îmbietor de-atât nici că speram să aflu la micul stand amenajat cu produsele "Herbaris", la evenimentul de hrană şi viaţă sănătoasă ce a avut loc la Ceainăria 5 din strada Olimpului.
O doamnă brună cu zâmbet plăcut s-a ridicat de pe scaunul cu spătar de lemn de unde domnea peste comorile înmiresmate şi s-a apropiat de mine privindu-mă cu bunăvoinţă. "Vă rog, apropiaţi-vă cu încredere. Cu ce vă pot fi de folos?". I-am spus că am venit ademenită pe-o sforicică invizibilă către parfumurile săpunurilor ei minunate şi pe loc am hotărât că vreau să aflu povestea din spatele acestor minunăţii.
"Totul a început în urmă cu vreo şase ani. Aveam copiii mici şi cam alergici la chimicale şi am vrut neapărat să-i apăr şi să-i oblojesc cu leacuri din natură. Mare bogăţie de plante de leac cresc în zona mea pură şi frumoasă vegheată de două masive muntoase binecuvântate: Ciucaş la dreapta şi Siriu la stânga. E satul Bătrâni, în apropiere de Vălenii de Munte. Şi nu numai atât. Toată învăţătura bunicilor trebuie aflată, păstrată şi valorificată. Aşa ne scutim de greşeli şi ducem tradiţia mai departe. "
- Mi se pare o alchimie aproape vrăjitorească să ştii secretul producerii săpunului natural. Dumneavoastră cum aţi învăţat să le preparaţi? De unde v-aţi adunat inspiraţia, ajutorul şi priceperea?
- Ooo, câte întrebări într-una singură! Haideţi, că vă povestesc. Am trăit, încă de mic copil, printre miresme tari de fructe zemoase, în mijlocul florilor, arborilor şi plantelor puternic mirositoare. De jur împrejur dealurile erau precum o grădină imensă, plină de o vegetaţie năvalnică şi uimitoare. Şi acum mă trec fiorii la întâlnirea cu mireasma de iarbă proaspăt cosită! M-au influenţat, făra ca ei să o ştie, trei oameni din sat: domnul Geantă, doctorul Alin Scarlat şi nu în ultimul rând, mama mea. Domnul Geantă, vestit căutător de ierburi de leac, la care veneau oameni din toate zonele ţării, pe vremuri, pentru ceaiuri şi pentru un renumit polen de fân, doctorul Alin Scarlat, căruia îi apreciez dârzenia de a educa pacientul spre refacerea organismului, bazându-se în mare parte pe remedii naturale şi care a scris, printre altele, o carte în două volume: "Bazele fitoterapiei". Pe mama mi-o amintesc de mică, cum fierbea într-un cazan, pe plita sobei, într-un ciorap de bumbac, cenuşa de la lemne arse, până se făcea roşie, apoi o "îndoia" cu apă şi ne spăla din creştet până-n tălpi. Aceasta e reţeta de leşie vegetală stinsă, din care facem săpunul de casă.
- Şi dumneavoastră cum vă pricepeţi? Să faci un săpun de casă pare chimie adevărată.
- Într-adevăr. Sunt chimist de profesie, cu o experienţă de 20 de ani în spate. Dar saponificarea şi procesele chimice care au loc se predau la chimie încă de la liceu. Aşa că nu e chiar atât de greu. Totul se învaţă. V-am spus deja, în cazul meu au fost trei oameni-cheie care m-au influenţat. Motivaţia am primit-o prin copii, pentru că mi-am dorit să-i îngrijesc aşa cum mi-am amintit că o făcea mama.
Săpunuri pentru Casa Regală
- Cum aţi început? Aţi visat să ajungă HERBARIS o afacere de familie?
