Modificarea regimului alimentar pentru a ne menţine o greutate sănătoasă şi consumarea anumitor alimente care conţin molecule anti-cancerigene reprezintă una dintre cele mai bune arme pentru a lupta împotriva cancerului. Unele obiceiuri alimentare şi anumite alimente pot contribui la diminuarea riscului de a dezvolta anumite tumori, la ameliorarea eficacităţii tratamentelor anticancer sau la limitarea riscului recidivelor.
Farfuria verde
Îmbogăţirea alimentaţiei cu fructe şi legume protejează contra tuturor bolilor. Un studiu întreprins de cercetătorii englezi la începutul anului a concluzionat că a consuma între 500 şi 650 de grame de fructe şi legume pe zi este echivalentul reducerii cu 14% a riscului de cancer, în general.
Ideal este că consumaţi 5 porţii (400 de grame) de fructe şi legume pe zi. De exemplu, 3 porţii de fructe şi 2 de legume, sau 4 de legume şi 1 de fructe, împărţite între micul dejun, prânz şi cină. Ţineţi cont de faptul că orezul, cartofii şi grâul nu sunt legume. Optaţi mai degrabă pentru fructele şi legumele de sezon, şi dacă se poate, locale.
Trebuie să profitaţi din plin de vară! Alegeţi, pe cât puteţi, fructe şi legume bio. (Atenţie! Ţăranii noştri au început să folosească şi ei, în grădinile de acasă, super-fosfaţi. Legumele de seră nu fac excepţie.) Ele nu conţin pesticide, care sunt asociate cu anumite cancere, mai ales cele de prostată şi de sânge. Puneţi accentul pe legumele verzi şi albe: varză, mărar, praz, precum şi pe cele bogate în fibre, fasole verde, mazăre, spanac, napi. În ceea ce priveşte fructele conservate, alegeţi compoturile fără zahăr.
Jos grăsimile! Jos zahărul!
Conform unui studiu publicat anul trecut, a avea kilograme în plus sau a fi obez sporeşte riscul de a face nu mai puţin de 17 cancere, printre care la sân, uter, la prostată, la ficat şi colon. Conform unui articol publicat de "Centrul american pentru controlul şi prevenirea maladiilor", între 55% şi 24% dintre cancerele diagnosticate la femei şi la bărbaţi sunt asociate cu surplusul de kilograme. Şi, să nu uităm faptul că celulele canceroase adoră zahărul. Deci, renunţaţi şi la el. Consumaţi doar la ocazii, dacă este neapărat nevoie, grătare, prăjituri şi băuturi acidulate. De asemenea, trebuie să eliminaţi cât mai mult consumul de alimente industriale (semipreparate, supe la plic, pizza congelată). Gătiţi cât mai des cu putinţă produse bazice (legume). Citiţi cu atenţie eticheta produselor alimentare, pentru a afla conţinutul lor în grăsimi şi în zahăr. Evitaţi băuturile cu mult zahăr şi acid. Nu abuzaţi nici de lactate (nu mai mult de 3 produse pe zi), mai ales cele bogate în zahăr şi grăsimi, precum cremele de la desert.
Mai puţine suplimente alimentare
Zeci de studii publicate în ultimul timp au demonstrat clar că administrarea de suplimente nutriţionale, fie că este vorba despre multivitamine, seleniu sau cantităţi mari de vitamina C, nu reduc cu adevărat riscul de cancer. La fumători, consumul de betacaroten şi de vitamina E este chiar asociat cu o creştere a acestui risc. Astfel, un studiu american recent a demonstrat că dozele mari de vitamina B6 (peste 20 de miligrame pe zi) şi B12 (peste 55 de unităţi pe zi) multiplică cu 3 şi respectiv cu 4 riscul de cancer de plămâni, la fumători. Dar există şi o excepţie: vitamina D3. Mai multe studii demonstrează că lipsa acestei vitamine favorizează cancerul la colon, la sân şi la prostată.
Un sfat general: nu luaţi suplimente alimentare la întâmplare, fără avizul medicului. Nu încercaţi să compensaţi o alimentaţie proastă prin suplimente. Cel mai bine este să optaţi pentru o alimentaţie echilibrată, privilegiind alimentele anticancer.
Topul alimentelor anti-cancer
Cafeaua
Un studiu britanic realizat în primăvara acestui an afirmă că a consuma trei ceşcuţe de cafea pe zi, cu sau fără cofeină, reduce cu 35% riscul de cancer.
Cum trebuie consumată?
