Pentru persoanele care au o inimă sănătoasă, aşa cum este şi cazul dvs., aritmiile cardiace ocazionale sunt rareori motiv de îngrijorare şi nu necesită tratament medical. Totuşi, dacă aceste aritmii devin deranjante, rezolvarea problemei se poate realiza prin limitarea sau evitarea cauzei care a determinat apariţia lor. Trebuie să se ştie că unele persoane se nasc cu un scurtcircuit la nivelul inimii, scurtcircuit care poate deveni manifest după mai mulţi ani, chiar dacă, în afara acestuia, inima este perfect normală. Mulţi factori pot afecta activitatea electrică a inimii şi sistemul de conducere, determinând, astfel, apariţia aritmiilor cardiace. Afectarea arterelor coronare, hipertensiunea arterială şi insuficienţele valvulare pot slăbi miocardul, compromiţând funcţia de pompă sanguină a acestuia. O aritmie se poate produce şi după un infarct, datorită cicatricei care se formează şi care tulbură circulaţia impulsului electric de-a lungul inimii (nodul sinusal atrio-ventricular). În acelaşi timp, şi alte probleme de sănătate nespecifice, legate de inimă, pot cauza aritmii. Acestea pot include o glandă tiroidă hiperactivă sau un dezechilibru sanguin. Nu în ultimul rând, anumite medicamente, considerate utile în tratamentul afecţiunilor cardiace, pot produce aritmii ca efect secundar. În privinţa extrasistolelor (problema cu care vă confruntaţi), trebuie spus că acestea sunt dereglări premature, anticipate, în succesiunea regulată a contracţiilor inimii. Pot apărea atât la persoanele sănătoase, în urma unor emoţii puternice, eforturi, pe fondul unor tulburări digestive sau al abuzului de excitanţi (cafea, cola, tutun, alcool), cât şi la persoanele cu diverse probleme cardiace, cum ar fi cardiopatia ischemică, stenoza mitrală sau antecedentele de infarct miocardic. Extrasistolele se manifestă, obişnuit, prin palpitaţii, ameţeli, dureri precordiale, senzaţie de oprire a inimii şi, aspect important de luat în calcul, reprezintă un factor important de risc, mai ales pentru persoanele care au trecut de vârsta de 40 de ani. Aşa cum spuneam la început, unele aritmii nu necesită tratament, însă, dacă un anume tip de aritmie cauzează simptome sau poate fi un factor de risc pentru apariţia altor aritmii, mai severe, tratamentul este de obicei necesar. Fără a intra în amănunte, menţionez că pentru a trata aritmiile, sunt utilizate mai multe tipuri de medicamente antiaritmice (digitalice, blocanţii canalelor de calciu, beta-blocantele, adenozina, anticoagulantele etc.), care se administrează, de obicei, în fiecare zi, pentru tot restul vieţii.
Medicina naturistă utilizează diferite remedii pentru tratamentul aritmiilor, dintre care Păducelul se dovedeşte ideal în toate tulburările de ritm cardiac, inclusiv în caz de extrasistole. Însă, pentru ca efectul terapeutic să fie mai complex, ar fi bine ca Păducelul să se administreze în asociere cu alte plante (Valeriana, Talpa-gâştei, Unguraş, Levănţică etc.) recunoscute pentru proprietăţile lor antiaritmice. Din acest motiv, vă propun spre utilizare câteva remedii complexe, indicate în managementul tulburărilor de ritm cardiac: Calmogen - produs cu efect superior distonocalmului şi care conţine în plus derivaţi dihidrogenaţi din Corn de secară (acţiune alfa-adrenolitică) şi Hidroxizina, care deţine proprietăţi tranchilizante, anticolinergice şi antiaritmice. Ritmostabil - produs indicat în stabilizarea ritmului cardiac, antispasmodic, reglator al tensiunii arteriale, vasodilatator, uşor sedativ şi anxiolitic. Cardiozyme - produs compus din Coenzima Q10 şi Resveratrol, indicat în afecţiuni cardiovasculare, hipertensiune arterială, insuficienţă cardiacă, aritmii, cardiopatie ischemică, ateroscleroză etc. Din această schemă terapeutică nu poate lipsi Magneziul, indispensabil în tratamentul aritmiilor cardiace, mai ales pentru rolul său de tonic cardiac şi antiaritmic, dar şi pentru proprietăţile sale anxiolitice şi anti-hipertensive. Să auzim numai de bine!
Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE - medic primar dermatolog, acupunctor şi homeopat - Bucureşti. Tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, e-mail: chukwudi.nwabudike@live.com
"Am diagnosticul policitemie vera"
(Răspuns pentru SIMONA - Bucureşti, F. AS nr. 1248)
Stimată doamnă,
Aşa cum aţi spus, policitemia vera se manifestă printr-o înmulţire anormală a globulelor roşii. Există mai multe tipuri de policitemie: primară, secundară sau relativă, adică nu este o creştere în cantitate a globulelor roşii, ci o reducere a volumului plasmei (partea lichidă a sângelui). Nu se ştie cauza exactă a policitemiei vera, dar peste 95% dintre pacienţi au o mutaţie genetică care facilitează anumite reacţii, inclusiv cele legate de stimularea creşterii normale şi anormale a celulelor sangvine în măduva osoasă. Policitemia vera este mai des întâlnită la persoanele cu vârste de peste 60 de ani, copiii fiind mai rar afectaţi. Nu există o predilecţie pe sexe şi pe rase, deşi, în trecut, se considera că evreii sunt mai predispuşi să facă boala.
Simptomele acestei boli se manifestă prin: * mâncărimi, în special în urma băilor calde * tinitus * înroşirea pielii * tulburări de vedere * dureri de cap * ameţeli şi vertij * dureri tip angină pectorală * ulcere la nivelul degetelor * dureri ale gambelor la mers * gută * sângerări anormale.
Din punct de vedere al medicinei naturiste, boala este considerată o tulburare produsă de o hiperactivitate a rinichiului, cu cauze diferite: stresul, un şoc emoţional suprimat, tulburarea energiei splinei şi a stomacului produsă de hrana necorespunzătoare, care conţine elemente toxine, o dezorganizare a energiei rinichiului, mai ales atunci când ficatul energetic este slăbit, ceea ce produce haos la nivelul rinichiului, deci cancer.
Recomandări:
* Oprirea fumatului - o posibilă cauză a policitemiei - şi evitarea alcoolului.
* Evitarea băilor fierbinţi, care pot provoca mâncărime.
* Plante medicinale: pudră din ovăz, pudră de amidon de porumb, amestecate în apa din baie, pot ameliora mâncărimea.
* Tămâia ajută foarte mult în tratamentul acestei boli (se găseşte sub diferite forme în farmacii).
* Creme cu extract de ovăz sau care conţin calamine (făcute din oxid de zinc + 0,5% oxid de fier) sunt bune de aplicat local, pentru mâncărime.
* Este esenţial să se ţină pielea hidratată, pentru a evită scărpinările.
* Evitaţi alimentele foarte procesate şi optaţi pentru cele în stare naturală (de preferinţă biologice). Renunţaţi la zahăr.
* Este necesară înţelegerea şi cauzele profunde, emoţionale ale bolii. Apelaţi, eventual la un specialist care să vă ajute să treceţi peste blocajele emoţionale aflate în spatele bolii.
* Rugăciunea aduce calm şi încredere în suflet, precum şi dorinţa de a trăi cu pace în suflet, de a ajuta şi a face bine.
* Acupunctura poate ajuta la unele simptome ale bolii, cum ar fi mâncărimea şi durerea.
* Homeopatia dă rezultate foarte bune în această boală - o spun din experienţa profesională proprie.
Policitemia vera nu se poate trata fără ajutor medical. Este important să vă contactaţi medicul curant, dacă vă bănuiţi de această boală.
Vă urez succes!
VASILE STANCIU - fitoterapeut, Bucureşti, tel. 0724/37.32.48, 0755/77.08.50
"Fiica mea a fost diagnosticată cu cancer la limbă"
(Răspuns pentru FLOAREA - jud. Vaslui, F. AS nr. 1283)
Cu un prognostic nefavorabil, cancerul cavităţii bucale (de limbă), se dezvoltă din celulele mucoasei bucale, fiind diagnosticat de cele mai multe ori tardiv, într-un stadiu avansat.
Factorii care favorizează apariţia leziunilor şi ulceraţiilor sunt: consumul de băuturi foarte fierbinţi (cafea, supe, ceai, ciorbe etc.), fumatul, alcoolul, forme de herpes tip 1 netratate, consum de produse foarte reci - îngheţată sau accidental, substanţe toxice etc.
Dacă nu se intervine cu tratament în primele faze, prin electrocoagulare, ablaţia tumorii, radioterapie etc., evoluţia şi complicaţiile pot fi grave.
Vă rog să mă contactaţi telefonic, precizând dacă se poate cauzele apariţiei afecţiunii şi data diagnosticului. Precizaţi zona limbii afectată, eventual trimiteţi-mi o poză clară a tumorii. În funcţie de gradul infiltrativ al acesteia, tratamentul naturist poate avea rezultate miraculoase. Schema de tratament cuprinde: ceaiuri antineoplazice, tincturi antitumorale, Aloe vera - lichid. Excepţionale sunt produsele: Tre-en-en şi Carotenoid Complex. Tratamentul se ia în paralel cu: Trioncolinat 1 şi 2, Onconovical, Gold Plus Inulină, Mycelcaps/AHCC, Xyliacertabs, Ganoderma Lucidum lichid/fiole. Tratamentul se face sub îndrumarea terapeutului.
Multă sănătate!