În inima Transilvaniei, la doi paşi de Aiud, există o podgorie specială în care primăvara înfloresc migdalii: Ciumbrud. Un nume cu rezonanţă în tradiţia viticulturii româneşti, ce continuă şi astăzi să ofere vinuri excepţionale, cu o personalitate distinctă, medaliate în ţară şi străinătate. Am stat de vorbă cu Bogdan Moga, degustătorul Domeniilor Ciumbrud, pentru a afla câteva dintre secretele vinului făcut pe malul Mureşului.
Vinul lui Mihai Viteazul
- Astăzi avem foarte mulţi producători de vin în România, concurenţa este acerbă. Ce anume face ca vinul de Ciumbrud să fie o marcă cunoscută şi apreciată?

"Extraordinar! Vreau 2 milioane de litri!"

- Că să descopere gusturile şi tradiţia zonei i-aş recomanda Rieslingul de Rin, sau un vin mai dulce, Traminerul. La Ciumbrud a existat în trecut nu doar o extraordinară şcoală viticolă, dar şi o extraordinară bază de cercetare a trandafirului. De aceea viţa de vie altoită pe butuc de trandafir de la noi oferă un Traminer extraordinar, în care se regăseşte nu doar un parfum de trandafir, ci şi amprente de flori de migdal. Un om de afaceri din Coreea de Sud a venit la noi şi a degustat acest Traminer, după ce căutase să îl cumpere din Franţa, şi a zis: "Extraordinar! Vreau două milioane de litri!". Iar pentru cine vrea neapărat un vin roşu, deşi Transilvania este celebră pentru vinurile albe, i-aş recomanda o Fetească neagră din 2013, ţinută la butoi de stejar timp de 16 luni, un vin catifelat şi un pic sofisticat, încât trezeşte boieria din tine chiar dacă eşti în blugi şi în tricou. În total, avem zece soiuri de struguri albi şi două de struguri roşii, avem şi un chardonnay foarte bun, dar şi un pinot gris excelent.
"80 de autocare cu turişti veniţi la degustări"

- Sigur că da. În această direcţie, a turismului viticol, e uimitor ce se întâmplă în România! Cel puţin în cazul nostru, am avut surpriza că, fără să ne facem niciun fel de reclamă, doar pe baza renumelui, am avut anul trecut 80 de autocare cu turişti veniţi la degustări! Este motivul pentru care am construit şi o mică pensiune, unde se poate rămâne pentru cei ce vor să deguste pe-ndelete. Este un fenomen ce ia amploare în România, şi singura explicaţie pe care am găsit-o este că românul, odată cu diversificarea ofertei de vinuri româneşti, vrea să experimenteze şi să se rafineze în materie de vinuri. Vremurile în care oamenii se mulţumeau cu un vin dulce, în care zahărul masca orice defect, sunt trecute. Acum vor să încerce un vin sec sau demisec, să înţeleagă de ce îi place un soi sau altul, să îşi îmbogăţească cultura, povestind despre zonă şi tradiţia ei, pornind de la un pahar cu vin.
- Cât de mult s-a diversificat oferta de vinuri româneşti? Concurenţa vă obligă la eforturi suplimentare?
- Eu am intrat în această branşă a somelierilor în 2010. Ştiţi câte crame erau atunci în România? Erau 60 de producători la nivel naţional. Astăzi sunt 274! Zona Dealu Mare, de exemplu, a crescut de la 3-4 producători la 80 de producători, în doar câţiva ani! În zona Aiud sunt mulţi, iar la noi, în zona Ciumbrud, dacă ajungeţi şi întrebaţi, aflaţi imediat cel puţin 30 de mici producători. Un lucru care ne bucură, pentru că în felul ăsta faima vinului de Ciumbrud merge mai departe, oamenii află că aceasta este o zonă viticolă importantă.

- V-aţi şcolit în occident ca somelier. Acolo cum este cultura vinului?
- Este o altă tradiţie, o cultură a vinului neîntreruptă, ce s-a rafinat în timp. La englezi, ca să nu mai spun de francezi, dacă vrei să faci şpriţ din vin sau să apuci paharul de cupă, ospătarul poate să îţi facă observaţie. De multe generaţii ei au rafinat băutul unui pahar de vin şi, din acest punct de vedere noi, românii, avem o mică întârziere. Dar cred că noi compensăm la capitolul raport calitate-preţ, prin curiozitate şi prin înclinaţia noastră către poveste, întotdeauna însoţită de un strop de vin.
"Subvenţia pentru viticultură în România este de 5% din costul de producţie, şi în Franţa este de...72%"

- Avem multe medalii, dar dintre cele obţinute în ultimul timp aş zice că mai tare străluceşte medalia de aur obţinută la Berlin, cu Feteasca neagră din 2013, dar şi cele zece medalii internaţionale obţinute cu pinot gris-ul din 2009, un vin de colecţie, ce se poate păstra şi 40-50 de ani. Ne bucurăm că, deja, vinul din 2017 are mai multe medalii naţionale şi internaţionale, obţinute atât cu traminer-ul, cât şi cu chardonay-ul.
- Care este cea mai grea încercare a vinului, din podgorie până în paharul degustătorului?
- Aş zice că cea mai grea parte este cea economică. Domnul Dănoaie, unul dintre proprietarii Domeniilor Ciumbrud, a preluat această podgorie în 2005 şi de atunci a investit an de an, a accesat fonduri europene şi a replantat peste 40 de hectare de viţă de vie. Dar este o luptă inegală: subvenţia pentru viticultură în România este de 5% din costul de producţie şi în Franţa este de...72%, iar în Italia de 61%. Este greu să ţii piept unei astfel de concurenţe la nivel european. Însă chiar şi aşa, ne descurcăm bine, investim ceea ce avem: dragoste şi grijă pentru viţa de vie, imaginaţie şi rafinament pentru crearea unui vin autentic.