- Potrivit Constituţiei, preşedintele Iohannis nu poate revoca prim ministrul şi nici nu poate dizolva Parlamentul. Singura procedură care i-ar putea sta la îndemână ar fi suspendarea, în cazul în care Viorica Dăncilă ar face obiectul unei urmăriri penale, ca urmare a unei plângeri. Nu putem şti dacă şeful statului se gândeşte să recurgă la această măsură extremă, acum sau mai târziu. Deocamdată, pare să prefere metoda presiunii politice asupra PSD, în special asupra lui Liviu Dragnea, profitând de faptul că rezultatele proastei guvernări PSD-ALDE încep să-i irite pe cetăţeni: o mare parte din creşterile salariale promise nu s-au materializat, dimpotrivă, au existat chiar reduceri semnificative de venituri; preţurile cresc iar creditele devin tot mai scumpe; investiţiile sunt ca şi inexistente, în timp ce infrastructura nu mai face faţă solicitărilor; iar moneda naţională scade faţă de euro. La aceste elemente demonstrabile cu date statistice se adaugă penibilitatea extremă a unor miniştri vădit incompetenţi, cum ar fi Carmen Dan, Lia Olguţa Vasilescu, Dănuţ Andruşcă şi însăşi Viorica Dăncilă, în a cărei competenţă nu mai crede nimeni, nici măcar psd-iştii. Cu o asemenea echipă, nimeni nu are cum să eficientizeze actul guvernamental. În plus, preşedintele nici nu o poate face direct. El poate doar să participe la şedinţele guvernului, când se discută teme de siguranţă naţională sau politică externă, dar nu are cum să schimbe miniştri sau programul de guvernare. În consecinţă, Klaus Iohannis a decis să mobilizeze opinia publică, în mare măsură dezamăgită de rezultatele guvernării PSD-ALDE, şi să repete, ori de câte ori poate, că "împăratul e gol", adică PSD şi ALDE, conduşi de Dragnea şi Tăriceanu, nu sunt capabili să guverneze în interesul cetăţenilor. Nu este un simplu exerciţiu de retorică, ci o strategie de a-l arunca în defensivă pe Liviu Dragnea, pe fondul nemulţumirilor sociale, pentru a-l forţa să cedeze şi să numească alt guvern, mai capabil. Nu ştim încă rezultatul final al acestei confruntări, dar măcar avem sentimentul, relativ confortabil, că preşedintele se luptă, totuşi, pentru România.
- Legile pentru îmblânzirea sau chiar eliminarea pedepselor în anumite cazuri de corupţie au început să treacă pe bandă rulantă prin Parlament. Preşedintele Klaus Iohannis se opune cu mijloacele de care dispune, inclusiv prin apelul la Curtea Constituţională, dar care sunt şansele reale pentru ca aceste legi să nu fie promulgate? Care sunt consecinţele promulgării lor?
- Împreună cu partidele de opoziţie, preşedintele poate tergiversa la maximum adoptarea şi promulgarea acestor legi, retrimiţându-le la Parlament şi contestându-le la CCR, de câte ori îi permite Constituţia, în speranţa că PSD şi ALDE ar putea ceda în faţa presiunilor externe şi a nemulţumirii publice, înainte ca el să fie nevoit să le promulge. Am văzut însă că, în ultima vreme, CCR stă cu PSD la masă, chiar la propriu, după cum reiese din celebra fotografie care-i surprindea la o şuetă pe Florin Iordache şi Daniel Morar, iar Liviu Dragnea sfidează UE şi NATO, preferând să joace în echipa kleptocraţilor populişti de tipul lui Viktor Orban şi Vladimir Putin. Rămâne doar să sperăm în presiunea exercitată de populaţia urbană, informată şi educată, care a ieşit în stradă anul trecut. Din păcate, de atunci ea a încetat să fie o ameninţare pentru guvernanţi. Efectul promulgării legilor penale modificate după interesele PSD va fi certa transformare a României, într-un rai al corupţiei şi al infractorilor de drept comun. Adică vom sărăci, în timp ce politicienii corupţi se vor îmbogăţi şi îşi vor trimite banii în Brazilia, iar sectoarele de interes public, ca sănătatea, educaţia şi infrastructura, se vor deteriora şi mai mult, pentru că banii publici vor fi sifonaţi către clientela PSD-ALDE. Aceleaşi legi care le asigură corupţilor impunitatea îi vor apăra însă şi pe criminalii, hoţii, tâlharii, violatorii, pedofilii etc., nu numai de la noi, ci de pretutindeni, căci toţi se vor simţi apăraţi de legea românească. Drept urmare, după cum a avertizat ambasadorul SUA, colaborarea României cu partenerii externi va deveni problematică. Aşadar, dacă nu vom bloca prin proteste masive iniţiativele PSD, de modificare a legislaţiei penale, nu vom avea dreptul să ne plângem când le vom suporta consecinţele.