Aveţi migrene, dureri articulare sau crampe intestinale? Nu vă repeziţi la sertarele cu medicamente! Hrana vie, pe care ne-o oferă natura, n-are numai savoare, ci şi putere de-a vindeca. Asta nu înseamnă că medicul trebuie să fie exclus din program. În principiu, dacă după două zile de tratament cu alimente sănătatea întârzie să apară, apelaţi la un medic. Aceeaşi recomandare este valabilă pentru copii, femeile însărcinate şi bolnavii cronic, care au nevoie de supravegherea unui specialist.
DURERI DE CAP
Presiune craniană - aveţi senzaţia că vă strânge cineva creierul cu o menghină? Încercaţi să scăpaţi de durere cu ajutorul alimentelor iuţi.
Ardeiul iute sporeşte producţia de calmante fabricate de propriul nostru organism. Picanteriile vă irită? Apelaţi la fructe. Cercetătorii americani din domeniul nutriţiei afirmă că o porţie de 20 de cireşe pe zi înlătură fără urmă durerea.
Migrene: o soluţie magică de înlăturare a lor o reprezintă cafeaua neagră (preparată din boabe bine prăjite), în care se adaugă zeama unei jumătăţi de lămâie (la o ceaşcă).
DURERI ALE ARTICULAŢIILOR ŞI MEMBRELOR
Dureri articulare: mâncaţi cât mai mult peşte! Carnea de peşte conţine celebrii acizi graşi Omega 3 (comercializaţi ca atare sub formă de medicament), care au o acţiune calmantă şi dezinflamatoare. Alături, adăugaţi multe legume transformate în salate, cu lămâie şi ulei de rapiţă (are efect calmant). Acţiune antiinflamatoare puternică au şi frunzele proaspete de varză, aplicate pe zonele dureroase, după ce în prealabil au fost zdrobite.
Contracturi: vă doare ceafa, după o zi petrecută la birou sau în faţa calculatorului? Aveţi junghiuri în spate, după o muncă fizică îndelungată? Compresele cu miere vă sunt de mare ajutor. Înmuiaţi un prosopel în apă fierbinte, stoarceţi-l şi ungeţi-l cu un strat subţire de miere, aplicaţi-l pe locul unde vă doare şi acoperiţi-l cu un alt prosop, uscat. Lăsaţi compresa să acţioneze o jumătate de oră - mierea accelerează circulaţia sângelui şi conţine acid salicilic, care uşurează durerile.
Crampe musculare: dacă vreţi să preîntâmpinaţi apariţia febrei musculare sau dacă suferiţi de cârcei, consumaţi alimente cu un conţinut bogat de magneziu. Campioane la acest capitol sunt bananele (se consumă 1-2 pe zi), fructele uscate, alunele, migdalele, nucile, cerealele complete (nedecorticate), spanacul, sfecla roşie, varza şi soia.
AFECŢIUNI DIGESTIVE
Dureri de stomac: se rezolvă relativ repede, cu ajutorul verzei şi al cartofilor. Inclusiv tumorile cedează în faţa sucului crud de varză şi de cartofi (dar atenţie, să fie legume curate, netratate chimic sau modificate genetic). Salata de varză crudă şi cartofii tăiaţi felii, fripţi uşor pe un grătar sau pe o tigaie de fontă, au efect bazic, reducând surplusul de acid din stomac.
Constipaţie: se rezolvă spectaculos cu ajutorul prunelor uscate, al smochinelor şi curmalelor. Înmuiaţi-le de cu seară în apă rece şi consumaţi a doua zi dimineaţa, pe stomacul gol, şi seara, ca ultima masă de peste zi, atât fructele înmuiate, cât şi lichidul (2 linguri de fructe se înmoaie cu un litru de apă). Consumul sporit de lichid - circa 2-3 litri de apă plată pe zi - e un leac redutabil împotriva constipaţiei.
Balonări: chimionul şi anasonul sunt recunoscute pentru eficienţa lor. Beţi-le sub formă de ceaiuri (1 linguriţă la o cană de apă) sau adăugate în salate (măcinate în prealabil, ca să se digere mai uşor). Un leac-minune: fiertura de cereale integrale (grâu, orz, orez, nedesfăcute de coaja care le înveleşte bobul). Se macină şi se prepară ca mămăliga, adăugând puţină sare sau miere după gust. Este un substitut ideal pentru pâinea destul de dubioasă din comerţ şi poate fi mâncată ca adaos atât la alimente crude, cât şi gătite. Veţi uita că aţi fost cândva balonaţi!
