Soarele stă pitit undeva, deasupra ceţii ce-mbracă dealurile şi munţii încă netreziţi cu totul din somnul de peste iarnă. E dimineaţa de Paşti. Câte unul, doi, sătenii din Valea Verde se-ndreaptă tăcuţi spre biserică. La ora 7 fix urmează să înceapă slujba de Înviere. Unii se salută, totuşi, cu "Hristos a înviat!", ştiind, cumva, că nepământescul miracol se va fi întâmplat deja, la miez de noapte. Nu sunt toţi de-ai locului. Unii au venit doar aşa, în vizită, alţii şi-au cumpărat de-o vreme case prin satul acesta, ţinut în palme de Dumnezeu. "Veniţi de luaţi Lumină!", se aude glasul preotului. Intră în biserică întâi bărbaţii, apoi femeile. Nu sunt, cu toţii, mai mult de 30 de persoane. Şi totuşi, chiar şi aşa, biserica pare plină. Cu lumânări aprinse în căuşul palmelor, ocrotindu-le flacăra pâlpâindă, oamenii înconjoară apoi micul lăcaş de cult. De trei ori, aşa cum e rânduiala cea sfântă. "Deschideţi-vă, porţi veşnice, să intre Împăratul Măririi!" - când preotul ridică crucea şi bate cu ea-n uşa uscată de vremi a bisericii, soarele şi-arată, dintr-odată, faţa. Semnul biruinţei supreme, al Luminii ce ne ajunge-n suflete, dincolo de negurile care ascund drumurile cele drepte spre Înviere. Sunt albe straiele preotului, la fel ca şi lumânarea ce-o poartă-n mâini, şi florile cu care aceasta e împodobită, legate cu o panglică tricoloră.
E bătrână bisericuţa asta din Ţara Moţilor. Dar e luminoasă şi caldă, chiar dacă focul n-a ars de multă vreme în soba ei. Îi dau cumva din căldura lor oamenii ce s-au adunat în noaptea aceasta în ea, fii rătăcitori, plecaţi din satul naşterii lor şi aduşi acasă de dor. E tare bolnavă biserica, de te şi miri că încă se mai ţine pe picioare. Sunt ani de zile de când nimeni nu i-a mai oblojit rănile. Tencuiala e crăpată, acoperişul ruginit, fundaţia mâncată de ploi. Aşa cum stă, pe-o dungă de deal, pare legată cu sfori invizibile de înaltul cerului, singura explicaţie posibilă pentru minunea că mai stă în picioare. De 200 de ani sprijină, cu turla şi crucea ei, cerul, să nu se prăvale peste pământ.
Când cântecele şi jocul rodesc
Se întâmplă câteodată ca jalea oamenilor să ajungă la cer, să fie primită şi-ascultată şi să schimbe destinul lucrurilor de pe pământ. Aşa pare să se-ntâmple şi cu micul lăcaş din Valea Verde. La mijloc de aprilie, la Câmpeni, un spectacol caritabil, destinat strângerii de fonduri, a adunat oameni buni şi frumoşi, decişi să facă atât cât le stă în puteri pentru biserica pregătită să moară.
"Sunt aproape 20 de ani de când am descoperit satul Valea Verde din Munţii Apuseni, şi de atunci mergem foarte des acolo, la prieteni dragi. Recent, Radu şi Ana Briscan, doi tineri care au renunţat la Paris pentru a se muta la Valea Verde au postat pe pagina de facebook a satului un apel pentru salvarea bisericii. Necesită reparaţii urgente, dar posibilităţile financiare ale zonei sunt extrem de limitate. Şi ne-am gândit că putem da o mână de ajutor, organizând şi la Câmpeni un model întâlnit nu departe, pe malul Târnavei, la Mediaş: organizarea de spectacole caritabile pentru strângerea de fonduri. Am prezentat ideea primarului comunei Sohodol, Sorin Corcheş, care ne-a oferit, fără nicio ezitare, întregul sprijin de care aveam nevoie pe plan local. Ioan Sicoe, moţul şcolit, datorită căruia satul Valea Verde a ajuns cunoscut mult peste graniţele ţării şi despre care am scris, adesea, în paginile revistei «Formula AS», ne-a fost alături pas cu pas. Domnia-sa l-a contactat pe îndrăgitul interpret de muzică populară Nicolae Furdui Iancu, fiu al comunei Sohodol, care a acceptat invitaţia de a participa la spectacol. De asemenea, apelului nostru i-au răspuns şi prietenii din Trupa de Teatru Nescris «Constantin Iugan» din comuna Şanţ, jud. Bistriţa-Năsăud. Lor li s-au alăturat Grupul instrumental «Dor» (condus de Alin Joldeş) şi Ansamblul folcloric «Brădeana» (instructor: Oana Joldeş), ambele din comuna Sohodol şi, ca o surpriză neaşteptată, dar cu atât mai binevenită, tulnicăresele Casei de Cultură din Câmpeni", povestesc organizatorii manifestării artistice.