De preferinţă, fără zahăr. La fel de bine funcţionează şi cafeaua decofeinizată, pentru că agentul anti-cancer nu se află în cafeină ci în flavonoizi, acele molecule care îi dau gustul.
Rodia
Un studiu american a demonstrat că sucul de rodie poate inhiba proliferarea celulelor de cancer la sân.
Cum trebuie consumată?
Usturoiul
Un studiu recent, realizat în China, a demonstrat că usturoiul distruge până la 85% din celulele canceroase de la sân şi le reduce capacitatea de a se propaga până la 84%.
Cum trebuie consumat?
Crud sau gătit. Alături de fiecare fel de mâncare. Cel mai bine este să fie consumat alături de produse bogate în seleniu, precum peştele sau carnea de pui şi curcan, pentru că astfel îi sporeşte eficienţa.
Curcuma
Foarte multe studii clinice au confirmat că această mirodenie este pur şi simplu o minune împotriva cancerului. A fost declarată planta anului 2017.
Cum trebuie consumată?
Conform unui studiu indian, ea trebuie amestecată cu piper negru, cam 20 de mg de piper, la 2 grame de curcuma, acesta multiplicându-i de 2000 de ori eficienţa. Atenţie: curcuma nu este indicată în cazul persoanelor cu probleme la stomac sau înaintea intervenţiilor chirurgicale.
Alte alimente importante
Ceaiul verde, broccoli, toate tipurile de varză, cerealele integrale, nucile şi crustaceele (bogate în seleniu), roşiile (pentru licopen, un antioxidant puternic).
Cum trebuie consumate?
În cazul ceaiului verde, el nu trebuie încălzit la peste 60 de grade, pentru a nu distruge antioxidantul pe care îl conţine. Infuzia trebuie lăsată între 8 şi 10 minute, pentru a se extrage moleculele benefice. Apoi, trebuie băut imediat. Nu se ţine în termos. Beţi câte o ceşcuţă pe zi, dar fără să lăsaţi cafeaua la o parte. Alegeţi, dacă este posibil, ceaiuri verzi japoneze, care sunt mai bogate în substanţe anticancerigene.
Cu ochii în patru!
Omega 3 de origine marină
Omega 3 din peştele gras (somon, sardine) este asociat cu un risc sporit de a dezvolta un cancer la prostată.
Sfat
Pentru bărbaţii cu risc sporit de prostată se îngăduie maximum 2 porţii de 100-150 de grame de peşte slab sau foarte puţin gras (merluciu, cod, ştiucă, şalău, chefal roşu) pe săptămână. Pentru ceilalţi: 3 porţii de peşte slab pe săptămână sau 2 porţii de peşte gras.
Sarea
Excesul de sare poate favoriza cancerele la tubul digestiv, mai ales cel la stomac, mai frecvent la populaţiile asiatice.
Sfat
Nu puneţi solniţa la masă. Atenţie la sarea ascunsă în felurile de mâncare semipreparate. Moderaţi şi consumul de pâine bogată în sare, precum şi cel de brânză.
Alcoolul
Dacă mai există încă o dezbatere în ceea ce priveşte vinul roşu şi eventualele sale binefaceri pentru inimă, în doze mici, nu există niciun fel de îndoială, în ceea ce priveşte celelalte alcooluri (bere, tării). Orice consum regulat de alcool, chiar şi mai slab, este considerat un risc de cancer. Din păcate, acest lucru nu este ştiut de cea mai mare parte a populaţiei.
Sfat
Limitaţi consumul de alcool. În ceea ce priveşte vinul, nu-l consumaţi în fiecare zi, ci doar o dată pe săptămână, câte un păhărel-două atunci când mergeţi la restaurant. În total, nu trebuie băute mai mult de două pahare de vin pe zi de către femei, şi trei de către bărbaţi.
Carnea roşie şi mezelurile
Conform unor studii realizate în Franţa, anul acesta, consumul în exces de carne roşie (vacă, viţel, porc, oaie), favorizează, nu doar riscul de cancer colo-rectal, dar şi al celorlalte cancere.
Sfat
Nu consumaţi mai mult de 500 grame de carne roşie şi 150 de grame de mezeluri pe săptămână. Alternaţi-le cu carnea de pui, cu peşte şi ouă. Evitaţi grătarele în exces, pe timpul verii. Contactul direct al cărnii cu flacăra sau cu o suprafaţă foarte fierbinte sporeşte numărul de produşi chimici cancerigeni. În cazul mezelurilor industriale, trebuie citită cu atenţie eticheta, pentru a le evita pe acelea care conţin nitriţi şi nitraţi, nişte aditivi cancerigeni.