- Prin anul 2007, am făcut prima încercare. Lucram ca inspector de protecţia mediului şi ştiam câte chimicale şi aditivi se pun în alimente, în cosmetice şi în detergenţi. Aveam o fabrică de detergenţi chimici, la vremea aceea, ştiu cum se prepară detergenţii şi cât de mult pot dăuna mediului înconjurător, apelor, peştilor, întregului lanţ trofic, plantelor, păsărilor, inclusiv nouă - oamenilor. Poate e o picătură într-un pahar, dar e diferenţa pe care pot s-o fac eu, cu propriile mele mijloace. Aşa că, pentru binele nostru, al familiei, în primă instanţă, amintindu-mi cum făcea mama, am început să fac săpun. Fetiţa mea avea o piele delicată, avea şapte ani pe atunci şi, cu gândul la copilăria ei mică, am rememorat mirosul anasonului din ceaiul anticolitic pe care i-l fierbeam. Aşa s-a născut primul săpun făcut de mine. Cu tărâţe de grâu şi anason. A fost bun, apoi am mai făcut altul şi altul, am combinat cătină cu miere, lapte de capră cu uleiuri de floarea soarelui şi de măsline şi lavandă sau citrice şi tot aşa... Apoi, într-o primăvară am ieşit cu ele la târg, la Muzeul Ţăranului, şi ulterior la Muzeul Satului şi, văzând cât sunt de cerute şi apreciate, am prins curaj. Confirmarea calităţii a venit când doamna directoare de la Muzeul Satului mi-a comandat săpunuri să le ofere în dar Casei Regale. Aşa s-a născut HERBARIS.
- Suntem în iunie 2018 şi văd aici o abundenţă de produse. Nu mai vorbim doar de săpunuri naturale, aţi mers mai departe şi aţi început să produceţi şampoane, detergenţi de rufe şi de casă, chiar batoane de parfum solid şi săpun de ras. Afacerea a luat avânt?
- Da. După târgul de la Muzeul Satului şi cel de la MŢR am mai participat la un Târg de Crăciun, în centru, tot în Bucureşti şi am avut surpriza să ne spună oamenii că ne-au căutat şi nu ştiau cum să dea de noi. Astfel ne-am dat seama că trebuie să facem o platformă de internet şi un magazin virtual, unde lumea poate să comande produse prin poştă. În momentul de faţă, avem o gamă de 23 de săpunuri şi un şampon solid. Sunt săpunuri 100% naturale, hidratante, exfoliante, anticelulitice, antiacneice, pentru ten sensibil, uscat, normal sau uleios, pentru ten acneic, şampoane şi balsamuri de păr adaptate pentru diverse tipuri de păr şi detergenţi de rufe şi pentru curăţenia casei. Chiar vreau să merg la blocuri şi să colectez uleiul ars din gospodării. Le voi duce recipiente şi vom face un lucru benefic pentru toată lumea. Ştiu cât de greu se descompun uleiurile din apa reziduală menajeră în staţiile de epurare. Iar noi avem nevoie de tot mai multă materie primă pentru a produce cantitatea de săpunuri cerută pe piaţă. Recent, am avut o comandă de 10.000 de bare de săpun pentru export.
- Văd că mai aveţi şi aceste casete-cadou, pentru domniţe şi domni. Ce conţin ele?
- Casetele pentru domniţe au câte patru produse: o cutie cu unt de shea, un săpun la alegere, un balsam de buze şi parfumul solid. Cele pentru cavaleri au săpun de ras foarte emolient, un pămătuf şi un balsam după ras. Recipientele în care sunt conţinute fiecare dintre aceste "pomade" sunt din lemn, iar casetele-cadou sunt din sfoară împletită. Ambalajele săpunurilor sunt din carton şi sfoară, chiar ţin la prezentare şi la folosirea de material natural şi bio-degradabil, cât de mult se poate.
Vă invit în satul nostru, Bătrâni, să vedeţi cum preparăm săpunurile şi toate cele...Veţi descoperi un întreg festin de îmbătătoare delicii ce au să vă lase pentru totdeauna o sete nepotolită de a cunoaşte miresmele şi beneficiile produselor naturale.
Produsele HERBARIS le găsiţi pe https://herbaris.ro/ sau la magazinul de prezentare din Bucureşti, Str. Serg. Nuţu Ion 2-4, sector 5, Bucureşti, telefon: 0723/68.05.81.