IRITAŢII ALE PIELII
Pielea grasă: cuvântul-minune se numeşte "biotină" şi ea este conţinută mai ales în drojdia de bere, soia, nuci, cereale complete. O adevărată bombă de biotină e gălbenuşul de ou, care cere totuşi precauţie în folosire, fiindcă are belşug de colesterol. (O bucăţică de drojdie proaspătă mâncată pe stomacul gol, dimineaţa, e un remediu ideal.)
Pielea uscată: îşi modifică compoziţia dacă veţi mânca predilect alimente care conţin albumină: soia, peşte, fructe şi legume care conţin vitamina C, suc sau esenţă diluată de păducel.
Pielea descuamată: o rezolvare vizibilă a situaţiei se înregistrează după o cură de o săptămână de bere. Seară de seară, se foloseşte o jumătate de litru de bere - jumătate ingerată, jumătate aplicată pe obraz prin tamponări repetate.
Riduri: dacă e să dăm crezare ultimelor cercetări, fragii, caisele şi căpşunile le vin de hac ridurilor nesuferite. Mâncaţi-le cu poftă şi aplicaţi-le sub formă de măşti (fructe coapte, zdrobite) pe obraz.
Arsuri de soare: câteva foi de varză murată aplicate peste arsuri potolesc durerea, vindecă rana şi înnoiesc ţesutul protector al pielii. Cu cât e varza mai rece, cu atât e acţiunea mai eficientă.
BOLI FEMEIEŞTI
Cistită: oamenii de ştiinţă americani au constatat că merişorul (Vaccinium vitis idaea) este cel mai eficient remediu împotriva acestei afecţiuni. Conţine mult tanin care combate colibacilii: cu 1/3 l de suc de merişor pe zi, aceştia pot fi eliminaţi. Foarte bun este şi sparanghelul: are efect diuretic şi stimulează rinichii.
Micoze: dacă vă confruntaţi frecvent cu acest gen de infecţii, din frigiderul dvs. nu trebuie să lipsească iaurtul. Consumaţi iaurt în fiecare zi, plus mâncăruri preparate cu ceapă şi praz.
Dureri menstruale: acidul linolic gamma vindecă şi alină durerile. Bogate în acid linolic sunt nucile şi coacăzele, care "merg" excelent cu iaurt sau cu lapte bătut.
TULBURĂRI CIRCULATORII
Hipotensiune: încercaţi cu vinul de rozmarin - turnaţi 3/4 l de vin alb peste 20 g de frunze proaspete de rozmarin, lăsaţi să se pătrundă 5 zile şi beţi câte un păhărel de vin, de două ori pe zi (la masa de prânz şi la cină).
Hipertensiune: important - renunţaţi la sarea de bucătărie! Mâncaţi mult peşte: somon, macrou, sardele şi hering proaspăt. În plus - mult usturoi: un căţel înghiţit dimineaţa, pe stomacul gol, curăţă vasele de sânge şi reduce tensiunea arterială. Vă place bucătăria chinezească? Ciupercile shiitake (mărunte şi negricioase) stabilizează, şi ele, presiunea sângelui şi excesul de colesterol.
Principiul semaforului: ROŞU, GALBEN, VERDE
Vă e greu să alcătuiţi o dietă naturală corespunzătoare? Ultimele cercetări din domeniul nutriţiei vă vin în ajutor. Aveţi grijă ca în fiecare zi să mâncaţi alimente în trei culori: roşii (ardei, roşii, sfeclă, varză etc.), galbene (ardei, dovleac, pere, mere, gutui etc.), verzi (salată, ardei, ceapă, usturoi, untişor, ştevie etc.). Cele trei culori simbolizează o mixtură ideală de vitamine, substanţe minerale şi alţi energizanţi naturali. Această combinaţie vă fereşte de boli coronariene şi cancer. Efectul ei este maxim atunci când (cu excepţia fasolei) legumele şi fructele sunt consumate în stare crudă (cele mai tari trebuie trecute, eventual, printr-o baie de aburi fierbinţi).