Alimentația anti-cancer

Andrei Cheran
- Alimentația poate fi o cauză a cancerului, dar și o armă de luptă împotriva lui. Un nou studiu american, făcut pe 120.000 de adulți, a demonstrat că regimul alimentar occi­dental, bogat în zahăr și în grăsimi, sporește riscul de cancer colo-rectal cu 44% la bărbați și 22% la femei. Pentru a analiza aceste date, la Paris s-au adunat peste 200 de oameni de știință din întreaga lume, printre care doctori, nutriționiști și dieteticieni. Partici­panții au insistat să se furnizeze publicului informații științifice, validate în acest domeniu. Vă oferim ultimele noutăți -

Modificarea regimului alimentar pentru a ne menține o greutate sănătoasă și consumarea anumitor alimente care conțin molecule anti-cancerigene reprezintă una dintre cele mai bune arme pentru a lupta împotriva cancerului. Unele obiceiuri alimentare și anumite alimente pot contribui la diminuarea riscului de a dezvolta anumite tumori, la ameliorarea eficacității tratamentelor anticancer sau la limitarea riscului recidivelor.

Farfuria verde

Îmbogățirea alimentației cu fructe și legume pro­tejează contra tuturor bolilor. Un studiu între­prins de cercetătorii englezi la începutul anului a concluzionat că a consuma între 500 și 650 de gra­me de fructe și legume pe zi este echivalentul redu­cerii cu 14% a riscului de cancer, în general.
Ideal este că consumați 5 porții (400 de grame) de fructe și legume pe zi. De exemplu, 3 porții de fructe și 2 de legume, sau 4 de legume și 1 de fruc­te, împărțite între micul dejun, prânz și cină. Țineți cont de faptul că orezul, cartofii și grâul nu sunt legume. Optați mai degrabă pentru fructele și legumele de sezon, și dacă se poate, locale.
Trebuie să profitați din plin de vară! Alegeți, pe cât puteți, fructe și legume bio. (Atenție! Țăranii noștri au început să folosească și ei, în grădinile de acasă, super-fosfați. Legumele de seră nu fac ex­cep­ție.) Ele nu conțin pesticide, care sunt asociate cu anumite cancere, mai ales cele de prostată și de sânge. Puneți accentul pe legumele verzi și albe: var­ză, mărar, praz, precum și pe cele bogate în fibre, fasole verde, mazăre, spanac, napi. În ceea ce privește fructele conservate, alegeți compoturile fără zahăr.

Jos grăsimile! Jos zahărul!

Conform unui studiu publicat anul trecut, a avea kilograme în plus sau a fi obez sporește riscul de a face nu mai puțin de 17 cancere, printre care la sân, uter, la prostată, la ficat și colon. Conform unui articol publicat de "Centrul american pentru con­trolul și prevenirea maladiilor", între 55% și 24% dintre cancerele diagnosticate la femei și la bărbați sunt asociate cu surplusul de kilograme. Și, să nu uităm faptul că celulele canceroase adoră zahărul. Deci, renunțați și la el. Consumați doar la ocazii, dacă este neapărat nevoie, grătare, prăjituri și bău­turi acidulate. De asemenea, trebuie să eliminați cât mai mult consumul de alimente industriale (semi­pre­parate, supe la plic, pizza congelată). Gătiți cât mai des cu putință produse bazice (legume). Citiți cu atenție eticheta produselor alimen­tare, pentru a afla conținutul lor în gră­simi și în zahăr. Evitați băuturile cu mult zahăr și acid. Nu abuzați nici de lactate (nu mai mult de 3 produse pe zi), mai ales cele bogate în zahăr și grăsimi, precum cremele de la desert.

Mai puține suplimente alimentare

Zeci de studii publicate în ultimul timp au de­monstrat clar că administrarea de suplimente nutri­ționale, fie că este vorba despre multivitamine, seleniu sau cantități mari de vitamina C, nu reduc cu adevărat riscul de cancer. La fumători, consumul de betacaroten și de vita­mina E este chiar aso­ciat cu o creștere a acestui risc. Astfel, un studiu ame­rican re­cent a demonstrat că do­zele mari de vita­mina B6 (peste 20 de mili­grame pe zi) și B12 (peste 55 de uni­tăți pe zi) multiplică cu 3 și respec­tiv cu 4 riscul de cancer de plămâni, la fumători. Dar există și o ex­cep­ție: vitamina D3. Mai multe studii demon­strează că lipsa aces­tei vitamine favo­ri­zea­ză cancerul la co­lon, la sân și la pros­tată.
Un sfat general: nu luați suplimente alimentare la întâmplare, fără avizul medicului. Nu încercați să compensați o alimentație proastă prin supli­men­te. Cel mai bine este să optați pentru o alimentație echilibrată, privilegiind alimentele anticancer.

