Răspuns pentru DORIN - Oradea, F. AS nr. 1310 - "Există vreun leac pentru extrasistole ventriculare?"

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: mirceapeia@yahoo.com

Pentru persoanele care au o inimă sănătoasă, așa cum este și cazul dvs., aritmiile cardiace ocazionale sunt rareori motiv de îngrijorare și nu necesită tratament medical. To­tuși, dacă aceste aritmii devin de­ranjante, re­zolvarea problemei se poa­te realiza prin limitarea sau evi­tarea cauzei care a determinat apa­riția lor. Tre­buie să se știe că unele persoane se nasc cu un scurtcircuit la nivelul inimii, scurtcircuit care poate deveni manifest după mai mulți ani, chiar dacă, în afara acestuia, inima este perfect normală. Mulți factori pot afecta activitatea elec­trică a inimii și sistemul de conducere, determi­nând, astfel, apariția aritmiilor cardiace. Afectarea arterelor coronare, hipertensiunea arterială și insuficiențele valvulare pot slăbi miocardul, compromițând funcția de pompă sanguină a acestuia. O aritmie se poate produce și după un infarct, datorită cicatricei care se formea­ză și care tulbură circulația im­pul­su­lui electric de-a lungul ini­mii (no­dul sinusal atrio-ventri­cular). În același timp, și alte probleme de sănătate nespecifice, legate de inimă, pot cauza aritmii. Acestea pot include o glandă ti­roidă hiperactivă sau un deze­chi­libru sanguin. Nu în ultimul rând, anumite medicamente, consi­de­rate utile în tratamentul afecțiu­nilor cardiace, pot produce arit­mii ca efect secundar. În privința ex­trasistolelor (problema cu care vă confruntați), trebuie spus că acestea sunt dere­glări premature, antici­pate, în succesiunea regulată a contracțiilor inimii. Pot apărea atât la persoanele sănătoase, în urma unor emoții puternice, eforturi, pe fondul unor tulburări digesti­ve sau al abuzului de excitanți (cafea, cola, tutun, alcool), cât și la persoanele cu diverse pro­bleme cardiace, cum ar fi cardiopatia ischemică, stenoza mitrală sau antece­dentele de infarct mio­cardic. Extrasistolele se manifestă, obișnuit, prin palpitații, amețeli, dureri precordiale, senzație de oprire a inimii și, aspect important de luat în calcul, repre­zintă un factor important de risc, mai ales pen­tru persoanele care au trecut de vârsta de 40 de ani. Așa cum spuneam la început, unele aritmii nu necesită tratament, însă, dacă un anume tip de aritmie cau­zează simptome sau poate fi un factor de risc pentru apariția altor aritmii, mai severe, tra­tamentul este de obicei nece­sar. Fără a intra în amă­nunte, mențio­nez că pentru a trata aritmiile, sunt utilizate mai multe tipuri de medicamente antiarit­mice (digita­lice, blocanții canalelor de calciu, beta-blocantele, adenozina, anticoagulantele etc.), care se adminis­trează, de obicei, în fiecare zi, pentru tot restul vieții.
Medicina naturistă utilizează diferite remedii pentru tratamentul aritmiilor, dintre care Păducelul se dovedește ideal în toate tulburările de ritm car­diac, inclusiv în caz de extrasistole. Însă, pentru ca efectul terapeutic să fie mai complex, ar fi bine ca Păducelul să se administreze în asociere cu alte plan­te (Valeriana, Talpa-gâștei, Unguraș, Levăn­țică etc.) recunoscute pentru proprietățile lor anti­arit­mice. Din acest motiv, vă propun spre utilizare câteva remedii complexe, indicate în manage­men­tul tulburărilor de ritm cardiac: Calmogen - produs cu efect superior distonocal­mului și care conține în plus derivați dihidrogenați din Corn de secară (ac­țiu­ne alfa-adrenolitică) și Hidroxizina, care deține proprietăți tranchilizante, anticolinergice și antiarit­mice. Ritmostabil - pro­dus indicat în stabilizarea ritmului cardiac, anti­spas­modic, reglator al ten­siu­nii arteriale, vaso­dila­tator, ușor sedativ și anxio­litic. Cardiozyme - pro­dus compus din Coenzima Q10 și Resveratrol, indicat în afecțiuni cardiovas­culare, hipertensiune arterială, insuficiență cardia­că, arit­mii, cardiopatie ischemică, ateroscleroză etc. Din această schemă terapeutică nu poate lipsi Mag­ne­ziul, indispensabil în tratamentul aritmiilor car­dia­ce, mai ales pentru rolul său de tonic cardiac și anti­aritmic, dar și pen­tru proprietățile sale anxio­litice și anti-hipertensive. Să auzim numai de bine! 


Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE - medic primar dermatolog, acupunctor și homeopat - București. Tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, e-mail: chukwudi.nwabudike@live.com

"Am diagnosticul policitemie vera"
(Răspuns pentru SIMONA - București, F. AS nr. 1248)


Stimată doamnă,
Așa cum ați spus, policitemia vera se manifestă printr-o înmulțire anormală a globulelor roșii. Exis­tă mai multe tipuri de policitemie: primară, se­cun­dară sau relativă, adică nu este o creștere în canti­tate a glo­bulelor roșii, ci o reducere a vo­lumului plasmei (partea lichidă a sângelui). Nu se știe cauza exac­tă a policitemiei vera, dar pes­te 95% dintre pacienți au o mu­tație genetică care facilitează anu­mite reacții, inclusiv cele legate de sti­mularea creșterii normale și anor­male a celulelor sangvine în mă­du­va osoasă. Policitemia vera este mai des întâlnită la persoa­nele cu vârste de peste 60 de ani, copiii fiind mai rar afectați. Nu există o pre­dilecție pe sexe și pe rase, deși, în trecut, se con­sidera că evreii sunt mai predispuși să facă boala.
Simptomele acestei boli se ma­nifestă prin: * mâncărimi, în spe­cial în urma băilor calde * tinitus * în­roșirea pielii * tulburări de ve­dere * dureri de cap * amețeli și ver­tij * du­reri tip angină pectorală * ulcere la nivelul dege­telor * dureri ale gambelor la mers * gută * sângerări anormale.
Din punct de vedere al medicinei naturiste, boa­la este considerată o tulburare produsă de o hiperac­tivitate a rinichiului, cu cauze diferite: stresul, un șoc emoțional suprimat, tulburarea energiei splinei și a stomacului produsă de hrana necores­punză­toa­re, care conține elemente toxine, o dezorga­nizare a energiei rinichiului, mai ales atunci când ficatul ener­getic este slăbit, ceea ce produce haos la nivelul rinichiului, deci cancer.
Recomandări:
* Oprirea fumatului - o posibilă cauză a poli­citemiei - și evitarea alcoolului.
* Controlul greutății corporale, printr-o dietă adec­vată și mișcare, care facilitează circulația sân­ge­lui prin corp, ceea ce va ameliora simptomele bolii.
* Evitarea băilor fierbinți, care pot provoca mâncărime.
* Plante medicinale: pudră din ovăz, pudră de amidon de porumb, amestecate în apa din baie, pot ameliora mâncă­ri­mea.
* Tămâia ajută foarte mult în tratamentul acestei boli (se găsește sub diferite forme în farmacii).
* Creme cu extract de ovăz sau ca­re conțin calamine (făcute din oxid de zinc + 0,5% oxid de fier) sunt bu­ne de aplicat local, pentru mâncărime.
* Este esențial să se țină pielea hidratată, pentru a evită scărpinările.
* Evitați alimentele foarte procesate și optați pentru cele în stare naturală (de preferință bio­logice). Renunțați la zahăr.
* Este necesară înțelegerea și cauzele profun­de, emoționale ale bolii. Apelați, eventual la un spe­­cialist care să vă ajute să treceți peste bloca­jele emoționale aflate în spatele bolii.
* Rugăciunea aduce calm și încredere în suflet, precum și dorința de a trăi cu pace în suflet, de a aju­ta și a face bine.
* Acupunctura poate ajuta la unele simptome ale bolii, cum ar fi mâncărimea și durerea.
* Homeopatia dă rezultate foarte bune în aceas­tă boală - o spun din experiența profesională proprie.
Policitemia vera nu se poate trata fără ajutor medical. Este important să vă contactați medicul curant, dacă vă bănuiți de această boală.
Vă urez succes!


VASILE STANCIU - fitoterapeut, București, tel. 0724/37.32.48, 0755/77.08.50

"Fiica mea a fost diagnosticată cu cancer la limbă"
(Răspuns pentru FLOAREA - jud. Vaslui, F. AS nr. 1283)


Cu un prognostic nefavorabil, cancerul cavității bucale (de limbă), se dezvoltă din celulele mucoa­sei bucale, fiind diagnosticat de cele mai multe ori tardiv, într-un stadiu avansat.
Factorii care favorizează apariția le­ziunilor și ul­cerațiilor sunt: con­sumul de băuturi foarte fier­binți (ca­fea, supe, ceai, ciorbe etc.), fumatul, alcoolul, forme de herpes tip 1 ne­tra­tate, consum de produse foarte reci - înghețată sau accidental, sub­stanțe toxice etc.
Dacă nu se intervine cu tratament în primele faze, prin electrocoagulare, ablația tumorii, radio­terapie etc., evo­luția și complicațiile pot fi grave.
Vă rog să mă contactați telefonic, precizând dacă se poate cauzele apariției afecțiunii și data diag­nosticului. Precizați zona limbii afectată, even­tual trimiteți-mi o poză clară a tumorii. În funcție de gradul infiltrativ al acesteia, tratamentul naturist poate avea rezultate miraculoase. Schema de trata­ment cuprinde: ceaiuri antineoplazice, tincturi anti­tumorale, Aloe vera - lichid. Excepționale sunt produsele: Tre-en-en și Carotenoid Complex. Tra­ta­mentul se ia în paralel cu: Trioncolinat 1 și 2, On­co­novical, Gold Plus Inulină, Mycelcaps/AHCC, Xyliacertabs, Ganoderma Lucidum lichid/fiole. Tratamentul se face sub îndrumarea terapeutului.
Multă sănătate!