Ce zic participanţii
Nicolae Furdui Iancu: "Sunt moţ, născut în satul Poiana, vecin cu Valea Verde, aparţinătoare, ambele, comunei Sohodol. Sohodol rămâne raiul meu, locul unde mi-am petrecut copilăria, şi cred că n-ar fi fost frumos să refuz invitaţia de a mă alătura acestui demers, mai ales că e vorba de biserica dintr-un sat vecin. Nu au fost foarte mulţi oameni prezenţi la spectacol, dar sperăm să se găsească între ei şi oameni de bine care să ajute, astfel încât biserica aceasta, monument istoric, să nu piară. E important ca biserica să rămână în picioare. Cât timp se vor auzi clopotele, înseamnă că locul e viu".
Trupa de Teatru Nescris "Constantin Iugan", comuna Şanţ, jud. Bistriţa-Năsăud: "Ne aflăm pentru prima oară în această zonă şi suntem bucuroşi şi mândri că ne-aţi invitat. Vă mulţumim pentru că, datorită dvs., am ajuns să cunoaştem un colţ de ţară minunat, care ne-a impresionat! Vă mulţumim că ne-aţi invitat!"; "Vă mulţumim din suflet că ne-aţi adus să vedem nişte meleaguri atât de frumoase cu oameni aşa de primitori! Sperăm să revenim, când biserica va fi gata renovată! Să vă ajute Dumnezeu!" (Ieronim Constantin, decanul de vârstă al trupei, 73 de ani).
Şi, după ce au vorbit, oaspeţii au şi dăruit. Deşi participarea la spectacol a fost benevolă, artiştii invitaţi au lăsat şi bani în trăistuţa goală a bisericii. Prin efortul tuturor celor prezenţi, suma strânsă a fost egală, de pildă, cu suma alocată în anul 2016, de către Consiliul Judeţean Alba, tot bisericii din Valea Verde, dar niciodată folosită în acest scop.
Veniţi din judeţele Alba, Hunedoara, Sibiu, Bistriţa-Năsăud şi Arad, fiii satului, plecaţi în căutarea norocului prin alte părţi, au trăit cu mare emoţie întoarcerea în locul copilăriei, cotropit de luminile primăverii. Şi-au amintit cu atâta drag de trecut, de jocurile uitate prin pajiştile înflorite, încât şi-au promis să revină acasă la dată fixă, cu ocazia unui eveniment: întâlnirea fiilor satului Valea Verde, ce va avea loc în prima duminică a lunii iulie, chiar acolo, în apropierea bisericuţei pe care-şi doresc din tot sufletul să o poată salva.
Aflaţi printre spectatori, doi francezi, doctoranzi în filozofie ai Universităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca şi-au spus, şi ei, emoţia, în cuvinte. "A fost pentru prima dată când am participat la un astfel de spectacol, dar mi s-a părut extraordinar. Am mai fost la Valea Verde şi în urmă cu trei ani, şi am revenit, pentru că e un loc superb, aflat în mijlocul nicăieriului. Cred că orice om are nevoie, măcar din când în când, de un astfel de loc. În cazul meu, e un loc potrivit pentru studiu, mă simt inspirat aici. Şi nu e numai liniştea, ci şi ocazia de a întâlni oameni deosebiţi, cu care pot schimba păreri şi idei dintre cele mai diverse. Spiritul Munţilor Apuseni îl simt în suflet, dar nu-l pot defini vorbind, căci mi se pare restrictiv, poate doar în scris", spune Paul Mercier (27 de ani). E în România de cinci ani, a venit în timpul masteratului început la Bordeaux şi afirmă că nu intenţionează să se mai întoarcă în Franţa, dorindu-şi să rămână definitiv la noi.
După spectacol, când toţi se pregăteau de plecare, de organizatori s-a apropiat o doamnă, care nu se numărase printre spectatori. "Sunt din Arieşeni", a spus, "venită cu treburi la Câmpeni, am aflat întâmplător despre spectacolul dvs. Vreau să fac o mică donaţie, să vă fie de folos. Să v-ajute Dumnezeu să reuşiţi, că tare bun lucru vă încumetaţi să faceţi!". A pus banii în urnă şi a plecat. Bănuţul văduvei din pilda biblică va fi, cu siguranţă, cel care va salva bisericuţa din Valea Verde.
În cazul când şi cititorii revistei "Formula AS" s-au lăsat impresionaţi de povestea bisericuţei din Valea Verde, eventualele lor donaţii pot fi expediate pe adresa revistei, cu menţiunea "Pentru Valea Verde", sau pot depune banii în contul:
Cont BCR - filiala Câmpeni: RO93RNCB 0008021264880003 - Parohia Ortodoxă Peleş, Filiala Valea Verde (jud. Alba). (Informaţii: Ioan Sicoe - 0744/56.14.70).