Topul alimentelor anti-cancer

Cafeaua
Un studiu britanic realizat în primăvara acestui an afirmă că a consuma trei ceșcuțe de cafea pe zi, cu sau fără cofeină, reduce cu 35% riscul de cancer.
Cum trebuie consumată?
De preferință, fără zahăr. La fel de bine func­ționează și cafea­ua decofeinizată, pentru că agen­tul anti-cancer nu se află în ca­feină ci în flavonoizi, acele mole­cule care îi dau gustul.

Rodia
Un studiu american a demon­strat că sucul de rodie poate in­hiba proliferarea celulelor de can­cer la sân.
Cum trebuie consumată?
Beți un pahar de suc în fiecare dimineață. Este de preferat sucul din comerț, față de acela făcut în casă, pentru că este obținut prin presarea fructelor întregi, cu coa­jă, conținând mai multe molecule anticacer. Optați dacă puteți pen­tru un suc bio, fără zahăr adăugat.

Usturoiul
Un studiu recent, realizat în China, a demonstrat că usturoiul distruge până la 85% din celulele can­ceroase de la sân și le reduce capacitatea de a se propaga până la 84%.
Cum trebuie consumat?
Crud sau gătit. Alături de fiecare fel de mân­care. Cel mai bine este să fie con­sumat alături de pro­duse bogate în sele­niu, precum peștele sau car­nea de pui și curcan, pentru că astfel îi sporește efi­ciența.

Curcuma
Foarte multe studii clinice au confirmat că aceas­tă mirodenie este pur și simplu o minune îm­potriva can­cerului. A fost de­clarată planta anului 2017.
Cum trebuie consumată?
Conform unui stu­diu indian, ea trebuie ames­tecată cu piper negru, cam 20 de mg de piper, la 2 grame de curcuma, acesta multiplicându-i de 2000 de ori eficiența. Atenție: curcuma nu este indicată în cazul persoanelor cu probleme la stomac sau îna­intea intervențiilor chirurgicale.

Alte alimente importante
Ceaiul verde, broccoli, toate tipurile de varză, cerealele integrale, nucile și crustaceele (bogate în seleniu), roșiile (pentru licopen, un antioxidant puternic).
Cum trebuie consumate?
În cazul ceaiului verde, el nu trebuie încălzit la peste 60 de grade, pentru a nu distruge antioxi­dantul pe care îl conține. Infuzia trebuie lăsată între 8 și 10 minute, pentru a se extrage moleculele be­nefice. Apoi, trebuie băut imediat. Nu se ține în ter­mos. Beți câte o ceșcuță pe zi, dar fără să lăsați cafeaua la o parte. Alegeți, dacă este posibil, ceaiuri verzi japoneze, care sunt mai bogate în substanțe anticancerigene.

Cu ochii în patru!

Omega 3 de origine marină
Omega 3 din peștele gras (somon, sardine) este asociat cu un risc sporit de a dezvolta un cancer la prostată.
Sfat
Pentru bărbații cu risc sporit de prostată se îngă­duie maximum 2 porții de 100-150 de grame de pește slab sau foarte puțin gras (mer­lu­ciu, cod, știucă, șalău, chefal roșu) pe săptămână. Pentru ceilalți: 3 porții de pește slab pe săptămână sau 2 porții de pește gras.

Sarea
Excesul de sare poate favoriza cancerele la tubul digestiv, mai ales cel la stomac, mai frec­vent la populațiile asiatice.
Sfat
Nu puneți solnița la masă. Atenție la sarea as­cunsă în felurile de mâncare semipreparate. Mode­rați și consumul de pâine bogată în sare, precum și cel de brânză.

Alcoolul
Dacă mai există încă o dezbatere în ceea ce pri­vește vinul roșu și eventualele sale binefaceri pentru inimă, în doze mici, nu există niciun fel de îndoială, în ceea ce privește celelalte alcooluri (bere, tării). Orice consum regulat de alcool, chiar și mai slab, este considerat un risc de cancer. Din păcate, acest lucru nu este știut de cea mai mare parte a populației.
Sfat
Limitați consumul de alcool. În ceea ce privește vinul, nu-l consumați în fiecare zi, ci doar o dată pe săptămână, câte un păhărel-două atunci când mergeți la restaurant. În total, nu trebuie băute mai mult de două pahare de vin pe zi de către femei, și trei de către bărbați.

Carnea roșie și mezelurile
Conform unor studii realizate în Franța, anul acesta, consumul în exces de carne roșie (vacă, vițel, porc, oaie), favorizează, nu doar riscul de cancer colo-rectal, dar și al celorlalte cancere.
Sfat
Nu consumați mai mult de 500 grame de carne roșie și 150 de grame de mezeluri pe săptămână. Alternați-le cu carnea de pui, cu pește și ouă. Evitați grătarele în exces, pe timpul verii. Contactul direct al cărnii cu flacăra sau cu o suprafață foarte fier­binte sporește numărul de produși chimici cance­rigeni. În cazul mezelurilor industriale, tre­buie citită cu atenție eticheta, pentru a le evita pe acelea care conțin nitriți și nitrați, niște aditivi cancerigeni.